Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Samalla teemalla, jos jatketaan niin varmaan se viimeinenkin ratsumies sieltä esiin tulee. Sitä sietää ihmetellä sitten vain, että missä muodossa.

Mieti vaikka ensimmäinen maailmansota ja sen lopulla Espanjan tauti ja perään globaali taantuma / hyperinflaatiota tai sisällissotaa tai molempia useissa maissa.

Siinä rymisi jokunen pörssi käytännössä nollaan.

32 tykkäystä

Rheinmetall, Hensoldt, Thales, Leonardo, Saab, BAE - taisivat kaikki nousta jo aika reippaasti viimeistään viime viikosta alkaen.
Safran, Airbus, Dassault Aviation - eivät ole reagoineet erityisesti ainakaan vielä. Airbussia varmaan painaa siviili-ilmailun haasteet.
Thyssenkrupp - otti pienen lupaavan spurtin viime viikolla ja romahti sitten uudelleen.

Nuo nyt ovat niitä itsestäänselviä vaihtoehtoja Euroopasta. Lisäksi on varmasti paljon kiinnostavia ja vähemmän tunnettuja. Olin ajatellut, että aiheesta saisi oman ketjun, mutta en aloittanut, koska en oikein osaa aloittaa yhtiö- tai toimialaketjuja.

5 tykkäystä

Laita ihmeessä uutta ketjua tulille. Ei sen avauksen tarvitse erikoinen olla. Aihe on enemmän kuin ajankohtainen, niin luulisi kiinnostuneita keskustelijoita olevan. Lupaan itsekin jotain tulla höpisemään.

5 tykkäystä

Mites se nyt meni? 7 lihavaa vuotta ja sitten 7 laihaa. Tehdään tiliä sitten 2030 luvulla😄

9 tykkäystä

No menehän tuonne sitten höpisemään…

4 tykkäystä

Lupaavan oloinen nuori ja freesi kaveri puikkoihin, tästä tulee vielä oikein hyvä! (Kuva Vapriikin museokompleksista Tampereella, huikea paikka. Tuli lueskeltua myös mm. 30.11. ja 1.12.1939 Hesareita tällä laitteella Postimuseossa.)

33 tykkäystä

Vahva näkemys, ettei Euroopassa ole muuta vaihtoehtoa kuin laittaa rahakoneet taas käyntiin eikä koronnostoista enää puhettakaan? Mitä Atlantin toisella puolella tehdään? Onko siellä sama asetelma?

Tuo 1920 vaihde on kyllä hyvä esimerkki “pienestä epävarmuudesta”:

  • Ensimmäinen maailmansota oli juuri ohi
  • Globaali taantuma
  • Espanjan tauti jylläsi
  • Yhdysvalloissa rotumellakat
  • Kommunismi levisi ympäri maailmaa
  • Öljyn hinta nousi 50%, koska uskottiin että öljy loppuu 18 vuoden kuluttua
8 tykkäystä

Laitanpa myös tänne kahvihuoneen puolelle jakoon linkkiä illan tiedotustilaisuuteen. :point_down: Lähetys alkaa klo 23.20.

“Presidentti Niinistö kertoo medialle tapaamisestaan presidentti Bidenin kanssa.”

8 tykkäystä

Onko lähdettä? Ite ainakaan löydä mitään vahvistusta.

Varmaan koskee tulevia pelaajia. Eli ei asiaa enää ulkopuolelta.

Nyt kun ihmiset tyhjää salkkujaan suomilapuista voi olla hyvä hetki arvioida todennäköisyyksiä ja miltä elämä näyttää mikäli kauhuskenaariot joskus toteutuu eli jos Venäjä kohdistaa tyranniansa Suomeen.

Sama uhka joka saa nyt mielen kauhun valtaan on ollut läsnä niin kauan kuin meillä on ollut sama naapuri ja aina tulee olemaan. Todennäköisyys hyökkäykselle viimeaikaisista tapahtumista huolimatta on pieni ja onnistunut invaasio vielä pienempi.

On olemassa muitakin asioita ja huomattavasti todennäköisempiä jotka voisivat murentaa oman elämän, esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema. Tämän jokainen tiedostaa, mutta silti pystyy elämään asian kanssa.

Tarkoitus ei todellakaan vähätellä kenenkään huolta, vaan tuoda perspektiiviä. Itseäkin vallitseva tilanne ahdistaa ja aiheuttaa fyysistä pahoinvointia.

Ja mikäli pahin skenaario toteutuisi ei itseä ainakaan olisi enää siinä kohtaa elävien kirjoissa joten eipä sillä salkullakaan olisi siinä kohtaa enää niin väliä.

Niin moraalisesti kuin se kyseenalaista onkin niin nyt alkaa Helsingin pörssissä ostopaikat aukeamaan.

73 tykkäystä

Jatkan vähän aiheesta omilla ajatuksilla.
Se ihmetyttää miksi yhä useampi on kyselemässä pitäisikö nyt myydä kaikki pois kun vielä on plussalla, ja kyseessä ihmiset joilla pääosin indeksirahastoja. Toki jos rahalle on lähiaikoina tarvetta se on ymmärrettävää mutta muuten myyntiaikeita on vaikea ymmärtää.

