Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Malmö saa Kamux myymälän ja tämäkin setä pääsee autokaupoille Ystadista.
Hienoon hetkeen sopii tämä hieno biisi myös, herkkä kui olo autokaupan jälkeen :wink:

1 tykkäys

Foorumin poliisi @Johannes_Sippola kin päässyt videolle!

25 tykkäystä

Sellaista

9 tykkäystä

Kohta Embracer alkaa olemaan kertoimien puolesta jo arvo osake mikä varmaan on seuraava syy mörniniselle. Onneksi on aikaa odottaa mutta toisaalta en tykkää olla näin suurella painolla pelialan yhtiöissä kun tämän lisäksi on Remedyä, Thunderfullia, yhtä listaamatonta, Tin ny Teknik rahastoa ja omasta työpaikasta optioita. Ja palkkakin tulee pelialalta.

17 tykkäystä

https://www.gmo.com/europe/research-library/bubble-signs-stock-issuance/

Hetken Lempiaiheemme saa jatkoa, huomiselle luettavaa :sweat_smile:

4 tykkäystä

Tollasella tavoitehinta haarukalla ei voi mennä paljoa metsään :smiley: :deciduous_tree:

19 tykkäystä

Alalaitaan on matkaa sen 20 %. Ei tarvitse mennä metsään, kun siellä ollaan jo valmiiksi.

2 tykkäystä

Näemmä typo tuossa tägäyksessä, niin en heti huomannut viestiä.

Korjaan hieman kysymyksenasettelua. Kysehän ei ole siitä, mitä Sampo hyötyy vaan, mitä Sammon osakkeenomistajat (nykyiset ja potentiaaliset uudet) hyötyvät. Eli minäkin paiskin hommia osakkeenomistajien eteen, en yhtiön - ja olen itse asiassa erittäin ylpeä ajatellessani näin. Toki yhtiön ja osakkeenomistajan intressit ovat (tai ainakin pitäisi olla) käytännössä samat, mutta halusin korostaa tuota näkökulmaeroa.

Sitten itse asiaan. Sampo ei maksa Inderesille, kuten ei muillekaan analyysitaloille, yhtiöseurannasta, mutta olemme toki erittäin iloisia, että Sauli ja Matias meitä seuraavat. Maksamme Inderesille tulosjulkistusten yhteydessä tehtävistä videohaastatteluista.

Miksi sitten ostamme tällaista palvelua? Yksinkertaisesti siitä syystä, että haluamme palvella osakkeenomistajiamme mahdollisimman hyvin.

Yksinkertaisuudessaan IR:n ydintehtävä on huolehtia, että sijoittajilla (ja muilla markkinatoimijoilla) on riittävät ja oikeat tiedot yhtiön liiketoiminnasta ja muista relevanteista sijoituspäätökseen liittyvistä asioista. Tuon voi tehdä mahdollisimman vähällä vaivalla vain puskemalla lakisääteiset tiedotteet yms. eetteriin. Tai sitten vähän paremmin.

Vaikka yli 60% Sammon osakkeista on ulkomaisilla, etupäässä institutionaalisilla sijoittajilla, on meillä omistajina lähes 177 000 suomalaista yksityissijoittajaa. Emme voi mennä Torbjörnin kanssa kaikille kylään kahvittelemaan ja turisemaan vakuutusbisneksen mahdollisuuksista, mutta voimme olla aktiivisia erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, jotta mahdollisimman moni pysyy perillä siitä, mitä yhtiössä tapahtuu ja mihin se on menossa. Joo, samat tiedot ja enemmäkin löytyy yhtiön sijoittajasivuilta, mutta yllättyisitte, jos kertoisin, kuinka vähän meidänkin nettisivuilla vieraillaan suhteessa omistajamärään. Toisin sanoen, on tehokkaampaa välittää viestiä myös kolmansien osapuolten avustuksella, ja Inderes on todella laajan yhteisönsä ansiosta mainio yhteistyökumppani. Teemme yhteistyötä myös mm. Nordnetin kanssa sekä erilaisten tapahtumien osalta esim. Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa.

