Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Miksei voisi olla nykymenosta skeptinen ja samalla toimia sen mukaan, että on markkinoilla mukana seuraavat 30-40 vuotta?

Mielestäni katsot asiaa kovin mustavalkoisesti siltä kannalta, missä oletettavasti on käynnissä pääoman puolustuspeli eikä tulevien vuosikymmenten tuotoilla ole niin suurta merkitystä.

4 tykkäystä

Ja sitten tietty se että Ruotsissa vivutetaan kaikkia mahdollisia riskisijoituksia asuntolainalla vielä ihan eri malliin kuin Suomessa. Ehkä minun pitäisi siirtyä sinne saarnaamaan. Vai olisiko täällä maansuru jos lähtisin muualle nami-nami-pusi-pusi-sanomaani levittämään? :wink:

1 tykkäys

Onko joku seurannut miten matkailu ja lentäminen on kehittynyt viimeaikoina? Olen miettinyt noita lentomääriä mm. Nesteen kannalta kun bisnes niin vahvasti uusiutuviin lentopolttoaineisiin sidoksissa.
Toisaalta kiinnostaisi nähdä onko lomamatkojen varauksien määrät kasvaneet vielä. Näitä mietin ihan matkatoimistojen jne. kannalta. Olen yrittänyt etsitä tietoa mutten ole ainakaan vielä löytänyt mitään relevanttia, joten jos jollain on tietoa niin kiitollisena kuulisin.

2 tykkäystä

Onhan lentäminen lisääntynyt ja lomamatkailu kasvanut, kuitenkin kapasiteettia on vielä hyvin paljon hyödyntämättä ja koneissa pääsääntöisesti riittää tyhjiä paikkoja. Sijoituksia harkitessa kannattaa selvittää myös yhtiöiden velkaantumisaste ennen pandemiaa ja viimeisen osarin perusteella. Ne kasvaneet velat kun on sulatelta kohtuulliselle tasolle tulevaisuudessa siintävillä tulovirroilla. Mikäli ennen pandemiaa yhtiö teki tulosta 1000 yksikköä, niin tilanteen palauduttua korkoihin voi humpsahtaa tuosta 400 yksikköä ja mahdollisesti osakemäärää on kasvatettu, jolloin tuloksen jakajia on enemmän. Uskoisin toipumisen noilla pahiten kärsineillä toimialoilla olevan varsin kivinen ja kuoppainen tie.

5 tykkäystä

IATA (www.iata.org) tuottaa kuukausiraportteja lentämisen tilastoista. Ei tosin vastaa täysin kysymykseesi tulevaisuuden varauksista. Tässä suora linkki uusimpaan: https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/air-passenger-monthly-analysis---july-2021/

RPK = revenue passenger kilometres

image
image

5 tykkäystä

Mjoo samaa mieltä osin. Suomalaisten sijoittajien keskuudessa tunnettu Merja Mähkä tokaisi:
”Riskeistä huolimatta, olisi hirveää olla sijoittaja, joka missasi Qt:n menestystarinan. Jos kaikki menee maaliin, kuten toivotaan, niin se on tosi hieno sijoitus, ja siinä on syytä olla mukana.”

Hirveää pikemminkin lähteä sopulina sijoittaan johonkin mistä ei ymmärrä tarpeeksi. Voi, metsään jää joka vuosi 99% mustikoista poimimatta enkä minä mennyt kaikkia poimimaan. Pörssissä on aina mahdollisuus löytää hyviä sijoituksia, ei todellakaan saa haitata jos yhden tähden on skipannut. Ihannoin Buffettin ajattelutapaa, että täytyy iskeä silloin kun omalta osaamisalueelta löytyy sweetspot. Ei tarvitse iskeä jokaiseen väärällä korkeudella saapuvan palloon, välillä menee Microsoftit, Googlet ja muut tuottoisat teknot ohi, mutta sitten kun lähestyy se Coca-Cola sieltä, sitten isketään.

