Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Sain vihdoin yhteyden yhteen ystävistäni Venäjällä ja kaverini oli osallistunut pankkipakoon viime viikolla ja tyhjentänyt tilinsä valuutasta ja hankkinut euroja. Kuulemma sota oli tullut järkytyksenä eikä hän odota että taloustilanne tule menemään yhtään parempaan suuntaan. Kouluttautunut väestö tietää missä mennään.

Oli mielenkiintoista kuulla mitä oma kaverini ajattelee tilanteesta, vaikkakaan se ei ollut mitään yllättävää. Hän epäili että valtaosa venäläisistä vastustaa sotaa, verratuna krimin miehitykseen, mutta on kuulemma mahdotonta arvioida että kuinka moni vastustaa koska ihmiset eivät halua puhua sodasta. Toiset koittavat selvitä arjestaan ja toiset pelkäävät jonkun kuuntelevan. Vastaavasti ystäväni joka omien sanojensa mukaan vastustaa sotaa, ei ole ottanut osaa mielenosoituksiin koska ne ovat riskaabeleita. Hän suhtautui ymmärtävästi sanktioihin, ei tullut valitusta puhelinten hinnoista. Mielenkiintoista kuulla tilanteen pitkittyessä muuttuuko tämä mielipide. Hän oli suruissaan sen puolesta että Suomessa osa hänen kavereistaan on saanut paskaa niskaansa/huutelua taustansa takia. Tämä ei ole kauhean yllättävää joskin harmillista itsestänikin.

Vaikka tä olikin linjassa sen suhteen mitä olin aiemmin ymmärtänyt tilanteesta, niin hyvä kuulla ns. “leijonan suusta” asiat. Vaikka valtaosa venäläisistä vastustaisikin sotaa, iso osa venäläisistä yrittää elää elämäänsä rauhassa. Mielenosoituksiin ei mennä eikä asioista puhuta, koska ei voi olla varmoja siitä kuinka moni on samaa mieltä, kuka kuuntelee ja millä seurauksilla. Omissa pienissä piireissä voidaan puhua yksityisesti kun kaikki olettavat tuntevansa toistensa mielipiteet valmiiksi.

Olemme tottuneet elämään kuten olemme, silloin muiden maiden kansalaisten käyttäytyminen voi tuntua hullulta. Kuten ystävälleni sanoin: En pidä häntä pelkurina sen vuoksi että hän ei osallistu mielenosoituksiin. Pidän mielenosoituksiin osallistuvia rohkeina sankareina.

43 tykkäystä

Tämä on varsin ymmärrettävää. Mielenosoituksiin osallistuminen voi helposti johtaa uralille miettimään tekojaan. Helppo se täältä suomesta on huudella, kun viikon istumisesta manskulla ei saa kuin hyvää IG kontenttia ja littipeukkua.

24 tykkäystä

Melkein Minuutissa tosin menetettiin.

4 tykkäystä

Totta. Verneri joutui ottamaan viitan muilta omille harteilleen. Suomen finanssi youtuben viimeinen toivo. Odotan milloin paineet kasaantuvat liikaa ja tulee ensimmäinen ‘flat earth’ video.

59 tykkäystä

Yleinen huomio, joka pätee varmaa kaikkina aikoina, mutta huomannut tämän foorumilta viime päivinä:
”Kyllä markkina on tämän hinnoitellut ja huomioinnut jo”

Omalta kohdaltani tähän osuu harvia. Aivan avointa tietoa, että 6% liikevaihdosta tulee venäjältä, mutta kun sijoituskeissiä tutkiessa aivoissa pyörii vain ne kasvavat markkinat jenkeissä. Unohtui tämä tekijä ottaa huomioon, vaikka sodan uhka leijui jo alkuvuodesta. Uskon myös, että tämä on markkinoiltakin unohtunut poislukien pari viimeistä päivää.

Yleisenä pointtina siis, että sijoittajat yliarvioivat markkinoiden viisautta silloin, kun se heille sopisi. Muilla tähän mietteitä?

3 tykkäystä

Ilmoittavat samalla osingon leikkauksesta, Tanskaan laajenemisesta ja Kamux huolettoman laajentamisesta kaikkiin maihin, niin tulisi hieman mielenkiintoa ensimmäiseen liveen :stuck_out_tongue_winking_eye: :rofl:.
Mutta mahtavaa, että edes Kamuxista tuloslive!

9 tykkäystä

Kovin vähän on tällä foorumilla kuultu kehoituksia salkun hajauttamisesta useampaan maahan. Johtunee osaltaan Inden oman mallisalkun panostuksista kotimaisiin laatuyhtiöihin. Kuitenkin moni konkarisijoittaja suosittelee salkun hajautusta myös maittain, vaikka usein kuuleekin sanottavan “suosi kotimaisia laatuyhtiöitä” HEX tuntuu nyt ottavan pataan vallitsevassa tilanteessa. Suomen geopoliittinen sijainti ilmeisesti houkuttelee vetämään käsijarrusta. Täytyy toistaiseksi olla tyytyväinen oman salkun jakamisesta useampaan maahan.

