Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Onko kellään tietoa tarjoaako joku välittäjä Suomessa DRIPiä? Tai edes fractional shares? Iski hinku rakentaa tällaista salkkua Suomi/Usa osakkeile. Vieläkin parempi jos saisi OSTlle.

Tällä hetkellä näyttää hyvältä :eyes::clap::partying_face:

41 tykkäystä

Tuo DRIP on jenkkien oma järjestelmä ja se sopimus siitä, dividend reinvestment planista tehdään sen sun sijoitettavan firman kanssa. Eli välittäjä tässä on vain se osapuoli, joka käsittelee näitä transaktioita. Eli sinun sopimus koskee tätä tapaa, miten maksettavat osingot muuttuvat osakkeiksi. Näin tämän olen ainakin ymmärtänyt. Ei meillä täällä ole mitään vastaavanlaista järjestelmää olemassa. Voihan sen sopimuksen tietysti tehdä myös välittäjän kanssa, mutta silloin ei varmastikkaan noita fraktaalisia osakkeita synny, kun vain uudelleen sijoitat osingot oman tilin kautta (tästä en ole varma, joku syy siihen kuitenkin oli että sijoittajat suosi noita uudelleen sijoittamisen sopimuksia suoraan yrityksen kanssa. Voi olla että niistä sai jonkun pienen veroedun pitkässä juoksussa. Mitään välitöntä hyötyä siinä ei kait ollu, eli verotussuhde on sama). Sen sijaan, että osingot suoraan maksettaisiin osakkeina yrityksestä sinulle.

Käsittääkseni pitää olla yhdysvaltojen kansalainen, että voi tehdä tuollaisen suoran uudelleen sijoittamisen sopimuksen jonkun jenkkien listayhtiön kanssa. Siellä tuo sinun omistajuutesi yhtiöön on vielä suht henkilökohtainen, voit esimerkiksi saada osinkosi shekkeinä suoraan postissa yms. Monet osinkosijoittajat hyödyntävät tuota DRIP-järjestelmää, kun sillä saa vauhditettua tuota korkoa korolle efektiä. Verohyötyä tuosta ei vissiin varsinaisesti saa, mutta on tuossa yksi merkittävä etu. Eli jos yritys maksaa vaikka kvartaaliosinkoa ja saamasi osinko jää pienemmäksi kuin yhden osakkeen arvo. Tällä tavalla saat kuitenkin rahat kiertämään heti takaisin ja olet myös oikeutettu fraktaali-osinkoon. Eli ei tarvitse saada noita osakkeiden määriä aina kokonaisiksi, että saa suhteessa omistuksen arvoon osinkoa.

Luin Iltasanomien “Näin sairastat koronan kotona” -jutun ja mitäs siellä suositeltiinkaan oireiden lievitykseen?

harvia

No tietysti Harviaa :crazy_face:.

ps. se on Termonator-malli jostain 2000-luvun alkupuolelta, kuitenkin olisitte kysyneet…

18 tykkäystä

Teslaa itse tuntematta sen tarkemmin tuo Äyräksen veto näyttää täysin uhkapeliltä. Tätä mielikuvaa lisää panoksen absoluuttinen koko.

Toisaalta tuo 350 000 dollaria on ilmeisesti alle 3% hänen sijoitusvarallisuudestaan. Joten panos ei ole kovin suuri suhteellisesti. Hän on myös rahansa tehnyt erittäin kilpailullisessa ja terävää päätä vaativassa pokerissa ja Teslaan sijoittamalla. Jos älykäs vapaaherran elämää viettävä nuori kaveri käyttää kaiken aikansa yhden firman tutkimiseen niin voisi siinä kuvitella jotain edgeä syntyvän. Silloin tuon Q4 yllättävän kovien lukujen ennustaminen ei liene pelkkää tuuria ja betsi olikin odotusarvoltaan positiivinen.

