Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Veikkaan, että on hyvä ratkaisu. Aika monella on nyt myyntihousut jalassa. Baltic dry indeksi 6 päivää laskussa ja vipulainoja maksetaan pois Jenkkilässä. Ehkä me nähdään tässä kuussa vielä kunnon korjausliike.

2 tykkäystä

Osa eläkkeestäni oli kiinni kehittyvien markkonoiden rahastoissa, jotka puolestaan olivat aika Kiina painotteisia. Myin kaikki pari viikkoa sitten ja sijoitin ne Intiaan ja Euroopan Small cap rahastoihin. Pelkään kauppasodan jatkuvan ja ehkä pahenevan. Aika näyttää.

4 tykkäystä

Jep. Olen varautunut siihen, että Kiina ETF voi kyykätä vielä selvästi lisää ja nousua/tuottoja joutuu odottamaan useamman vuoden. Sen takia otin mukaan kuuksusisäästöihin, jossa kuukausittainen sijoitus on suht pieni.

2 tykkäystä

Joku muu on saattanut jo vastata tähän, mutta luen parhaillaan Juha-Pekka Kallungin ja Jaakko Niemelän kirjaa Osakkeen Arvonmääritys. Käyvät case Nokian varsin perusteellisesti läpi.

Nordean tänään julkaisemassa “Kansainvälinen sijoitusstrategia” -webinaarissa oli jonkin verran juttua Kiinan markkinasta.

Nordea laski kehittyvät markkinat alipainoon parisen kuukautta sitten juurikin Kiinan tilanteiden johdosta, mutta uskovat suurimman kyykkäyksen olevan jo takana päin ja nostivat tällä viikolla kehittyvät jälleen peruspainoon. Rahaa on virrannut Kiinasta Intian markkinaan roimasti (Intia elokuussa +11,5%) ja nyt samaisen rahan odotetaan valuvan takaisin Kiinan markkinaan tasaiseen tahtiin ehkä hieman liioitellun Kiinaan kohdistuneen pessimismin jäädessä unholaan. Toki riskejä ja kysymysmerkkejä on ilmassa edelleenkin - kuten sijoittamisessa noin muutenkin.

Alla linkki kyseiseen webinaariin. :point_down:

3 tykkäystä

Kiitokset tästä tiedosta. Mulla on Excelissä merkintä, että lähden Tiedon kelkkaan uudestaan kun Apax myy seuraavan satsin, joten huomenna pitää pysyä tässä suunnitelmassa.

19 tykkäystä

image
Päivän huono vitsi, tietäjät tietää.

3 tykkäystä

Tsemppiä ja voimia. Minä myin nuo samat myös ikiholdista jo viime vuoden lopulla. Myin voitolla, mutta indeksillä olisin tehnyt enemmän voittoa eikä olisi tarvinnut myydä :grinning_face_with_smiling_eyes: Ehkäpä vielä jonakin päivänä tulee hypättyä takaisin indeksin kyytiin…

4 tykkäystä

Joskus ostopäätökseeni on vaikuttanut hyvin paljon kurssikäyrä (toki “ainahan” se vaikuttaa), mutta siis ymmärtämättä, mitä kaikkea niihin kurssikäyrän liikkeisiin on sisältynyt ja mitä pidemmälle katsoin kurssihistoriaa, niin sain hämmästellä ja olin ymmälläni. Olen sitten ollut vähemmän ymmälläni, kun olen lukenut kyseisten yhtiöiden ketjuja. :+1: :slightly_smiling_face:

image

Plug

Se pitänee sanoa, että en vieläkään hyvin tiedä aina miksi kurssit liikkuvat, miten liikkuvat, mutta suuntaa-antavasti kyllä osaan vähän tulkita jo liikkeitä, kunhan vielä osaisi ennustaa tulevaa. :upside_down_face: Aiemmin joskus tässä kirjoitin siitä, miten hyödyllistä on lukea “vanhoja” foorumin tekstejä, mutta olen kokenut myös käyrähistoriaa katsomalla ja tulkitsemalla olen oppinut myös hyvin paljon - aika silmiä avaavaa. Toki tiedän, että en hirveästi tiedä, vaikka paljon olenkin mielestäni oppinut.

