Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Onnea veivaamisen, mutta ota sentään huomioon, että nyt on ollut 16 kk nousua ja sehän ei voi enää kauan jatkua.

Joo ei silti ollut vinkki kontrapeliin sen raa’assa merkityksessä, vielä vähemmän johdannaisiin ja muihin veikannuksellisuuksiin.

1 tykkäys

Mitä? Onko Tesla, vety-alahype ja nigerialaiset hellyyspalvelulupaukset jo romahtaneet? Tältä kesälomalta ei Juurikki enää palaa, jos maailma on jo ihan itsekseen mennyt, siis ihan omia aikojaan nyrjähtänyt takas jengoilleen.

2 tykkäystä

Voi tietysti kertoa, mutta en pitäisi sitä niin itsestäänselvänä. Sijoittamisen yksi psykologisista virheistä on ankkuroituminen omaan ostohintaan. Tappiolla ei haluta myydä, vaan sitten kun “saa omat takaisin”. Ja kun laskettelu jatkuu, niin ostetaan lisää (ja kasvatetaa ehkä tiedostamatta riskejä) “keskihintaa laskemaan”. Tämä on hyvin klassinen sijoitusvirhe etenkin aloittelevilla sijoittajilla.

En ole täällä missään vaiheessa tyrmännyt tai moralisoinut Hyzoniin sijoittamista. Lähinnä minua kiinnostaa että millaisilla pohjatiedoilla ihmiset täällä lähtee tällaiseen yhtiöön mukaan. Itsensä kehittämistä tämäkin vain on :slight_smile:

39 tykkäystä

Voi kertoa ehdottomasti siitä, että uskoo sijoituskeissiin niin paljon ettei suuri lasku saa myymään. Kuitenkin kyseessä voi myös olla ns. “sunk cost fallacy” jossa panostaa lisää asiaan johon on uponnut jo aikaa, vaivaa ja/tai rahaa vaikka rationaalisesti ajateltuna sen tuotto-odotus olisikin heikko. Tälläinen käytös olisi hyvä tunnistaa itsessään ennen pitkää, sillä siinä vaan turskat moninkertaistuu kun ei katkaise niitä tappioita ajoissa. Kaipa tuo juontuu siitä että yrittää väkisin saada palkkion tehdystä työstä tai ei halua myöntää olleensa väärässä.

12 tykkäystä

Jep, ja tämä virhe on hyvin helppo tehdä, olen itsekin siihen syyllistynyt. Vaikka kehitys olisi täysin odotetun vastaista, ei haluta myöntää omaa virhettä, puutteellista analyysiä tms. Odotellaan hampaat irvessä että se ponnistaisi edes vähän plussalle, jolloin myynti olisi psykologisesti helpompaa.

Tässähän tosiaan hukataan rahaa pahimmassa tapauksessa lisäostoihin kun “halvalla” saa, mutta kyse on myös vaihtoehtoiskustannuksista. Jos en halua myöntää omaa virhettäni ja jään jääräpäisesti odottamaan tuottoa tilanteessa joka ei vastaa ehkä ollenkaan alkuperäistä skenaariota, olenko samalla ihan varma ettei sama raha olisi tuottavammassa käytössä jossain muualla? Yleisesti ottaen oman virheen tunnistaminen ja myöntäminen on yleensä halvin tapa, ja silloin ko. virhettä ei hyvällä tuurilla tule myöskään toistettua.

Hyzonista en tiedä mitään, joten tämä ei ole kommentti siihen.

8 tykkäystä

Evon osari siis. En tiedä miten noin kevyet ylitykset riittää markkinalle, mutta ainakin negatiivisen yllätyksen pelko oli turhaa. :slight_smile:

2 tykkäystä

Joo, tosi hyvä osari mielestäni. Kannattaa tavata nuo toimarin sanat aika tarkkaan ja kuunnella tänään webcasti.

Tässä yhtiössä on harviaisen hienosti näkymät kunnossa lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Itsellä menee lisäily harkintaan jos ei tällaiset suoritukset riitä markkinalle :smiley:

3 tykkäystä

Tulee mieleen se Twitter(?)-kommentti, jossa joku pyysi välittäjältä rahoja takaisin, koska sijoitus oli miinuksella :smiley:

6 tykkäystä

Tiedossahan tämä oli että Nordealta tulee hyvä tulos ulos :champagne:

2 tykkäystä

Pakko kysyä kun tiedossa oli, että paljonko tankkasit eilisestä alennusmyynnistä ja tuitko näkemystäsi X2-, X3-, X4- vai X5-bullilla? :smiley:

1 tykkäys

Tankattu jo puolisen vuotta sitten reilusti, pari entistä kollegaa pankkialalla ja finanssihommissa muttei Nordealla niin sitä kauttakin oli vahva usko, kun kaikilla pankeilla homma rokkaa tällä hetkellä Pohjoismaissa.

1 tykkäys

Tuostahan nuo Hyzonin EV/EBITDA ja EV/Sales kertoimet pikaisesti laskee. Markkina-arvo tosiaan siellä 2 miljardin hujakoilla. En tosin näe järkeväksi laskea tälläisessa hyperkasvuyhtiössä tämän päivän kertoimia. Hyzon on teknologinen johtaja, jonka kehitystä haluan seurata, tällä minä perustelen itselleni seurantaposition holdailun. Ehkä lisäilen joskus hamassa tulevaisuudessa, jos tarina etenee suunnitellusti. Totuus on kuitenkin se, että ilman seurantapositiota yhtiön tarkempi seuraaminen on melko haastavaa, näin ainakin minun kohdalla.