Kaikkea ei kannata todesta ottaa mitä netistä lukee, vaikka olisi Merjan kirjoittamaa. Arvostan toki muuten hänen kirjoituksiaan vaikka onkin toisinaan aika vahvoja näkemyksiä. ”Ei järkeä sijoittaa Teslaan, pysy erossa jenkeistä” jne. Tiedän että hän lukee foorumia, toivottavasti hän ottaa tämän rakentavana palautteena.

34 tykkäystä

"
TÄMÄN vuoden suurimmat tuotot osakemarkkinoilla ovat takana, arvioi Danske Bank tuoreessa sijoitusnäkemyksessään. Pankki arvioi osaketuottojen olevan 0–5 prosenttia seuraavan vuoden aikana ja neuvoo, ettei nyt ole aika ostaa lisää osakkeita.

"
Vuoden päästä nähdään oliko pankki oikeassa

8 tykkäystä

Nyt kun olen kattonut noita salkku-tiktokeja, niin niistä huomaa (yllätys, yllätys), että kaikilla on suurimpina omistuksinaan samat kurssiraketit. Näin todennäköisyydet huomioiden pitäisikin olla.

Mutta mitä jos analyytikot listaisivat ne osakkeet, joihin on ollut suurin usko. Eli mihin ovat laittaneet suurimmat panostuksensa. Ne eivät nimittäin välttämättä ole juuri niitä, jotka ovat nousseet eniten. Panokset ja niiden perusteet kertoisivat myös enemmän analyytikoista sijoittajina.

edit. kirjoitusvirheet

10 tykkäystä

On tuo tosiaan hieman vaarallista ja ajattelematonta kirjoittelua ammattisijoittajalta. Voisin melkein sanoa, että ihan perustuulari, jolla on ollut viimeiset 10v jotain mummorahastoja mörnimässä salkussa, ei oikein hahmota kunnolla riskejä tuollaisen hesariartikkelin lukemisen jälkeen tällaisessa nousujuhla markkinassa. Katsotaan vain aiempaa tuottokäyrää, kun tunnusluvut eivät aukea ja seurataan tuollaista melkein syyllistävästi kirjoitettua teksiä. Ei siis tajuta riskiä, että nykyiseltä tasolta QT voi helposti korjata sen 30-40% alas ihan pelkästään sillä, että seuraavan osarin kohdalla kasvun todetaankin hidastuneen vain normaalille tasolle hypervaihteen sijaan. Siinä meni sitten saman tien melkein puolet Tyyne-mummon perintörahoista, jotka siihen sijoitettiin. Luultavasti riskiksi koetaan vain se, että tuo sijoitus kasvaa vain 1-2% vuodessa, kuten ne salkussa mörnivät rahastot tekevät.

Edit: tässä vielä toinen pätkä Mähkän tekstistä, joka on tuota alun lainaustakin pahempaa fomo-syyllistystä:

”Ne ovat osakkeita, joita täytyy olla, jos kerran sijoittaa osakkeisiin”, Mähkä luonnehtii"

29 tykkäystä

Ranskassa olis laadukasta seuraa :wink:

Sori oon vaan vähän innoissani, kun omat arvaukset ovat olleet ihan hyviä…

1 tykkäys

Noh noh ei kannata kaikkea eksaktisti ottaa mitä iltapäivälehdissä kirjoitellaan, vaikkakin on suora lainaus. Median tehtävä on kärjistää/ vastakkainasetella asioita ja hakea klikkauksia.

4 tykkäystä

Täällä on käyty hyvää keskustelua Kiina-riskistä ja olen seurannut sitä sekä tilanteen kehittymistä suurella mielenkiinnolla. Kiina-osakkeista salkusta löytyy JD.com suht suurella painolla. Olen useasti harkinnut, että ottaisin rinnalle Alibabaa, mutta toistaiseksi riski on tuntunut liian suurelta. Viime viikolla päädyin sitten ottamaan avausposition ETF:ää iShares MSCI China UCITS ETF USD Acc (ICGA), kulut 0,4%. Lisäksi lisäsin ko. ETF:n Nordnetin kuukausisäästöihin. En halunnut jäädä sivuun mahdollisuudesta, että Kiinan tilanne rauhoittuu ja kurssit korjaavat taas ylöspäin. Toisaalta ETF tuo yhtiöhajautusta ja kuukausisäästö ajallista hajautusta, joten ei tunnu (ehkä) niin pahalta, jos tästä Kiina-seikkailusta tulee näpeille :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Viestien oikeeseen ylälaitaan tulee sellanen kynän kuva jos viestiä on muokattu viellä 5 min postauksen jälkeen ja sitä klikkaamalla näkee viestin muutoshistorian. Noissa viesteissä on myös joku aika minkä jälkeen niitä ei voi muokata, taitaa olla 2 kuukautta. Esimerkin vuoksi muokkasin nyt tätä viestiä.

