Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Joo, tää käsitteli firman osakkeiden redeemausta niin hyvin kyllä pystyi olemaan asia joka ei välttämättä ole superhelppo aihe kommentoida.

Tottakai sen saa korkoa korolle! Vai ajattelitko nostaa sen maksetun koron aina tammikuussa sieltä pois?

Ei vaan molemmille. Se korko on uutta pääomaa. Laskeppa tämä: Jos talletat 10000€ ASP-tilille 10-vuoden ajaksi (tai ihan minne vaan) kerralla ja saat 1% vuosittaisen koron +4% nostaessasi sen pois (verottomana tässä tapauksessa), kuinka paljon enemmän rahaa sinulla on nyt verrattuna siihen jos saisit korkoa vain pääomalle?

2 tykkäystä

Jep.

Pankki maksaa ASP-tilille yhden prosentin vuotuista talletuskorkoa. Lisäksi saat 2–4 prosentin lisäkoron, kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja hankit asunnon. Lisäkorko maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta.

Lähde: https://www.valtiokonttori.fi/palvelut/rahoitus-ja-lainapalvelut/asp-saastaminen-ja-asp-laina/#asp-saastaminen_asp-saastaminen

1 tykkäys

Hmm, en ole koskaan aiemmin nähnyt tätä taustakuvaa Windowsin kirjautumisikkunassa :thinking:

39 tykkäystä

Nyt kaikki foorumin salaliittoteoreetikot voivatkin tästä kehitellä oivan narratiivin siitä kuinka liikevaihdon tulos on manipuloitu yltämään juuri ja juuri johdon maksimaalisiin palkkioihin :wink: Rajahan niihin maksimipalkkioihin oli tuo 120Me liikevaihto.

3 tykkäystä

…tai miksi se ylsi vain juuri ja juuri tuohon… mitä sitä turhaan yli maksimibonareiden olisi liikevaihtoa, loput voi säilöä ensi kvartaalille pienin säädöin… :thinking:

Eiköhän kyseessä ole vain sattuma :slight_smile:

3 tykkäystä

Taitaa Suomessa olla ikään kuin täystyöllisyys, sikäli että paljon alemmas ei työttömyysaste enää putoa. Yrityksillä on rekryjä päällä joka puolella. Olen päivittäin tekemisissä useiden yritysten kanssa ja asiakaskunta muodostuu useasta sadasta yrityksestä. Kaikki tarvitsisivat työvoimaa. Lähes ainoa tapa on maksaa enemmän kun naapuri ja kupata se työntekijä sieltä. Lahdessa järjestettiin virtuaalinen työnhaku, jossa oli mahdollisuus päästä juttelemaan suoraan työnantajien kanssa. Kutsun sai 1300 “työnhakijaa”, kaikki 30 osallistuivat - Ei hyvältä näytä.

11 tykkäystä

Täällä ei nuoremmilla ole kai kenelläkään jälkikasvua, itselläni se ( 4 lasta) ainakin hidasti “hieman” aloittamista.
Ja kun kotoakaan en saanut muuta kuin sata metriä etumatkaa :running_man:, niin ei tullut sieltäkään apuja :disappointed_relieved:

8 tykkäystä


Eilen oli Petrin viimeinen työpäivä ja samantien karhut hunajapurkilla leikkaamassa tavoitehintaa.

78 tykkäystä

Jos markkina ei täysin sulla tässä alta, näkisin osakkeelle 25-40 % upsiden jopa tässä seuraavan kuukauden aikana. Q4 tulos on aikamoinen game changer. Miksi game changer? Viimeisetkin karhut joutuu foldaamaan korttinsa, kun tuo Teslan tulosvipu lyö läpi toimitusmäärien kasvaessa (kiinteät kulut ei juuri nouse, $15 000 bruttokatteella myytävät autot valuu suoraan tulokseen). Tätä ei moni usko, ennen kuin näkee… ja Q4 näyttää tämän viimeistään todeksi.

:bear: Hello

9 tykkäystä

Pitipähän tänne oikein tili luoda vain sanoakseni, että tämä ei pidä paikkaansa — ainakaan yleisesti.
Ensinnäkin tuota lisäkorkoa ei pääomiteta vuosittain vaan se jää vain laskennalliseksi seikaksi, eikä täten kasvata korkoa-korolle. Talletuskorko (tyypillisesti se 1 %) pääomitetaan vuosittain ja tämä kasvaa korkoa-korolle.

