Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Ymmärrän varsin hyvin Oksaharjun varovaisuutta. Alkaa olla sama ongelma minullakin, että salkun kasvettua riittävän paljon, astuu ajatus omaisuuden suojelemisesta esiin ja se alkaa haitata näkemyksen ottamista selvemmissäkin tilanteissa.

Kun ensin käydään töissä ja se toimii käytännössä ainoana tulonlähteenä, niin on hyvin helppo ottaa pienellä osakesalkulla isompiakin riskejä. Jos salkku pahimmassa tapauksessa nollautuu, niin edelleen käydään töissä ja normaali elämä jatkuu. Sitten alkaa ylivarovaiseksi kun salkku kasvaakin niin isoksi että sillä voisi jo elättää itsensä ja perheensä, tai ennen “20v” päässä siintänyt FIREtysmahdollisuus onkin enää vain muutaman vuoden päässä.

Jos isolla salkulla ostaisi jokaisen dipin ja ostelisi hypeyhtiöitä, ja menettäisikin vaikka vain puolet, niin henkinen isku olisi paljon kovempi. Sitten olisi taas pakko käydä töissä rahan, ei ajankulun tms. ei niin välttämättömän tarpeen takia. Jos on päässyt sinuiksi sen kanssa että töissä ei ole pakko olla, ja menettää tämän “option”, niin voi olla henkisesti rankka paikka.

Toki kaikki ei muutu ylivarovaisiksi omaisuuden kasvettua. Ehkä silloin ko. henkilölle raha ei ole yhtä tärkeässä roolissa, tai työ/oma yritys on oikeasti tarpeeksi motivoiva jotta sitä jaksaa painaa duunia vaikka olisi kuinka rikas. Jos minulla olisi vaikka oma yritys jossa painan niska limassa koska tykkään työstä ja yritys on oma, niin silloin voisi kuvitella että isommallakin slkulla voisi edelleen ottaa kohtalaisia riskejä.

Tämä nyt tällaista ajatuksen virtaa kun usein Oksaharjua mollataan. Minä ainakin ymmärrän miestä, ja syitä mistä varovaisuus kumpuaa.

Voi kunpa pääsisin itsekin pois tästä lähiaikoina alkaneesta suojelumoodista… Voisi sanoa että tällähetkellä minulla on menoss korttipakan sekoitus, ja lähitulevaisuudessa nostan viisi korttia ja jatkan peliä niillä. Saa nähdä millaiset kortit tulee: Joko jatkan pörssipeliä isoilla panoksilla tai alan tyytymään “vain” indeksituottojen tms. tasoisiin tuottoihin.

43 tykkäystä

Eikös tuo ollut toinen posari Q3 aikana? Nyt vaan nostettiin tuloskin ylös, kun ensimmäisessä oli vain liikevaihto :smiley:
Posarin paras anti lienee “koronariski vähentynyt”

Ihmeen hiljaista foorumilla Marimekon osalta kyllä. Yksi pörssin kovimmassa menossa olevia yhtiöitä, mutta harvaa tuntuu kiinnostavan (muutakuin osaripäivänä, kun ihmetellään että mitäs ihmettä nyt taas🙃)

4 tykkäystä

Olet täysin oikeassa! Toivottavasti iso salkkusi pysyy tarpeeksi isona tarjotakseen turvaa tuleville vuosille :slight_smile:

Oksaharjun analyysin hyödyistä voi sitten olla montaa mieltä. Kuinka hyödyllistä luettavaa nuorelle ja lähes varattomalle työssäkäyvälle on, kun riskiä kaihtava miljonääri neuvoo jättämään sijoittamisen parempiin aikoihin (joita ei välttämättä “koskaan” tule)? Tämä se tilanne tosin on varmaan useimmissa mediasta löytyvistä analyyseistä. Jotkut osakkeet ovat aina ostohinnoissa ja jotkut toiset ovat aina myyntihinnoissa. Suhdeluku vaihtelee rajusti, mutta sitäkään ei voi arvioida edes jotakuinkin oikein ennen kuin vuosia myöhemmin.

12 tykkäystä

Tuohon muokkaamaasi lisäykseen vastauksena, että silloin minä koin juuri sillä hetkellä sijoitettujen varojen lähes varman tuplaamisen seuraavan 4-5 vuoden aikana elämäni tilaisuudeksi :grinning_face_with_smiling_eyes: Tuplaus, ja vähän päälle, kävikin sitten aika pirusti nopeammin kuin mitä odotin…

2 tykkäystä

Oksaharju on varsinainen Nordnetin mainosmies…
Jukan pitäisi parin sijoitusasuntonsa kanssa keksiä muuta tekemistä, kuin osakesijoittaminen tai sen kommentointi…

Joko olet aloittanut osakeostot, Jukka Oksaharju?

