Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Hyvää pohdintaa NukkeNukuttaja. :slight_smile:

Sanon sen varmuudeksi, että molemmat ovat vapaalla jalalla; eli molemmat voivat kirjoittaa, jos haluavat. :slight_smile: :+1:

17 tykkäystä

Jep. Tuo “liiankin” kommenttini koski sitä, että valitusta joukosta suurin osa ei voi olla tuossa joukossa keskimääräistä huonompaa de facto, mutta omasta mielestään toki voi olla.

3 tykkäystä

Täytyy vain osata salainen handshake

5 tykkäystä

Vielä taipuu – vaan ei tiedä kuinka kauan.

11 tykkäystä

Sama täällä. Hulluinta on, että tiedostan asian ja teen sitä silti :frowning_face:

10 tykkäystä

Pyydän anteeksi! Taustoitin huonosti vitsini ja en myöskään osaa käyttää hymiöitä kunnolla.

Tässä on Juurikin viesti SPR:n keräyksestä:


Ja Ituhippusen lautapeli

Kyseiset foorumistit ovat omaehtoisella kirjoitusvapaalla ja se heille sallittakoon. Itse olen niin hyvässä asemassa, ettei kukaan varmaan huomaa mitään vaikka pari kuukautta olisin kirjoittamatta.

9 tykkäystä

Muistaakseni tämä veto liittyi juuri tuohon, ihmisillä on taipumus pitää kalliimpaa parempana:

2 tykkäystä

Naulan kantaan!

Olen pannut merkille saman asian. Jopa yleisesti ihan asiantuntevissa sijoitusjutuissa, -podcasteissa ja -haastatteluissa “aktiivisijoittajat” tai muutoin sijoittamista kauan harrastaneet antavat toisinaan hyvin epämääräisiä perusteluja sijoituksilleen. Ja joskus heidän omien sijoituskohteiden/omistusten hissipuheetkin on sisällötöntä jaarittelua asioista, jotka eivät ole kovin relevantteja ko. yhtiön kohdalla.

Ja eihän se tietenkään mikään ihme ole, että näin on. Sijoittaminen ja syvällisen analyysin tekeminen (saati sen muistaminen) on pirun vaikeaa. Itselläni on kymmenkunta riviä salkussa, jonkin verran kokemusta sijoittamisets ja seuraan omistuksiani sekä sijoitusmarkkinaa hyvin aktiivisesti, mutta kyllä silti niiden pienempien rivien kanssa voisi mennä ainakin hetkellisesti sormi suuhun jos pitäisi yhtäkkiä jossakin podcastissa kertoa, että mitä ne tekee ja miksi niitä omistan.

Itse asiassa tähän liittyen mietin juuri tässä muutama päivä sitten, että josko tekisi kaikista oman salkun yhtiöistä sellaisen ytimekkään hissipuheen ja kuvauksen itselleen tai vaikkapa muutamalla twiitillä muidenkin ihmeteltäväksi. Siinähän sitä joutuisi sitten taas kerran kohtaamaan oman vähäisen tietomääränsä omien omistustenkin kohdalla.

28 tykkäystä

Kiitos täsmennyksistä, toki alkuperäisenkin viestisi otin enemmän huumorin kannalta, mutta samalla se avasi minulle mahdollisuuden palata asiaan, joka itseäni on hieman vaivannut ja harmittanut. Onneksi @Juurikki on Inderesin kellaristakin löytänyt tavan viestiä hengissäolostaan :slight_smile:

7 tykkäystä

Kannattaa! Jos osaa tiivistää sijoitustapauksen pariin lauseeseen, tuntee kohteen varmasti kohtuullisesti! :slight_smile: Tiivistäminen on haastavaa: pitää hallita laajaa tietomassaa ja osata tiivistää siitä olennaisimmat.

Mietin itse usein sijoituskohteita noin. Esim.

Qt: Maailmassa graafisten käyttöliittymien määrä kasvaa räjähdysmäisesti, koodareista tulee pullonkaula. Qt:n softa auttaa koodareita tuottavammiksi työssään.

Remedy: “Pelimaailmassa laadukas IP on kuningas. Remedy hallitsee laadukkaan IP:n tekemisen niukkuushyödykettä.”

Incap on toki helppo: “Otto Pukk”. :smiley:

27 tykkäystä

Melko hintava viestintäkanava :grinning:

9 tykkäystä

Tämä on hyvä idea! Voisi kyllä omaan muistivihkoon skriivailla ylös. Toki tuon ajatusleikin käyn ostaessa läpi (jollain tasolla).

1 tykkäys

Itselläni tämä on ollut syynä suhteellisen keskittyneeseen salkkuun. Laajalla salkulla alkoi aina välillä hämärtyä joidenkin yhtiöiden kanssa, että millä perusteilla ne ovat salkussa ja pitävätkö perusteet yhä tänäkin päivänä. Hieman laiskuuteen taipuvaisena ihmisenä yhtiöiden seuranta voi välillä jäädä vähän huonolle tolalle, etenkin jos yhtiöitä on paljon.

Tällä hetkellä ratkaisuni on hoitaa hajautusta kahdella rahastolla ja osakepoimintoja on vain yksi, isolla painolla. Tarkoitus on ostaa vielä 1-2 uutta yhtiötä salkkuun, jolloin hajautus olisi 2 rahastoa ja 2-3 yhtiötä. Sen enempään ei riitä rahkeet & energia.

3 tykkäystä

Näihin hissipuheisiin pitää kyllä mielestäni vielä sisällyttää miksi on tähän hintaan hyvä sijoitus. Esim:

Stockmann: Tappiollinen retail-bisnes, jossa kuitenkin merkkejä paremmasta ja ihan hyvää tulosta tekevä Lindex, joka myy lasten ja naisten vaatteita. Kumpikaan ei mitään suuren kasvun bisneksiä itsessään.