Indeksipuolella kun aina on noustu kuopista ylemmäs enemmin tai myöhemmin, jos ei nyt Nikkein 1990 vuoden huippua lasketa mutta siitäkin olisi selvinnyt ja olisi plussalla nykyään jo selvästi ajallisella hajauttamisella.

Toki jos salkku on riskipitoinen pienen hajautuksen vuoksi ja siellä on pääosin vain vaikka Nokian renkaita ja Fortumia niin varmasti alkuvuosi on ollu painajainen ja hyvä oppitunti tullut hajauttamisen tärkeydestä.

Itse ainakin näen paremman tuotto-odotuksen OMXH25:ssä kuin vaikkapa S&P500:ssa vuoden tai parin aikajänteellä kunhan sota ei leviä tai jatku kovin pitkään, jotkut siirtävät nyt rahojaan turvaan yhdysvaltojen markkinoille, itse ostelen lisää eniten lyötyjä markkinoita alhaisemmilla arvostuskertoimilla kun tässä nyt voi ihan hyvin vähintään sen 10-20 vuotta odotella ennen kuin edes mietin sijoitettuihin rahoihin koskemista. Jos Yhdysvaltoihin iskee kriisi myöhemmin niin sitten ostellaan taas sieltä, jos kaikkialla on tylsää ja tasaista niin ostellaan vähän kaikkialta.

Ja kyllä oma salkku -17% YTD eikä ahdista yhtään. Tänään heitin taas pienen lisäsiivun OMXH25:een laskupäivän “kunniaksi” Nordnetin suomi indeksirahaston kautta kun en tässä tilanteessa halua enkä todennäköisesti osaa lähteä veikkaamaan yhden osakkeen puolesta ja iltapäivällä seurailin tilannetta ja toivoin että indeksi laskee mahdollisimman paljon että tuo ostos tulevaisuudessa tuottaisi enemmän. Aiempien korkeammalla tehtyjen ostojen kanssa luotan edelleen aikaan ja siihen että tulevaisuudessa palataan niihin hintoihin ja yli. Kai tässä vähän Buffetismia on, mutta parempi kai sitä on häntä uskoa kuin jotain random tiktok-neuvonantajaa. :grin:

18 tykkäystä

Samaa vähän ihmettelen. Vielä joku aika sitten keskusteltiin kurssien ollessa korkealla mm. miten finanssikriisin myrskyissä osakkeita laskeviin kursseihin ostaneet tekivät hyvän tilin. Nyt kun on kriisi päällä tunnelma keskusteluissa on muuttunut.

Näin se menee aina, 90-luvulla Aasian kriisin aikana sijoitusmessuilla oli käsinkosketeltavan pelokas tunnelma. Kevennyksenä Odinin rahastoyhtiö jakoi sateenvarjoja ihmisille, että kestävät paremmin finanssimyrskyä. Minulla on yhä se varjo tallessa :smiley:

Mutta leikki sikseen, aina kun on kriisi niin vasta jälkikäteen näemme, mikä oli lopputulos ja mihin olisi kannattanut sijoittaa. Niin nytkin, parin vuoden päästä olemme viisaampia. Oma salkkuni on tuntuvasti miinuksella YTD mutta se on osa markkinoiden logiikkaa, jos ei kestä heiluntaa ei pidä sijoittaa osakkeisiin. Oma suunnitelmani on pysyä suunnitelmassani, en näe, että tämä kriisi oikeasti vaikuttaisi salkkuni yhtiöihin dramaattisesti.

28 tykkäystä

Onhan kaikilla vatsa kunnossa karhumarkkinaan? :bear:

29 tykkäystä

Pitäisiköhän nyt alkaa myymään karhukarkoitetta eniten panikoiville, ei taida sateenvarjo auttaa enää? :thinking:

Tottakai aina voi jälkiviisastella jälkeenpäin ja aina joku tekee enemmän rahaa kuin sinä tai minä tai moni muu, mutta jos pystyy nukkumaan yönsä rauhassa kun tulee kuoppaa ja vuosien päästä on kuitenkin plussalla enemmän kuin inflaatio on arvoa syönyt niin silloin suunnitelma on ollut vähintään kohtuullinen. Se kai tässä kuitenkin on se tavoite loppupeleissä.

Samoin on tarkoituksena pysyä suunnitelmassa jonka painotuksia voi toki aina hieman muuttaa tilanteen mukaan, pitkässä juoksussa useiden +1000% yhtiöiden löytäminen on kuitenkin mahdottomuus, toki jos alkupääoma on riittävä niin ei tarvitse kuin yhden ja sitten sillä tyypillä onkin rahaa ostaa sitä karhukarkoitinta! :grin:

Tuoosa hyvin kiteytetty. Jenkit kannattanut ostaa jo aiemmin, mm. euro oli aika vahva tuossa 2020-2021 jolloin sai lisäetua vielä. Toki onhan siellä dipanneita nytkiin, mutta mutta…

1 tykkäys
11 tykkäystä

On ne Ukrainalaiset Traktorijoukot kovia

Edit: Eikä syyttä. “yoinks”, taas lähti yks…

33 tykkäystä