38 tykkäystä

Kaunista…

31 tykkäystä

Itsellä kävi juuri äskettäin niin, että OXLC meni DRIPiksi ihan OP:ssa. Piti erikseen järjestellä, että tulee taas rahana osingot. DRIP näkyi ikään kuin olisin itse ostanut osingon verran osakkeita, tosin ilman välityskuluja. Olipa jopa pyöristynyt ylöspäin eli fraktionaalisen sijaan tuli ns. ylimääräinen osake.

2 tykkäystä

Mitäs ajatuksia herättää?

On NFT pupukokoelmaa. On Mansion metaverseä. On centerfold-alusta lanseerattu, jota mainostaa paljon seuraajia omaavia henkilöitä jne

1 tykkäys

Herättää lähinnä myötähäpeää. Kaikki päivän buzzwordit mukana ja varmasti osataan polttaa SPAC-rahat hypejunan boostailuun mutta muutoin vaikuttaa tuhoontuomitulta… Edes naamakirja (sori, “Meta”) ei vielä ole oikein keksinyt miten tästä tahkotaan oikeasti rahaa ja heillä on sentään FB-mainostuloista käytännössä loputon sotakassa ja raudan myynnin kautta saatu “pakotettu” asiakaskunta jolle kaupitella meta-asioita softakaupassa. Kuvien kaupittelu NFT-höysteellä tai joku kämäinen ja taatusti amatöörmäisesti tehty playboy-VR-viritys ei kuullosta oikotieltä rahasäkkien luokse.

Tai sitten olen vain kalkkis kun kaipailen jotain fundapohjaa ja sitä E:tä rakentelemaan P/E:tä. Voihan se olla että joku konsolidaatioarkkitehti ostaa pois kun on tarpeeksi hypetarroja rakentaessaan metaversumi-imperiumiaan?

8 tykkäystä

Tässä muutamien päivien aikana on ollut kiinnostava katsoa erilaisten sijoittajien YTD-tuottoja. Omalle luonteelle on ominaista ajatella, että jos jollain on kovat YTD-tuotot (tai tuotot ylipäätään), niin hän on toiminut fiksusti eikä ensimmäisenä tule “tuuriasiat” mieleen, vaikka tiedän sijoittamisen olevan osin tuuripeliäkin ja aina vaan enemmän, mitä lyhyempää aikaväliä katsotaan. On mukava katsoa foorumilaisten kovia tuottoja, mutta ei ole hauska itse hävitä indeksille. :slight_smile:

On hienoa, että Foorumille on kehittynyt kulttuuri, jossa aidosti iloitaan toisten onnistumisesta eikä muut vetoa tuuriin tai sano mitään “väärin onnistuttu”. Melkein hienompaa on kuitenkin se, että tämän yhteisön jäsenet myös avoimesti kertovat huonoista puolistaan sijoittajana tai huonoista sijoituspäätöksistään sekä nyt viime aikoina punaisista YTD-lukemista. Huonoista päätöksistä tai huonoista jaksoista puhuttaessa avoimesti, niin niistä oppii muutkin kuin itse kertoja. Lisäksi ehkä tällä Foorumilla saattaa joskus sokaistua luulemaan, että kaikki ahkerat ja aktiiviset sijoittajat vetävät 50-200-prosentin tuottoja näinä vuosina jopa niin, että oletetaan sokean apinakin saavan aina automaattisesti kovat tuotot. :confused:

Aitous, luotettavuus ja rehellisyys ovat tärkeitä kaikkialla, myös täällä sijoitusfoorumilla. On varmasti hankalaa onnistua sijoittajana, jos ei ole rehellinen itselleen… pitää välillä katsoa peiliin ja myöntää virheensä sekä avoimesti myös taputtaa itseään olalle, jos on tehnyt tietoisesti hyviä päätöksiä. Monet kovat tuotot tehneet eivät ole ylpeilleet vaan ovat vain näyttäneet kovat tuottoprosenttinsa perustelujen kera, jotka ovat usein mielestäni hyvin itsekriittisiä. Ehkä tällaisilla tyypeillä on tapana ottaa opiksi virheistään ja onnistumisistaan siten kehittäen itseään. :thinking:

