Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Valitettavan huono aprillipila koska on niin epäuskottava. Parhaat aprillipilat ovat juuri sen verran uskottavia että pelkän otsikon lukemalla hälytyskellot eivät heti soi vaan luet eteenpäin ja jossain kohtaa alkaa sitten kolkuttelemaan että hetkinen mikäs päivä tänään on…

Pitkän historiansa vuoksi Intel ja AMD ovat maailman (x86)-tietokoneiden Alpha ja Omega, molempien on oltava olemassa tai toiselle käy regulaattorien käsissä huonosti.

AMD aikoinaan tuli tärkeäksi valmistajaksi kun Intel sopi teknologiavaihdosta jotta IBM ostaisi Intelin prossuja. IBM kun vaati että kriittisille piireille olisi ns. second source. Myöhemmin tilannetta mutkisti se että x86-prosessoreita ilman maailma olisi ikävä paikka ja vain yhden toimijan monopoliasema ei tulisi menemään läpi.

Koomisesti aikoinaan kun AMD keikkui konkan partaalla kun hommat olivat menneet pahasti puihin väliaikaisesti, Intel hyväksyi sopimuksen joka päätti pitkän Antitrust-oikeusjutun ja toi niin paljon rahaa AMDn kassaan että se pärjäsi kunnes sai uusia tuotteita ulos jotka olivat kilpailukykyisempiä. On spekuloitu että tämä tapahtui osaksi siksi että Intel tajusi että jos AMD kaatuu, se on itse pian syvässä lirissä koska sitä voitaisiin syyttää monopoliaseman väärinkäytöstä jolla se ajoi ainoan kilpailijansa konkkaan ja yleensä näissä jenkeissä oikeusistuimet ovat pistäneet firmoja paloiksi…

Eli ovat kilpailijoita, mutta eivät todennäköisesti pärjää ilman että “frenemy” on kuitenkin olemasssa ja tuo x86 cross licensing sopparikin on eräänlainen myrkkypilleri jonka vuoksi kumpaakaan lafkaa ei voi ostaa pois jonkun muun toimesta (koska jos näin kävisi, firma menettäisi tuon lisenssin eikä voisi enää valmistaa x86-yhteensopivia prosessoreita)

Eli joo io-tech kuvitteli olevansa hauska, mutta valitettavasti juttu oli liian paksua aprillipilaksi. :-1:

13 tykkäystä

S&P500 4000 rikki :birthday::tada::confetti_ball:

15 tykkäystä

Eikö tällainen suuntaus yhtään huolestuta autoliikkeisiin sijoittajia jos on totta? Vastuullisuus…?

1 tykkäys

Jos laajuus ja tahot kävisivät ilmi voisi huolettaa enemmän. Vielä näiden kuulopuheiden perusteella on vaikea nähdä onko tässä jostain laajasta suuntauksesta kyse vai pienten jobbarien puuhailusta. Toki kaikki on mahdollista, mutta näillä tiedoilla yöunet ei vielä mene :slight_smile:

2 tykkäystä

Joo, kuulopuheita toki. Mutta oma epäilevä mieli sanoo, että jonkun business-mindsetissä tämäkin on korkealla tasolla.

Harry Dent on varmaankin vakiokirjoittaja Kauppalehden Nyt kurssit romahtaa ketjussa

2 tykkäystä

Ei hyvää päivää mitä touhua

37 tykkäystä

Ihmiset kyllä laittavat näihin isoja summia ja samalla toteavat etteivät oikein ymmärrä mistä on kyse :flushed:. Ikävää on, että näitä huijauksia tulee jatkuvasti vastaan.

12 tykkäystä

Noita huijauksia on loppujen lopuksi yllättävän vähän, kun hölmöjä tuntuu riittävän uskomattomia määriä. Näistä samantyyppisistä huijauksista on tietoa ollut saatavissa kymmeniä vuosia ja niiden variaatiot ovat yllättävän pieniä, joskin mielikuvituksellisia. Mutta mitäpä sitä muuttamaan, kun se toimii.

On moraalisesti väärin antaa tyhmien ihmisten pitää rahansa… :frowning_face:

3 tykkäystä

Jo sijoitusta seuraavana päivänä kaksikko alkoi epäillä tulleensa huijatuksi.

Classic fomo: osta->tutki->kadu

3 tykkäystä

Tarkastusvirasto muutettu kätevästi ajatuspajaksi, jossa voidaan yhdessä mietiskellä, että miten veronmaksajia saadaan kusetettua maksimaalisesti.

7 tykkäystä

Classic fomo: osta->tutki->kadu

Ja klassisesti, kuten tässäkin tapauksesta, sieltä löytyy vielä se naapurín Pena, kuka laittaa bensaa liekkeihin.

Pistää miettimään kuinka sinisilmäinen sitä itsekin ihan vielä pari vuotta sitten oli näihin asioihin ennenkuin jollain tasolla aloin seuraamaan päättäjien touhua.

Kun näitä paljastuksia tulee tämän tästä kaikkialta, puoluetta tai virkaa katsomatta niin väkisinki muistuu mieleen erään tutun rosvon kommentti kun kysyin miksi teet rötöksiä kun jäät aina kiinni? Vastaus : “ai että kun tietäisitkin kuinka paljon minä niitä oikeasti teen”.

2 tykkäystä

Tämäkin vielä.

