Inderesin kahvihuone (Osa 4)

No worries… Porin karhut on ainakin aiemmin olleet vaarattomia. :wink:
1195359

9 tykkäystä

Jos Juha olit tarkkaavainen, niin tämähän mainittiinkin postauksessani: :wink:

Olisi vaatinut vähän liikaa vaivaa alkaa kaivelemaan näiden kaikkien listautumishintoja :slight_smile: Mutta voihan tämän ajatella niin, että harvasta IPOsta sai viime vuonna kuin murusia niin tuo ensimmäisen päivän hinta on se millä on päässyt sitten vasta isommin salkkua täyttämään. Ja tosiaan, pointti olikin se, että vaikka katsotaan ensimmäisestä pörssipäivästä alkaen niin silti nämä näyttävät oikein hyviltä luvuilta suurimmalla osalla kun vertaa miten osakkeet ylipäätään on viimeisen 6-12kk kehittyneet

11 tykkäystä

Joo, mä kävin juuri editoimassa omaa viestiäni - ei ollut tarkoitus kritisoida :slight_smile:

10 tykkäystä

Hei!

Foorumia tässä tullu seurattua viime vuoden puolelta tosi aktiivisesti, mutta eipä oo tullu mitään tänne kirjoiteltua. Onhan täällä erittäin hyvää sisältöä aloittelevalle sijoittajalle. Saa yhtiökohtaista laadukasta informaatiota ja lisäksi paljon laadukasta tietoa sijoittamisen psykologiasta. On kyllä erittäinki huippu, että eksyin tänne viime vuoden alussa, kun sijoittaminen alkoi olla ajankohtasta. 2021 vuoden alussa 18-vuotta tuli mittariin ja pääsi sijoittamaan omaa oikeaa rahaa osakkeisiin. Oli euforinen tunne seurata salkun kehitystä vähintään puolen tunnin välein.

Itellä sijoittaminen alkoi viime vuoden huhtikuussa. Indeksithän nousivat päivästä toiseen ylöspäin vetäen samalla oman salkkunikin tuottoprosentit mukavasti plussalle. Tietenkin ajatuksena oli se, että alotellaanpa varovasti. Mulla oli omasta mielestäni selkeänä se, etten treidausta harrastaisi. Muutaman kerran sitä voisi kokeilla, mutta muuten osakkeisiin sijoittaminen olisi pitkän aikavälin hommaa.

Kesähän meni oikein mukavasti, kun kurssit rallatteli ylöspäin. Tuli siinä useampi onnistunut muutaman päivän treidikin otettua. Kuvittelin olevani jonkinnäköinen luonnonlahjakkuus. Harmi vain, että aloitin tosi pienillä panoksilla. Kurssien vain noustessa lisäsin voimakkaasti panoksia ja huomasinkin pian, että salkussa alkaa olla lähes kaikki varallisuus. Kävi monteen kertaan mielessä se, että ei tämä tervettä nousua ole. Silti rahat olivat salkussa ja veivailua tuli harrasteltua. Tämän vuoden puolella aloin huomata, ettei sijoittamisessa ole luonnonlahjakkuuksia ja arvailua kurssiliikkeistä ei kannattaisi harrastaa. Oman salkun ytd -41%. Eikä tässä edes kunnollista romahdusta indeksitasolla ole tullut. Salkun painoarvo on ollut rahallisesti suurin tämän vuoden puolella. Siitähän sen voi päätellä, että kallis on ollut tämä harrastus itelle. Tässä odotellessa indeksien kunnollista romahtamista. Ja eiköhän tässä vielä ne kaikki virheet koluta lävitse moneen kertaan.

Voisi luulla, että tässä olisin maansa myynyt ja sijoittamisen lopettaminen olisi seuraava liike. Mutta nyt on kunnolla se olo, että tämä menee mielenkiintoseksi. Lajin vaikeus alkaa viehättää. Toivottavasti ne veivailut omalta osalta olisivat jo ohi. Kyllähän osakevälittäjät tykkää, kun veivailua harrastaa. Ihan vain, jotta saa käsityksen, missä määrin on tullut veivailtua; yli 50 kauppaa maaliskuussa tuli tehtyä.

Aika hyvin voi tiivistää kaikkin tähän mennessä tehdyt virheet kysymykseen: missä sijoitusstrategia? No on ainakin tullut testailtua kaikenlaista. Pääasia, että nyt se sijoittaminen on aloitettu.

Ps. En tiedä mihin ketjuun tämä kirjoitus kuuluu, mutta laitoin kahvihuoneeseen :slightly_smiling_face:

69 tykkäystä

Kiitos näistä :slight_smile: Mutulla olisin arvioinut vähän eri tavalla vs. tuo mallisalkku jota helppo mun seurata. Ihan ok torjuntavoittoja toistaiseksi!

