Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Osa täällä hieman on ihmetellyt termiäni “Ronttu spurttaa”. Sitä termiä en keksinyt vahingossa. Linkistä ymmärrätte perustelut.

Pahoittelen trainers house kirjoituksiani kurssihehkutukset, ihmettelyt -ketjussa. Lähti lapasesta. Jatkossa kirjoitan vastuullisemmin. Pyydän anteeksi turhaa spämmiäni.

Overall - Jatkakaa!

15 tykkäystä

Ehkä tuo kommenttisi erottui sijoitusletkautukset-ketjussa, kun siellä on enimmäkseen muilta tai muissa yhteyksissä kuultuja ytimekkäitä teesejä ja kommentteja.

Kerran repesin täysin kun joku tuskaili ruotsilappujensa alamäkeä ja kirjoitti että “olo on kuin onkimadolla”. Unohdin kommentin linkittää ketjuun, mielestäni oli ihan ketjumatskua :smile:

Mutta eipä itsekeksitytkään siellä kiellettyjä ole🤷‍♂️

5 tykkäystä

Joka tapauksessa ”Ronttu spurttaa” on nyt osa kaanonia.

Ps. Ronaldo on jo 36-vuotias eikä kauaa enää spurttaile. Sijoitushistoriasta tiedämme, että Ronaldojen ikääntyminen on yleensä ollut merkki osakemarkkinan happanemisesta. Kun Brasilian ”El Gordo” Ronaldo alkoi hyytyä Milanissa 2007-2008, myös osakemarkkinoilla tunnelma alkoi rapistua.

28 tykkäystä


:grinning:

Yhteenveto

(henk.koht. toivon, että tässä saagassa yhteinen sävel löytyy! Paremmin tuo uusi yhtiö tulee tuottamaan kuin kumpikaan omillaan, väitän minä!)

27 tykkäystä

Italiassa on totuttu Ronaldojen ja talouksien joutsenlauluihin.

3 tykkäystä

Tuossa virallinen selitys, niin ei tarvitse muidenkin etsiä sitä foorumin kätköistä.

Mutta miksi “Ronttu Spurttaa” jo +10% kohdalla? :astonished:
Eikö loogisempaa olisi ollut spurtata 14,2% päivänousulla? :thinking:
Ja miksi Ronttu? Eikös se ole se osake joka spurttaa, ei Ronttu?

4 tykkäystä

“Sijoitustietouden lisääminen on Inderesin evankelista ja yhteisömanageri Verneri Pulkkisen mukaan tärkeää.” Siinähän se @Verneri_Pulkkinen uusi foorumiarvonimi on :grin: (vai onko jo ollut käytössä?)

Hyvä että nuorten taloustietämystä laajennetaan. Oman työni kautta olen itsekin ollut hankkeessa, jossa asiaa on pyritty edistämään jo nuorten ja nuorten aikuisten velkaantumisen ehkäisemiseksi. Hyvä että valmennus kulkee opintojen läpi, yksittäisen kurssin sijasta.

11 tykkäystä

Tätä minäkin olen pähkäillyt. Eikö kyseessä pitäisi olla vertaus? Spurttaa kuin Ronttu. Jos kääntää toisinpäin ja Ronaldo laahustaa eteenpäin niin sanon Nordea mörnii? Kuinka moni ymmärtää mistä silloin puhun?

Sanonnat ovat lähellä sydäntäni niin siksi näitä on kiva miettiä, että mikä toimii, mikä ei ja miksi.

1 tykkäys

Kiitos palautteesta! Tosiaan tuo TikTok-kanava ei ole mikään vakavamielisin ja videot on lyhyitä (sovellukseen voi luoda maksimissaan kolmen minuutin videoita). Ideat videoihin oli hyviä ja ne sopivat hyvin tuohon alustaan. Toteutan niitä sitä mukaan kuin on mahdollista :blush:

8 tykkäystä

Onko kahvihuoneessa kenelläkään tietoa Mobilepayn ansaintamallista? Yksityisille ilmainen ja mainostuloja ei tietääkseni ole, joten onko mobilepayn ainoa rahanlähde yritykset?

Siltä vaikuttaa.

3 tykkäystä

Ansaintamalli on sama yritysten katteesta viilaaminen kuin korttimaksuissakin. Erona on se, että esimerkiksi pienyrittäjä, kevytyrittäjä tms. voi ainakin teoriassa pärjätä ilman kiinteitä maksuja sisältävää korttipäätettä. Mobilepay ei sinällään poikkea kovinkaan paljon käteisen käytöstä, ettei pankit ilmaiseksi ole käsitelleet käteistäkään.

:grimacing:

6 tykkäystä

Saisikohan osto-myynti -ketjuun päivittää tulevia tapahtumia… meinaa taitaa tuore BABA positio lähteä teuraalle välittömästi, kun pääsen käsiksi pre-markettiin :laughing:

3 tykkäystä

https://www.aqr.com/Insights/Research/Webisode-Are-Value-Stocks-Cheap-for-a-Fundamental-Reason

Pahoittelut kun taas tulen näiden Arvosijoittaja horinoiden kanssa tänne, mutta mielestäni hyvä ja lyhyt perustelu miksi “value - growth spreadi” on huomioimisen arvioinen kun tänään miettii ostoja sekä myyntejä. 5min video.

