Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kaveri kirjoittelee kyllä hyviä ja kiinnostavia juttuja, mutta jos pitäisi valita, niin antaisin mielummin rahani hoidettavaksi Berkshiren kaksikolle.

Träkkihän on hyvä - kun vertaa keskimääräiseen sijoittajaan, mutta sen indeksin saa ilman kulujakin.

3 tykkäystä

Phoebus on siis 8-kertaistunut historiansa aikana. Kun nopeasti katsoin, Berkshire on kehittynyt aikalailla samoin viimeisten 20 vuoden aikana. Phoebuksessa pitää huomioida 0,95% palkkio.

Viime vuosituhannella Berkshire toki takoi huikeita tuottoja, mutta ei Oldenburgillakaan huonosti mennyt: Vko 02/22: Sijoitushistoria/osaamisalue – Seligson

Vahva lukusuositus koko 16 vuoden blogiarkistolle.

12 tykkäystä

Phoebuksen rahasto on jotain, noin 100m€(?) tällä hetkellä , BRK markkina-arvoa palttiarallaa 700 mrd USD. Täysin eri kaliiberista puhutaan. Buffett ja Munger teki tuollaisilla summilla aikanaan ihan eri tuottoa mitä nykyään.

Saa olla eri mieltä, mutta pidän tuota silti hyvin keskinkertaisena suorituksena. Ei Phoebus ole juuri indeksille pärjännyt kulujen jälkeen, miksi maksaisin tällaisesta?

Ei se ole silti kirjoituksilta mitään pois - aarreaitta suomeksi kirjoitettua sijoitusmatskua.

7 tykkäystä

Ilman muuta Buffett ja Munger ovat valtavan paljon suurempia sijoittajia kuin Oldenburg. He ovat sijoitusmaailman Gretzky ja Lemieux, Oldenburg on Raipe Helminen. Mutta ymmärsin että puhe oli siitä, kumpaan kannattaisi mieluummin sijoittaa nyt, ja silloin viimeisten 20 vuoden vertailu on relevanttia. Kuten mainitsit, Berkshirellä on hyvin kapea potentiaalisten kohteiden kori, mikä on haitannut heitä tällä vuosituhannella. Tilanne on vain vaikeutunut. Lisäksi legendoilla alkaa olla ikää. Näistä syistä valitsisin nyt näistä mieluummin Phoebuksen seuraavaksi 10 vuodeksi.

19 tykkäystä

Kannattaa muistaa, jos tykkää vertailla rahastoja ja historiallisia tuottoja, niin historia ei ole tae tulevaisuudesta.
Ja itseasiassa, mitä paremmin rahasto on tuottanut historiassa, niin sitä alhaisempi tuotto-odotus sillä on.
Vaikkakin se kuulostaa hullunkuriselta, että sijoittajan kannattaisi mielummin valita rahasto, joka on huonosti pärjännyt viime aikoina, eikä rahastoa, joka on erinomaisesti pärjännyt :slight_smile:

EDIT:
Hyvä läpikäynti Ben Felixin kanavalta, jossa Ben mutustelee tutkimuksia ja historiaa aiheena “Chasing Top Fund Managers”. Löytyy myös useampi tutkimus internetistä.

Timestamps:
0:00 The Phenomenon of Star Fund Managers
1:36 The Manhattan Fund
3:07 Fred Carr’s Enterprise fund
4:03 Garett Van Wagoner’s Emerging Growth Fund
6:11 The Jacob Internet Fund
8:01 US small cap value stocks VS US large cap growth stocks
12:59 Manager Skill vs Luck

6 tykkäystä

Nyt oli muuten kova vertaus! :smiley: Raipe voisi olla ihan hyvä valinta tähän saumaan!

Olen välttävällä tasolla seurannut mitä Oldenburg poimii ja mitä Berkshiren oletetut kruununprinssit (Abel & co.) ovat viime vuosina tehneet.

Ne Berkshiren pienemmät poiminnat on monesti olleet ihan huikeilta vaikuttavia bisneksiä, mutta Phoebuksen valinnat joskus närästää, makuasioita, ja Oldenburg onkii enemmäkseen pienemmällä lammikolla, joten yleensä joutuu joko laadusta tai hinnasta tinkimään. :wink:

Pitää tietenkin Raipea kannustaa jatkossa, mutta ennustan kohtuullisen turvallista ja tuottoisia sijoituksia päätyi sitten hänen tai änärin seuraavan tutkaparin völjyyn.