5 tykkäystä

Hehe, ainut kohta missä tunsin itseni fiksuksi edes hiukan oli, tajutessani mitenkä Wallstreetille menee päivittäin maailman älykkäimmät ihmiset töihin ja minä en. Joten parempi tehdä niin kuin taloustieteen professorit ja akateemikot sanovat, indeksöidä salkku. Ei sillä varmasti saa maksimaalisia tuottoja mutta minulle riittää 5%.

Puhun paljon, välillä asiaa ja suurimmaksi osaksi asian vierestä. Ristiriita tekojen ja puheiden välillä on tosi. Koen nykymarkkinan vähintäänkin “haastavana” mutta samalla perus optimistisen luoteeni takia en voi olla pois markkinoiltakaan. Toki tällä hetkellä suurimmat omistukset ovat kehittyvien markkinoiden arvoyhtiöissä ja us/eu scv.

Ja niin kuin kylillä sanotaan “Ei vipuu ei hyötyy” :wink:

8 tykkäystä

Nää on näitä, viime vuonna esim. efecte oli saman talon “zombiyhtiöt” listalla, nyt kannattavimman kasvun listalla, vaikka tarina tai muu ei ole juurikaan heilahtanut mihinkään suuntaan:

2 tykkäystä

Voi tätä luopumisen “tuskaa”… :smile:

Viimeisen parinviikon aikana myyty salkusta aikoinaan “ikiholdiin” ostetut JNJ, MMM, OHI, AT&T. Myyntilistalla vielä ainakin coca-cola. Veroseuraamuksia ei näistä myynneistä ole tullut, vaan menee aikalailla ±0. Ehkä tämäkin tosin jo kertoo, että näiden lappujen holdailu ei ole ollut kovinkaan tuottoisaa viimevuosina - kun indeksit rallatelleet lähes 100%. Eli ehkä niiden olikin aika lähteä.

Saapas nähdä miten käy, oliko hyvä ratkaisu. Lisääntynyt käteismäärä ainakin rauhoittaa mieltä, kun viimeajat menty aika minimaalisella käteisellä.

Ja kai se niinkin on, että nuorena voi vähän riskiä ottaa - ja vanhempana sitten siirtyä näihin pappaosakkeisiin takaisin :beers:

36 tykkäystä

Kunnioitettavaa tuo sanoista tekoihin siirtyminen. Sarvihattua päästä,moni puhuu mutta harva laittaa rahat ja nahkansa peliin. Jään ainakin mielenkiinnolla seuraamaan

10 tykkäystä

Veikkaan, että on hyvä ratkaisu. Aika monella on nyt myyntihousut jalassa. Baltic dry indeksi 6 päivää laskussa ja vipulainoja maksetaan pois Jenkkilässä. Ehkä me nähdään tässä kuussa vielä kunnon korjausliike.

2 tykkäystä

Osa eläkkeestäni oli kiinni kehittyvien markkonoiden rahastoissa, jotka puolestaan olivat aika Kiina painotteisia. Myin kaikki pari viikkoa sitten ja sijoitin ne Intiaan ja Euroopan Small cap rahastoihin. Pelkään kauppasodan jatkuvan ja ehkä pahenevan. Aika näyttää.

4 tykkäystä

Jep. Olen varautunut siihen, että Kiina ETF voi kyykätä vielä selvästi lisää ja nousua/tuottoja joutuu odottamaan useamman vuoden. Sen takia otin mukaan kuuksusisäästöihin, jossa kuukausittainen sijoitus on suht pieni.

2 tykkäystä