17 tykkäystä

Minusta tuntuu etten ole täällä ainoa, joka hajauttaa ulkomaille rahastojen kautta. Yksittäisiin osakkeihin en ole ainakaan toistaiseksi rohjennut kajota.

6 tykkäystä

Hyvä niin :slightly_smiling_face: Moni on toki tehnyt tätä omatoimisesti. Salkkujen sisältö ketjua tutkiessa näkyy tosin muutamia foorumin konkareitakin, joiden salkku on kovasti kotimaahan keskitetty.

1 tykkäys

Tein silleen tyhmästi ja hajautin Ruotsiin. Vuodelta kehitys Tin Ny Teknik -20%, Evolution +1%, Redeyen Top picks -10%.

22 tykkäystä

Täällä joku sanoi että tuo Euroopan turvallisuustilanne ketju on hyvä kun siellä voi seurata lähes realiaikaisesti kuulemma tapahtumia. Se on hienoa mutta tiedättekö mikä on vielä hienompaa? Suomen lehdistön uutiset joihin voi luottaa. Suuri kunnia Suomen uutismedioille siitä ,että heidän kirjottamaansa sisältöön voi luottaa. Se ei ehkä ole kaikista reaaliaikasinta mutta mielummin yksi luotettava uutinen viikossa kuin että 100 ei luotettavaa päivässä.

27 tykkäystä

Eipä tuo “luotettava” lehdistö ole ollut tällä hetkellä muuta kuin samaa kamaa toistava jälkijunassa kulkeva käännöstoimisto. Samoja “huhujuttuja” siellä on raportoitu ja myös myöhemmin korjailtu, jatkuvasti tunteja nettiä perässä. Rumat K18-tason kuvat ja jutut on suodatettu ymmärrettävistä syistä, ei ole järkevää pistellä kuolleita sotilaita uutiskuviin, mutta muuten käytännössä kaikki isommat jutut on välitetty, myös ne jotka ovat olleet ankkoja.

Ja kyllä, moni tämänkin foorumin ketjussa välitetty juttu on vähintään puolitotuutta, Ukraina käy myös tiedotussotaa, mutta jos lukee aktiivisesti useampia lähteitä ja omaa toimivat aivot niin yleiskuvan voi silti muodostaa. Videomateriaali on arvokasta tähän, tosin siinäkin pitää muistaa että mikään ei takaa että kuva on oikeasti juuri nyt otettua. On nähty sekä heti ekana päivänä kuvattua matskua ilmaantumassa päiviä myöhemmin että ikivanhoja pätkiä “kierrätettynä” sopivin tarinoin, mutta nämä paljastuvat yleensä aika nopeasti.

17 tykkäystä

Melkooinen ylistys ja yleistys, olen eri mieltä.

18 tykkäystä
45 tykkäystä

Fear & greed index päästy nyt mittarissa extreme fear 24.

Suomalaisia osakkeita vaikuttaisi nyt olevan kovasti myynnissä mm. Sveitsin suunnasta. Puolueeton Sveitsi kun ei enää ole puolueeton. Suomi ei ole enää puolueeton.

Ihmeen hyvin Wärtsilän osake pitää pintansa, ilmeisesti ei ole tulossa maailman loppua kuten maaliskuussa 2020 :smile:

1 tykkäys

Oligarkkien investointipankki saanut ohjeeti painaa myyntinappulaa. Jos markkina toimii, se korjaa tällaiset häiriöt suhteellisen nopeasti. Ja ei tämä ole hesa-ekslusiivista, kyllä saksassakin on tänään näkynyt punaista paljon enemmän kuin jenkkifutuureissa.

Tässä voi myös olla taustalla mr Margin Call - jos venäjäsijoitusten arvo on käytännössä merkattu nollaan lainotusarvoltaan, voi moni vivulla pelaava taho joutua äkkiä kaivamaan jostain lisää käteistä ja sitä saa lappua myymällä.

4 tykkäystä

25 000 euroa ylittyi! :blue_heart: :partying_face: Kiitos kaikille!
image
image

Ja laitetaanpa heti perään tällainen uutinen:

34 tykkäystä

Näistä meemejä odotellessa pienellä kirjoitusasun muutoksella:

3 tykkäystä

image

Sitten jos katsoo tuon inflaatioluvun ns. luukun alle niin energia hinta siellä painelee kuuhun ja pääsyyllinen. Jonkin verran myös sitten ns. toisen asteen vaikutuksia energian hinnan noususta.