Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Ok oli huono läppä. En ole tota skeneä seurannut ja varmaan pistänyt silmiin enemmän kevään epäonnistumiset ja niistä tehdyt memet. Ei tämä ollut kritiikkiä kyseistä lafkaa tai omistajaa kohtaan. Muutamat livestreamit koitin jopa talven aikana seurailla mutta enpä muista näinkö onnistunutta lähtöä.

2 tykkäystä

Ymmärrettävää - yllättäen media revittelee enemmän noita testeissä tulleita romuteräspinoja samalla kun SpaceX kaikessa hiljaisuudessa pistää esim. noita Starlink-satelliitteja taivaalle lähes viikoittain. 1500 satelliittia meni jo rikki… Ensi lauantaina (no, sunnutai-aamuyöstä suomen aikaa) taas 60 lisää. Edellisestä setistähän on jo kolme päivää aikaa.

Hei nyt joku viisas saa kertoa mitä ihmettä Alexandrian kanssa tapahtuu? Ei tuo 32% nousu (kirjoitushetkellä) ihan aukea kun kaupankäynti alkanut jo eilen ja ei tuntunut nopealla googlauksella löytyvän uutisvirrastakaan erityistä.
Pääsikö Op:n asiakkaat nyt ostoksille vai mikä on homman juju? Pieni vaihto selittää jotain mutta eikai näin rakastettu osake tuommoista kiimaa saa aikaiseksi :thinking:

Laitettu tänne ettei joku suutu yhtiöketjussa kurssipäivittelystä.

1 tykkäys

No mut onhan se nyt kun vaikka New York Times uutisoi keväällä näin:

Niin vaikea tosta on skeneä seuraamattoman olettaa että tämä menee juuri niinkuin suunniteltu. Toki asiaan voisi perehtyä, mutta jos nyt enimmäkseen silmään osunut uutisotsikot “exploded again” niin ehkä se oli silti ihan ymmärrettävä läppä verrattuna hyvien osarien alamäkiin🤷🏼‍♂️.

1 tykkäys

En voi istua käsien päällä kun katson Sievin ja Ilkan päivän hintoja…pakko tankata vaan.

2 tykkäystä

Ei ehkä pörssien suunta juttua, joten pistetään tänne.

Hinnanoususähköposteja tulee aika tasaisen tappavaan tahtiin ja heti perään uhkaillaan jo seuraavista :slight_smile:

8 tykkäystä

Valitettavasti näinhän tuo on. SpaceXn filosofia testauksen suhteen on niin erilaista kuin minkään muun rakettilafkan. Joku toinen firma testaa rakettia ja se kulahtaa niin edessä on vuoden-kahden hirveä draama mikä meni pieleen kun kaiken piti olla täydellistä.

SpaceX? Hitsaa kasaan testivehkeitä liukuhihnatyylin ja kunhan testistä tulee mukavasti dataa jolla parantaa rautaa ja softaa seuraavaan kierrokseen niin kaikki on hyvin. Itse asiassa kun SN15 onnistui laskeutumisessaan niin vähän jo leukailtiin että mitäs nyt, ei mennyt romuksi, mitä tehdään, SN16 odottaa tallissa vuoroaan jo ja SN17 palat ovat pihalla odottamassa kasaan laittoa kunhan SN16 on saatu pois tallista, nyt tuli tenkkapoo kun liukuhihnalla on tulppa :smiley:

Mutta koska SpaceX:llä ei ole kallista PR-koneistoa voittelemassa mediaa valmiiksi pureskeltujen tekstien kanssa ja kertomassa tarkasti mitä tehdään niin media kirjoittaa mitä sattuu koska ei keskimäärin tiedä mitään koko aiheesta (riippumatta aiheesta, raketeista nyt vielä vähemmän). Onneksi internet on täynnä alan porukkaa jotka tietävät enemmän - tosin niidenkin kanssa on haasteena suodattaa hörhöt asiantuntijoista. Sen päälle vielä se että kun mainitsee jutussaan taikasanat “Elon Musk” on klikit taattu ja jos vielä leipoo sisään hieman tulenarkaa tavaraa suuntaan tai toiseen niin linkkaukset ja kommentit valuvat vuolaana :slight_smile:

3 tykkäystä

Arimatti on kovan luokan sisällöntuottaja Inderesille, ehkä kovin kaikista. Vähemmästäkin hattu nousee.

:tophat:

24 tykkäystä

Kannattaisi panostaa laadunvalvontaan. :rofl:

8 tykkäystä

Ooof :man_facepalming:

Köh siis 1500 laukaistun sateliitin rajapyykki oli se joka meni rikki. Tosin on niitä satelliittejakin jo hajonnut ja tuotu alas, näissäkin kun “rautaa rajalle, parannellaan myöhemmin seuraavissa versioissa” -metodi on käytössä ja massatuotanto jauhaa halvalla tavaraa.