2 tykkäystä

Sitä suuremmalla syyllä se 2k lisäys 900k osakkeen pottiin ei kerro ainakaan omaan firmaan luottamisesta yhtään mitään. Kunhan näön vuoksi lisäillään positiota promillella tai parilla.

6 tykkäystä

No niin, piti sitten kaivella ne IPO-hinnatkin ja katsoa kehitystä niihin peilaten kun tätä toivottiin :smiley:

Kehitys IPO-hinnasta:
Administer: -24%
Aiforia Technologies: -10%
Alexandria: +22%
Betolar: -22%
Bioretec: -39%
Digital Workforce: -39%
Duell: -9%
EcoUp: -27%
Fifax: -51%
Inderes: +49%
Kempower: +95%
Kreate: +7%
Lamor: -2%
Lapwall: +0%
Lemonsoft: -6%
Lifa Air: -32%
Loihde: ??
Merus Power: +21%
Modulight: -31%
Netum: +25%
Norrhydro: +12%
Purmo Group: ??
Puuilo: -6%
Solwers: -16%
Spinnova: -10%
Springvest: ??
Toivo Group: +20%

Pariin en nopeasti löytänyt IPO-hintoja kun oli teknisiä listauksia tms. mutta jos joku jaksaa kaivella niin voin päivittää.

Tämähän näyttää entistä paremmalta! Jos jokaiseen noista IPOista olisi osallistunut (ja saanut osakkeita) samalla euromäärällä niin tämä IPO-salkku olisi vain -7,5% pakkasella. Ei ollenkaan hassumpi suoritus! Olen itsekin todella yllättynyt, kuinka hyvin nämä ovat pitäneet pintansa eli ainakin markkinoiden mielestä näyttäisi, että ei nämä nyt keskimäärin niin poskettomasti hinnoiteltuja olleet.

65 tykkäystä

Niin ne pakotteet alkavat puremaan Venäjällä. Ei varaosia, ei uusia autoja… ketjut ovat pitkiä ja vaikutukset tulevat viiveellä, mutta kun ne iskevät niin tulee Back to Neukkula oikein kunnolla.

Taitaa päästä edaamaan lakeja kyllä pian.

Venäjän kuluttajansuojalakien mukaan takuuseen menevät korjaukset on tehtävä tuotteesta riippuen 30-45 päivän kuluessa ja mikäli tähän ei päästä, kuluttajalle on maksettava korvauksia jokaisesta päivästä, jolla korjaus viivästyy.

Autojen kohdalla jälleenmyyjät joutuvat korvaamaan prosentin auton arvosta jokaiselta ylimenevältä päivältä eli esimerkiksi 50 000 euron arvoisen tuontiauton tapauksessa sakkoa juoksee 500 euroa päivässä. Summat kasvavat nopeasti suuriksi, kun jo esimerkkiauton kohdalla kahden viikon viivästyminen tarkoittaisi 7000 euron korvausta.

20 tykkäystä

Minulla on perustavaa laatua oleva ongelma. Kaksi viikkoa sitten näin unen, ei mitään hattaraa vaan rajumpaa settiä, että pörssit romahtavat maailmanlaajuisesti 12.5.2022 :sweat_smile:. Nyt kun on yksi päivä jäljellä ja asia tuli taas mieleen, en siltikään luota omaan alitajuntaan, vaan jatkan samoilla harkituilla valinnoilla markkinoilla. Toivotaan että tällä kertaa unet eivät toteudu. Jos toteutuvat, onneksi on edelleen käteistä :star_struck:.

6 tykkäystä

Turvasatamat :smiling_face_with_three_hearts:

8 tykkäystä

Edelleenkin kaipaisin ketjua, johon nämä uniraportit tulisivat kootuksi yhteen, jotta niihin olisi helpompi palata. Joukkoistettu sijoittajien alitajunta.

27 tykkäystä

Nopealla vilkaisulla listalle voisi lisätä vielä ainakin Sitowisen (merkintähinta 8,2e) ja Orthexin (6,82e).

Ei tosiaan pahalta näytä toistaiseksi tämän ryhmän meno verrattuna muuhun pörssiin. Joko hinnat oli kohdillaan tai sitten ilmassa on vielä uutuudenviehätystä :slight_smile:

1 tykkäys

Hyvä tehdä tupladuuni :slight_smile:

(HUOM: tiedot poimittu yhtiön tiedotteista, kaupankäynnin aloitus on voinut siirtyä alkuperäisestä ja tällöin 1. päivän tuotto on väärin. Voi myös sisältää muitakin virheitä)

Tuossa taulukkomuodossa: Listautumisannit - Google Regneark. Jos bongaa jonkun virheen niin laittakaa viestiä niin korjataan.

