Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kyse oli siitä ostin/myin ketjun viestistä minkä lainasit.

2 tykkäystä

Kylläpä nyt melkoinen haloo kyseisestä viestistäni tuli. Pahoittelen nöyrimmästä kirjoittamaani viestiä. :clap::clap::clap: :joy::rofl::sweat_smile:

4 tykkäystä

Voisko joku vinkata EVO:n johdolle VideoSyncin tuotteista tai Inderesin Ruotsiin aukeavasta Inderesin studiosta @Verneri_Pulkkinen :stuck_out_tongue_winking_eye: :joy:

4 tykkäystä

Luulis kyllä et heillä on niitä studioita ihan omasta takaa, mikseivät lähetä tuota jostain Crazy Time studiosta tms :smiley:

3 tykkäystä

Tämä jakso kannattaa katsoa jo otsikoidenkin takia. :grin: Ainahan Vernerin vartit ovat tosi hyviä, mutta tässä jaksossa on paljon sellaista, miksi se kannattaa nyt varsinkin tässä tilanteessa kuunnella. :slight_smile: Tämä(kin) jakso sopii tällaiselle kaikki mahdolliset sijoittajan perusvirheet tehneelle noviisisijoittaja Alokkaalle kuin kokeneelle ja fiksulle sijoittajallekin. :+1:

-Videon aiheet-
00:00 Ajankohtaiset teemat
02:00 Inflaatio ja keskuspankit
03:50 Videon pääaihe
04:25 Korkojen nousu osuu yllättävään paikkaan
05:05 Rahalojen kiristyminen osuus kehittyviin talouksiin
06:40 Matalakin velkataso voi olla riskinen
08:10 Nopea kasvu ei ole oikotie onneen

22 tykkäystä

Riskejähän tuollaisessa touhussa on. Oletin kuitenkin lukemien perusteella, että Evo laskisi enemmän. Lisäksi vaikka olisin ollut väärässä niin pidin erittäin todennäköisenä, että ei se ainakaan mihinkään nousukiitoon lähde, joten mahdollisessa korkeammalta ostamisessa tuskin olisi tullut isoa vahinkoa.

Evon kurssikehitys on ollut jo pitkään surkeaa katseltavaa. Ei voi kuin onnitella heitä, jotka luopuivat huipulla. Jospa tässä vuoden mittaan tulisi jo positiivisiakin yllätyksiä. En lisäisi tätä kovin mielelläni omiin sijoitusvirheisiin. :slight_smile:

3 tykkäystä

Osakemarkkinoiden suurin kysymys on tällä hetkellä se, miten korkeita arvostuskertoimia edelleen voidaan hyväksyä? Inderes on lähtenyt laskemaan hyväksyttäviä kertomia ja siten tavoitehintoja, mutta edelleen nyökytellään hyväksyvästi esim Talenomin 2023e P/E 28x ja EV/EBIT 23x. Jokunen vuosi sitten näitä ei olisi hyväksytty. Mikä on korkotaso vuonna 2023? Jos se on riskittömälle korolle vaikka 2,5 % niin onko PE 28 vielä ok? Sanoisin ettei ole, vaikka olisikin jo kasvajayhtiö.

Tässä on aikamoinen sudenkuoppa, jos sijoittaja hyväksyy edelleen nämä >forward PE 30 -lukemat ja korot jatkavat nousuaan.

2 tykkäystä

talenomilla on kyllä aikamoinen tulosparannus potentiaali siellä kovan kasvun alla piilossa… valistunut sijoittaja ottaa sen huomioon, eikä katso pelkkää kerrointa.

4 tykkäystä

Markkina hyväksyy P/E 20-25 -kertoimia firmoille, jotka hädin tuskin kasvavat, joten olisi erittäin vaikea perustella, miksei kaikkein laadukkaimmat ja kovimmat kasvunäkymät omaavat Helsingin yhtiöt voisivat saada korkeampia kertoimia. Tämä etenkin, kun kasvuyhtiöt kykenevät tuloskasvulla paikkaamaan korkojen nousun vaikutusta tuottoihin, siinä missä nollakasvuyhtiöt eivät.

Sitä paitsi, eiköhän mielipiteet arvostuskertoimista muutu faktojen muuttuessa kuten tähänkin asti.

8 tykkäystä

Ai että, tänään on maailma jälleen hieman valoisampi :blush: sää kerrassaan mainio! :sun_with_face:

Vernerin videolle erikoissuositus tänään :sunglasses::raised_hands:

Inflaatiosta eilen hyvää infoa ja jos vielä haluaa aiheesta ammentaa Heikki Keskiväli oli twiitannut hienon ketjun käppyröineen.