image

Vernerin vartit, Traders’ Clubit ja ketjuista Pörssien suunta -ketjut ovat olleet tärkeänä osana oppimisprosessia. Teknistä analyysia en hirveästi harjoita, mutta täytyy rehellisesti sanoen, että kyllä monien kirjoittelut teknisestä analyysistä on tuonut erilaista ymmärrystä käyristä+graafeista eli sijoittamisesta, josta on hieman ehkä ollut apua ajoittamisessani. Koetan pitää silmät avoimena erilaisille jutuille, toki ei naivina ja jos en oikeasti tiedä, niin en tuomitse vaan tutustun. Ehkä omaa ajatustani sijoittamisesta sekä graafien tuijottamista kuvaa paljon tämä lausahdus: “Ennustamisen sietämätön vaikeus”. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

vaikka onkin kulunut sanonta, mutta osakkeiden hinnoitteluun on tullut iso häiritsevä tekijä: keskuspankit. lähes kaikki se raha mikä on vapautunut esim FED:in ostoista on suuntaunut osakkeisiin.
Jeffrey Gundlach: As long as stimulus goes on, the stock market can stay very overvalued - YouTube
tilanne on aiheuttanut hintaperversion, joka purkautuu todennäköisesti rysäyksellä.

1 tykkäys

Unen rajamailla lähti vähän laukalle. Näin vision, jossa yhä kuormittuneempina ponnistelevat analyytikot rakentavat yhä suurempia DCF-teleskooppeja, joiden välittämä data on sittenkin sen verran hämärää ja suttuista, että tulkintatilanteessa mielikuvitus ryhtyy tekemään sitä, minkä se parhaiten osaa: näkee sanoinkuvaamattoman houkuttavia riettauksia siellä, mistä sellaisia ei kaiken järjen ja luonnonlakien mukaan pitäisi löytyä.

5 tykkäystä

Katsooko kaikki muut indeksi vs osakepoimintaa pelkästään tuottoprosenttien kautta? Mulla on ehkä kohtalaisen varakkaan länsimaisen miehen asenne rahaan, mutta en vaan pysty näkemään sitä pelkästään maksimaalisen tuoton tavoittelemisen näkökulmasta.

Ville Leino avautui aiemmin “ongelmastaan”, kun peliuran jälkeen Buffalo maksoi vuosittain siitä että hän ei pelaa koska liian kallista sopparia oli jäljellä ja haluttiin kikkailla palkkakatolla mieluummin kuin ylipalkatulla keskinkertaisella pelaajalla. Tämä otettiin luonnollisesti lehtijuttuna huonosti vastaan, koska kuinka joku kehtaa valittaa että saa miljoonan tilille vuosittain siitä ettei tee mitään. Tämä esimerkki kuvastaa kuitenkin omaa ongelmaani indeksisäästämisen kanssa (mitä kyllä pienessä mittakaavassa kuukausittain teen).

Mulle kuukausittainen indeksisäästäminen ei olisi mikään itsenäinen päätös. Tai olisi se kerran ja sitten sinne vaan menisi rahaa jota en edes seurailisi. Sensijaan jokainen osakeostoni/myyntini on henkilökohtainen päätös ( ei lasketa margin calleja ) ja olen omien säästöjeni herra. Koen myös ansaitsevani mahdolliset tienestit paremmin tai voin nuhdella vain itseäni tappioista. Olen niin sanotusti hyvässä ja pahassa oman talouteni herra ja hidalgo.

Mielestäni ihmisen yksi suurimmista tarpeista on tarpeellisuuden tunne tai se että tekee jotain merkityksellistä. Osakemarkkinoilla sen kokee helposti kun vastaat itse omasta taloudestasi ja toisaalta olet sen velkaa vaivalla säästämillesi roposille.

Pidän myös kirjoista sekä tarinoista ja jokaisella firman osakkeiden ostolla on joku tarina. Joku voi muistella miten osti aikanaan ath tasoilta Nikolaa ja miten katseli kyynel silmässä alamäkeen valuvaa autoa, kun taas toinen kertoo Afrikkalaisesta kaivoksesta joka romahti lakijuttujen myötä mutta maagisilla timanttikäsillä holdaten sieltä löytyikin yllättäen uusi kruunun jalokivi. Tai sitten vaan reissaan jossain Losissa ja näen omien Zim konttilaivojeni keinuvan kauniisti 50 muun satamaan jonottavan botskin kera ja vilkutan kapteenille.