4 tykkäystä

Loungessa mitään meininkiä tänään? :wave:t6::sunglasses:

5 tykkäystä

Kiitos kysymästä, Bosaboi. Kansalaisaktivismi mielessä näin pyhänäkin. Yritän keksiä, ketä tämän asian tiimoilta voisi häiritä ihan henkilökohtaisesti. →

image

Tampere saa puolestani pitää Lenin-museonsa. Sille on sentään joku tekosyy, sillä ei historian unohtaminenkaan hyvästä ole. Kunhan eivät pistä kumartamaan patsaan edessä. Taitaa tosin Tampereenkin punaiset päivät olla jo takana päin.

13 tykkäystä

Mika Aaltolan tarkkakatseisuutta on ilo todistaa.

Muita kovia Mikoja:
-Salminen
-Häkkinen

Toivottavasti löydät oikeat osoitteet, jotka kontaktoida, ja saat asiaa eteenpäin, @OldFeki!

:mechanical_arm:

2 tykkäystä

Ehkäpä Putin on sellainen rokotekriitikko? Alkanut uskomaan omaa disinformatiotaan.

1 tykkäys

Jos joku haluaa seurata livenä niin :finland: porukka suuntaa autolla kohti Kiovaa humanitäärisellä asialla.

Tällä hetkellä Puolan ja Ukrainan rajalla.

Edit.Tai tämä linkki: sama autokunta

1 tykkäys

Miten tuo 117vuotias Erkki Tuomioja kaivetaan joka hiton ohjelmaan lässyttämään tuota Kremlin propagandaa?! Päästäkää jo tuo eläkkeelle…

43 tykkäystä

“Analyysi miksi Putin näin toimii”

On tästä paljon kirjoitettu Hesarissa ja muissa julkaisuissa. Tässä 1 tiivistelmä henkilöltä, jolla asiantuntemusta on varmasti enemmän kuin yhdelläkään tällä keskustelupalstalla. Putinin imperiumin kasvattaminen. Toisessa lehtijutussa Venäjän tsaarien menestys historiankirjoituksessa mitataan Venäjän maantieteellisenä neliöpinta-alana. Mitä isompi maa, sitä kunnioitetumpi paikka historiankirjoituksessa. Millään muulla ei ole väliä kun tätä mitta-asteikkoa sovelletaan Putinin pelikirjassa.

2 tykkäystä

Tiedän että tämä video on esiintynyt Inderesin keskustelupalstoilla, mutta linkkaan sen edelleen koska toivon, että moni sen katsoisi ja alempaa kerron että miksi. En tee juurikaan juoni paljastuksia.

Olen itse matkustellut turistina Kazakstan, Georgia, Armenia, Pietari viimeisenä 5 vuotena. Olen ollut Kosovossa vuoden, heti sodan päätyttyä ja nähnyt siellä sodan eri puolilla olleet ihmiset. Ei minulla ole mitään ennakkoluuloja yksittäisiä ihmisiä kohtaan. Sillä minua kiinnostaa minkälaiset historialliset jatkumot kuitenkin aiheuttaa sen, että kansa voi hyökätä toista kansaa vastaa.

Miten yksittäisen ihmisen harhainen kuva vallasta ja siitä uskosta, että venäjällä olisi joku historiallinen oikeus päättää muiden maiden olemassa olosta olisi vieläkin tänä päivänä todellista ja miten se on mahdollista.

Toistan edelleen katsomis suosituksen ja sen, ettei ymmärtäminen ole hyväksymistä.

Meidän täytyy nyt hyväksyä tilanne missä elämme. Maan sijainti kartalla missä elämme. Vaikka katsoisi vain BB-taloo, TIF tai Vof:ii niin ei tämä ole painajainen, josta heräisimme huomenna tai parin viikonpäästä ja kaikki olisi ennallaan sekä hyvin. Tämä tulee lyömään leiman vuosikymmenniksi maailmaan ja sen suhteeseen venäjään ja uskon, että vaikutusta on myös luottamukseemme Kiinaan, jossa vallitsee samanlainen itsevaltainen hallinto joka ei kykene tuomitsemaan venäjää.

Syiden ymmärtäminen on avainasemassa asioiden hyväksymisessä ja elämässä eteenpäin pääsemisessä.