Tämän lisäksi täytyy tarkentaa, että ASP-tililtä ei voida vain nostaa rahaa pois. ASP-tilissä täytyy ostaa se asunto (ihan oikeasti), jos näin ei käy sopimus puretaan ja joudut maksamaan lähdeveron myös jo maksetuista koroista. Tällöin myös lisäkorko jää saamatta.

Näin siis ainakin OP:n puolella :grinning:

Edit: Niin siis se lisäkorko pääomitetaan vasta kun hankit sen kämpän

13 tykkäystä

ASP-tililtä ei voi nostaa rahoja kesken kaiken pois vaan koko tili pitää lopettaa.

Itse tein juuri näin kun mielestäni asuntojen arvo on tällä hetkellä kuplassa ja näen vasta muutaman vuoden päästä ostavani oman asunnon.

Olin siis jo 5 vuotta säästänyt ja koska lisäkorkoa ei makseta kuin 5+1 vuoden säästöille niin järkevämpi ratkaisu oli ottaa tililtä 20k pois ja aloittaa uusi ASP-tili. Tähän veivaukseen meni aikaa noin 2 päivää ja nyt käytössäni on tuo 20k. Laitan nyt joka kvartaali sen maksimi 3000€ ja noin 15k kohdalla vähennän säästötahtia.

7 tykkäystä

Ei se näin mene. En tiedä minkä verran olet arvonmäärityksiin perehtynyt, mutta markkinoiden tuottovaatimus (joka näkyy myös verrokkien arvostustasoissa) on aika pitkälti riippuvainen markkinasentimentistä. Jos halutaan pitää yllä näitä 12 kk tavoitehintoja ja suosituksia, niin on ihan selvää että analyytikko joutuu ottamaan tietyllä tapaa kantaa myös sentimenttiin tuottovaatimuksen kautta. Jos sentimentti muuttuu negatiivisempaan suuntaan, niin tuottovaatimukset nousee ja tavoitehinnat laskee.

Se on sitten eri keskustelu että onko nykyisenkaltainen 12 kk tavoitehinta ja suositus kovin optimaalinen yksityissijoittajille. Tietysti analyytikot kilpailevat omissa vertailuissaan juuri näillä suosituksilla että sikäli ymmärrän kyllä että näistä halutaan pitää kiinni, mutta nämä eivät omasta mielestäni kyllä mitenkään optimaalisella tavalla palvele yksityissijoittajia.

34 tykkäystä

Jos oikein haluaisi vaikeuttaa vielä, niin antaa monta tavoitehintaa riippuen tuottotavoitteesta. Ehkä osakkeen hinnanmuodostus samalla selkeytyisi ihmisille? Nythän tavoitehinta voi olla “vappusatasen” kaltainen.

2 tykkäystä

Yli 12% leikkaus Harvian tavoitehintaan. Tämä kruunasi surkean pörssiviikon. Normaalisti kurssireaktio olisi varmasti negatiivinen, mutta nykymaailmassa on turha ennustaa mitään. Enemmän minua ihmetytti, ettei Harvia ole kelvannut vieläkään mallisalkkuun tällä nousupotentiaalilla.

Huomenna olisi sentään SSAB:n osari, johon lähden perinteisesti tuplapanoksella. Osake korjasi houkuttelevasti alemmas tuolta 53 SEK:sta ja uskon vahvasti hyvään tulokseen.

23 tykkäystä

Voihan nenä. Onneksi ei tullut vielä tankattua Harviaa liikaa kun huomenna saadaan 40-42€ haarukasta. Halvemmalla hyvää :slightly_smiling_face:

8 tykkäystä

Evo -10.6% tänään.
Harvia -25% ytd.
Hyzonin myynti jäi eilen sentin päähän. Siitä tultu alas 12%.
Neste -15% viikossa, -39% vuodessa.
Uusin Top Picks valinta Calliditas Therapeutics tullut alas 21% ostosta.
Toisiksi uusin Thunderful joku -35%.
Qt:ta ei varmaan tarvi edes mainita.
Rahastosalkku -20% ytd.
Hyvin vaikea läytää yhtään valon pilkahdusta vivutetusta longisalkusta.
Kylläpäs alkoi masentaa. Ei olisi pitänyt listata näin tarkasti.

111 tykkäystä

Op on tässä ollut omistajan asialla. :wink: Markkina-arvot voivat päivittyä viiveellä teksti on nyt ollut varmaan pari viikkoa ja tänään säilytys osion tuottoa ei aamupäivästä voitu näyttää ollenkaan.

Pakkasella on omakin ytd, mutta päivällä ei sitä vielä itse alkuviikolla onneksi nähnyt :sweat_smile:

3 tykkäystä