Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Minulle tulee yritysten sanallisista ohjeistuksista aina mieleen legendaarinen tietokonepeli Heroes of Might and Magic 3. Siinä vastustajan armeijan vahvuus näkyy aina sanallisesti, ja sitten pelaajan pitää arvata, mitä adjektiivi tarkoittaa. Kokeneemmat pelaajat tietysti opettelivat tuon litanian ulkoa.

image

49 tykkäystä

Onko täällä porukkaa joka tuntisi nämä NMT-vehkeet paremmin?

Näitähän oli sekä 450 ja 900 verkkoon.
Kumpi tämä on?
Mahtaako verkoissa olla enään mitään elämää?

Hyvää ystävänpäivää kaikille teille! :slight_smile:

Alla on sijoitusmestarimme tuttu lausahdus:

79 tykkäystä

Mun ymmärtääkseni nämä isommat Talkmanit ovat aina 450-verkon laitteita ja 900-verkko tuli ajankohtaiseksi vasta 1980-luvun lopulla Mobira Citymanien myötä. Verkossa lienee hiljaista vuonna 2022, vaikka ilmeisesti jonkin verran radioamatöörit leikkivät näillä laitteilla yhä ja modailevat niitä muuhun käyttöön. Kyllähän sekin kertoo jo jotain Mobiran laadusta, että 40 vuotta myöhemmin näistä voidaan vielä modata uudenlaisia laitteita. Lieköhän sama onnistuisi iPhoneilla 2050-luvulla :smiley:

5 tykkäystä

NMT verkko tosiaan on hiljainen, sillä se suljettiin kahdessa osassa tämän vuosituhannen alussa (olikohan 2001 900MHz ja 2003 450Mhz). Samat taajuudet on sittemmin otettu muuhun käyttöön. 450Mhz:n alueesta viriteltiin syrjäseutujen laajakaistaratkaisua (@450)

Jotkuk ovat viritelleet esim. Nintendon 8-bit NES:n sisälle muita peliemulaattoreita, joten voisihan asiansa osaava Talkmanin sisälle varmaan saada viriteltyä GSM/4G/5G puhelimen myös. Olisi se komea kesäterassille mukaan. :smiley: Apple kun mainittiin, niin Applen filosofiahan (tai siis Jobsin filosofia) oli nimenomaan yrittää estää kaikki kustomointi ja virittely. Apple-1 tietokonehan taitaa pian tuon 50 vuotta täyttää ja sehän toki on harrastajien haluamaa rautaa edelleen. Nykyluurien modattavuudesta en menisi niin enää takuuseen, sen verran pienemmäksi, integroidummaksi ja tiukemmaksi on elektroniikka ja piirilevyt menneet sitten 80-luvun.

3 tykkäystä

Ai ai, mitä nostalgiaa.

Tästä tuli mieleen maaliskuu 2020, kun heti aamukahvin jälkeen pääsi lukemaan Pörssiromahduksen seurantaketjusta, kuinka talous romahtaa.

Normipäivänä oli -5% vähintään taulussa ja osto-myynti -ketjussa joka toisessa viestissä ilmoiteltiin, kuinka on taas ostettu shorttituotteita 50x vivulla. Jokapäiväinen rutiini oli myös lukea, kuinka Masse-setä on tankannut taas erän Sampo-lohta arkkupakastimeen kurssiin 25€.

16 tykkäystä

HoMMia ja sijoittamista yhdistää se, että maanantaita odotetaan innolla :smiley:

15 tykkäystä

Minulla on hämärä muistikuva, että nuo taajuudet olisivat Virve eli viranomaisverkon käytössä. Google ei äkkiä auttanut asiaa yhtään, mitä nopeasti vilkaisin.

Sijoituksenne on tuottanut -4.18% tänään. Hyvää ystävänpäivää.
T: Nordnet.

80 tykkäystä

Eikö punainen ole kuitenkin ystävänpäivän väri :heart:

49 tykkäystä

Täältä löytyy Traficomin myöntämät luvat / allokoinnit taajuusalueittain: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/Radiotaajuusmääräys%204AC2021M.pdf

Virve käyttää pääasiassa hieman NMT:tä matalampia taajuuksia (+ virven käyttöönotto alkoi jo ennen kuin NMT lopullisesti suljettiin).

2 tykkäystä

Kyllä mulla on ollu autossa ton näkönen
Mobira nmt 900.
Tai sitten muistan vain väärin.
Mut oli kiinteitä /“kannettavia” nmt 900 laitteita sekä “kännyköitä”
itellä oli mm.Mobira Cityman 300.

Perjantain myin vähän ajatuksissa, että ensi viikolla lasketellaan vähän. Ei mulla nyt ollut ajatuksissa, että pulkkakin lähtisi alta. -5,5% salkussa. Jo on markkinat.

5 tykkäystä

Katsoin tossa just salkkua.

In other news, tänä ystävänpäivänä ainoa koru, jonka vaimo saa, on askarreltu makarooneista :broken_heart:

36 tykkäystä

Markkinasentimentillä, yleisillä arvostustasoilla ja korkojen nostoilla voi olla “hieman” vaikutusta asiaan :laughing:

19 tykkäystä

Tai koko globaalin pörssin sentimentti meni vessanpöntöstä alas kun Petri ei ollut enää piiskamasa kursseja ylös päivittäin?

23 tykkäystä

Tankkauksen paikka😀 ainakin omaan salkkuun löytyy tavaraa näillä hinnoilla

5 tykkäystä

Putin ja Poroshenko “neuvottelevat” tänään. En tiedä mitä tuosta odotetaan, mutta onko joku keksinyt miten Putin voisi tästä sopasta enää peräytyäkään?

Ei varmasti peräydy jos ei jotain saavuta, mutta mitä se voisi olla? Saisiko Ukraina lypsettyä jotain etuuksia jos sanoo ettei liity Natoon. Kestääkö ylpeys sopia mitään sellaista? Länsi ei myöskään anna mitään periksi kiristäjälle.

Putin elää 70-80-lukua, mutta nykyään Venäjällä on hyvin vähän tarjottavaa Ukrainalle. Ei voi väittää olevansa jotenkin teknologisen kehityksen huipulla. Ukrainalla on omat ongelmansa myös, kovin korruptoitunut maa joka on alihyödyntänyt luonnonvaransa toistaiseksi, mutta en näe Venäjän voivan tässä auttaa mitenkään.

Uskon että melkein ainoa tie saada Putin peräytymään olisi oman kansan laajat protestit, mutta uskaltaako kukaan sellaisenkaan ryhtyä, toisaalta iso osa kansasta on Putinin propagandan varassa.

Vaikkei hyökkäystä tulisikaan, voi kriisi jatkua hyvin pitkään. Energia-aseen kannalta pitäisi hyökätä pian ennen kuin säät lämpenee.

E: Entä jos Putin palauttaa Krimin ja Proshenko sano etteivät liity Natoon ikinä?

2 tykkäystä

Bumtsibum raketit tulee alas kun Elon Muskin satelliitit konsanaan :rocket: :boom:

4 tykkäystä

Sama täällä! Mutta sen verran rumat rivit on taulussa että me syötiin vaimon kanssa ne makaronit :joy:

11 tykkäystä