Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Kuplapuheita kun on nyt pari vuotta tullut kuunneltua, niin piti oikein käydä kurkkaamassa salkkuni yhtiöiden YTD-lukuja. Moni on reilusti pakkasella! Esim. Kamux -18%, Kahoot -54% ja Neste -27%.

Kokonaisuus (kuten indeksikin) toki tukevasti plussalla, mutta kyllä monista viime vuoden nousuraketeista on puhallettu ilmoja pihalle reilunpuoleisesti. Ja nyt kun katsoo Helsingin pörssin listaa, niin siellä on useita kymmeniä firmoja miinuksella tämän vuoden osalta.

31 tykkäystä

Tässähän voisi todeta monen kasvuyhtiön kohdalla, että kupla oli jo 2020/2021 taitteessa. :wink: Mielenkiintoista nähdä, mihin asti ilmojen poispuhaltaminen jatkuu.

Kasvufirmoille rahapolitiikan kiristys ja vaikeat vertailuluvut (pandemia antoi kertasysäyksen…) on iso pala nieltäväksi.

24 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen

Mutta Helsingissä on enemmän firmoja hypervaluaatioilla kuin 10 kk sitten, eikö niin? :slight_smile:

1 tykkäys

Jaaaah kumpa edessäni olisi nyt heti kaikkien firmojen kertoimet joulukuussa 2020 ja nyt. :smiley:

Esimerkiksi Neste, joka tempautui mukaan uusiutuvien kuplaan vuodenvaihteessa, on lasketellut jo tovin ja P/E:stä on lohkottu jo yksi siivu pois. @Petri_Gostowski taisi kyllä ansiokkaasti jo tuolloin huomautella, että melkoisia investointeja Neste saakin tehdä että kasvu jatkuu niin että se perustelisi arvostuksen. :smiley:

Lisäys: kun viimeksi katsoin niin meidän seurannassa olevien firmojen mediaani P/E taisi olla 17x ensi vuodelle? Inderesin seuranta painottuu pienempiin firmoihin, mutta OMXH Cap-indeksin eteenpäin katsova P/E on sattumoisin samaa luokkaa 17x näin ulkomuistista.

Ehkäpä useimmissa tapauksissa kertoimia isompi kysymys on ennusteiden toteutuminen? Jos ne toteutuu niin monissa firmoissa kertoimet laskee lähivuosina reippaasti.

15 tykkäystä

Tähän pitää nihkeästi lisätä, että onhan yleensä parhaat ostopaikat silloin kun kertoimet on alhaalla (P/E:t kolisee alle 15:sta tai kymppiä päin jopa) ja odotukset myös. Nythän molemmissa on kuitenkin pingottuneisuutta.

Noh, nyt ei selkeästi ole siis tuollainen optimaalinen hetki.

Aika näyttää, onko maltti nyt valttia. :wink:

Yleensä ennusteet kans laskee vähäsen. Tämä seikka on saattanut unohtua monelta koronan aikana.

16 tykkäystä

Sijoituskeskusteluissa aika usein asia tuntuu menevän tunteisiin. Muilla palstoilla keskustelu tuntuu olevana vielä huomattavasti provokatiivisempaa. Varsinkin kryptovaluuttoihin liittyvää keskustelu on tuntunut useilla palstoilla täysin toksiselta. Skenessä jo vuosia mukana olleena ja aikanaan merkittävästi siihen panostaneena välillä kiusaus poimia vuosia vanhoja viestejä on suuri. Karmanlain takia vain tälläinen toimintamalli on syytä välttää.

Välillä tuntuu täysin uskomattomalta, miten muilla palstoilla jotkut nimimerkit ovat jaksaneet käyttää vuosien saatossa uskomattoman paljon aikaa kryptovastaisen kirjallisen tuotoksen tekemiseen. Aktivoituminen tapahtuu aina merkittävän korjauksen yhteydessä ja jotenkin näillä nimimerkeillä tuntuu unohtuvan se, että juna on mennyt merkittävästi vuosien saatossa eteenpäin ja yhden päivän merkittävä punainen kynttilä häviää merktityksettämäksi pidemmällä ajanjaksolla. Siitä huolimatta se yksi päivä jotenkin saa ajatuksen heräämään; “sittenkin olin oikeassa”.

Sittenkun tälläisessä hengessä pari kirjoittajaa saa tuekseen kolmannen, alkaa lottokortin kaivelu ja oman “oikea oppisen sijoittamisen” kehuminen. Se vaan tahtoo näissä unohtua, että sielä toisella puolella agendaa saattaa olla kirjoittaja, joka on juuri tällä osa-alueella vaurastunut merkittävästi. Välillä herää ajatus mainita, että mikäli nämä olisivat viitsineet edes osan keskusteluun käyttämästään ajastaan panostaa tiedonkeruuseen, tarjolla olisi ollut iso mahdollisuus.

