Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Sinne vaan muutkin roudaamaan romua. :grin:

19 tykkäystä

Olen miettinyt, että onko tuolle Mestarin kunniakkaalle arvonimelle jotkin “automaagiset” kriteerit vai myönnetäänkö niitä jossain Inderesin kellarissa kokoontuvassa salaseurassa :thinking: Itsekin nimittäin kiinnittänyt huomiota, että aika erinäköisillä “statseilla” ja “kokemuksilla” on foorumimestareita. Onko joku Inden väestä joskus valottanut eri kunniamerkkien myöntöperusteita? Joskus muistaakseni skannailin FAQ / ohjeketjuja muttei niissä ollut kai mitään mainintoja.

3 tykkäystä

Perustuvat käsittääkseni aika ptikälle Discoursen (foorumialusta) normaaleihin luottamustasoihin. Lisätietoa täällä: Understanding Discourse Trust Levels

3 tykkäystä

Ilmeisesti Mestari vastaisi siis tuota tasoa 3 tuossa dokkarissa? Voisi käydä järkeen, tosiaan.

Toissapäivänä tai olikos se lauantaina, kun kävin Inden kellarissa niin siellä oli Masse ja Juurikki. Tuskin he sieltä Inden vankilasta käsin tekee mitään päätöksiä. :wink:

Johtajaksi pääsee henkilökunnan päätöksellä:

7 tykkäystä

“Miksi pistät kaikki rahat osakkeisiin?”
“Katos mikä tässä!”
":heart_eyes: "
“(sitten myöhemmin vähän lisää Voxturia…)”

:smiley: :wink:

Onko se nyt sitten meta-sijoittamista? Sijoittaa että voi sijoittaa :smiley:

13 tykkäystä

Aamun avauksessa oli osa inderesin-osakkeiden ostotoimeksiannosta mennyt läpi @ 46,60€. Täten samalla osakkeenomistajuus yhtiöstä avattu. Perään otin premium jäsenyyden sivulle.

Muutama kuukausi on tullut seurattua inderesin toimia, sisältöä sekä foorumiakin tietysti. Kaikessa tekemisessä ja viestinnässä loistaa läpi avoin ja asiallinen, mutta rento ote. Foorumilla myös valitsee pohtiva, asiallinen ja hyväksyvä ilmapiiri. Tässä kelkassa on mukava olla mukana. :blush:

14 tykkäystä

En ole seurannut tätä tiliä aiemmin, mutta nämä ”hauskat” anekdootit keskivertosijoittajan lähes olemattomasta tietotasosta tuntuvat riittävän todenmukaisilta että kehtaan jakaa tämän ketjun. Ja suosittelen vielä lukemaan sen ja miettimään osaako itse paremmin. :sweat_smile:

Sijoittaminen on paha laji, kun se on itsessään hyvin helppoa (avaa OST/AOT ja lätki rahaa random lappuihin parilla klikkauksella) ja se voi olla myös säkällä tosi tuottoisaa lyhyellä välillä.

Siksi monet erehtyvät osaavansa ja tietävänsä paremmin, mitä oikeasti osaavat ja tietävät.

Tähän törmää sijoittajien kanssa keskustellessa usein jos menee tarkempia perusteluita kysymään miksi he ovat sijoittaneet johonkin osakkeeseen. Harvoin perustelut menevät osinkoa tai vastaavaa syvemmälle. Tällä foorumilla ehkäpä hieman kuplaantuu kun täällä monet kanssakeskustelijat osaavat kirjoittaa oikean esseen miksi ovat mihinkin osakkeeseen sijoittaneet.

Yleensä kokeneemmat (tai oppineemmat) sijoittajat erottaa nöyryydestä ja epävarmuuksien tiedostamisesta.

Lisäys: Tuossa tviittiketjussa puhutaan “high net worth” eli HNW sijoittajista mikä ei tietenkään ole keskivertoa, mutta tarkoitin keskiverrolla heidän tietotasoaan.

Toisaalta jälleen hyvä esimerkki, miten raha ei korreloi kauheasti tiedon ja taidon kanssa sijoittamisessa etenkin mikäli rahat on hankittu ensin muualta. : D

36 tykkäystä

Foorumilla oli ihan hiljattain kysely siitä, kuinka kyvykkäänä sijoittajana itseään pitää. Suurin osa vastaajista koki olevansa huonompi sijoittaja kuin Inderesin foorumilla keskimäärin. Että nöyrää porukkaa ollaan. Liiankin? :thinking:

13 tykkäystä

Mieluummin liian nöyrää. :smiley:

Oikeasti täällä aktiivikirjoittajat kuuluvat varmaan Suomen TOP 5 % sijoittajiin, ainakin tietotasoltaan ja uteliaisuudeltaan. :smiley:

48 tykkäystä

Ehdottomasti näin. Valitettavasti tietotaso ja uteliaisuus eivät estä huonoja valintoja. :grin:

Omalla kohdalla suurimmat virheet ovat tulleet hötkyilystä, josta olen saarnannut tälläkin foorumilla kolmisen vuotta. Hötkyilen edelleen ja teen siksi virheitä. Valtaosalla sijoittajista hötkyilyyn ei ole mahdollisuuksia sijoitusten elellessä omaa elämäänsä sijoitustileillä. Se pelastaa paljolta.