Salkkujen tuottoprosenttiketjujen kirjoittajia niin punaisen kuin vihreän YTD:n omaavia kehaisen ja onnittelen mainioista pohdinnoista siitä, miten tällaiseen lopputulokseen on päästy. Mainioita terveen kriittisiä pohdintoja tuottavat pärjänevät ainakin pitkässä juoksussa. :slight_smile:

52 tykkäystä

Itsehän pyysin tätä myös, mutta Nordnet varmaan veteli vähän vääriä vipuja kun sen jälkeen graafi on laskenut joka päivä välittämättä siitä miten Inderesin osake liikkuu. Koitin pyytää niitä uudestaan korjaamaan tai edes peruuttamaan tän “korjauksen”, mutta vastaus oli että graafi päivittyy päiväkehityksen mukaan joten ehkä sit tyydyn tähän ihan huumoriarvon takia :man_shrugging:t3: Tässä salkussa ei siis ole ikinä ollut muuta kun Inderesiä :joy:

67 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen vieläkö teillä on toimisto olemassa? Kurssigraafin perusteella Inderesillä menee vähän heikommin ^.

30 tykkäystä

Kysyin Jukalta asiaa kun tilaisuus tuli ja tälläisen vastauksen hän antoi :+1:

10 tykkäystä

Se on sitä valikointiharhaa vain! Itse hävisin indeksisalkullakin indeksille, mutta tulen huutelemaan tuotoista vasta sitten kun TietoEvry tenbäggää.

7 tykkäystä

Kulujen takia indeksirahastollakin häviää indeksille.

Nähdäkseni tässä ei ole enää kyseessä kilpailu fiatia vastaan, kun keskuspankitkin jo myöntävät kehittävänsä digitaalisia kryptovaluuttuja. e-Euro siis kehitysputkessa. En sano että Ethereum olisi ratkaisu, mutta jokin lohkoketjuun perustuva on oma hevoseni tässä kisassa.

Elon Muskin hyvä kommentti viimeisimässä Lex Friedmanin podcastissa oli, että nykyinen fiat-järjestelmä teknologisesti on kuin ikiaikainen ja tehoton Cobol-ohjelmointikieli, josta ei ole kehitytty eteenpäin. (Muskillahan on taustaa maksujärjestelmistä ja fiat-valuutoista PayPalin luojana)

2 tykkäystä

Kahvirahat talteen.
Hattu. Päästä.

69 tykkäystä

Pienenä korjauksena viestiisi, että Musk ei ole PayPalin luoja tai varsinaisesti edes yksi luojista. Muskin firma X.com fuusioitui Confinityn kanssa, jonka tuote PayPal oli. Keskittyminen PayPaliin firman ensisijaisena tuotteena ja sitä seurannut myynti eBayllekin tapahtui sen jälkeen, kun Musk syrjäytettiin toimarin paikalta.

Muskin mielipide fiat-valuutoista on toki sellainen, josta voi olla samaa mieltä.

4 tykkäystä

Oletko muistanut onnitella?

1 tykkäys

Minua kyllä suoraan sanottuna huolestuttaa tuo Crypto.com-ketju. Mielestäni aletaan olla hyvin kaukana sijoittamisesta, kun kryptosijoittamisen varjolla vihjaillaan hyvin markkinointihenkisesti luottokorttien hulppeista eduista, referral-koodeista ja ilmaisesta rahasta. Nyt tuossa ketjussa meininki on osittain vähän kuin markkinoisi tupakkaa ja alkoholia alaikäisille (varoittamatta edes kunnolla riskeistä).

Toivon siis, että kukaan aloitteleva sijoittaja ei ole tuohon lähtenyt mukaan tiedostamatta tuon touhun mahdollisia riskejä. En sano, etteikö tuo voisi olla monelle oikeasti myös hyvä sijoitus. Kannattaa silti huomioida, että jos huonosti käy, niin sitä pantattua 3500 tai jopa 35 000 euroa ei välttämättä enää takaisin saa. Erittäin hyvät diiilit nimittäin harvoin tulevat kuin Manulle illallinen.

50 tykkäystä