3 tykkäystä

En omaa talousopintotaustaa eikä aihe ole itselle kovin tuttu, joten kysyn: inflaatiosta puhutaan mielestäni mediassa jatkuvasti kovin mustavalkeasti, kuin se päätä nostaessaan vaikuttaisi samalla tavalla kaikkiin yrityksiin niiden liiketoimintaa heikentäen niin suuresti, että se väistämättä näkyy kurssin alenemisena. Eikö tässä pistetä kaikki yritykset samaan muottiin taloudellisesta rakenteesta ja toimialasta huolimatta?

Kuitenkin mielestäni inflaatiosta puhutaan monesti kootusti eri sektorien keskiarvona. Jos velaton yritys toimii niche-markkinalla (tarvittavia raaka-aineita saa helposti, hinnat pysyvät vakaana), jossa tuotteiden hinnat ovat nousseet 50%, kun kokonaisinflaatio on noussut 5%, niin eikö tämä tarkoita yksinkertaisesti sitä, että voidaan pyytää enemmän samoista tuotteista, jolloin kannattavuus vain paranee, vaikka inflaatio nousee rymisten?

Toinen pohdinta: miten ohjelmistopuolella näkyy inflaatio? Nouseeko tuotteiden hinnat varsinaisesti, vaikka kysyntä kasvaisi räjähdysmäisesti, mutta myyty tuote ei vaadi yritykseltä mitään resursseja (esim. serveritilaa, fyysisiä kopioita tms.) ja niitä voidaan tarjota käytännössä loputtomasti?

7 tykkäystä

Pelkästä otsikosta ei kannata vetää mitään laajoja johtopäätöksiä yleisemmin SpaceX:n tai minkään muunkaan firman tai asian toiminnasta. Otsikkoon mahtuu rajattu määrä merkkejä, joten otsikoilta on aivan turha odottaa mitään objektiivista katsausta monimutkaiseen asiaan. Onko kukaan edes lukenut tuota juttua kokonaan? Onko siellä tuotu esille taustaa laajemmin, vieläpä virheellisesti?

3 tykkäystä

Mitenhän tämmöinen soppa käytännössä purkaantuisi

Vanhoilla päivillä osakesalkun kanssa

  1. Ensin tulee avioero ja omaisuus päätetään jakaa puoliksi
  2. Pörssi romahdus
  3. Seuraa vivutetun salkun margin call
  4. Pumppu pettää ja perikunta mukaan + Kuolleen pankkitoiminnot lyödään HODL tilaan.
    Kaikki tapahtuu nopeasti peräkkäin.
    Sanokaa viisaampana mitä tässä käy :joy:

Ei sijoitussuositus!

Auringonpaisteessa kerkeää miettiä kaikenlaista :joy:

10 tykkäystä

Hmmm, kinkkinen tilanne, oma salkku huitelee ATHssa ja monta osaketta vahvassa vedossa (Marimekko +9%, Tecnotree +6%, EVO +5%, Kamux +2% jne.). Toisaalta jenkkimarkkina näyttää heikolta ja huomenna meillä pörssi kiinni ja siellä auki. Ei millään viitsisi kevennellä omia positioita kun näyttää hyvältä, mutta tässä voi ehtiä parin jenkkisession aikana tapahtumaan vaikka mitä. SP500 näyttäisi breikkaavan nykyisestä tukitasosta alas, Nasdaq on valunut MA100sen alle ja 10v-korot on lähtemässä taas nousuun ja VIX nousussa. :grimacing:

14 tykkäystä

Taitaa inflaation suurin pelko olla se että jos se nousee paljon, FED vetää hätäjarrusta ja nostaa korkoja joka sitten on myrkkyä osakekursseille. Joten markkina fronttaa tätä skenaariota. Itse inflaatio ei vielä näillä luvuilla ihan hirveästi merkitse.

5 tykkäystä

Ajattelin tuossa että voisi nostaa käteisen tason tuohon 15% mutta eihän mun tarvitse tehdä mitään, kun osakkeet laskee sitä vauhtia että käteistä on kohta tuon verran. Kätevää.

54 tykkäystä

Hienoa, olet juuri saavuttanut kyvykkyyden kivijalkapankin “aktiivisen” rahaston hoitamiseen.
“Riskien lisääntyessä olemme nostaneet korkojen painoa rahastossa.”
Taasen Nordnet Smartin hoitajaksi paukut ei vielä riitä.

:wink:

6 tykkäystä

Totta naputtelet. Jälkikäteen on niin helppo kursseista katsoa, että miten olisi pitänyt tehdä…
… muistan loppuikäni sen toivottomuuden tunteen, kun aloin miettimään onko tää länsimainen talousjärjestelmä tiensä päässä.

Ja en toodellakaan osannut kuvitella, minkälaisen Brrrrr-elvytyksen jenkit saa aikaiseksi…

4 tykkäystä

“tämä on vain kuolleen kissan pomppu” Extended Version :laughing:

8 tykkäystä

Jos tämä on kuolleen kissan pomppua koronakuopasta niin melkoinen superman-kissa on kyllä… :heart_eyes_cat:

15 tykkäystä