”Missään nimessä en ole aloittanut osakeostoja. Jos ajattelee nykyistä markkinatilannetta, niin se liittyy täysin perusteltuun sijoittajien epäilyyn Kiinan kiinteistökuplasta.”

"Salkussani on kuitenkin edelleen Sammon ja Nordnetin osakkeita. Viimeksi mainittua en voi luonnollisestikaan lainkaan kommentoida ja Sampoa minulla on ollut salkussa enemmän tai vähemmän noin kymmenen vuoden ajan”, Oksaharju sanoo.

Hän on työskennellyt Nordnetin palveluksessa pitkään osakestrategina ja sijoitusstrategina.

3 tykkäystä

Tämä ei koske vaan Oksaharjua, mutta katsoisin itse paljon jonkun henkilön menestys markkinalla (mistä rahapotti salkussa tai %-tuotot lienevät selkein merkki) on tullut jatkuvista onnistumisista vai yhdestä/muutamasta onnistumisesta.

Käsittääkseni tässä tapauksessa on vedetty isolla vivulla Sampoon ja Nordeaan finanssikriisin synkillä hetkillä ja muutamia vuosia sen jälkeen, mikä on ollut erinomainen mutta riskinen veto (mistä lie saanut moista vipua…).

Sen jälkeen ollut mörnimistä. Taitoa vai tuuria?

Oksaharjun panostusta sijoittamistietoisuuden levittämiseen yms. en kyseenalaista. Suomessa vain jaellaan guru-viittoja herkästi, mitä mietin.

Toki tätä näkee muuallakin: sijoitusmediassa globaalisti kaivellaan samat karhut yms. naftaliineista jos he osuvat kerran urallaan oikein. :smiley: Se lienee vain tämän lajin henki: kerta riittää ja maine on ikuinen.

Vrt. Buffett, Soros, Druckenmiller yms. joiden ylituotto ja menestys on lukuisista vastoinkäymisistä huolimatta systemaattista ja vuosikymmenestä toiseen toistettavaa. Kaiken kukkuraksi he tuntuvat uusivan nahkansa tämän tästä vaikka ikää on jo varsinkin kahdella heistä melkoisesti.

101 tykkäystä

Oksaharjulla on varallisuutta noin 1,5 miljoonaa eli onhan hänellä varallisuutta, mutta tältäkin palstalta löytyy monta yhtä varakasta ilman gurun titteliä. Tuohon on päästy 300k€ lainalla laskumarkkinasta aloittaessa jos oikein muistan. Eli joku sitä vaurastumista on kovasti avittanut, tuskin kyseessä on ollut maksimiin vedetty nordnetin vipukaan. Alla linkki jossa varallisuus mainitaan. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008238096.html

Suoraan sanottuna en ymmärrä hänen toimintaansa. Samaan aikaan levitetään sijoittamisen ilosanomaa ja omat rahat on vedetty pörssistä täysin pois, vaikka käsittääkseni hän nauttii säännöllistä palkkatuloa muiden sijoitustulojen lisäksi. Eikö sekin olisi hajauttamista, että edelleen suhteellisen nuori kaveri laittaisi osan tuloistaan vaikka rahastoihin vai onko tuo periaatteellinen juttu, että pörssistä ei voi omistaa kuin osakkeita :thinking:

22 tykkäystä

Pääoman suojelu on kyllä myös tärkeää, seikka mitä ei ehkä viime aikoina sijoituskeskusteluissa ole korostettu tarpeeksi.

Onhan nyt paljon hyviä syitä olla varovainen. :wink:

Mutta puhkaiseeko tällä kertaa Kiinan kiinteistömarkkinan jonkun “kuplan” (mikä voidaan vasta todeta jälkikäteen), jää nähtäväksi.

Olen sijoittanut itse vasta 12 vuotta, mutta koko tänä aikana Kiinan velka/asunto-kupla on ollut tapetilla tämän tästä.

Jos nyt tällä kertaa se oikeasti kosahtaisi, melkein jokainen sijoittaja voisi väittää olevansa visionääri. Niin selkeänä se tuossa möllöttää vieressä. :smiley:

Eri asia sitten, annetaanko sen romahtaa. Komentotaloudessa voi käyttää vähän erilaisia pelikortteja.