Mitä sitten yleisesti tulee analyytikkoseurannan hyötyihin, niin keskeisimpiä hyötyjä on se, että analyytikot auttavat sijoittajia hahmottamaan osakkeelle ns. “oikean hinnan”. Sijoittajat voivat toki olla hyvinkin eri mieltä käyvästä hinnasta ja ennusteista analyytikon kanssa, mutta ainakin heillä on jotain, mihin peilata omia näkemyksiään. Osakkeen on hyvä heijastella fundamentteja ja olla “oikein hinnoiteltu”, sillä fundamentit kyllä lopulta korjaavat “väärinhinnoittelun”, ja se ei välttämättä aina miellytä omistajia, jos korjaus on alaspäin.

Siinä, missä Inderes tuo yhtiötä esille yksityissijoittajille, Lontoon ja Ameriikan isot talot toimivat usein välikätenä, kun yhtiöt tapaavat institutionaalisia sijoittajia, etenkin uusia sellaisia. Seuranta tietenkin parantaa yhtiön näkyvyyttä ja yhä useampi sijoittaja on tietoinen yhtiöstä, mikä luonnollisesti parantaa osakkeen likviditeettiä.

Palkatuloistaan sijoittavalle yksityissijoittajalle osakkeen likviditeetti harvoin on rasite, mutta kun puhutaan miljoonien, kymmenien miljoonien tai satojen miljoonien sijoituksista, on osakkeella oltava riittävä likviditeetti, jotta sijoittaja A) pystyy ylipäätään ostaa osakkeita ilman, että hinta on katosta läpi ja B) pääsee niistä tarvittaessa myös eroon. Likviditeetti on totta kai tärkeää myös siinä kohtaa, jos yhtiö hakee pääomaa osakeannilla. Se, että yhtiöllä on ylipäätään seurantaa ja sijoittajat ovat siitä tietoisia, heijastuu myös velkarahan hintaan (paitsi tänä päivänä ei ehkä niin paljon, kun kaikki tuntuvat saavan halpaa velkarahaa niin paljon kuin vain kehtaavat pyytää).

Summa summarum, analyytikkoseuranta on osakkeenomistajien edun mukaista.

180 tykkäystä

Mielipiteitä?

25 tykkäystä

YLEn Pörssipäivä palasi eilen kesätauolta.

Eilen vieraana olivat OP:n senior strategi Kim Gorshelnik ja Aktian osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä. Jakson aiheena tuloskausi Q2/2021.

Sisältöä lyhyesti:
1 - 8 min: Heikkilän lähtö Aktiasta ja jatkosuunnitelmat.
10 - 11 min: Q2:sen positiivisia yllättäjiä: Nokia, Nordea, Sampo, UPM, Stora, Kesko.
12 - 13 min: Pettymyksiä: Mustin, Kamuxin, Revenion marginaaleissa painetta.
14 - 15 min: Nokia oli kesän paras uutinen. Qt nousi OMXH25:een ja kasvu kiihtyi.
16 - 21 min: Ajatuksia Nokiasta. (“Arvo Markan suurin sijoitus”)
22 - 29 min: Outokumpu. (“Klassinen arvosijoittajan trading-osake”)
30 - 33 min: Nordea. (“Bondeja parempaa tuottoa maltillisella riskillä.”)
34 - 37 min: Inflaatiotilanne.
38 - 45 min: Bittium. (Vastatuulta komponenttipulasta, tuotekehityspanostukset luo potentiaalia.)
45 - 51 min: Spinnova. (“Startupmainen, korkeiden odotusarvojen osake”)
52 - 53 min: Kreate. Mikro Markalle pieni allokaatio ipossa. 2 kk:n jälkeen myynti rahaston strategiasyistä.
53 - 55 min: Romahdus-skenaariot.

20 tykkäystä

Voisiko tuossa olla ns. “varman” voiton mahdollisuus? Ostaa twiitissä mainittua “lentsikkayhtiötä” nyt ja myydä 20. päivä jos silloin nousee kovan ostopaineen siivittämänä?

1 tykkäys

HS Visiossa olikin juttu Mika Heikkilästä. Sympaattisen oloinen kaveri, josta tykkäsin heti kun näin hänet ensimmäistä kertaa Maikkarin Omat rahat (tms.) -aamuohjelmassa :grinning_face_with_smiling_eyes: Kaikkea hyvää jatkoon!

7 tykkäystä

Mekolle, Petrille ja Tiinalle - tänään on hyvä päivä juoda kahvia näistä. :sunglasses: :heart: :slightly_smiling_face:
image
image

12 tykkäystä

Millä perusteella jotkut analyytikot muuttaa tavoitehintaa vain muutama päivä ennen tulosjulkistusta? Tästä hyvä esimerkki oli Kamuxin kohdalla, jolloin nähtiin että ei ihan osunut kohdalleen.

