Näemmä typo tuossa tägäyksessä, niin en heti huomannut viestiä.
Korjaan hieman kysymyksenasettelua. Kysehän ei ole siitä, mitä Sampo hyötyy vaan, mitä Sammon osakkeenomistajat (nykyiset ja potentiaaliset uudet) hyötyvät. Eli minäkin paiskin hommia osakkeenomistajien eteen, en yhtiön - ja olen itse asiassa erittäin ylpeä ajatellessani näin. Toki yhtiön ja osakkeenomistajan intressit ovat (tai ainakin pitäisi olla) käytännössä samat, mutta halusin korostaa tuota näkökulmaeroa.
Sitten itse asiaan. Sampo ei maksa Inderesille, kuten ei muillekaan analyysitaloille, yhtiöseurannasta, mutta olemme toki erittäin iloisia, että Sauli ja Matias meitä seuraavat. Maksamme Inderesille tulosjulkistusten yhteydessä tehtävistä videohaastatteluista.
Miksi sitten ostamme tällaista palvelua? Yksinkertaisesti siitä syystä, että haluamme palvella osakkeenomistajiamme mahdollisimman hyvin.
Yksinkertaisuudessaan IR:n ydintehtävä on huolehtia, että sijoittajilla (ja muilla markkinatoimijoilla) on riittävät ja oikeat tiedot yhtiön liiketoiminnasta ja muista relevanteista sijoituspäätökseen liittyvistä asioista. Tuon voi tehdä mahdollisimman vähällä vaivalla vain puskemalla lakisääteiset tiedotteet yms. eetteriin. Tai sitten vähän paremmin.
Vaikka yli 60% Sammon osakkeista on ulkomaisilla, etupäässä institutionaalisilla sijoittajilla, on meillä omistajina lähes 177 000 suomalaista yksityissijoittajaa. Emme voi mennä Torbjörnin kanssa kaikille kylään kahvittelemaan ja turisemaan vakuutusbisneksen mahdollisuuksista, mutta voimme olla aktiivisia erilaisissa sosiaalisen median kanavissa, jotta mahdollisimman moni pysyy perillä siitä, mitä yhtiössä tapahtuu ja mihin se on menossa. Joo, samat tiedot ja enemmäkin löytyy yhtiön sijoittajasivuilta, mutta yllättyisitte, jos kertoisin, kuinka vähän meidänkin nettisivuilla vieraillaan suhteessa omistajamärään. Toisin sanoen, on tehokkaampaa välittää viestiä myös kolmansien osapuolten avustuksella, ja Inderes on todella laajan yhteisönsä ansiosta mainio yhteistyökumppani. Teemme yhteistyötä myös mm. Nordnetin kanssa sekä erilaisten tapahtumien osalta esim. Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa.
Mitä sitten yleisesti tulee analyytikkoseurannan hyötyihin, niin keskeisimpiä hyötyjä on se, että analyytikot auttavat sijoittajia hahmottamaan osakkeelle ns. “oikean hinnan”. Sijoittajat voivat toki olla hyvinkin eri mieltä käyvästä hinnasta ja ennusteista analyytikon kanssa, mutta ainakin heillä on jotain, mihin peilata omia näkemyksiään. Osakkeen on hyvä heijastella fundamentteja ja olla “oikein hinnoiteltu”, sillä fundamentit kyllä lopulta korjaavat “väärinhinnoittelun”, ja se ei välttämättä aina miellytä omistajia, jos korjaus on alaspäin.
Siinä, missä Inderes tuo yhtiötä esille yksityissijoittajille, Lontoon ja Ameriikan isot talot toimivat usein välikätenä, kun yhtiöt tapaavat institutionaalisia sijoittajia, etenkin uusia sellaisia. Seuranta tietenkin parantaa yhtiön näkyvyyttä ja yhä useampi sijoittaja on tietoinen yhtiöstä, mikä luonnollisesti parantaa osakkeen likviditeettiä.
Palkatuloistaan sijoittavalle yksityissijoittajalle osakkeen likviditeetti harvoin on rasite, mutta kun puhutaan miljoonien, kymmenien miljoonien tai satojen miljoonien sijoituksista, on osakkeella oltava riittävä likviditeetti, jotta sijoittaja A) pystyy ylipäätään ostaa osakkeita ilman, että hinta on katosta läpi ja B) pääsee niistä tarvittaessa myös eroon. Likviditeetti on totta kai tärkeää myös siinä kohtaa, jos yhtiö hakee pääomaa osakeannilla. Se, että yhtiöllä on ylipäätään seurantaa ja sijoittajat ovat siitä tietoisia, heijastuu myös velkarahan hintaan (paitsi tänä päivänä ei ehkä niin paljon, kun kaikki tuntuvat saavan halpaa velkarahaa niin paljon kuin vain kehtaavat pyytää).
Summa summarum, analyytikkoseuranta on osakkeenomistajien edun mukaista.