Ja onko se hyvää syy myydä salkusta hyviä yhtiöitä pois, joiden ajurit eivät liity mitenkään Kiinaan?

40 tykkäystä

Erinomainen kirjoitus Oksaharjusta. Olen samaa mieltä.

Lisäisin myös yhden huomion. Kummalla hän on tehnyt enemmän rahaa: olemalla guru (sijoittaminen) vai gurun maineella (kirjat ja kolumnit)?

Jos vastaus on jälkimmäinen, on helppo ymmärtää, miksi hän papattaa kuplasta jokaisessa lehdessä. Jos Oksaharjun ennustus osuu edes jotenkin oikeaan seuraavien kahden vuoden aikana, on kirjoille ja gurulle paljon kysyntää. Makroguru: näin ennustin vuoden 2025 osakekuplan.

Sijoittaminen on siitä kiva laji, että tässä työ puhuu puolestaan. Mitä pidemmälle mennään, sitä vähemmän selittelylle jää sijaa. Jos osakemarkkinoiden tuotto on jollain ollut viimeisen viiden vuoden aikana lähellä nollaa, en ole järin vakuuttunut.

31 tykkäystä

Sp500 hyppäsi juuri voimakkaasti isohkolla premarket vaihdolla positiivisten uutisten saattelemana:

37 tykkäystä

Pääoman suojelu on ERITTÄIN tärkeää, ja erityisesti nyt kun epävarmuus markkinoilla on käsinkosketeltavaa.

Se on sitten eri jos suojelu menee liian pitkälle ja pelkää vain kaiken menettämistä. Minulla ei toki ole asiat noin huonosti, mutta Oksaharjun guruviitan olisi voinut riisua viimeistään kun koronamontussa ei löytynyt mitään ostettavaa. Olkoonkin että ei ollut tietoa jatkuuko alamäki vielä mutta on megaluokan virhe jos ei ostanut yhtään mitään.

Pääoman suojelun vuoksi olenkin painottanut sijoittamisen treidaamiseen, koska hallitsen jokaisessa kaupassa stopeilla tappioiden suuruutta. Mutta ehkä minä pitkässä juoksussa pyrin löytämään jonkinlaisen tasapainotilan riskien ja suojelum välillä. Voi olla että vähennän markkinan omatoimista (päivittäistä) seurantaa, ja siirrän painoa treidaamisesta osinkoihin ja luen enemmän valmiita analyysejä.

Teidän mallisalkun suoritus on senverran kiitettävä, että voisi enemmän ottaa mallia sen ostoihin/myynteihin johtaneista perusteista. Olen ollut vähän tuuliviiri ja pyrkinyt hakemaan ylituottoa “keinolla kuin keinolla” mutta minusta on nyt sitten varmaan kuoriutumassa aikuinen ja haluan enemmän tasaista ja varmaa menoa. Treidaamista en silti kokonaan jätä ja TA tulee koko loppuelämän vaikuttamaan pitkienkin sijoitusten osto- ja myyntiajankohtiin.

27 tykkäystä

Voihan niitä stoppeja käyttää myös muussa sijoittamisessa kuin treidaamisessa ja hallita mahdollisen tappion määrää!? Samoin teknistä analyysiä, ostopaikkojen katsomiseen ja kevennysten tekemiseen.
Laittelin vasta jotain tarinaa päätulona sijoittaminen (tai vastaava ketjuun).

jokainen tietysti omalla tyylillä joka itselleen sopii. Itse koen olevani fundapohjainen sijoittaja, mutta lisää mausteeksi momentumia ja kumuloin panosta stopeilla suojaten, jos näkemystä löytyy.

6 tykkäystä

Se, että Oksaharjun sijoitusstrategia, sen toteutus ja riskinottohalu ovat täysin erilaiset keskiverto yksityis(/pien)sijoittajan kanssa tekee hänen jatkuvista haastatteluistaan minusta vain haitalliset kansankapitalismille. Ymmärrän kyllä, että hän haluaa suojella pääomaansa, mutta joku vastuu tulisi olla kommentoinnissa.

Plussaa: Arvostuksella on väliä. Markkinasyklin käännettä saa varoa ja arvioida miten iso tuleva lasku sopii omaan sijoitusstrategiaan.