Edit. Korjattu sen verran että enemmän taitaa muuttua tavoitehinnat kuin suositukset.

3 tykkäystä

Tosimies ottaa näkemystä ennakkoon. Mikäänhän ei ole tunnetusti niin mahtavaa kuin jälkiviisaus

5 tykkäystä

Youtubessa Tuomas Nurmi kysyi aiemmassa Vartissa esitetystä Kiinan luottoimpulssista.

“Kiinnostaisi nähdä sama graafi mutta höystettynä hieman spesifimmillä indekseillä esim. Kiinasta, USAsta ja vaikka Helsingin pörssistä. Kiinnostaisi nähdä korreloiko Kiinan luottoimpulssidata vahvemmin Kiinassa kuin jenkeissä ja miten immuuni Helsingin pörssimme on tässä suhteessa.”

Vartissa oli tosiaan tämä käppyrä, jossa on rinnastettu koko maailman osakeindeksin rullaava 12kk kokonaistuotto Kiinan luotttoimpulssiin. Nuo usein menee samaan suuntaan, mutta onhan tuolla jaksoja kun luotttoimpulssi kolisee ja silti osakkeiden vuosituotto on 10 % pintaan. Ja huom: nuo on ihan eri asteikollakin. :smiley: Kun luotttoimpulssi nousee 5 % y/y on pörssi kiskonut 25 % tuottoa jne.

Huom. Yhdysvallat on iso osa koko maailman indeksiä eli jenkkipörssikin menee suht samoja ratoja, mutta ei täysin.

Nordealla on paljon kuvaajia indikaattoreista, joiden luottoimpulssi johtaa tai ennakoi. Erityisesti globaali teollisuuden PMI. Mainittakoon, että globaali teollisuuden PMI vuorostaan näyttää indikoivan monien Helsingin pörssin yhtiöiden kehitystä.

Tavaroiden liikuttelun (konttiliikenne) ruumiillistuma Cargotechan tuntuu heiluvan, ei nyt täysin mutta suht kiltisti luottoimpulssin rytmissä. Osake on pysynyt samalla 10-60 euron tontilla läpi pörssihistorian miksi sitä voisi rinnastaa suoraan tuollaiseen indeksiin. :smiley: Esim. 2011 ja 2018 piikkejä edelsi voimakas Kiinan luottoimpulssin kasvu. Nyt vuorostaan kurssinousu on pysähtynyt samalla kun luottoimpulssi on alkanut sukeltamaan. Toki Cargotecia ajaa moni muukin asia kuin Kiinan talous.

Yleisesti ottaen tuo vaikuttaa siis indikoivan teollisuus- ja raaka-ainefirmojen tulevaisuuden näkymiä.

Olen hieman tuloskausikiireinen ja blumman 80-luvun käyttöjärjestelmässä minulle on edelleen mysteeri, miten saan muutettua indeksit 12 kuukauden rullaaviksi tuottograafeiksi. Toivottavasti tästä vastauksesta sai silti jotain ajatuksia. Kaikkiin yhtiöihin en tätä rinnastaisi, koska tekkifirmoihin joku teollisuuden meno ei vaikuta sitten juur yhtään ellei sitten koko pörssin sentimentin kautta. :slight_smile:

15 tykkäystä

En näe, että kaupankäyntikulujen poisto aiheuttaa mitään luokatonta ostopainetta. Puhutaan nyt kuitenkin aika pienistä summista mitä tuossa säästää, lisäksi ainakin Suomen valikoidut yritykset ovat korkeavaihtoisia.

Mielestäni tämän voi niputtaa vähän samaan kategoriaan kuin eiliset Twitterin ihmettelyt Boreon kurssitasosta fuusion ilmoittamisen jälkeen.

https://twitter.com/Hex_Hermoilija/status/1427968166412570625
https://twitter.com/OsakeKeisari/status/1427958149412233218

Sijoittamisessa vastuu on kokonaan yksilöllä, eli jokainen joutuu vastaamaan omista päätöksistään. Boreon tapauksessa firmaa seurasi yksi analyytikko, kenen tavoitehinta oli 74 euroa ja yhtiön kurssi oli tuplaantunut kuukaudessa ilman uutisia. Jos ostaa Boreota 120-130 euron haarukassa firmalle huonojen uutisten jälkeen (vrt. Sievin omistajat), niin saa kyllä syyttää ihan itseään.

