Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Osaako joku sanoa, mistä näkisi pohjoismaiden pörssien P/E ja P/B luvut? Ennen vanhaan näkyi superrahastoissa, enää ei hetkeen.

Ruotsin maan IPOissa ei mitään sosiaali politiikkaa harrasteta. Lady Luck Gamesin IPOssa jäin ilman osakkeita ja Hexiconiin ei ollut saumoja päästä suomalaisella ID:llä.

Itse tsekkaan mm. morningstarin sivuilta Superrahastojen statsit… Antaa ainakin jotain kuvaa.

Yardenista myös maakohtaiset forward P/Et

Kertokaa toki jos muita parempia lähteitä.

1 tykkäys

Hyviä hommia nämä arvopaperikeskuksen 35 numeroisen merkkien syöttämiset. :innocent:
Pitää kohta heittää tietokoneet jorpakkoon ja lähteä kaljalle kun ei Nordnetin paskat systeemiset halua ottaa omaa merkintää vastaan. :face_with_symbols_over_mouth:

4 tykkäystä

Tässä nyt katsoin OSTia jolla on yksi osake vasta niin tajusin että mullahan jopa 12% käteistä siellä odottamassa uutta isompaa osakeostoa pitkään holdiin. Syy miksi nyt kirjoitan omaa pääni sisäistä pohdiskelua tänne on joku juttu minkä jostain, että vähintään 10% käteistä olisi hyvä olla sotakassassa aina.

Tilannekartoitus

Ostin siis Verkkistä @8,64 ekan isomman satsin ekaa kertaa elämäni aikana. Verkkis on ollut elämässäni jo merkittävä yhtiö vuodesta 2013 lähtösin ja tämän kyseisen yhtiön omistajuus vain on kiehtonut itseäni jo kuukausia. 11.6 tuli siis toistaiseksi isoin yksittäinen osakeomistus kerralla sijoitusurallani.

Jatkotoimenpiteet

Koitan holdailla kyseistä yhtiötä salkussa sen 15-20v ellei joka paniikinomaista hälyttävää tapahdu yms. Tuntuu siistiltä omistaa yritystä, josta tekee ostoksia kuukausittain melkeimpä. Ei siis haittaa vaikka salkku olisi joku vuosi -30% punasella vaikka tuntuuhan se aina omalla tavalla ikävältä. Jatkotoimenpiteet ovat siis seuraavat: pidän sotakassaa aina vähintään 10% ja 2-3kk välein ostan/lisäilen omistuksia. Veivejä tuskin harrastelen, osaaminen kun ei niin pitkällä vielä ole ja tuskin koskaan tulee olemaankaan.

Lopputulema 15-20v

Tarkoitus koittaa omistaa OSTilla max 6-yritystä noin 10k-20k lappua. AOT:lla on sitten pari rahastoa ja ehkä pienempiä lyhyempiä hetkellisempiä ostoja. Syy miksi vain max 6-yritystä niin on puhtaasti tutustumis-vaikuttamis ja omistajuustuntuma. En pysty mitenkään aidosti seurata yli 10 yhtiötä aidosti saati panostaa kunnollisilla rahapossamäärillä vuosittain. Tarkoitus on liittyä tulevaisuuden osakeomistajuuden kautta myös yhtiökokouksiin ainakin kevyemmällä siivellä ja antaa kehitys- ja parantamisehdotuksia. Kuluttajana sitä näkee paljon kaikenlaista ympärillä mitä aina välttämättä pomot, yritysjohto tai suurilla työtunneilla varustetut työntekijät näe samalla tavalla.

Tällästä mutuilua ja ajatusten läpipuintia julkisesti.

6 tykkäystä

Laitetaas perjantai-illan ratoksi äänestys.
Mihin näistä yhtiöistä sijoittaisit tämän esityksen perusteella?
(Edit. Äänestä kahta yhtiötä)

  • Innofactor
  • Siili Solutions
  • Solteq
  • Gofore
0 äänestäjää

(Tarkoitus ei ole hakea mitään sijoitusneuvoja tästä. Omistan kahta näistä ja kaksi muutakin on seurantalistalla.
Jos menee liikaa sijoutusneuvonnan puolelle, niin ylläpito poistakoot)

2 tykkäystä

Nämä jäi vissiin saamatta?
“Ansökan Physitrack PLC” lukee Nordnetissä.

Juurikkia jäi vaivaamaan, että missä on Suomen maailmalla kiitellyn jalkapallon pelipaidan nähnyt jo aiemmin. Piti ihan mennä Tampereelle jääkiekkomuseoon ja sieltähän se selvisi.

Tietysti Sotsin olympialaiset 2014. Teemun johdolla tuli pronssia. Eipä osaa Juurikki lisätä valokuvaa, vaikka semmoisenkin otti. Googlaa.