4 tykkäystä

Miten olisi @Verneri_Pulkkinen ‘extra’ video jollekkin viikonlopulle, jossa kertaat helsingin pörssin historiaa & tapahtumia? Olisi mielenkiintoista kuulla siitä. Esim, mitä yhtiöitä on listautunut milloinkin, ketä ostettu pois, ketkä mennyt konkursiin jne minkälaiset fiilikset on ollut eri kriisien aikohin :slight_smile:

25 tykkäystä

Osaako joku avata tässä sen pihvin että miksi? Onko Yli-Viikari kiitollisuuden velassa hienosta virastaan ja ei siksi halua tehdä tiukkaa tarkastusta. Maksaako joku hänelle? Vai saiko hän palkkioksi huseerata mielensä mukaan ilman mitään tarkkailua? Halusiko hän vain miellyttää iso kenkäisiä?

Ihan hyvä että Ilta-lehti ei näitä ruvennut arvailemaan mutta minusta tässä on epäilty, murha-ase, ruumis mutta ei selkeää motiivia.

4 tykkäystä

Spekulaatiota, mutta en usko, että kyseessä on mitään salaliittoja tai kovin monimutkaisia motiiveita. Ihmiset lopulta tekevät asioita aika yksinkertaisten motivaattoreiden voimalla. Perinpohjainen tutkiminen on todella tylsää ja puuduttavaa - ei sitä ihan oikeasti huvikseen tee. Paljon mukavampaa puuhastella jotain hauskempaa. Tällaista siirtymistä tuppaa tapahtumaan ihan organisaatiosta riippumatta, mikäli insentiivit ja seuranta on asetettu väärin ja tässä tapauksessa epäilen, ettei tuollaisia ole edes asetettu.

Sitten, kun Yli-Viikari on nostettu tuonne jostain syystä ihan vain palkintovirkaan, niin ei hänellä välttämättä ole isompaa sisäistä kutsumustakaan ole ollut valvonnan tekemiseen tai kehittämiseen. Ei tähän lopulta sen monimutkaisempaa selitystä mielestäni tarvita. Ihan perus systeemitason ongelma.

6 tykkäystä

Yli-Viikari ja muut pomot tekivät ihan aktiivisesti työtä tutkinnan alasajoksi, hankaloittamiseksi ja pehmentämiseksi. Jos johtaja käy raportteja läpi sensuroidakseen hankalia aiheita ei tuo ainakaan laiskuudesta voi johtua. En usko myös alkuunkaan että pelkkä palon puuttuminen motivoisi koko viraston päätehtävän sabotoimista. Ei Yli-Viikarin olisi tarvinnut muuta tehdä kun matkustella jos hän näin olisi halunnut.
En minkään salaliittoihin usko mutta silti tästä uskottava motiivi vielä puuttuu.

7 tykkäystä

Voihan tuossa olla sellaista “Minä rapsutan sinun selkääsi ja sinä rapsutat minun selkääni”. Yleisesti on vain hirveän vaikea toimia siten, että “katson nämä hommat läpi sormien, mutta en näitä”. Tämän takia vaikkapa laatuorganisaation tehtävä yrityksessä on olla aika mulkku tietyllä tavalla. Voisi hyvin sanoa, että eihän se nyt ketään haittaa, jos me ei noudateta standardia tältä osalta, kunhan huolehditaan muu. Ja niinhän se olisikin, mutta kun alkaa oikomaan, niin se jää päälle.

Tästä hyviä esimerkkejä ovat monenlaiset väärinkäytösten paljastumiset. Esim. oli joku alansa kuuluisin professori, jonka tutkimustulokset osoittautuivat alusta loppuun tekaistuiksi. Eli oli vain hakattu lukuja exceliin oman maun mukaan ja sitten sanottu, että tässä on nyt sen ja sen asian mittaustulokset. Miten näin pääsi käymään?

Tyyppi oli ollut ihan kunnon tutkija, mutta joskus tuloksissa oli joku havainto, joka ei sopinut teoriaan. Noh, tuo yksittäinen datapiste on varmaan merkityksetön, koska XYZ. Näin saattoi jopa olla, mutta tällä tavalla kaveri alkoi ensin poistamaan aineistostaan vähämerkityksisiä pikkuasioita, jotta tulokset näyttivät sopivan teoriaan paremmin. Pikkuhiljaa datapisteitä alkoi lähtemään pois vähän enemmän, ei se kovin iso muutos aiempaan ollut. Jonkin aikaa tällaista ja tuloksista alkoi lähtemään datapisteitä ja tulemaan teoriaa tukevia datapisteitä. Ei iso muutos aiempaan. Ja lopulta datapisteet generoitiin ilman tutkimusta.

Uskon, että Yli-Viikari lähipiireineen on tehnyt pientä melko harmitonta viilailua siellä ja täällä, jotta on voinut joko itse perseillä tai joku hänen tuttunsa on voinut perseillä. Eihän se parin sadan ravintolalasku nyt oikeasti tunnu näin ison mökin budejtissa, vai mitä? Siitä sitten hiljalleen alkaa syntymään toimintatapa, joka lähtee leviämään organisaatiossa ja jossain vaiheessa raportteja kaunistellaan ajattelematta sen kummemmin, että mitä tässä tehdään ihan vain siksi, että niin on totuttu toimimaan.

Olen nähnyt niin käsittämättömiä asioita tapahtuvan tällaisen harmittomasta puuhastelusta alkaneen toiminnan seurauksena ilman minkäänlaista salaliittoa tai mietittyä strategiaa, että ei ole minkäänlaisia vaikeuksia uskoa, etteikö näin olis käynyt tälläkin kertaa.

8 tykkäystä