Ei välttämättä herätä riemunkiljahduksia. Sitten kun lisätään hieman lukuja mukaan

Stockmann: Tappiollinen retail-bisnes, jossa kuitenkin merkkejä paremmasta ja ihan hyvää tulosta tekevä Lindex, joka myy lasten ja naisten vaatteita. Kumpikaan ei mitään suuren kasvun bisneksiä itsessään. Yhteensä nämä tekevät tulosta n. 30 M€ vuodessa. Tämän kombon saa hintaan 260 M€, eli P/E hieman alle 9. Lisäksi tällä firmalla on nettokassaa n. 200 M€. “Kassakorjattu” P/E siis 2.

7 tykkäystä

Eilen soiteltiin jostain “markkinaraadista” tai “tutkimuskeskuksesta” tai mitä soittelija nyt mahtoikaan siinä tervehdyksensä lomassa tulevista aikeistaan valaista. Yleensä lyön tarpeettoman puhelutulvan paljoudesta johtuen luurin heti korvaan, mutta nyt jostain syystä en niin tehnytkään. Antauduin kyselijän vietäväksi ja kysymyksiä oli kolme, joista ainoa mieleenjäänyt oli keskimmäinen, joka kuului osapuilleen näin: “Jos pankinjohtajasi lupaisi sinulle kuuden prosentin vuosikorkoa, sijoittaisitko varojasi tällaiseen?” Vastausvaihdot oli muistaakseni en, viisi vuotta ja eläkkeeseen asti. Kutittelin luurini näppäimistöstä kakkosta, olisin siis valmis viiteen vuoteen.

Kuinka ollakaan; tänään soi taas puhelin ja joku rouva Vauraus-nimisestä firmasta olisi halunnut buukata jo huomiselle tapaamisen, jossa käsiteltäisiin tätä kuuden prosentin korkoa mahdollisesti tulevan varainhoitajani kanssa.

Tuntuu jo tässä vaiheessa prosessia huijatulta, mutta täytyy tutustua firman sivuihin kuitenkin. En lupautunut tapaamiseen tässä kohtaa. Kokemuksia kenelläkään?

3 tykkäystä

Jos joku nykymaailmassa lupaa riskittömänä 6 % vuosikorkoa, on kyseessä väkisinkin jonkin sortin kusetus. Riskisenä kohteena toki 6 % tuotto-odotus ei ole mitenkään mahdotonta.

7 tykkäystä

Senverta härskiä touhua käyttää tuollaista “tutkimuskeskus”-juttua että itse unohtaisin koko asian. Plus se, että joku nykyisessä ympäristössä tarjoaa 6% korkoa kertoo, että se ei tule todellakaan ilman riskiä. Todennäköisesti jos suostut tapaamiseen he yrittävät kovalla kiireellä saada sinut ostamaan jonkun heidän tarjoamansa tuotteen. Pysyisin kaukana.

7 tykkäystä

Mitä nyt lyhyesti tutkin niin keräävät sijoittajilta varoja ja rahoittavat pk-yrityksiä, jotka eivät tod näk muualta saa rahoitusta (pankit) eli todella riskisiä hankkeita. Yhtiö ottaa sitten oman provikkansa välistä ja lainaa loput jollekkin pk-toimialle joka on todenäköisesti pankeille luottokelvoton.

1 tykkäys

Ottaisin tähän vielä tiukemman linjan että jos joku oma-aloitteisesti ottaa sinuun yhteyttä ja tarjoaa sinulle ylipäätään mitään sijoituspalveluja ja sijoitusvarallisuutesi ei ole huomattavan iso niin jättäisin väliin. :smiley:

Tuo kyseinen puulaaki näyttää välittävän joukkorahoituksella lainoja pk-yrityksille. Jokainen voi sitten tosiaan miettiä, että vertautuuko yrityslaina riskittömään pankkitalletukseen…

EDIT: Tuohan on vastaavaa toimintaa kuin mitä Fellow Financekin teki. Muutama vuosi sitten pistin ihan mielenkiinnon vuoksi jonkun muutaman satasen täysin merkityksettömän suuruisen summan noihin Fellow Financen joukkoyrityslainatouhuihin kun kiinnosti saada dataa siitä, että millaista tuottoa näistä oikeasti saisi. Lopputulema 1-2 vuoden jälkeen oli, että nimellisesti kovista korkolupauksista huolimatta luottotappiot oli niin suuret, että sijoitus oli kutakuinkin +/- nolla. Ei ole nämä tuotteet sen jälkeen kiinnostaneet.

4 tykkäystä

Varmanakin tämä putka: Yritys - Vauraus Liiketoiminta on kerätä rahaa joukkorahoituksella ja sitten myöntää yrityslainoja PK-sektorille.

Kyllähän tuo kuulostaa vähän samalta kuin GF Moneyn https://www.korkeatuottoinen.fi/ palvelu, joka lupasi myös taattua tuottoa. No, nyt sijoittajien rahat on siellä olleet jumissa jo pari vuotta

Jos soittavat uudelleen, niin kysy onko soittajalla kaikki omat ja lainatut rahat sijoitettu tähän myymäänsä palveluun, kun kerran on takuuvarmaa tuottoa. :wink:

Edit: Hinnaston perusteella liikeidea on simppelisti ottaa välistä sekä sijoittajilta että lainanottajilta. En jaksanut lukea pientä pränttiä, mutta veikkaan että tuotto on varmaa vain heille ja sijoittajana saa nauttia sitten riskinkantamisesta.


2 tykkäystä