3 tykkäystä

Ehtivätkö muut jo kuunnella Erkki Sinkon haastattelun pörssipäivässä? Sinkolla on ihan hauska, omalaatuinen tapansa kertoa. Minua jäi hieman häiritsemään se että Sinkko oli niin kovin osinkofanaattinen ja piti osingonmaksua hyvin tärkeänä. Olisin halunnut itse kuulla enemmän kuitenkin miten esim. QT group on päätynyt hänen salkkuunsa kun hän muuten selitti tuota osinkojen tärkeyttä niin voimakkaasti. Toivoin koko ajan että Mikko Jylhä olisi enemmän haastanut tuota näkemystä esim. kysymällä “entäs jos yhtiöllä on selkeitä kasvupanostuskohteita näkyvissä” tms. noh sitä ei nyt saatu.

Joka tapauksessa nämä erittäin kokeneiden sijoittajien haastattelut ovat mielestäni aina antoisia, sitä vuosikymmenten kokemusta kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Alusta jäi mieleen vahvasti tuo kuinka painokkaasti Sinkko sanoi että romahduksessa ei myydä mitään, silloin vain ostetaan. Se varmuus siinä äänenpainossa oli mielestäni hienoa ja toistaiseksihän tuo on ollut aina voittava strategia. Lisäksi minua vähän huvitti kun hän puhui kuinka pörssissä tapahtuu jatkuvasti mielenkiintoisia tapahtumia ja antoi esimerkin kuinka tikkurilan entinen toimari hyppäsi juuri oriolan puikkoihin ja piti tätä uutta toimaria hyvin kyvykkäänä sekä ilmoitti vielä ostavansa tämän uutisen jälkeen myöhemmin haastattelun jälkeen lisää Oriolan osakkeita :smiley:

Tässä linkki:

28 tykkäystä

Mukava pätkä kuunneltavaksi. Kuten moni muukin pörssipäivän jakso :slight_smile: Kiinnitin huomioni noiden lisäksi siihen pitkään keskusteluun muinaisista osakeanneista. Toimittaja jaksoi aika monta kertaa kysyä samaa asiaa, jopa niin monesti, että herra Sinkko pyysi lupaa siirtyä toiseen aiheeseen :smiley: Enkä moiti toimittajaa, hyviä tarkentavia kysymyksiä.

Jotenkin hauska oli myös se kohta, kun herra Sinkko oli täysin omaehtoisesti sanomassa osinkojensa määrän, mutta sitten alkoi kainostella. Kuitenkin samalla vihjaten mistä kuulija löytää kuitenkin aika tarkan tiedon :smiley: Jotain niin suomalaista siinä hetkessä oli. Pieni varovaisuus ja melkein häpeän tunne menestymisestä. Vaikka samassa haastattelussa hän kertoili kyllä lukujakin hyvin avoimesti ja sellaisena kuin asiat ovat. Epäonnistuneista sijoituksista kuului aito pettymys läpi, vaikka kokonaisuus on mennytkin paremmin kuin hyvin.

Suomalaisten yhtiöiden myymisestä ulkomaille hänellä oli kenties hieman valtavirrasta poikkeava ajattelutapa. Olisin lenkillä kuunnellut kyllä helposti paljon pidemmänkin siivun historiasta. Vastaavia ns. tavallisten ihmisten menestyksekkäitä ja pitkäjänteisiä sijoitustarinoita toivoisi olevan enemmänkin. Sinkko otti nuorten yleistyneen innostuksen sijoittamiseen muutamaan kertaan esiin ja hieno asiahan se onkin. Nähtäväksi jää toteutuuko sama pitkäjänteisyys sijoittamisessa omalla kohdalla. Toivottavasti edes jotain Sinkon suuntaista.

16 tykkäystä

Vähän tullut takkiin, kun on sekaantunut useisiin kivalta kuulostaviin kasvu yhtiöihin ilman kunnollista tutustumista ja varmuutta. Pikku summilla joo, mutta tappiota saa monella pikku summalla kumuloitua…

Ei siis rönsyilyä lisää ja ei putoaville puukoille jos ei ole yhtiö hallussa timanttisesti ja silloinkin voi odottaa.

Itsekritiikkiä!

13 tykkäystä

Tämähän on osakesijoittamisessa se ainoa realisoituva “voitto” ennen myyntihetkeä. Tämä se perinteinen tapa ajatella lypsävää lehmää ennen teurasta.

Iän ja sijoitusfilosofian (osinkosijoittaja) puolesta hämmentävää kuulla Qt:sta Erkin salkussa. Äkkisältään kuulostaisi siltä, kun tuli “vieraissa käytyä” ostohetkellä :joy:

4 tykkäystä

Aikamoinen määrä yhtiöitä sinkolla oli salkussaan muistanko oikein että 81. Mutta sanoi kyllä itsekin että roskia seassa :sweat_smile:

5 tykkäystä

Viimeisin viikko on kyllä ollut jokseenkin hämmentävä ja turhauttava. Nasdaq on painellut ylös ja tehnyt uudet huiput, mutta oma pohjoismaisia teknoja ylipainottava salkkuni on ottanut turpaan noin 4 prosenttia. Harvoin nämä näin pahasti eri suuntaan kulkevat.

