Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Se että pitivät hyvänä että osaketta ei saanut enää ostaa. Perusteena se että WSP oli manipuloinut kurssia ja että välittäjät suojeli mukamas asiakkaidensa rahoja.

17 tykkäystä

Tuon Lepikön kommentin takana oli se, että hänellä oli iso GME-shortti sisällä joka oli menossa täysin reisille. Vain välittäjien sääntöjen vastainen toiminta pelasti hänet, ja se toiminta on jo tuomittu Yhdysvaltain kongressia myöten. On tuo kommentti kyllä uskomattoman tökerö.

38 tykkäystä

Onko Lepikön ajatuksen juoksusta tämän enempää mustaavalkoisella? Twitter-formaatti ei välttämättä ole paras kanava hyvin argumentoitujen mielipiteiden ilmaisemiseen, kun on se joku 160 merkin raja.

Mutta toki tuo yksittäinen twiitti on enemmän tai vähemmän kyseenalainen, kun itsellä ainakin hyvin vajaavaiset tiedot koko GME ja AMC jne. tapahtumista.

2 tykkäystä

Riskin takia. Kun homma paisuu ja panokset kovenee kasvaa mahdollisuus että peli vihelletään poikki. Torstaina ensimmäiset merkit tästä alkoivat. Myös anti alkaa olemaan houkuttelevampi ja voittojen kotiutus.

Välittäjät saattoivat toimia sääntöjen vastaisesti, hedgefundit luultavasti toimivat jatkuvasti sääntöjen vastaisesti, mutta niin toimi myös tämä “WSB yhteisö”? Miksei se olisi tuomittavaa?

Ymmärrän että joku saattaa hurrata ja se saattaa olla “oikein” että joku vaikka lyö pankkiirille silmän mustaksi, mutta se on silti lainvastaista. Nyt monet haukkuvat lepikköä ynnä muita, koska he ovat todenneet tuon lyömisen olleen lainvastaista.

Shorttaajien tarkoituksen mukainen ja organisoitu squeezaaminen on kiellettyä? Jos on sitä mieltä ettei tämä ollut tarkoitus, niin saa olla sitä mieltä, sen kanssa on vaikea lähteä väittelemään.

Eikö tämä ole aikamoista kehäpäätelmää? Mutta case on aika nuori vielä, saa nähdä mitä vielä nähdään.

3 tykkäystä

Mitä sääntöjä ne rikkoi. Ne käytti markkinalla olevaa tietoa hyväksi ja kertoi siitä. Porukka alkoi ostamaan. Ei tuo WSP foorumi tästä foorumista siinä eroa. Ihmiset löytää hyviä osakkeita ja hehkuttaa niitä.

Jos rikos olisi tapahtunut olisi viranomainen keskeyttänyt kaupanteon ja syylliset putkassa. Näin ei ole tapahtunut

7 tykkäystä

Mielestäni kaikki tässä on sääntöjen vastaisesti toiminut, jotenki on vain semmoinen kutina takapuolessa, että ainoa, joka joutuu vastuuseen on WSB (tai u/deepfuckingvalue). Mutuilua vain, mutta mielestäni tämä kertoo jostain laajemmasta, tuskin on ensimmäinen kerta, kun big money käyttää valtaansa oman asemansa parantamiseen, epärehellisin keinoin. Jos ei nyt puututa tähän toimintaan, niin saattaa olla, että hyvästi free market.

Onhan tämä siinä mielessä jo parantanut fundasijoittajan asemaa, että kynnys vastaavaan shorttaamiseen kasvaa, mutta markkinan vain yksinkertaisesti tarvitsee olla toimiakseen täysin vapaa.

3 tykkäystä

Itsellä oli ihan OK kuva lepiköstä hieman ylimielisenä mutta ihan osaavana tyyppinä, mutta nämä ulostulot tästä koko rumbasta on kyllä tehnyt aika vastenmielisen vaikutuksen. Olen traders clubia katsellut mutta se taitaa jäädä kyllä itseltä kattomatta tulevaisuudessa. Ehkä voisi kärjistäen sanoa että on täysin mahdollista että Lepikkö on itsekkin traders clubissa manipuloinut markkinoita.

12 tykkäystä

Olen sitä mieltä, että tässä tehdään sankaria WSB-yhteisöstä vaikka ei heidänkään toiminta ole täysin oikeudenmukaista ja heidän toimet tulevat aiheuttamaan hallaa monelle. Hyvä että nostavat esille tuon shorttausepäkohdan, mutta ehkä asiaa olisi voinut lähestyä toisellakin tapaa?
Noh, juhlat jatkuvat ja pian syntyy taas muutamia taloutensa tuhonneita pien’sijoittajia’.

Lepikön twiitti on kyllä kieltämättä ajattelematon, mutta mehän ollaan vaan ihmisiä.

3 tykkäystä

Ymmärrän toki pointtisi, mutta en kyllä tiedä mitä DFV/WSB olisi tehnyt väärin, toki siellä varmasti oli joitakin käyttäjiä joiden toiminta voitaisiin maalata manipulaatioksi, niin DeepFuckingValue itseasiassa teki ainakin WSB tasoon verrattuna paljon fundamentaalien tutkintaa eikä mielestäni missään kohtaa kehottanut ajamaan kurssia ylös. Jos DFV saisi tästä tuomion niin olisiko sitten laitonta sanoa että jossain osakkeessa on yli 100% shorttina?