34 tykkäystä

Tälläkin foorumilla ja Facebookissa jotkut ilmoittivat osallistuneensa tähän jo etukäteen. Jos porukka jonottaa ilmaisia ämpäreitä vesisateessa niin kyllä ne tähänkin tarttuvat. Kommentoin uutista tuoreeltaan että tulee nostamaan Finnaria. Itse ostan jo tänään. Sitten näkee vaikuttaako.

2 tykkäystä

Mun mielestä tuo ei ole mikään ongelma. Nordnetilla on 1,5 miljoonaa asiakasta, mutta näitä kampanjoita hyödyntää oikeasti ihan minimaalinen murto-osa. Iso osa asiakkaista on passiivisia, joilla on salkku, mutta eivät kirjaudu sinne kovin usein (joko ei kiinnosta, tai sitten kk-säästöt yms automaatiot hoitaa). Sitten taas on niitä, jotka ovat aktiivisia Nordnetin asiakkaita, mutta kampanja menee silti ohi. Sitten on meitä, jotka näkevät kamppiksen, mutta emme ole kiinnostuneita osallistumaan (saatan ehkä tankata muutaman Applen vanhojen jatkoksi, mutta ei hirveästi kiinnosta muuten). Sitten on loput, joita kiinnostaa kamppikseen osallistuminen pienillä summilla ja pöydällä on 25 vaihtoehtoa, johon laittaa nämä pienet eurot kiinni.

Täytyy muistaa, että Nordnetilla liiketoiminta perustuu pitkälle kaupankäyntikuluihin. Olisihan se helkkarin kivaa piensijoittajan silmin, että kampanjassa ei olisi ensimmäistäkään rajoitusta. Kamppis koskee kaikkia osakkeita kaikissa pörsseissä, koskee sekä myynti- että ostotoimeksiantoja ja kesto olisi päivän sijasta kaksi viikkoa. Mun mielestä tuosta huutaminen on vähän samaa, kun joku vaatisi Black Fridayn kestoksi kahta viikkoa, tai kauppias Keskosen pitäisi tarjota -30% alennus yksittäisen Juhla Mokan sijasta myös kaikille muillekin kauppansa tuotteille.

Harmittaa vähän Nordnetin puolesta, että nykyään nämä heidän kampanjat herättävät asiakkaissa melkein enemmän närää, kuin innostusta. Twitterissä vaadittiin Fivaa paikalle, Sharevillessä kuittailtiin Ruotsin hinnastosta. Sitten ihmetellään, kun nämä kampanjat ovat nykyään niin harvinaista herkkua.

Mutta ei siinä, pakko todeta sekin, että ennen Suvi Tuppuraisen aikakautta Nordnet oli mielestäni aktiivisempi kampanjoiden suhteen. Niitä oli tasaisemmin ympäri vuotta, ja niissä oli vähemmän rajoituksia. Minulle on ainakin jäänyt muistiin kampajoita jostain vuosilta 2014-15, jossa olisi ollut koko Helsingin pörssi mukana kampanjassa yhden päivän ajan, ja kamppis (yleensä 1e/toimeksianto) koski niin myynti- kuin osto-toimeksiantoja. Nykyään kamppikset on sen verran rajoitettuja, että harvemmin niistä löytää mitään kiinnostavaa.

Lisätty-edit: Niin ja tuossa Nordnetin tavassa ei ole edes mitään uutta. Tuppuraisen aikakaudella (2016 ->) tuo on ollut ihan normaali käytäntö, että Nordnet lanseeraa yhden kampanjapäivän, kehittelee jonkun oman logiikan minkä mukaan valitaan kamppikseen kuuluvat yhtiöt ja laitetaan koskemaan pelkkiä ostoja. Ei siis mitään uutta. Joku näppärä voi varmaan tehdä tutkimustyötä siitä, että ovatko aiemmat Nordnetin kampanjat liikutelleet osakekurssia ja mihin suuntaan.

21 tykkäystä

Joo, tämän takia jaoin kun osa vaati Fivaa paikalle yms…

Ei ihan sellaista tähän tarvita :smiley:

Tuppurainen tuli laittamaan varmaan katetta paremmaksi kun kamppikset vähentyneet, näin sivusta katsottuna. Itse en Nordnettiä käytä, mitä nyt rahastot siellä makoilleet mutta en ole niitäkään lisäillyt 4 vuoteen.