20 tykkäystä

Sama ilmiö näkyy täällä. Nordic kasvulaput ainakin viimeisen kuukauden aikana tekevät saman muotoisen käyrän kuin russell 2000 :man_shrugging: Yleensä enemmän nassen mukaan mennään

11 tykkäystä

Mielenkiintoinen haastattelu. On paljon kokemusta kertynyt, jos 1970 teki ensimmäiset sijoitukset.
Eli sijoittanut pörssiin kuudella eri vuosikymmenellä.

Ehkä pitää yrittää jostain etsiä luettavaksi tuo haastattelussa mainittu Sinkon kootut kolumnit =>
Sihtauksia, Särmikkäät pörssikolumnit vuosilta 1985-1998 jälkiviisaudella maustettuna (1998).

Salkun nykyisestä tilanteesta:

  • 8 min: suoria osakesijoituksia salkussa 81-82 riviä
  • 18 min: Qt Group hyvä onnistuminen ja Tiimari pahin menetys.
  • 40 min: lunastukset nyt suuri tuloerä => mm. Tikkurila, Ahlström-Munksjö, Adapteo
  • 42 min: Hyvä, että meillä on ulkomaalaisia kiinnostavia hyviä yhtiöitä => esim. Leiras, Strömberg
  • 45 min: tänä vuonna Sinkko on ostanut vain Caverionia ja kerää sotakassaa

Pörssihistoriaa myös käsiteltiin haastattelussa, esim.:

  • 13 min: Ensimmäisistä sijoituksista Yhtyneet Paperitehtaat alkoi tuottaa vasta 10 vuoden kuluttua ostosta => Niilo Hakkaraisen toimitusjohtajakaudella yhtiö nousi takaisin jaloilleen

  • 49 min: Sinkko muisteli pörssisalin meklareita, joista mainitsi nimeltä SYP:n meklari Westerlundin. Ehkä tarkoitti SYP:in meklari Per-Ole Westerlundia. Pörssitiedon sivuilta löytyy oma artikkelinsa Helsingin pörssin meklareista => Helsingin Pörssin jäsenet (välittäjät) ennen 1985.

Itse pörssisalissa välittäjää edusti usein palkattu meklari sihteereineen. Pitkäaikaisia päälliköitä ja pörssimeklareita viime sotien jälkeen olivat mm. SYP:n Einar Paavola (1918–55), Gunnar Saxén (1955–73) ja Per-Ole Westerlund, KOP:n Bertel Wathén (1922–64) ja Aarne Einola (1964–73), HOP:n Henrik von Knorring, OKO:n Pekka Montonen, SKOP:n Tapani Luoma, Gyllenbergin K. Erik Stenius (1947–86), Bensowin Svante Holm (1940–81) ja Lamyn Jouko Brade (1968–89).

16 tykkäystä

Inderes saa mainioita uusia työntekijöitä jatkuvasti, joista varmaan ainakin osa on ollut foorumilla enemmän vähemmän aktiivisia ennen palkkalistoille päätymistä. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä nämä henkilöt ovat täällä viestitelleet nimimerkin takana ennen työsuhdetta, toki vain jos itse haluavat tämän paljastaa.

Onko esim @Antti_Jarvenpaa ja @Antti_Luiro kilpaa miettineet pörssien suunta ketjussa nimimerkeillä machoman69 tms. miksi revenio laskee taas tänään 3% vai onko mietitty DCF-mallin hienouksia ja miten “tavoitellun velkaantumisasteen” säätäminen vaikuttaa yhtiön DCF-arvoon tms.?

13 tykkäystä

Ehkä näissä nordic-kasvulapuissa on nyt viimeisen vuoden aikana lisääntynyt jenkkisijoittajat ja heille Russell 2000 on se indeksi, johon näitä peilaavat.

Foorumi kuului arkeen ennen kuin Inderesillä aloitin ja koin täällä olon erittäin hyödylliseksi myös silloisessa työssäni toimittajana sekä ylipäätään sijoittamisessa. Entistä nimimerkkiäni tohdi lähteä avaamaan, sillä se on kulkenut yli 15 v mukana keskustelupalstoilla ja käytän sitä yhä ei-sijoituspalstoilla. Mutta avataan verhoa edes sen verran, että esim. Sampo- ja Nordea-ketjuihin kirjoittelin sillä aikanaan täällä.

Ylipäätään oli tosi helppoa aloittaa 2 v sitten Inderesillä, kun käytännössä kaikki foorumista lähtien oli tuttua ja osana arkea valmiiksi. Melkeinpä kuin olisi ollut heti alussa sitä kuuluisaa hiljaista tietoa. Ja uskon, että myös muut meistä kokevat samoin.

39 tykkäystä

Tämä ei ole moite, vaan toteamus hyvistä harrastuksista: aikaa ennen koronaa useilla pitkän linjan sijoittajilla oli tapana kiertää yhtiökokouksissa ja jutella mukavia tuttujen kanssa. Ja vuosikymmenten kokemuksilla tiesivät tasan tarkkaan, missä tarjottiin parhaat kakut kahvin seuraksi…

7 tykkäystä