Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Harvian kurssi oli yli 58e kun myynnit alkoivat ja kurssi notkahti 53e. On tässä vielä matkaa yli 10% sinne mistä myynnit alkoivat.

9 tykkäystä

Jep, ja ei se tarvitse enää kuin sen hyvän tuloksen niin sitten ei muuta kuin turvavyöt kiinni, oma suunnitelma on että kevennän vasta sitten positiota kun jotain tulee julki, tänään jo kävi mielessä josko vähän keventäisi, mutta blaaaah, en minä :rofl: Ja jos tulee ihan sysipaska tulos niin sitten olin pahasti väärässä ja ei auta kuin nuolla haavansa.

Nyt kun osalla vety-firmoja ollut pitkästä aikaa hiukan nostetta ja näiden ketjuihin on taas varoittelijat ja tuomiopäivät profeetat ilmestyneet päivittelemään, niin pitäisikö saada vastaavia myöskin kotimaisiin hype-firmojen ketjuihin varoittelemaan, vai onko täällä kotipörssissä hype-yhtiöt aina turvallisia sijoituksia :slight_smile:

Nyt nopeasti mieleen tulee vaikka Spinnova. Ketjussa ei taida olla yhtään tuomiopäivänvaroittelu-viestiä, vaikka kovin tutut tuntuisilta tuntuu firman omat jutustelut, jos vaikka vertaa vety-firmojen vastaaviin (teksti poimittu Spinnova-ketjusta)

markkinan koko 200 miljardia (arvio)
Spinnovan kuidun CO2 on 40-65 % pienempi kuin vaihtoehtojen, esim Lyoncell
Spinnova ei tavoittele yksinvaltiutta, muitakin kangasmatskuja näkyy tulevaisuudessa
40 panttia, 50 pending
ensimmäiset eurot LV tulleet
ainutlaatuinen tehdas tulossa Jyväskylään, ei päästöjä, ei tarvita esim ympäristölupia. Tästä tulossa lisää tietoa lähiaikoina.
tietyllä tapaa uniikki tapa tehdä kuitua, mikä pystyy ennennäkemättömään: esim kukaan ei tiettävästi ole pystynyt hyödyntämään nahkaa niin, että siitä saataisiin kangaskuitua. Tämähän tarkoittaa, että nahasta raaka-aineena saadaan hyödynnettyä 100 %.
pitkän aikavälin tavoite miljoona tonnia spinnova-kuitua
osinko pitkällä aikavälillä
voitollisesti keskipitkällä aikavälillä (2025 mennessä, noin)
teknologiamyynnistä jo LV (370), business model proved
hyvin pysyneet asetetuista targeteissa
Respin ja Woodspin asiat sovittu, ei neuvoteltavia, auki olevia asioita. Siitä vain sitten tekemään.

Ja jos kurkkaa vaikka firman sivuja NN-puolelta:

Missä viipyy varoittelu ja foorumin vastuu uusista sijoittajista :slight_smile:

Taisi siellä kuulemma olla tällä viikolla joku hype-juna joka kävi tekemässä startissa +100% nousujen jälkeen bagholdereita. Jokin I:llä alkava, en nyt muista mikä. Miksi ei varoiteltu :stuck_out_tongue_winking_eye:

26 tykkäystä

Ehkä hiukan dramaattisesti voisi sanoa että “mihin osakkeeseen minun pitäisi sijoittaa?” on samalla tavalla vaarallinen kysymys kuin “miten minun pitäisi elää?”, eli siihen ei oikein ole mielekästä lähteä vastaamaan mitään. Jos kysyjä ei osaa asiaa itse selvittää, niin vastaajan tuskin kannattaa mitään valmista ratkaisua asiaan tarjota :slightly_smiling_face:

Eli ensin pitäisi vähän laajemmalla tasolla hahmottaa miksi on niin tärkeää itse kyetä muodostamaan oma sijoitusstrategia ja perustellut ostopäätökset, vähintäänkin sen takia että aloittelijalla ei välittömästi lennä koko pelilauta seinään siinä kohtaa kun se ensimmäinen “varman tipsin” perusteella tehty osakevalinta osoittautuukin epäonnistuneeksi.