Ei tällaisia kokemuksia ja onnistumisen riemua kohtaa indeksisijoittajana.

Noh ainakin @Masse tietää tämän. Yksi sijoitusoppaan luvuista taisi olla että sijoittaminen on harrastus josta joutuu joskus maksamaankin. (Ei tainnu ihan oikein mennä mutta sinne päin). Millainen harrastus olisi indeksisäästäminen?

Ps. Ei mitään pahaa indeksisäästäjiä kohtaan, todennäköisesti fiksumpaa kuin osakepoiminta, mutta ah niin tylsää.

Pps. Sitä paitsi voiko Ronttu ikinä spurtata Indeksitasolla.

71 tykkäystä

Kiitos! @Nortti1 tarjosi vastauksessaan hieman aiemmin linkkivinkin mainiolta vaikuttavasta videoluentoarkistosta. Suomeksi julkaistu materiaali täydentää kokonaisuutta, joten selvittelenpä saisinko tuon Kallungin ja Niemelän teoksen esimerkiksi kirjastosta.

1 tykkäys

Kiitos näistä videoiden nostoista. Erittäin hyödyllistä kyllä säännöllisesti (ainakin itselleni) katsoa ja ennenkaikkea kuunnella ainakin nämä videot, ettei “totuus” unohdu. Laita vain lisääkin tällaisia helmiä tänne, mikäli niitä jostakin varastosta löytyy :smiley: !

2 tykkäystä

Tällaisina epävarmoina tautiaikoina ei saisi mennä asioiden edelle, MUTTA olisihan 30.11. odottamassa maukas tapahtuma, jonne pääsisin ihan paikan päälle jos järjestetään: https://sijoittajamessut.messukeskus.com/

Silti joutuu näissä olemaan vielä skeptinen, kun kaikki kiva tai itselle oleellinen on peruuntunut alkaen maaliskuusta 2020.

1 tykkäys

Voin kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, Ihan vtun tylsä mutta varallisuus kasvaa kivasti ja vapauttaa henkistä kapasiteettia tehdä muita asioita, kuten lorvailla Inden kahvihuoneessa.

Tässä kohtaa varmaan haluat tarkistaa kehittyvien markkinoiden indeksin IT kuplan jälkeen :wink:

Tämä “ydin + sateellitti salkku” idea ollut itselle ihan toimiva. 80-90% etf salkussa ja 10% sitten osakepoimintaan niin saa sitten maksaa kokemuksista =)

14 tykkäystä

@Ensihoitsu

Kyselit sijoitusvinkkejä :slight_smile:

Rupesin sitten miettimään sijoitusvinkin syvintä olemusta.

Tässäkin voi miettiä sitä, onko ihmisen aivot viritetty optimaalisiksi osakesijoittamisen kannalta.

Sijoittaminen on vaikeaa, epävarmuutta on aina paljon, informaatiotulva loputon.

Yksi hyvä vaihtoehto on muuttaa johonkin erämaahan ja tilata sinne paperipostilla viimeisiltä 20 vuodelta vuosikertomuksia ja tilinpäätöksiä. Niitä siellä lukee aamusta iltaan vaikkapa vuoden verran, eli kaamosaikana öljylamppu tarpeen.

Sitten vasta menee kirkonkylälle vaikkapa kirjastoon ja siellä kirjautuu kaupantekopuuhiin.

Toinen vaihtoehto on se että on ihmisten parissa IRL tai netissä ja tekee kauppoja impulsiivisesti sijoitusvihjeiden perusteella.

Tiedossa on kumpi systeemi toimii paremmin.

Tiedossa on yhtä lailla se kuinka ihmiset ovat sijoittamista aina lähestyneet ja tulevat aina lähestymään.

Eli kun mieli on asialle hedelmällisessä tilassa ja tulee sijoitusvinkki kohdalle, rynnätään tekemään kauppa. Tämä vastaa sitä kun tomera siittiö kohtaa munasolun juuri sopivalla hetkellä.