10 tykkäystä

Tarkoitin siis sitä että jos laskee kuinka monta fimaa OMXH ja FN yhteensä on tyyliin p/s enemmän kuin 5–10x, niiden lukumäärä on nyt suurempi kuin 10 kk sitten :slight_smile:

Ei siis ollut mielessä OMXH kokonaisuutena.

2 tykkäystä

P/S15 on uusi P/E15.

10 tykkäystä

Tämäkin riippuu todella paljon siitä kuinka syklinen yhtiö on. Mikäli kyseessä on esimerkiksi Fortum, Sampo tai muu vastaava toimija jonka tuloskehitys ei juuri kriiseistä heilahda niin onhan se tyhmää maksaa liikaa eikä ostaa dipistä niin paljon kuin irti saa.
Toisella puolella on sitten syklisemmät firmat kuten esimerkiksi Cargotec tai Outokumpu jonka parhaat ostopaikat ovat perinteisesti olleet silloin kun firma näyttää todella kalliilta tulospohjaisilla kertoimilla. :slightly_smiling_face:
Ensi vuoden ennusteilla Cargotecin P/E on vajaa 11 ja Outokummun 6, ei näitä siltikään uskalla kaksin käsin velkavivulla salkkuun latoa kun ei ole mitään takeita siitä kuinka kauan sykli on suotoisa ja mille tasolle markkinat hinnoittelevat yhtiöt kun sykli taas hidastuu. :smiley:

19 tykkäystä

Jes hyvä tarkennus!

Tarkoitin eteenpäinkatsovia tai “normalisoituja” tuloksia, mutta en tuonut sitä esiin joten tuo oli erinomainen lisäys! :slight_smile:

5 tykkäystä

Siirrän… … …

21 tykkäystä

sovelluksessa voi rakentaa leikkirahalla osakesalkun Helsingin pörssin osakkeista, kilpailla luodulla osakesalkulla muita käyttäjiä vastaan liigoissa sekä suorittaa osakesijoittamisen eri osa-alueisiin liittyviä tutoriaaleja.

”Sovellus on hyvä keino toteuttaa leikkimielisiä, mutta motivoivia sijoituskilpailuja yhteisöille tai vaikka työporukalle. Sovelluksen beta-versio onkin testikäytössä lukioissa ja sijoitusyhteisöissä sekä ensi keväästä alkaen myös pilottina yliopistojen kursseilla”

:+1:

26 tykkäystä

Pitääkö olla huolissaan, kun @Masse -setä ilmestyy pitkän hiljaiselon jälkeen Kempowerin ketjuun pikavoittoja hakemaan. Onneksi Verneri osasi taas taluttaa kahvihuoneeseen levähtämään.

Onkos Masselan taloustilanne päässyt sellaiseen jamaan, että pikavoitoista täytyy hakea helpotusta kallistuviin sähkölaskuihin vai onkos nyt kyseessä vain se kuuluisa “viihde, josta täytyy välillä maksaakin”?

49 tykkäystä

Nyt on kyllä haastettava, kun on sen verran valikoivasti katsottu tilannetta.

Sievin pääomistajalla, Preatolla, on 23 prosentin osuus yhtiöstä - mun kirjoissa tuollainen omistus on varsin tyypillinen pääomistajan osuus, ja melkein neljänneksen omistus firmasta tuo paljonkin vakautta. Helsingistä löytyy kyllä sellaisiakin firmoja, jossa kenelläkään ei ole edes viittä prosenttia - noissa on ihan relevanttia kyseenalaistaa omistajapohjaa sijoitusmielessä. Mutta 23 prosenttia antaa pääomistajalle merkittävän määrän valtaa, ja muiden omistajien ei ole helppoa asettua sitä vastaan.

Mutta sen sijaan nostat Sievin “huutoäänestyksellä johtamisen” tikun nokkaan tilanteessa, jossa tuo nimenomainen pääomistaja yrittää edesauttaa fuusiota toisen omistamansa yhtiön kanssa, josta se itse numerojen valossa hyötyy merkittävästi enemmän kuin muut Sievin omistajat. Mistähän tuo huutoäänestys mahtaa johtua, kun merkittävä osa muista omistajista (mukaan lukien muut isoimmat omistajat) ovat eri mieltä tämän kaksilla rattailla ajavan pääomistajan kanssa? Ettei vain tilanteella olisi jotain tekemistä sen kanssa, että pääomistaja yrittää selittää fuusiota hyväksi diiliksi silloin, kun 1) numerot eivät tue väitettä, ja 2) fuusio julkaistiin ehkä epäilyttävimmällä mahdollisella hetkellä päätöskursseja tarkastellessa?

Tuot esiin myös arvonluonnin pysähtymisen seurauksena Sievin omistukselle - tämä ei vain jännästi ole näkynyt sijoittajan viime vuosina saamassa kokonaistuotossa, joka on ollut oikeinkin hyvällä mallilla. Mihin perustuu näkemyksesi siitä, että arvonluonti ei voisi jatkua tämän “sekoilun” myötä? Kenties sekoilun syynä on se, että yksi omistajista on saamassa merkittävää lisähyötyä Sievin osissa olevasta arvosta, johon muut omistajat eivät ole oikeutettuja, ja siksi muu omistajapohja joutuu nyt puolustamaan oikeuksiaan. Kuka näistä ollenkaan tietää.

Kaikille sallittakoon omat mielipiteensä fuusiosta, mutta tuo kommenttisi sivuuttaa niin monella tapaa keskeisiä yksityiskohtia, ettei tuota voi ottaa tosissaan. Pystyt parempaan.

23 tykkäystä

Petrille voisi tehdä monta erilaista fanipaitaa, mutta tässä olisi yksi, jonka Emma voisi ojentaa Petrille muistoksi. Parin viikon takaisesta Kamux-pätkästä on lainattu tuo Emman heitto Petrille, taisi olla Emma hieman sarkastinen tuota sanoessaan. :smiley: Oli kyllä pirun valaiseva Kamux-pätkä, eli kannattaa katsoa, löytyy parin viikon takaan Inderesin tubekanavalta.

Ja kyllähän Petriltä voi tulevaisuudessa kysyä erilaisia kommentteja, vaikka ei olisikaan Inderesin leivissä. :thinking: :wink:

84 tykkäystä

Miten tämä eroaa Nordnetistä ja Fiat rahalla sijoittamisesta?

4 tykkäystä

Loistava yhteisö meillä täällä! :slight_smile: Super-mahtavaa, että täällä kirjoittelevat niin yritysjohtajat, analyytikot, asiantuntijat kuin sijoittamisesta kiinnostuneet kansalaisetkin. Arvostan tätä ainutlaatuista yhteisöä ja sen uniikkia kulttuuria. On super-hienoa, että juuri sinä olet mukana. Olet arvokas ja ainutlaatuinen yhteisön jäsen. Kiitos, kun olet osa yhteisöä. :slight_smile:

Olisi innostavaa saada tänne myös suomalais-amerikkalaista yritysjohtajan näkökulmaa. Kokeillaan! :slight_smile: Mårten Mickos, jos näet tämän viestin, niin lämpimästi tervetuloa foorumille. Kiitos, kun jaat osaamistasi ja asiantuntemustasi School Of Herringin kautta. Ajatuksiasi ja näkökulmiasi olisi hienoa lukea myös täällä.

Tervetuloa! :slight_smile:

11 tykkäystä

Itse olin enemmän huolissani, että meneekö @Massella joulukin putkassa…

Mutta kyllähän tuo näyttää siltä, että ipohuuma on pikkuhiljaa taputeltu. Nyt pitää elämä järjestää niin, että 9.59 olet viimeistään puhelin kädessä kurssia kyttäämässä, niin voi keskinkertaisestakin iposta ehkä jotain jäädä käteen.

2 tykkäystä

Sentimentti on selvästi kääntynyt. Siksi olikin yllätys mm. huomata Betolarin kurssitaso, kun heräsin klo 16 maissa. (Piti sattua juuri tämä sekä ensi viikko yövuoroa, joten nukun päivisin, enkä pääse seuraamaan avausta.)

Betolarin kaupankäynnin avausta olin odottanut pelonsekaisin tuntein Lamorin ja DWF:n jälkeen… Kuitenkin pääsin eroon itselleni yllättäen 17% ja muutaman kymmenen euron voitolla lapuista eroon. Toki leikatulla minimimerkinnällä pikkuhilujahan nämä ovat, menevät joululahjoihin yms.

En silti malta olla osallistumatta vielä Administerin antiin. :grimacing: Kempower niin hypetetty että uskon melko varmaan pikavoittoon (joskaan sen kohdalla ei haittaa, vaikka jäisikin salkkuun), Aiforiasta hyvin vaikea sanoa mihin suuntaan lähtee.

3 tykkäystä

Hei Masselle et kyllä ala täällä naljailemaan. (Onkohan lie oppaassa joku jae siitäkin mikä on oleva naljailijan kohtalo.)

5 tykkäystä