Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Kyllä tässä tapauksessa myös TA on nousevan inflaation puolella! Kannattaa olla varovainen ensi vuonna, kun ohjauskorkoja aletaan nostamaan :slight_smile:

21 tykkäystä

Jenkki-indeksit oli “iiik!” ja puol tuntia myöhemmin “buy the dip” ja nyt ollaan takaisin lähtöpisteessä. Tavanomaista ylireagointia molempiin suuntiin. En usko että tässä on mitään hirveän rallin aineksia huomisaamuksi, mutta taas yksi pelkogeneraattori on peruutuspeilissä joten eiköhän yleinen mörniminen jatku ilman suurempia loikkia kumpaankaan suuntaan.

9 tykkäystä

:crystal_ball: Perjantaita kohti bilettäen ylös, Maanantaista eteenpäin krapulassa alas :upside_down_face: :bear:
Oltais samassa käyty läpi bear trap :white_check_mark: ja bull trap :white_check_mark:

5 tykkäystä

Minulla alkaa tänään kesäloma🌞

Kiitos kaikille jäsenille ja kanssakirjoittajille vuoden ensimmäisestä puolikkaasta foorumilla. Täällä tuppaa viihtymään itsekin niin hyvin että pitää välillä ihan skarpata muiden töiden kanssa. :sweat_smile:

Yritän itse pitää loman täysin pörssivapaana: mikä sen paremmin ruokkiikaan uusia ajatuksia, kuin sopiva etäisyys intohimon alueista.

Ylläpitoahan täällä nykyään piisaa ja aina voi kysyä epäselvissä tilanteissa esim. @Antti_Jarvenpaa, @Yu_Gong1 tai @Johannes_Sippola. :sunglasses:

Kaikille rentouttavaa kesää, palataan taas heinäkuun puolessa välissä.

Niin ja, lukekaa analyysia ja tehkää hyviä osakepoimintoja! :wink:

207 tykkäystä

Nythän sulla on entistä enemmän aikaa sitten pörrätä täällä opettamassa meitä ja kaitsemassa foorumia. :sunglasses: :wink:

Kiitos itsellesi ja hyvää ansaittua kesälomaa! :blush:

Aamukatsauksiasi kaivaten minä

5 tykkäystä

Saako jokaisesta osakkeesta kaupan päälle yhden siunauksen Jumalalta?

7 tykkäystä

Eikös anekaupan idea ole, että saat anteeksi tekemäsi synnin? Olisiko siis niin, että AlfaTV:n osakkeella saa puhdistettua sielunsa meemiosakkeisiin sotkeutumisesta? :smiley:

(Kaikenlaisia yleisöanteja sitä nyt tuleekin. No, ei se ole tyhmä joka pyytää …)

3 tykkäystä

Tämä on kyllä jännä. Jos perustaa salkkunsa osinkoihin niin miksi kurssimuutokset vievät paniikkiin?
Toki voi olla että lainat piti maksaa pois?

“Luulin osaavani käsitellä salkun arvon nopeaa vaihtelua, mutta kun arvo laski lyhyessä ajassa lähes 50 prosenttia, menin totaaliseen paniikkiin. Tein myyntejä pohjilta huonoon hintaan. Lopulta olin myynyt ison osan salkustani pois. Maksoin rahoilla pois sijoituslainaa. Salkun arvon nopea lasku vaikutti myös mielialaan. Vähän aikaa sitten tein laskuharjoituksen, ja jos olisin vain pitänyt osakkeet salkussa, salkun arvo olisi paljon korkeammalla kuin nyt. Turhat veivaukset olisivat myös jääneet väliin.”

11 tykkäystä

Ei kai osinkoa voi odotella ihan samalla mitalla osakkeesta, jonka arvo on pudonnut vaikkapa 90 %. Jos näin olisi käynyt koko pörssille, niin jälkiviisaana tuo suoritettu liike olisikin vaikuttanut viisaalta.

Ai ei niin olisi voinut käydä? Jos covid olisikin tappanut heti kun nenä näkyy ulko-oven ulkopuolella, rokotetta ei olisi ollut mahdollista saada aikaiseksi ja koko yhteiskuntarakenteet olisivat sortuneet kuin korttitalot, niin ei se kaukanakaan välttämättä olisi ollut. Tuomiopäivän teemat voivat jatkossakin pienoisesta mahdottomuudesta huolimatta silti toteutua vielä omana elinaikana. Mitenkäs silloin itse kunkin osto- ja myyntinapit mahtaisivat sijoittautua?