1 tykkäys

Amen. Jos avoin nettikeskustelu saa aikaan ostoryntäyksen niin ei sitä voi manipulaationa pitää. Edes tarkoituksenmukainen sqeezaaminen ei ole manipulaatiota. Markkinoille on syntynyt tilanne ja sen hyödyntäminen ei ole kiellettyä.

Jos tämän näkee manipulaationa niin siitä aukeaa aikamoinen Pandoran lipas missä manipulaation raja on erittäin häilyvä ja väärinkäytettävissä. Meillä Suomessakin on monta nimimerkkiä joiden postaukset twitterissä tai tällä foorumilla aiheuttaa kurssireaktioita. Manipulaatiotako?

Loputon suo.

Lepikön ja Mäkisen itsensä nolaamisen muuten kruunaa se että järjen ääneksi nousi Martin Paasi. O tempora, o mores.

26 tykkäystä

En nyt itse ole samaa mieltä, kyllähän ainoa asia mitä WallStreetillä ymmärretään on raha, ja paras tapa muuttaa siellä asioita on iskeä pankkiirien lompakkoihin. Luuletko oikeasti että SEC olisi tehnyt asialle jotain ilman tätä kaaosta?

3 tykkäystä

Miten niin ei ole manipulaatiota?

Markkinavoimamanipulaatio Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö tarjonnan ja kysynnän kontrollointi hinnan kontrollointi
Cornering shorttaajien nurkkaaminen pakottaa shortaaja toimittamaan arvopaperit keinotekoisiin tai ylihintaisiin arvoihin ostamalla koko likviditeetin
Squeezing ei selkeää eroa corneringiin

2 tykkäystä

Vaikka tää kahvihuone onkin, niin eikös tämä WSB keskustelu voisi käydä ihan ko. ketjussa? Alan olla korvia myöden aihetta täynnä kun sitä joka kanavassa tuutataan, niin jos pysytään omissa WSB / Gamestop ketjuissa näiden aiheiden osalta - kiitos.

34 tykkäystä

Ei ne ostaneet koko likviditeettiä

1 tykkäys

Mitä olen WSB:tä lukenut, niin on siellä ollut puhetta, jossa kehotetaan kaikkia nostamaan kurssia ylös, ja lähdetään yhdessä sitten joskus, kun käsky tulee. Paljon pieniä, normaalisti lokeroon nimeltä “vitsit” meneviä kommentteja, joissa vääristellään sitä, mitä osakkeen oikea arvo on. Tuolta keskustelusta löytyy paljonkin asioita, mitkä on helppo lukea kurssimanipulaatioksi eikä suotta. En suoraan sano, että DFV olisi jotain tehnyt väärin, mutta ei siitä ole turhaan varoiteltu, että internetiin ei kannata hölmöyksissään kirjoitella mitä sattuu.

Itse en lue asiaa niin, että WSB:llä olisi hirveän vakava kurssimanipulaatio käynnissä, mutta en voi kitistä, jos sieltä päitä putoilee, sillä on se kuitenkin laillisesti perusteltavissa. Siinä vaiheessa, jos WSB on ainut, joka tästä maksaa, nousen barrikadeille. Paljon vakavammasta kurssimanipulaatiosta kuitenkin puhutaan välittäjien ja hedge fundien kohdalla. Ja se kurssimanipulaatio koskettaa muitakin, kun niitä jotka ovat itse siihen syyllistynyt.

1 tykkäys

Jos takana on yksi toimija niin menee manipulaatiosta. Jos takana on suuri massa sijoittajia jotka hyödyntävät markkinatilannetta painamalla itse ostonappejaan ilman selkeää organisointia niin vaikea sitä on nähdä manipulaationa.

10 tykkäystä

Robinhoodin ostojen esto sen sijaan voisi osua tuohon “kysynnän kontrollointi”-osastoon. Piensijoittajien osalta taitaa olla aika iso markkina-asema jenkeissä.

Heillä tietenkin teoriassa oli hyvä syy, ei perse kestänyt enää välittää näitä treidejä koska… rahat loppu.

Jos tavoitteena TO ja PE ei ollut manipuloida kurssia niin että shorttaajat pääsisivät pinteestä, miksi ei sen sijaan haltattu koko lappua?

8 tykkäystä

Sanoitkin että “Edes tarkoituksenmukainen sqeezaaminen ei ole manipulaatiota.”.

Jos suuri massa olisi spontaanisti painanut ostonappia, niin tilanne olisi tottakai toinen. Ja spontaanisti näin toimineet eivät olekaan mihinkään syyllistyneet(?). Mutta jos WSB on täynnä viestiä että “squeezataan ne”, niin toki tuo WSB on “yhteisönä syyllistynyt” manipulaatioon, sillä ei ole paljoa väliä tuleeko tästä jotain tuomioita ikinä.

Yhtä lailla hedgefunditkin syyllistyvät harvase päivä manipulaatioon, vaikkei heillekkään tästä sankitioita juurikaan tule.

4 tykkäystä

Tähän varmasti haetaan aikanaan SEC/oikeuden tulkinta jossa vedetään jotain linjavetoja manipulaatiolle. Mielestäni mikään löyhä keskustelupalstayhteisö ei voi syyllistyä mihinkään vaan joko yksilöt tai palveluntarjoaja.

Aika näyttää, mutta sen verran on luottoa Yhdysvaltain yksilön ja sijoittajanvapauteen etten usko tästä tulevan mitään manipulaatiotuomioita ellei sitten jotain uutta ja tuntematonta paljastu.

4 tykkäystä