Minulle tulee Hyzonista hieman alkuaikojen Tesla fiilikset. Korkea valuaatio, mutta teknologisesti muita parempi. Ja aika korkealentoiset tulevaisuuden suunnitelmat molemmilla. Aika näyttää, onko Hyzonilla paukkuja tehdä “Teslat”.

Suosittelen lukemaan Hyzonin investor presiksen. Kunnon sijoittajapornoa. Ehkä epäaitoa, mutta eittämättä kiihottavaa katseltavaa :smiley:
(Hyzon Motors | Zero Emission, Hydrogen-Powered Vehicles)

13 tykkäystä

Yritin itsekin etsiä ja täytyy myöntää että en kyllä minäkään löytänyt. Mutta varmasti on korkeat vielä tämä ja ensi vuosi, kun massatuotantoa aloitetaan nyt rakentamaan.

Näkymät ovat kuitenkin harvinaisen hyvät verrattuna kaikkiin kilpailijoihin. Rekkaa tulee jo Euroopassa hallista pihalle ja tämän vuoden puolella rekkoja liikenteessä neljällä eri mantereella.

Riskejä ja kompastuskiviä voi olla tosiaan matkalla paljon. Myös positiivia yllätyksiä voi olla luvassa kun vetyyn on nyt alettu panostaa ympäri maailman. Samaa mieltä ajallisesta hajautuksesta. Hälytyskellojen soidessa pitäisi osata sitten hypätä junasta pois.

Juurikille.
Nigerialaiskirjeistä ja vedystä puhuminen samassa lauseessa on aika väsynyttä provosointia. Molemmat on toki tullut jäädäkseen.:smile::crossed_fingers:

9 tykkäystä

Vesikielellä odotellaan Kindredin Q2:ta perjantaina.

1 tykkäys

@Meri Onko Meri vielä foorumilla kun ei ole kuulunut. Tuota Hyzonia ajatellen eniten ehkä perillä muutenkin…

11 tykkäystä

Juu tuo Juurikin tyyli kommentoida esim. näitä vetyyn liitttyviä juttuja on aika ala-arvoista ja epäkunnioittavaa muutenkin. En tiedä saako täältä piiloon tietyn käyttäjien viestit?

2 tykkäystä

Asetukset → Käyttäjät saa sivuutettua (ignore) henkilöitä. Tekee foorumin lukemisesta paljon mukavampaa, kun tietyt ainaiset valittajat saa piiloon.

Tällä en viittaa mitenkään sinun viestiisi tai siinä oleviin henkilöihin, mielestäni tuollainen palaute kuuluu antaa suoraan henkilölle yksityisviestillä eikä julkisesti.

9 tykkäystä

Yritän vielä malttaa SSAB:n myynnin kans. Olettaisin nousun tulevan viiveellä tämmösissä ei niin seksikkäissä firmoissa. Tuskin tässä ainakaan alaspäin mennään näillä tuloksilla kummankaan kohdalla :slight_smile:

8 tykkäystä

Alkaa olemaan autoilija aika ahtaalla. Bensaveroa ei kuitenkaan leikata missään suhteessa päästökaupan hinnannousuun. Hyvä tietysti, että näihin toimiin on ryhdytty, mutta onko aina lyötävä autoilijaa?

4 tykkäystä

Jos hieman vielä jatkan tuohon edelliseen viestiini. Hyzonin valuaatio perustunee juuri oletukseen, että jatkossa taloudellisen toiminnan aiheuttamat ympäristöhaitat siirtyvät hintoihin, minkä seurauksena kysyntä nollapäästöiselle kuorma-autolle kasvaa räjähdysmäisesti. Toki se on tiedossa, että raivokasta lobbaamista on vielä vastassa joka suunnasta, mutta 1,5 tai vähintään kahden asteen lämpeneimisen raja tulee äkkiä vastaan ilman nopeita toimia.

Ja mitä tulee kansalliseen päästökauppaan, niin sehän kohtaisi aivan samat ongelmat Suomen mittakaavassa, kuin mitä nyt tulee EU:n mittakaavassa. Jos EU:n lisäksi muut isot taloudet eivät lähde päästökauppaan mukaan, asettaa se EU:n viennin pysyvästi kilpailussa heikompaan asemaan. Jos Suomi kehittäisi kansallisen päästökaupan, niin se joo saisi itse kerättyä myös voitot, mutta se asettaisi samalla suomalaisen vientiteollisuuden takamatkalle jopa EU:n sisällä. Olisikohan se sittenkään sen arvoista?

Itse uskon (ja sijoituksieni kannalta myös toivon), että EU:n perässä myös erityisesti Jenkit tiedottaisivat mahdollisimman pian vastaavanlaisista päästökauppa + hiilitulli -kehityksistään. Järjestelmästä tulee tehokkaampi ja reilumpi kaikille, mitä laajemmalle se leviää.

8 tykkäystä