Ja tässä tarkoitan, että hyväksymme oman tilanteemme maailman kartalla ja ettei meillä ole mitään erikoisasemaa siellä sen takia että olemme kilttejä tai painajainen päättyisi heräämällä. Vapaus ja demokratia ovat meille tärkeintä ja se voi tulla meille vielä jotain maksamaan siksi toivon, että teemme asiat niin, et sen hinta on vain taloudellinen. Uskottava puollustus maksaa, Ukrainan jälleen rakentaminen maksaa, venäjän taloudellinen patominen maksaa, Ukrainan pakolaiset maksaa, mikä on hinta euroopanpankki järjestellämälle se todennäköisesti maksaa, nopeutettu eroaminen fossiilisista polttoaineista maksaa, mutta on myös positiivistäkin.

(Voi olla vähän inhorealistasta puhua pakolaisten kohdalla, tällä hetkellä, että he maksavat. Laskut tulevaisuudessa lankeavat, elleivät hautaudu EKP taseeseen, niin on hyvä muistaa silloinkin, että maksamme toivottavasti vapaudesta, demokratiasta ja ihmisten inhimillisestä auttamisesta.)

9 tykkäystä

Ulkomaalaisille Venäjälle sijoittaneilla voi olla haaste saada sijoituksiaan takaisin, suomalaiset eläkeyhtiöt ehtivät tiettävästi myydä sijoituksensa siellä.

1 tykkäys

Phoebus on voittanut kyllä indeksin ihan mukavasti, että ei tässä valittamista ole (olen ollut alusta saakka mukana ja tosiaan arvo on tänä aikana kahdeksankertaistunut). Mutta kuluilla on merkitystä ja historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Syyni Phoebuksen valintaan ei olekaan se, että voittaako se indeksin, vaan että se on yksi pala sijoittamiseni palapelissä ja täyttää juuri sopivasti laatusijoittamisen kohdalla olevan aukon. Eli idea on toteuttaa järkevin kustannuksin laatusijoittamista rahaston avulla.

Tänä päivänä on muistettava toki, että Oldenburg ei välttämättä enää vuosikymmenien horisontilla ole töissä tuolla (tosin samaa kuvittelin Buffetista ja Mungerista silloin aikoinaan ja olin väärässä). Hän itse jo hieman vihjaili, että voisi tutkia mallia, missä hän eläköitymisen jälkeen yhä olisi mukana sijoituskohteiden valinnassa. Näinhän tehtiin äskettäin Perheyhtiöt-rahaston kanssa, missä Peter Seligson tarjoaa neuvonantajan roolissa tietoa rahastoyhtiölle, joka sitten hoitaa itse salkunhoidon.

2 tykkäystä

Aasinsiltana edelliseen - milloinkahan Buffett 91v. ja Munger 98v. vetäytyvätkään hyvin ansaituille eläkepäiville… :smiley:

Yhdysvalloissa on paljon hyvinkin vanhoja ihmisiä tärkeissä tehtävissä, jotenkin moni ei halua luopua asemastaan edes vanhoilla päivillään.

17 tykkäystä

Toisesta ketjusta lainattua… Mihinkä tämä meidän boikotointiaaltomme johtaa kun aletaan oikeasti miettiä :sweat_smile:

Tuo oli hyvä mielipide aiemmin, että hölmöintä tässä tilanteessa olisi myydä reilusti halventuneita Suomi-yhtiöitä ja siirtää rahat jenkki-indeksiin, joka on reilusti kalliimpi. Tuo liike olisi pitänyt kaksi kuukautta sitten, nyt on jo myöhäistä. Suomi-yhtiöitä on rankaistu jo yli Venäjäriskin osuuden ja lisäyksiä uskallan tehdä jäljellä olevalla käteisellä pikku hiljaa.

Lasku voi vielä jatkua tai sitten ei, mutta lisäostot kannattaa aloittaa jo. Jos jää odottelemaan pohjia, niin on suuri riski myöhästyä kokonaan. Nouseviin kursseihin on vaikea aloittaa ostoja, koska nousu alkaa yleensä silloin kun kaikki vaikuttaa synkältä. Nyt saatetaan olla jo lähellä tätä tilannetta. Aiemmin oli listattu markkinoiden positiiviset ja negatiiviset ajurit, joka oli täynnä negaa. Mielestäni tämä on yksi parhaista ostosignaaleista.

31 tykkäystä

Kyllä Huhtamäki, Kone ja Fortum(pian) alkamaan ihan järkevissä ostohinnoissa imo, mutta olenkin tuulipuku.

4 tykkäystä