Sampo-kahvit maistuivat :coffee:

Kohti tuloskautta allaround miehen Antin videoiden parissa. Jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista ja olisi erittäin hienoa jos tällainen setti tarjoiltaisiin jatkossakin. :fire::fire:

4 tykkäystä

Lisäksi yhtiöiden keskinäinen vertailu kertoimilla on toisinaan vähän hankalaa.
Otetaan nyt esimerkiksi äsken mainitut Talenom ja Evolution.
Toinen (Talenom) kasvaa merkittävästi hitaammin verrattuna Evolutioniin ja marginaalit ovat paljon heikommat, mutta silti kertoimet ovat lähellä toisiaan.

Evolutionilla on toki ESG vaikutus, mutta silti niissä on järisyttävä ero.
Evolutionilla on myös merkittävä osa ulkomaalaisia omistajia, joka vaikuttaa likviditeetin lisäksi näihin.

3 tykkäystä

Olis kyllä kiva saada tänne foorumeille oma kanava (tietopaketti) eri sektoreiden tärkeimmistä arvostuskertoimista ja niitten konsensuksesta yms.

  • Lukeehan inderesin etusivulla ‘‘Tieto on sijoittajan perusoikeus’’
    @Verneri_Pulkkinen @Yu_Gong - Olisiko mahdollista toteuttaa vai olisiko kyseessä liian iso urakka?
22 tykkäystä

sen kun tietäisi, että miten pitkään ja kuinka luotettavasti kasvua on tulossa ja millainen on asiakas pito. Mitä sitten tapahtuu kun kasvu hyytyy esim. sektorin keskiarvoon ja millaiset kertoimet silloin on / millainen osinko?

Niin, eihän nuo kysymykset eroa mitenkään muista yhtiöistä :slightly_smiling_face:
Toki Evolutionin huikeaan kasvuun liittyy myös isosti Aasia ja USAn regulaation eteneminen.

Tämmöinen lunttilappu tai Wiki olisi kyllä hyvä. Miksei vaikka yhteisön ylläpitämä :slight_smile:

Usa uhkaa vetää koko North Stream 2 projektin pöntöstä alas, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Osaako joku viisaampi heittää hihasta edes sinnepäin olevaa arviota, että kuinka pahastu tuo löisi Fortumin näpeille? Projektille taisi tulla hintaa n.10miljardia (ainakin jonkun uutisjutun mukaan), mutta tuolle potille oli useampi maksaja. Ja tietty Fortum omistaa Uniperista “vain” 70% ja projekti ilmeisesti hoidettu Uniperin kautta.
En uskaltanut tätä laittaa Fortumin ketjuun, kun olisi varmaankin tullut raippaa @Verneri_Pulkkinen :sweat_smile:
Tägätään nyt kumminkin @Juha_Kinnunen , vaikka vähän hävettääkin. :see_no_evil:

2 tykkäystä

Eihän se olis edes iso homma. Jokanen analyytikko vois heittää omasta sektoristaan kommentin ja sen jälkeen sulkee ketju ja päivitellä aina tarvittaessa @samamies

1 tykkäys

Discourseen on myös olemassa lisäosa, jolla ketjuun saa lisättyä Wikipedia-tyylisen wikisivun. Jos muokkausoikeudet saisi rajattu esim. konkareille ja mestareille, se voisi olla ihan hyvä ratkaisu normiketjuihin.

2 tykkäystä

Viisaita sanoja :slight_smile:

The pitfalls of speculation : Gibson, Thomas, 1868- : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

The man who invests, or speculates for the long swing may […] disregard all ordinary hippodroming, and await certain results.

The man who indulges more freely in speculative ventures must bring to his aid clear thinking, study and vigilance. Above all things he must provide for sharp changes financially, and if he is caught in a flurry, his embarrassment will be only temporary.

In both cases everything depends upon an intelligent basis of normal valuation, for to that basis, if correctly estimated, the price of his holdings will eventually revert.

All the manipulation, accident and trickery in the world can not keep prices too low nor too high for long. The needle of the compass may be disturbed and swing nervously from side to side, but it must point to the true north at last.

3 tykkäystä

Miten sivuston osakevertailu päivittyy?
Esimerkiksi Honkarakenteella vertailu näyttää 6,8% 2022 osinkoennustetta ja yhtiösivu näyttää 4,1%. Vai onko kyseessä eri vuosi? Onko 6,8% vuodelta 2022 maksettavan osingon ennuste?