4 tykkäystä

Onneksi Yu_Gong valitsi tuohon esimerkkiin sentään mun tämänaamuisen Kamux-postauksen, eikä tosiaan tuota BUMTSIBUM™-postausta niin en tule sitten Twitteriä myöten tunnetuksi Bumtsibum-Seppona :laughing:

Disclaimer: Itsehän en BUMTSIBUM™-osakkeisiin sijoita :wink:

35 tykkäystä

Tässähän alkaa palaset loksahtamaan kohdilleen… :thinking::face_with_monocle:

56 tykkäystä

Eikö tämä sinun tekstisi kävisi “herättelystä”?
Vähän vielä avaat lukuja ja kerrot millaisia riskejä on horisontissa, että vähän kokemattomatkin sijoittajat ymmärtävät?

Muokkaus > Siirto yhtiöketjuun > Kiitos?

1 tykkäys

No jaa. Itsekin tuohon ketjuun välillä kirjoittelen ja aika maltillista “hehkutusta” siellä ainakin vielä on. Itsekin olen siellä tainnut todeta, että riskit ovat kovat, mutta yritys on silti potentiaalisen disruptiivinen.

Varoittelu voi toki olla jo etukäteen paikallaan, mutta ei tuo hype kovin korkealla ole verrattuna joihinkin foorumeiden suosikkeihin.

1 tykkäys

Siinä taas näkee millä talolla on efektiä :joy:

Inderes päivitti Keskon tavoitehinnan 31,00 euroon (aik. 35,00 euroa), mutta nosti suosituksen lisää-tasolle (aik. vähennä). OP taas nosti Keskon tavoitehinnan 28,50 (aik. 28,00 euroa) ja toisti myy-suosituksen.

Keskon vaihdetumpi B-osake oli perjantaina +5,32 prosentin nousussa 31,49 eurossa ja äänivaltaisempi A-osake +3,58 prosentin nousussa.

5 tykkäystä

Spinnova nyt valikoitui hyväksi vertailukohdaksi vaikka Hyzoniin, kun molemmat ovat pre revenue, jotka tavoittelevat voitollisuutta 2-4v sisällä ja joista toinen toimii kiertotaloudessa ja toinen vihreässä energiassa sekä molemmat ovat menneet pörssiin hulluna vuonna 2021.

Sitten kun katsoo tämän hetkistä kurssikäyrää ja huomaa, että toinen on tullut IPOsta -40% ja toinen +86%, niin väkisinkin tulee ajateltua kumpi on “turvallisempi” sijoituskohde tällä hetkellä :slight_smile:

Itse siis välillä bulleroin Hyzon ketjussa, varsinkin nykyisellä hinnalla, eli en ole ketään tällaisesta arvostelemassa, mutta mielenkiintoisesti kaikki tuomiopäivä tulee -viestit ja kuulutukset vastuusta uusia sijoittajia kohtaan keskittyy yleensä noihin vety-ketjuihin :slight_smile:

Voisiko Inderes ottaa ja palkata 1-2 kunnon ammattikarhua, jotka sitten jakaisivat vitsaa tasaisesi kaikkiin BUMTSIBUM -ketjuihin

20 tykkäystä

voikohan Boris Johnson olla niin hullu, että käynnistää kauppasodan UK ja EUn välille? se tästä vielä puuttuisi.

2 tykkäystä

Tuohan on aika vaarallinen tapa ajatella, että yritys olisi jollain tapaa turvallisempi tai parempi sijoituskohde, jos sen kurssi on tullut huipuista alas x määrän, verrattuna yhtiöön jonka kurssi on mennyt ylöspäin.

14 tykkäystä

Mitenköhän näitä voisi kätevästi verrata? :thinking: Joku TAM / mcap?