2 tykkäystä

https://twitter.com/tradingview/status/1431170474571149313

EEEEEEK! Missä hienot käppyräni! Nyt maailma romahtaa. :fire:

Edit: Jipii, taas toimii. :partying_face:

4 tykkäystä

Laitetaanpa kevyttä perjantailäpändeerosta jotta kaikki pääsevät rentoon viikonlopputunnelmaan :smiling_face_with_three_hearts:

Kuvitellaan tyyppi joka vietti varhaisaikuisuuttaan ihan muualla kuin finanssialalla. Hän ehti hankkia sen alan bisneksistä syvällisen näkemyksen. Sitten hän vaihtoi finanssialalle. Jätetään tämä tarkemmin erittelemättä, mutta jotain akselilta sijoitusneuvonta–varainhoito–osakestrategia–analyysi hän tekee.

Hänellä on kerrassaan valloittavan ihana persoonallisuus. Hän on aina valmis auttamaan tuttuja ja puolituttujakin. Moraalinen kompassi osoittaa oikeaan suuntaan.

Siirryttyään finanssialalle hän on tietysti tullut loistavasti juttuun asiakkaittensa kanssa ja on kerännyt suorastaan fanikunnan ympärilleen.

Jos asiakas tai fani olisi ostamassa pienyritystä alalta jonka tarinan päähenkilö mainitun aikaisemman taustansa ansiosta ymmärtää tosi hyvin, hän sanoisi asiakkaalle tai fanille, maksa siitä yrityksestä korkeintaan X euroa.

Nyt kuitenkin on niin että asiakkaat/fanit ovat viime aikoina ottaneet pörssissä positioita hintaan 2X.

Mysteeri joka toistuu yhä uudestaan ja kaikkialla:

Miksi ammattilainen joka on veitsenterävä päästään ja läpeensä hyvä tyyppi, ei tee edes pientä symbolista elettä sen hyväksi että asiakkaat ja fanit pienentäisivät riskejään hyvän sään aikana? Hän on valmis auttamaan puolituttua pikkuasiassa mutta kun on kyse potentiaalisesti tosi merkittävästä ongelmasta, hän pysyy vaiti. Kuitenkin tiedossa on että usemmankin fanin tai asiakkaan tase ja/tai psyyke ei tykkää hyvää kun salkun nykyisestä arvosta joudutaan myöhemmin kirjaamaan puolet alas.

Ihan sama onko Manhattan, Lontoon City, Frankfurt vai Helsinki ja ihan sama mikä vuosikymmen, noin se menee.

Miksi sen aina ja kaikkialla täytyy mennä noin?

  1. Ammattilaisetkin ovat ihmisiä ja heillä on sama tunne-elämä kuin amatööreillä. Markkinoiden liikkeestä 95 % liittyy psykologiaan, 5 % fundamenttien muutokseen. Oli kurssitaso mikä tahansa, tulee uudet tavat selittää se järkeväksi vaikka takaraivosta pyrkii koko ajan esiin tunne että tämä ei ole ok.

  2. Ammattilaisilla on sosiaalinen piirinsä Helsingin ratikkakaupungissa. Ei ole kauhean mukavaa olla hirveästi vastarannankiiskenä sosiaalisessa yhteisössä.

  3. Kova pörssinousu tuo hyvää fiilistä, parantaa finanssibisneksiä, kohentaa uranäkymiä ja tulonäkymiä. Olisiko kiva joka päivä miettiä paljon sitä että tämä on vain kangastusta?

  4. Hurja nousumarkkina saattaa aivot sellaiseen tilaan joka on tuttu pitkälle edenneen päihderiippuvuuden yhteydessä. Masishetkinä päällimmäisenä mielessä on se että tämä ei ole ok mitä nyt tapahtuu. Mutta aivot ovat innokkaat noukkimaan jokaisen todellisen tai kuvitellun pienen positiivisen asian ja kehittämään sitä eteenpäin. Lihaa tulee sitten luiden ympärille äkkiä ja taas on sellainen tunne että kaikki tulee olemaan ok.

  5. Mitä tapahtuu jos

  • sanoo asiakkaalle tai fanille: “MYY tai edes VÄHENNÄ; leikkaa riskiä; kaikilla ylimääräisillä rahoilla maksa pois sijoitusvelkaa, kulutusluottoa, asuntovelkaa”
    ja sitten
  • kurssit jatkavat kovaa nousua?

Asiakkaat ja fanit

  • missaavat osan noususta
    ja
  • ottavat sitten itselleen jonkun uuden johtotähden joka sanoo LISÄÄ. Eli missaavat osan noususta, mutta sen sijaan krapulavaihe koetaan kokonaisuudessaan.

Charlie Mungerilta:

Screenshot_20210827-145436

The power of avoiding permanent loss of capital:

29 tykkäystä

Moi. En tiedä onko tämä oikea threadi kysellä tällaista, mutta en nyt parempaakaan löytänyt. Admin voi varmaan siirtää jos on väärässä paikassa…

Sisko kävi läpi tavaroitaan muuton yhteydessä ja löysi paperin jossa hänen äitinsä on hänelle lahjoittanut 290kpl Unitaksen osakkeita vuonna -95. Onko noilla osakkeilla mitään arvoa nykypäivänä ja mistä asiaa kannattaisi lähteä selvittelemään?

7 tykkäystä

Eikös ne olisi nykyisin Nordean osakkeita?

1995: Unitas + KOP → Merita
1997: Merita + Nordbanken → MeritaNordbanken, jossa Merita sai 40 % osakkeista
2000: MeritaNordbankeniin liitettiin Unibank + Christiania Bank og Kreditkasse → ja nimeksi Nordea

Tarkoittaisiko tuo 40 % osuus sitten, että 290 kpl Unitasta = 290 * 40 % = 116 kpl Nordeaa

5 tykkäystä

Tosin eikös jossain vaiheessa näitä vanhoja paperiosakkeita mitätöity jos ei oltu siirrytty arvo-osuusjärjestelmään?

4 tykkäystä