Kysymyksiä joita on hyvä pohtia ennen kuin tarttuu sijoitusvinkkiin:

  • kuinka vakuuttava träkki vinkkaajalla on?
  • kuinka pitkä träkki?
  • onko vinkkaajalla taustaa impulsiivisesta ja spekulatiivisesta käytöksestä ja/tai lankeamisesta muodikkaisiin tarinaosakkeisiin?
  • millainen vinkkaajan riskinottohalu on vs. minun?
  • minkä verran vinkkaajalla on träkkiä siitä että pystyy oikeasti elämään sellaisten riskien kanssa joita nykyinen vinkkailu implikoi?
  • jos vinkkaaja antaa ostovinkin, sitoutuuko hän antamaan tarvittaessa myös myyntivinkin siihen lappuun vaikka vuosien kuluttua?
  • ja ylipäätään onko vinkkaajan perusmentaliteetti sijoittamiseen yhteensovitettavissa omani kanssa?
28 tykkäystä

Lisätään tähän vielä vähän kieli poskessa kelloanalogia :wink: . Onko kyseessä vinkkaaja, joka on

  1. Sveitsiläinen kello - aina ajassa ja tarkka. (Spoiler: tälläisiä vinkkaajia ei oikeastaan ole)
  2. Jätättävä kello - mitä pidemmälle mennään tulevaisuuteen, sitä enemmän väärässä. Jumittunut yhteen sijoitusmalliin joka toimi joskus
  3. Edistävä kello - ottaa kovaa etunojaa tulevaisuuteen ja on vähän liikaakin massan/käyrän edellä. Tämän kyydissä saatat olla oikeassa junassa, mutta liian aikaisin (ja polttaa näpit)
  4. Rikkinäinen kello - näyttävästi ja tarkasti oikeassa silloin tällöin (ja muistaa huutaa siitä). Muuten pihalla kuin lumikukko. Hyvin vaarallinen vinkkaajatyyppi sillä ei välttämättä tiedä olevansa rikkinäinen kello.
  5. Käkikello. Ei tuota lisäarvoa mihinkään muuhun verrattuna, mutta pitää paljon meteliä
  6. Tavallinen, hyvin huollettu kello. Antaa hyödyllistä tietoa, kunhan päivitykset on tehty ja käyttäjä osaa arvioida tarkkuuden omaan käyttöönsä riittäväksi.
34 tykkäystä
  1. Jos en luota omaan sijoitusosaamiseen, miten osaan arviodia tuntemattoman osaamista?
  2. Miksi haluan ostaa osakkeita, enkä sijoittaa indeksiin?

Erityisesti osaa kaksi miettisin tarkkaan. Harvalla vastaus on, että koska pystyn tekemään ylituottoa. Muut vastaukset ovat myös oikeita ja paikkansapitäviä mutta eivät mielestäni hyviä.

6 tykkäystä

Indeksisijoittaminen on hyvä vaihtoehto, ei epäilystäkään.

Itse koen että aktiivinen osakepoimiminen on auttaa hahmottamaan maailmaa paremmin ja tällä voi olla monia muita hyviä seurauksia jotka voivat rikastuttaa muillakin kuin salkussa suoraan mitattavilla tavoilla. Eli talouden parempi ymmärtäminen voi auttaa tekemään valintoja elämän muilla alueilla, joilla voi myös kohentaa omaa talouttaan (ostojen ajoittaminen, kustannustietoisus, vaihtoehtokustannusten tunnistaminen, työssä kehittyminen, opiskeleminen, uran vaihtaminen jne.).

Omalla kokemuksella voin todeta että pelkkä indeksisijoittaminen ei tuo parempaa ymmärrystä taloudesta - siinähän ulkoistetaan ajatteleminen pörsseille. Toki riskit omista ajatusvirheistä pienenevät .

Tuolla hivenen aiemmin @Wallet_Nahlroos toi esiin ajatusmallin pitää kahta erillistä salkkua. Itselläni on myös samantapainen käytäntö. Tällöin riskit omista ajatusvirheistä minimoitu ja toisaalta ajallisesti hajautetun indeksisijoittamisen hyödyt saavutetaan (tasainen inflaatiota suurempi matalariskinen tuotto).

6 tykkäystä