Korkoa korolle se vaan maistuu makialle, kunnes toisin todistetaan. Maailman pörssien toimintahistoria on maailman historiaan verrattuna silmän räpäys ja jatkuvasti tapahtuu asioita joita ei koskaan ennen ole tapahtunut. Jännä nähdä minkä uskomattoman seikkailun sijoittaminen tulevina vuosina sisältääkään. :slight_smile:

Hyvää lomaa @Verneri_Pulkkinen. Toivottavasti sinusta ei kuulla pihaustakaan kuukauteen! :love_you_gesture:

10 tykkäystä

Tämä kertoo mielestäni kaiken oleellisen panikoinnista. Takaraivossa jyskyttävä laina ja uhkaavasti kellaria kohti matkustava salkku ovat kyllä huonoin yhdistelmä mitä voin kuvitella. Mitä isommin vivutetulla salkulla lähdet kohti pörssiromahdusta niin kyllä varmasti paatuneemmallakin konkarilla alkaa jossain kohtaa hikikarpalot virrata oikein kunnolla otsalla. Ehkä tässäkin tapauksessa olisi kyetty pysymään rauhallisempana maltillisemman vivun kanssa tai jos sitä vipua ei olisi ollut käytössä ollenkaan?

15 tykkäystä

Mielestäni on huikean rohkeaa että on omalla nimellä ja naamalla uskaltanut kertoa tehneensä ison kämmin koronakriisissä. Aina löytyy niitä jotka haluavat potkia kun jollain menee huonosti, mutta kaverilla on selvästi asenne kunnossa ja eiköhän tämäkin oppitunti vie häntä eteenpäin sijoittajana. Toivottavasti hän löytää lähitulevaisuudessa ne muhkeat osinko-osakkeet ja pääsemme lukemaan jatkojutun miten salkku nousi kuin Feenis tuhkasta. :blush:

64 tykkäystä

On rohkeaa. Tuon jakamisen ajatuksena ei ollut häntä mollata vaan yleisesti se että kuinka vaikeaa on holdata vaikka se osinko olisi tuoton tuoja ja sijoitussuunnitelman peruskivi.

4 tykkäystä

Joo näitä huipputuottojen hehkuttelijoita löytyy ja sitten näitä, jotka eivät voi myöntää virheitään.

Parhaiten jäänyt mieleen Oksaharjun legendaarinen heitto, että koronamontusta ei löytynyt mitään ostettavaa. Älyttömimpiä juttuja, mitä olen hetkeen lukenut.

24 tykkäystä

Oksaharjun puolustukseksi Koronakuopassa osakkeet laskivat poikkeuksellisen vähän ja olivat varsin kalliita suhteessa esimerkiksi Finanssikriisiin. Jos on odottanut kymmenen vuotta kunnon romahdusta niin onhan se aikamoinen pettymys jos kertoimet laskevat koronakuopassa ns. setelirahoitustasolta pelkästään tuonne suhteellisen normaalin markkinan tasolle ja palaava kuukaudessa takaisin hirmu korkeiksi. Allekirjoittanut meni osittain ihan samaan ansaan, vaikka aloitinki ostot hieman kuopan jälkeen.

Tämä nykyinen arvostustaso missä nyt olemme ei ole normaalia, vaan käytännössä kaikki pörssin osakkeet ovat törkeän kalliita. Olemme vain alkaneet hyväksyä vallitsevan olotilan normaalina ja sen että osakkeista voi hyvinkin maksaa liikoja, koska markkina ei tästä mitenkään rankaise ja setelipaino paisuttaa osakkeiden arvostustasoja jatkuvasti ylöspäin.

22 tykkäystä

Ja uskon että useat varoivat “ostamasta kuolleen kissan pomppuun”…

6 tykkäystä

Joo, mutta Oksaharju sanoi ton kommentissa monta kuukautta sen montun jälkeen. Joskus kesällä. Eli siinä vaiheessa, kun meno oli jo ollut vahvasti ylöspäin ja osattiin olettaa pahimman olevan ohi.