Tuolla logiikalla Hyzon omassa presiksessä ilmoitti TAM:n olevan >200Miljardia ja market cap näyttää olevan 1,47Miljardia → 136 (eli TAM on 136 kertaa market cap)

Spinnovan kanssa markkinointiesitteessä lukee " Vuonna 2020 tekstiilikuitumarkkinoiden koko oli noin
194 miljardia euroa, josta muoti- ja vaateteollisuuden osuus oli noin 75–85 prosenttia.". Jos oletaan Spinnovan keskittyvän tuon vaate&muotiosuuteen(?), niin saadaan 0,8*194= 155Miljardia ja market cap 0,719 Miljardia → 215 (eli TAM on 215 kertaa market cap)

Tällä hyvinkin viihtellisellä arviolla Hyzon vaikuttaisi kalliimmalta tai sen oletetaan saavan isompi osuus markkinasta. :wink: Mutta noita TAM-arvoja voi veikkailla miten haluaa.

Referenssinä Harvia. “Spamarkkina” oli Petrin edellisessä laajassa raportissa ~3 Miljardia ja market cap 0,96 MIljardia. Suhdeluku siis 3… :smiley:

4 tykkäystä

Siksi tuossa onkin lainausmerkit minulla. Jos jaksaa tutustua vaikka pintapuolisesti molempien yhtiöiden tilanteeseen nyt, niin huomaa tuon eron tulevan siitä, että meillä ei täällä kotipörssissä ole juuri hedge-rahastoja ja shortti-rapsojen laatijoita yms. porukkaa kuten jenkeissä. Jos molemmat olisivat jenkkilässä listoilla, oltaisiin lähempänä samoja lukuja, koska Spinnovaankin olisi tehty jo parikin shortti-iskua tähän mennessä.

Jos täytyy miettiä turvamarginaalia about samassa tilanteessa muuten oleviin spekulatiivisiin sijoituksiin, niin oma intuitio kallistuu sen puoleen, joka on kunnon alennuksessa tällä hetkellä ulkoisten tekijöiden johdosta (shortit), mutta tämä on oma ajattelutapani ja kukin tekee tyylillään😊

3 tykkäystä

Tuo toimii monesti. Myin keväällä avokin entisen polkupyörän Tori.fi:ssä. Teksti oli tyyppisesti: “Myydään huono pyörä. Tunturi merkiltään. Etulaakeri kuulostaa ankalta kovaa poljettaessa ja jarruttaa automaattisesti hitaammissa vauhdeissa. Jarrut on ja ne toimivat, mutta huonosti. Maalipinta on karhea kuin duunarin käsi ja halkeilee saumoista samaan tyyliin. HP. 50€.” Meni kaupaksi päivässä eikä ostaja tingannut euroakaan. :sunglasses:

10 tykkäystä

Kertoo ehkä jotain @Saapasjalkakissa n kyvyistä ja tiedosta, kun katsoo alla olevaa twiittiä… :slight_smile: Kysymys kuuluu, mutta seuraako kissa analyytikkoa? :thinking:

Foorumin “seuraamistoiminto” on otettu heti kovaan käyttöön. :slight_smile:

9 tykkäystä

Tiedättekö tunteen kun saatte sellaisen vision että haluatte salkkuunne osakkeita alalta X, mutta ette tiedä aiheesta mitään. No mä tiedän ja pohdin mistä alkaisin tutkimaan veteen sijoittamista.

13 tykkäystä

S&P:llä on ainakin Global Water Index.
Taitaa löytyä useampi ETF, jotka seuraavat kyseistä indexiä.
Jos sieltä katsoo yhtiölistan ja alkaa googlettelemaan yhtiö kerrallaan :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

Vesi on tylsää ja varmaa. Warren Buffett sijoittaa tylsiin ja varmoihin juttuihin. Mitä Warrella on salkussaan. Cokista? Cokis on hyvä jos haluaa sijoittaa veteen!

Kyseessä siis hypoteettinen tutkimus siitä miten veteen voisi sijoittaa, NFA:D

Edelleenkin FN-listalla ei lappua vaihdella tiuhaan tahtiin normaalistikkaan, joten miksi tätä koko ajan tuodaan niin kovasti esille? (free float)

Esimerkiksi Aallon Groupilla on huomattavasti enemmän osakkeita liikkeellä ja vaihto on silti mitätöntä.

kuva

kuva

Fiksummat sijoittajat osaavat tätä käyttää hyödykseen “tilanteen” tullessa :sunglasses: