Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Nasdaq perustettiin 1971, Nasdaq 100 -indeksi 1985, juu.

Pohdin tuossa sitä miten yhdysvaltalainen innovointi nähtiin maailmalla 1971 ja 1992. Status laski eikä globaaleja jättimenestyjiä tullut. Tämä siis vaan huomiona siitä että satunnaisvaihtelua sielläkin riittänyt.

2 tykkäystä

Vaikea allekirjoittaa näitä. Olen ollut raivaussahahommissa ja tiedän muutaman, jotka on vieläkin (tai motolla ajelee yms). Työehtosopimus ei estä hyvän palkan maksamista ahkeralle työntekijälle. Tottakai urakasta saa ja pitää saadakin kunnon palkkaa. Miksei metsätyöläinen saisi nytkin sopia tekeekö välillä 6h ja välillä 10h päivää? TES ei estä sitä mitenkään.

Jos laiskat työntekijät ovat ongelma jollekin firmalle niin ehkä kannattaisi panostaa rekrytointiin. Koeajan maksimipituus on myös laiskalle 6kk. Kyllä firman pitää siinä ajassa älytä potkia pihalle jos tuntuu siltä, että laiskalle ei haluta maksaa jatkossa edes TES:n määrittämää minimipalkkaa. Ammattiliiton tehtävä on jotain aivan muuta kuin laiskojen oikeuksien ajaminen.

Työskentelen tällä hetkellä teknologiateollisuuden alalla enkä ymmärrä yhtään mitä joustamista TES estäisi. Kyllä meillä saa joustaa ja tulla ylitöihin jos sellaisia on tarjolla. Pekkasia saa pitää ja tarvittaessa palkattomia päiviäkin. Tämä on jo sitä paikallista sopimista ihan kuten moni muukin asia.

Meillä on jopa sovittu paikallisesti, että ruokatauko kuuluu työaikaan eli työpäivä on 8h. Mikäli “paikallinen sopiminen” tulisi käyttöön niin tätäkään ei voisi sopia paikallisesti vaan sovellettaisiin työaikalakia. Tällöin 30min ruokatauko olisi vapaa-aikaa ja työpäivän pituus 8,5h.

“Paikallista sopimista” on mainostettu siihen malliin, että se mahdollistaisi yhtäkkiä paikallisen sopimisen. Oikeasti se estää monessa asiassa paikallisen sopimisen, koska silloin mentäisiin työaikalain mukaan. Hankalahan tuota olisi saada läpi jos kerrottaisiin suoraan, että tavoitteena on merkittävä työehtojen heikentäminen.

Teollisuusliiton sivuilta:

26 tykkäystä

Alokas kuuntelee ymmärtäväisenä hyzonistina @Mirko_Sampo_IR -sampolaista. :upside_down_face:

68 tykkäystä

Samaa ihmettelen. Ja veroista, kevennys olisi enemmän kuin tarpeen, jos halutaan oikeasti saada palkkavetoista kulutusta ja vaurastumista. Vaurautta ei ole paksu massi yksistään, vaan myös paremmat tai laadukkaammat valinnat. Elintaso sinällään hukkuu verotukseen. Eurojen kierto toisi toimeliaisuutta ja työtä. Nykyinen verotus ei houkuttele sijoittamaan, yrittämään tai edes jatkamaan työuraa. Joka palkasta menee n 3 t valtiolle. Se ei motivoi. Sama sijoittamisessa, monikaan ei jaksa nähdä vuosien vaivaa/riskiä, jotta pääsee maksamaan 30% tai yli veroja.

En tiedä onko teille tuttuja island boyssit, mutta jonkinlainen wannabe sensaatiokaksospari kyseessä. Jossain mediassa törmäsin heidän NFT kerjäämiseensä: https://opensea.io/collection/islandboysnft

Siis joku oikeasti maksaa näistä oikeaa rahaa :joy:

2 tykkäystä

Tuo yksi ”vähennä” tuolla muuten nätissä myy-janassa on kyllä esimerkillinen, vanha kunnon c-c-c-c-c-combo breaker!! :smile:

8 tykkäystä

Hyvin harvat muuttavat ulkomaille alemman/nollaverokannan perässä (koska ei ole realistista odottaa että nämä ‘hyvinvointiyhteiskunnat’ laskisivat verotasoaan merkittävästi). Ja käytännössä niissäkin maissa kannattaa olla rikas, ja elämänlaatu voi olla yllättävän ankeaa silti (esim jenkkien ‘mitä tehdä kun pyssymies tulee kouluun’ harjoitukset, panic roomit rikkailla, yms).

Verotus on yhteiskuntarauhan hinta (mm. vähän aseellisia ryöstöjä ihmisten toimesta joilla on vähän hävittävää) ja mielestäni se 30% (tosiasiassa minulla enemmän) on halpa hinta siitä.

18 tykkäystä

:smiley:

65 tykkäystä

Ehkä näin hype tunnusluvuilla ei merkitystä -aikana asia voikin olla näin, että yhtiön kurssi käyttäytyy omistajien näkökulmasta suotuisammin. Johan tämä nähtiin kuluvalla viikolla, kun vajaan miljoonan sopparista rapsahti yritysarvoa 15m euroa. Toki tämähän ei ole vielä mitään kun katsoo miten Kempoweria suhisi tuulareiden salkkuihin pelkästä name dropista, kun summa oli jo aikaisemmin tiedossa.

Esitän vastaavan mielipiteen Inderesin ketjussa esitettyyn. Täältä hatunnosto ja kumarrus analyytikolle, joka pitää oman näkemyksensä eikä lähde viilaamaan laskelmia ylöspäin vain koska markkina käyttäytyy tällä hetkellä irrationaalisesti ja spekalutiivisesti :bowing_woman:

12 tykkäystä

Ei ole. Vähän kun sanoisi, että sosiaaliturva on oopiumia kansalle. Ei veron periminen kerralla vs peritään useammasta kassasta sen jälkeen kun raha kiertää ja luo taloutta tarkoita, että valtio ei lopulta saa omaansa. Kyse on elämänlaadusta ja valinnoista, jota rahalla voi tehdä. Kyllä yhteiskuntaa kiertävä raha luo työtä ja sitä turvaa. Me olemme pääomaköyhä kansa ja täysin palkkavetoinen, suora verotus syö mahdollisuuksia kehittyä. Jos minä saisin vaikka 2 tai 3 tonnia enemmän, menisi se suoraan kulutukseen. Tilastokeskuksen mukaan 2020 maassa oli 700 000 pienituloista. Väitän, että osasyy on verotuksessa. Kaikissa tuloluokissa. Kymmenet vuodet rakennettu tätä, ihan jokaisen hallituksen toimesta. Isoja puheita, mutta kyllä muutokset on marginaalisia aatteista riippumatta. Ns vapaa talous on vasta 40v täyttävä.Ehkäpä joskus uskalletaan lähteä muutoksiin.

Mietin, että voisin perustaa kilpailevan firman Inderesille, joka avoimesti fomottaa, hypettää ja on “riippuvainen”. Mielestäni pitää mennä ajan hengen mukaan. :grimacing: Voisin tältä Foorumilta rekrytoida tuttuja kavereita messiin. :upside_down_face:

46 tykkäystä

Ennen kuin perustat fomohypefirmaa, niin katso “Don’t Look Up” :grin: Paras leffa vuosiin. Kuvastaa loistavasti ajan henkeä. En ole aivan varma onko se edes satiiri. Sen verran moni juttu kuulosti tutulta pörsikurssien käytös mukaan lukien.

Älä lue tätä, jos aiot katsoa leffan. Liikaa juonipaljatuksia, muttei onneksi aivan kaikkiea. :blush:

18 tykkäystä

Kuljetusalalla on ihan yleistä, että suurin osa työtekijöistä ajaa jonkun reitin siihen varattuun aikaan pääsääntöisesti. Sitten on niitä joilla siihen hommaan 1-4 tuntia enemmän aikaa. Ne saavat luonnollisesti “saman” TES:n palkat, kun nuo muut ja ylityöt vielä siihen päälle. Tunneistahan tässä maksetaan.

Kerro miten siinä sitten maksat enemmän noille muille? Kun sulla on tuollaisia riippakiviä jotka imee sulta ylitöinä rahat jotka keskiverto työntekijä tekee ilman ylitöitä?

Sitten on vielä ne huipputyypit jotka ei valita vaan on nopeita, joustavia ja suostuvat ajamaan melkein mitä vaan. Entäs nää?`

Bonus kyssäri: Miksi sunnuntaina saa +100% palkkaa ja launtaina ei saa yhtään lisää? Kummatkin päivät on mun mielestä ihan yhtä perseestä olla töissä.

7 tykkäystä

Tuo ay-homma on kaksijakoinen kyllä. Aika moni jotenkin tuntuu ajattelevan, että kyllä nämä kaikki edut saisi paikallisesti neuvottelemalla. Saattaisi käydä kylmät, jos ei ole alalla, jolla on oikeasti neuvotteluvoimaa tai erikoisosaamista. En kyllä yhtään haikaile jenkkienkään systeemin perään. Jossain keskellä on hyvä tasapaino.

Myös meillä on sovittu asioita “paikallisesti” eikä TES sitä estänyt.

10 tykkäystä

23,4k€/25k€

Vielä kaivattaisiin muutamia lahjoittajia että saadaan tavoite tälle vuodelle kasaan :money_mouth_face: :smiling_face_with_three_hearts:

https://oma.pelastusarmeija.fi/joulupata-2021/12-5318

13 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/inderes-oyj-yhtio-kuuluu-kaikille/17104/883?u=atte_riikola

SSH:ssa myy-suositus ollut tosiaan karmaisevan väärä koronadipin jälkeen ja tätä tuli ruodittua jo tämän vuoden helmikuussa foorumilla:

Edelleen moni asia tuossa viestissä mielestäni ajankohtaista ja ehkä tämä pätkä Kauppalehdestä viimeisimmän PrivX-tilauksen tiimoilta toimii hyvänä loppukaneettina seurannan lopetukselle:

image

37 tykkäystä

Voi maailma… kaikki on yhtä tiktokkia. Ei vanha mies ymmärrä.

Tilastot Cloudflare radar.

14 tykkäystä

Onko jollain kokemuksia vapaaehtoisen eläkevakuutuksen (itsellä lähitapiola omaeläke) lopettamisesta ilman ehtojen täyttymistä? (vuoden työttömyys, avioero etc…)

Minulle on tehty 13-vuotiaana vanhempien toimesta eläkevakuutus, johon äitini on säästänyt minulle pieniö summia kuukausittain ja nyt olisi vanhemmaksi (ja ehkä viisaamakksi) tultuani parempia sijoitiskohteita rahalle, vaikka vähän veroa joutuisikin maksamaan…

En tiedä kuuluuko tänne, mutta ylläpito voi siirtää tarvittaessa😇

Olisin kiitollinen kaikista vastauksista kun netistä ei tunnu selkeästi löytyvän tietoa…

1 tykkäys

Juu, ilmassa on spekulaatiota ja monelle korkealla liitelevälle bisnekselle ja/tai arvostukselle koittavat vielä realiteetit.

En ottaisi sokkona mitään teknokoria nykyarvostuksin mielelläni salkkuuni. Toisaalta on myös yhtiöitä, joille vaikkapa tuo EV/sales 7x on oikein mukava hinta ostaa ja omistaa.

Oikean vastauksen saat varmimmin soittamalla tai lähettämällä sähköpostin Lähitapiolaan. Todennäköisesti jotain veloittavat.