Miinusta: Tuollainen keskutelu luo ylle kulttuuria, jossa tavallisten sijoittajien tulisi pyrkiä voimakkaasti ajoittamaan markkinaa. Olisi jotenkin tärkeä pyrkiä myymään melkein kaikki sijoitukset ja siirtää pääomia muihin sijoitusluokkiin. Sijoittajan tulisi toivoa ja etsiä äärimmäisiä once in a lifetime alennusmyyntikuoppia ja silloin toimia hyvin aggressiivisesti velkavivun kanssa. Tuo jos joku on hyvin voimakasta spekulointia.
Aivan kuin yrityspoiminta ja liiketoiminnan kehitys olisi jotenkin toissijaista.

En tykkää.

43 tykkäystä

Nimenomaan näin. Mutta multa jäi mainitsematta että myös markkinariskin pienentäminen on ollut syynä päivätreidaukseen & swingeihin painottamisessa vs. pidempi omistaminen. Erityisesti koska olen katsonut että markkinat on nousseet niin nopeasti että joku rasahdus lopulta aiheuttaa jonkinlaisen merkittävän montun, ja en ole halunnut olla siinä isolla painolla mukana.

Jälkiviisaus on parasta ja voin todeta että alkuvuonna menetin paljon tuottoja varovaisuuden vuoksi. Mutta turvallisuudentunteen tuoma mielenrauha on sekin erittäin arvokasta.

2 tykkäystä

onhan se näinkin. Itsekin olen mielestäni varannut riittävän määrän käteistä varalle, mutta myös ideoita on. Toki olen ottanut hittiä huipuista muutamissa osakkeissa, mutta kuuluu asiaan.

2 tykkäystä

Mietin juuri tänään aamulla, että missä @Masse luuraa ja piti käydä oikein katsomassa tiedoista, että siitä oli jo yli kuukausi kun Massea oli viimeksi foorumilla nähty. Alkoi jo huoli mennä puseroon, että nytkö se jo Masse-kissa syö nälkiinsä Massea, joka on siirtynyt autuaammille sijoitusmarkkinoille. :scream_cat:

Olipa huojentavaa ja mukava kuulla, että Massella on kaikki hyvin! :blush: Parantele se kramppisi ja tulehan taas tänne piristämään meidän sijoituspäiviä. :+1:

Kuten me Massen sijoitusopasta lukeneet tiedämme: sijoittaminen on viihdettä, josta pitää välillä vähän maksaakin, mutta se on paljon viihdyttävämpää Massen seurassa (toim. huom. viimeinen virke ei sisälly alkuperäiseen painokseen)

62 tykkäystä

Samoin. Käteinen ylipainossa. Kiinan keskujohto taitaa päästää EG:n kaatumaan.

2 tykkäystä

Kiitos Seppo kauniista sanoista :smiling_face_with_three_hearts::innocent:

Vaikka mitäpä sitä oikeastaan omia ajatuksiaan kiittelemään… Seppohan on sedän vara-ip osoite kovien talousfaktojen esittämiseen :+1: Se luotiin aikanaan sedälle varaventtiiliksi, kun Verphu laittoi setää vähän väliä Inden 000-kerrokseen jäähylle…

Seppo ei ole näitä sijoittamisen viihde-komponentin ammattilaisia, mutta massen hankinnassa hän on ihan on the top!! Kaikki Sepon kirjoitukset muuttuu rahaksi, jos vain niin toimii kuin Seppo neuvoo :muscle:

Masse-setä, FA, Seppo-fani number one :sunglasses:

70 tykkäystä

Jukka Tukia: Keskeiset ehdotukset liittyvät rahapelihaittojen tehokkaampaan torjuntaan, arpajaislain vastaiseen markkinointiin ja rahapelikysynnän ohjaamista Veikkaukselle. Uudistuksen taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset.

Mitäs tähän nyt sanoisi…Only in Finland.

e. Kai silti saa hävitä ulkomaille :thinking: “Käytännössä kyse on siitä, että hallitus on kieltämässä voittojen lunastuksen ulkomaisilta pelisivustoilta.”

15 tykkäystä

Tämä täsmäisi aiempiin huhuihin että keskityttäisiin muiden tahojen pelasteluun ja Evergrandesta tehdään varoittava esimerkki ja ajetaan alas. Tosin kaipa tässä on vielä arvuuttelua että onko alasajo hallittu vai ei. Se että jotain korkoja maksettiin viittaisi että yritetään hallittua alasajoa, mutta tietty saattoi olla myös ajan ostamista että kulisseissa voidaan säätää asiat kohdalleen ennenkuin roiskuu.

3 tykkäystä