19 tykkäystä

Vaikka ei kuulune hyviin tapoihin ketään yksittäistä foorumin jäsentä nostaa tikun nokkaan, niin täytyy sanoa, että kyseisissä tapauksissa tunnen hieman pahaa mieltä siitä, että ovat joutuneet Inderesin putkaan. Kummallakin on oma persoonallinen tapansa ilmaista asioita ja toki ymmärrän, että joitakuita se voi ärsyttää. Lisäksi olin havaitsevani ainakin jossakin vaiheessa, että täällä oli ilmapiiriä, jossa kyseisten henkilöiden viestejä liputettiin lähes järjestelmällisesti ja joitakin heidän ilmaisutapansa ärsytti erityisesti. Itse kavahdan paljon enemmän yhden lauseen spämmiviestejä yhtiökohtaisissa ketjuissa, hyvällä suomen kielellä kirjoitetut, monisäikeiset viestit sen sijaan tuovat sitä väriä ja persoonallisuutta ilmaisuun, niitä on aina mukava lukea.

Täytyy kuitenkin luottaa foorumin ylläpitoon ja siihen, että ihan kevyistä rikkomuksista ei Inderesin putkaan laiteta ja vangittujen kanssa on keskusteltu ennen raskaiden päätösten tekoa. Onko tämä sitten ainoa vaihtoehto, sitä voisi kyllä pohtia, toki kaikki foorumin jäsenet ovat tasa-arvoisia eikä esimerkiksi viestien tykkäämismääriä tai pitkäaikaista foorumijäsenyyttä voi oikein pitää perusteena vapauttavalle tuomiolle. Enpä haluaisi olla moderaattori :slight_smile:

41 tykkäystä

Hyvää pohdintaa NukkeNukuttaja. :slight_smile:

Sanon sen varmuudeksi, että molemmat ovat vapaalla jalalla; eli molemmat voivat kirjoittaa, jos haluavat. :slight_smile: :+1:

17 tykkäystä

Jep. Tuo “liiankin” kommenttini koski sitä, että valitusta joukosta suurin osa ei voi olla tuossa joukossa keskimääräistä huonompaa de facto, mutta omasta mielestään toki voi olla.

3 tykkäystä

Täytyy vain osata salainen handshake

5 tykkäystä

Vielä taipuu – vaan ei tiedä kuinka kauan.

11 tykkäystä

Sama täällä. Hulluinta on, että tiedostan asian ja teen sitä silti :frowning_face:

10 tykkäystä

Pyydän anteeksi! Taustoitin huonosti vitsini ja en myöskään osaa käyttää hymiöitä kunnolla.

Tässä on Juurikin viesti SPR:n keräyksestä:


Ja Ituhippusen lautapeli

Kyseiset foorumistit ovat omaehtoisella kirjoitusvapaalla ja se heille sallittakoon. Itse olen niin hyvässä asemassa, ettei kukaan varmaan huomaa mitään vaikka pari kuukautta olisin kirjoittamatta.

9 tykkäystä

Muistaakseni tämä veto liittyi juuri tuohon, ihmisillä on taipumus pitää kalliimpaa parempana:

2 tykkäystä

Naulan kantaan!

Olen pannut merkille saman asian. Jopa yleisesti ihan asiantuntevissa sijoitusjutuissa, -podcasteissa ja -haastatteluissa “aktiivisijoittajat” tai muutoin sijoittamista kauan harrastaneet antavat toisinaan hyvin epämääräisiä perusteluja sijoituksilleen. Ja joskus heidän omien sijoituskohteiden/omistusten hissipuheetkin on sisällötöntä jaarittelua asioista, jotka eivät ole kovin relevantteja ko. yhtiön kohdalla.

Ja eihän se tietenkään mikään ihme ole, että näin on. Sijoittaminen ja syvällisen analyysin tekeminen (saati sen muistaminen) on pirun vaikeaa. Itselläni on kymmenkunta riviä salkussa, jonkin verran kokemusta sijoittamisets ja seuraan omistuksiani sekä sijoitusmarkkinaa hyvin aktiivisesti, mutta kyllä silti niiden pienempien rivien kanssa voisi mennä ainakin hetkellisesti sormi suuhun jos pitäisi yhtäkkiä jossakin podcastissa kertoa, että mitä ne tekee ja miksi niitä omistan.

Itse asiassa tähän liittyen mietin juuri tässä muutama päivä sitten, että josko tekisi kaikista oman salkun yhtiöistä sellaisen ytimekkään hissipuheen ja kuvauksen itselleen tai vaikkapa muutamalla twiitillä muidenkin ihmeteltäväksi. Siinähän sitä joutuisi sitten taas kerran kohtaamaan oman vähäisen tietomääränsä omien omistustenkin kohdalla.

28 tykkäystä