11 tykkäystä

Spinnova on koko pörssihistoriansa pohjissa ja tullut alas huipuista jo 60%. Itse yhtiöstä ei ole kuulunut mitään negatiivista. Tulevaisuuden tuottoja tässä hinnoitellaan ja nyt niiden arvo on ennätysmatalalla. Jos Spinnova suorittaa tulevaisuudessa keskiarvoisella tasolla mitä sijoittajat nyt odottavat, niin ei oikein voi puhua käsittämättömästä hinnoittelusta. Itse asiassa nyt on parempi paikka sijoittaa ja suurempi tuotto-odotus kuin kertaakaan aiemmin IPOn jälkeen. Toki se on eri asia kuinka hyviä arvauksia kukin esittää Spinnovan tuloksentekokyvystä, mutta niin kauan kun yhtiö etenee toivotulla tavalla, niin ei voi moittia nyt sijoittavaa.

Sama koskee montaa muutakin listan yhtiötä.

4 tykkäystä

Tämä oli kyllä mahtavaa, hienoa että setti maistuu! :hugs:

47 tykkäystä

Kaikki maksaa oppirahat jossain kohtaa, ja jos haluat ajatella positiivisesti, niin maksoit ne siinä kohtaa kun ne vielä absoluuttisesti (eli euromääräisesti) olivat oletettavasti maltillisen kokoisia. Prosenteissahan ne oppirahat lasketaan, joten nyt kun löydät oman strategiasi jossa on riskienhallinta kunnossa, niin 10-20 vuoden päästä nyt maksetut oppirahat ovat ihan karkkirahoja mielestäsi todennäköisesti.

Näin se meni ainakin itsellä, kun ensimmäisen kerran näpit paloi “hypeosakkeiden” kanssa joskus IT-kuplan aikoihin :slight_smile:

EDIT: Ei sillä, korona-aikana poikkesin jälleen kerran omasta strategiasta SmartEyen kanssa, ja näpithän siinä taas paloi, onneksi osasin kuitenkin katkaista tappiot siinä kohtaa kun sijoitustarina muuttui täysin.

10 tykkäystä

350ME mcap 6miljoonan euron toteutuneella liikevaihdolla kuulostaa siltä, että aika paljon hyvää tuohon hintaan vielä on leivottu :sweat_smile: Toki myönnettäköön että en ole yhtiöön tämän syvemmin vielä perehtynyt, mutta paperilla aika suolanen hinta. Kassaa yhtiöllä toki taitaa listautumisen jäljiltä olla vielä melkoisesti

8 tykkäystä

Mielestäni se, että hinta on joskus ollut vielä kuplaisempi, ei ole vielä perustelu sille, että nyt osake olisi erityisen halpa :slight_smile: Pörssistä löytyy aika monta yritystä, josta ei ole kuulunut mitään negatiivista sitten kesän 2021 ja niiden hinnat on pudonneet aika paljon.

Kyllä vaatii kovaa uskoa tulevaisuuteen maksaa 350M€ yrityksestä, jolla ei käytännössä ole vielä liiketoimintaa. Vaatii kyllä paljon “keskiarvoista tasoa” paremman suorituksen, että tästä sijoittaja pitkässä juokussa tuottoa tekee. Otetaan vaikka olettamaksi, että tällaisesta riskisestä sijoituksesta pitäisi saada onnistuessaan 25% vuotuinen tuotto (itse vaatisin kyllä isompaa, koska tämä on niin alkuvaiheen yritys, että tässä on iso riski merkittävälle pääoman menettämiselle, mutta mennään tällä). Viiden vuoden päästä yrityksen arvon pitäisi olla yli 1 miljardi.

Nykyisellä 350M€ hinnallakin voisi ostaa esim. 20% vuodessa kansainvälisesti kasvavan yrityksen, joka tekee jo tänä vuonna liikevaihtoa 1 miljardin. Pidän “hieman” todennäköisempänä, että viiden vuoden päästä tämän jälkimmäisen firman arvo on yli miljardin kuin Spinnovan :slight_smile: :red_car:

38 tykkäystä

Vähän ihmetyttää vety firmoissa joissa päivän väri kulkee aika käsikädessä jokaisen firman kohdalla niin miksihän hyvin usein tappio päivinä plugilla on eniten miinuksella ja vihreinä päivinä vähiten plussalla? :roll_eyes:

Eikös tuo ole klassinen WallStreetBets :smiley: Timanttikädet pitelee kynsin hampain vihreästä ja sitten pienestäkin punaisesta myyvät heti hintaan mihin hyvänsä pois kun ei mennytkään kuuhun alle viikossa.

1 tykkäys