Syvempiä pohjia moni varmaan odotti, mutta onhan se ihan älytön väite, että koronamontussa ei ollut mitään ostettavaa. Fortumia oli tarjolla 12 eurolla tai Sampoa 21-22e hintaan.

22 tykkäystä

Kyllä Sampo olisi minun puolesta voinut tuonne 15€ laskea ja ehkä pahimpana paniikkipäivänä jopa alemmaksi. Eli -20-30% pohjista olisi voinut helposti kaikki tulla vielä alaspäin. Nyt vaan kävi niin että setelirahoitus + tuloskomponentin pysyminen ennallaan takasi että kunnon romahdusta ei päässyt syntymään. Samaan tapaan Oksaharju kanssa myös Buffettikin valitti että ei tullut sellaisia fantastisia ostopaikkoja, mitä romahduksesa yleensä tulee.

Jälkikäteen on helppo myös todeta, että tässä olisi voinut käydä huonostikin Sampon ja Fortumin ostajille, jos Koronalla olisi ollut taloudellisia vaikutuksia ja tulokset olisivat laskeneet. Tämä kun olisi laskenut hyväksyttäviä arvostuskertoimia ja silloin myös muihin osakkeisiin suhteellisesti kallistuvat Sampo ja Fortum olisivat syöksyneet markkinoiden mukana, vaikka niiden tulos olisi säilynyt ennallaan

13 tykkäystä

Suosittelen osinkokuninkaalle etf säästämistä ja katsomaan salkkua kerran vuodessa. Tai mielellään vasta sinä päivänä kun salkun varoilla on tarkoitus elää.

Kyllähän niitä virheitä tulee vähän kokoajan tässä sijoittamisessa.

1 tykkäys

En ole vielä ehtinyt katsomaan kokonaan, mutta hieman huvitti tuo viimeisimmän Trader’s clubin jakson nimi “Onko sijoittaminen jo liian helppoa?”. Jukan salkku, jota esitellään jakson lopussa on +1,5% YTD ja toistakymmentäprosenttia indeksiä perässä. Joo kyllä, jos katsotaan pidemmällä perspektiivillä niin on kovat tuotot, mutta en oikein ymmärrä tuon otsikon ajoitusta juuri tähän hetkeen kun viimeiset 4-6kk tuntuu olleen tosi vaikeita hänelle.

Kommentoin myös tuohon koronamonttuun. Kyllä ainakin itse tiesin monenkin osakkeen kohdalla, että nyt saa todella halvalla. Ongelma oli se, että parin viikon ajan seuraavana päivänä samaa osaketta sai vielä 5-10% halvemmalla. Esim. vaikka juuri tuo Fortum: Olihan se halpa jo 15€ssakin, vielä halvempi 12€ssa, olisihan se voinut pudota vaikka 10€kin. Lisäksi moni osake ei edes “romahtanut” vaan korjasi vain v. 2019 syksyn tasoille (esim. moni jenkkien iso tekno). Kunnon rommauksessa näillä olisi ollut laskuvaraa vielä isosti.

Ainakin itselleni iski tässä pieni ahneus päälle kun olin onnistunut hyvin tyhjäämään salkkua jo helmikuussa. Ladoin kyllä kaiken sitten huhti-toukokuussa takaisin kun alkoi näyttää siltä, että pohjat olikin jo tehty, mutta maaliskuun pohjiin ei yhtään ostoa osunut. (tämä tosin oli jo etukäteen tiedossa, koska strategiani oli, että en lähde metsästämään pohjia vaan palaan vasta kun syöksy on rauhoittunut).

Mutta tosiaan, jälkikäteen on aina hyvä viisastella, kyllä se maaliskuussa oli karua kyytiä eikä kriisin isompi eskaloituminen ollut todellakaan kaukana ja ilman FEDin massiivista väliintuloa olisi korttitalot alkaneet kyllä romahdella hyvin nopeasti ja domino-efekti olisi käynnistynyt. Jos tilanne olisi eskaloitunut tällaiseksi finanssijärjestelmätason kriisiksi niin Fortum 12€ olisi voinut ollut vielä kymmenien prosenttien laskuvara kun eihän niillä tuloksilla juuri ole väliä tuollaisessa tilanteessa.

36 tykkäystä