Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Juu kyllä asuntojen hinnat ovat laskeneet jo se 10-15% kuten Pyysing tuossa kommentoi. Ja siitäkin olen samaa mieltä, että rakennuskustannukset laskevat 2023. Vielä rak.kust indeksi on korkealla, mutta se laskee viiveellä. Nyt jo aika monella urakoitsijalla on pulaa töistä.
Kokonaisuutena tämä on hyvä asia, koska asunnot ja rakentaminen kuplaantui nolla-korko aikana.
Eli aika monella alueella velaksi tehdystä 500t€ omakotitalosta tulee 400t€ torppa.

2 tykkäystä

Onko omavaraiseksi pääseminen fakta? Joskus laskin ettei riittäisi lähellekään sitä, mutta nyt on tosiaan tuulivoimaa lisätty sen jälkeen.

Fingridin sivuilla voi tarkastella kullakin hetkellä Suomen tuotannon ja kulutuksen tilannetta.

TVO:n sivuilta näkee Olkiluodon ydinvoimatuotannon tilan.

kuva

Eli - kuten kaikilla olikin tiedossa - Olkiluoto 3:n 1600MW tuotanto puuttuu. Tällä hetkellä ero Suomen kulutuksen ja tuotannon välillä on 2063 MW, josta Olkiluoto 3:n vähentämisen jälkeen erotusta jää n. 463 MW. Tuulivoiman tämänhetkinen tuotanto on 531 MW ja luonnollisesti aurinkovoiman tuotanto on 0, joten ollaksemme talvella n. -2 asteen lämpötilassa omavaraisia OL3:n jälkeen, pitäisi tuulivoiman kapasiteetti tuplautua nykyisestä.

Tämä on tällaista tupakka-askin kanteen rustattua laskelmaa. Todellisuudessa on otettava huomioon se, että huippukulutuksen aikana kulutus voi nousta hyvin tuonne 12 000 - 13 000 MW tasolle (Joulun aatonaattona 25 astetta pakkasta, saunat päällä ja kinkut uunissa ja tehtaat paahtaa vielä viimeiset vuorot). Tällöin on usein myös hyvin tyyntä ta pimeää, eli aurinko- ja tuulivoima voivat olla aika nollissa. Eli, vaikka tuulivoiman lisärakentamisella päästään varmasti laskennalliseen ja keskimääräiseen energiaomavaraisuuteen, tulemme piikkikulutusaikoina varmasti tarvitsemaan naapurista sähköä. Jos haluamme tämän 100% välttää, pitää Suomeen rakentaa vielä 2-3 KPL 1000+ MW ydinvoimalaitoksia.

En näkisi tätä itse asiassa ollenkaan huonona asiana, sillä energiankulutus kasvaa. 10 vuoden kuluttua kulutuslukemat ovat jotain aivan muuta. Kotitalouden sähkölaitteiden määrä vain lisääntyy ja näen, että vetytalouden tuleva kasvu jo itsessään tulee tarvitsemaan suuret määrät energiaa. Vedyn tuotanto vedestä elektrolyysillä vaatii suuret määrät sähköä. Vihreä vety aurinko- ja tuulivoimalla on toki kaikkein paras, mutta ydinvoima tulisi tässäkin heti kakkosena ja sen tuotanto ei heittelehdi vuorokauden ajan tai säätilan mukana.

19 tykkäystä

Ei ole fakta niin että oma tuotanto riittäisi aina vaan lähinnä keskimäärin ja sekin on vähän sormiarvio. Toivottavasti nähdään jo ensi vuoden luvuista.
Hyvin voisi vielä vaikka toisen OL3 rakentaa.

2 tykkäystä

Kysytäänpä nyt sitten mistä niitä järkevämpiä laitoksia löytyisi? Eli mitkä olisi toimittajavaihtoehdot ja laitoksen koko? 1600MW on siis liian suuri. Mikä sitten olisi parempi koko tuollaiselle laitokselle?

1 tykkäys

Itseasiassa kokonaiskulutus ei Suomessa ole mitenkään erityisesti kasvanut viime vuosina, alla Tilastokeskuksen yhteenveto. Samasta käppyrästä näkee myös kätevästi eri tuotantolajien kehityksen vs tuonti.

Toisessa ketjussa tätä aiemmin purettiin läpi, mutta vastoin monen oletuksia, tuulivoimaa tuotetaan talvella enemmän kuin kesällä. Syyt: tiheämpi ilmamassa ja ylhäällä (ei maanpinnassa) on itseasiassa tuulisempaa talvella. Täältä voi lukea lisää ja katsoa tilastoja. Ei se toki sitä tarkoita, että tuulivoima voisi kaikiin kulutspiikkeihin yksinään vastata, sillä säätövoimana se on huono ja hankalasti hallittava vaikka tilastot sanoisi mitä.

17 tykkäystä

Hei, hyvä huomio. Arkikokemus on todellakin se, että kovalla pakkasella on tyyntä. Minulla oli tiedossa kyllä tuo, että talvella tuulee kesää enemmän, mutta olin tosiaan käsityksessä, että kovalla pakkasella on tyyntä, koska maanpinnan tasolla yleensä on juuri näin. Tuo on hyvä asia, että talvella ja kovallakin pakkasella tuulee noiden tuulimyllyjen tasolla, eli tuulivoimaa saadaan - tai ainakin on mahdollisuus saada - myös silloin, kun on todella kylmää ja kaikkea energiaa tarvitaan. :+1:

1 tykkäys

@Antti_Jarvenpaa pohtii videolla, miksi ruotsalaiset ovat vauraampia kuin suomalaiset.

Olen klikinsäästäjä ja kerron, että se johtuu ettei ruotsalaiset ole lähteneet mukaan Hyzoniin. No joo, kannattaa oikeasti katsoa, oli tosi mielenkiintoinen pätkä. :slight_smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
01:37 Bruttovarallisuudet
02:31 Suomen taantuma
03:33 Kansankapitalismi
04:52 Oma koti kullan kallis
05:42 Vale, emävale, tilasto

6 tykkäystä

Alkuviikon ennustus:

Kiina taipuu mielenosoitusten edessä ja luopuu zero covid -strategiastaan kääntäen pörssikurssit myöhemmin tällä viikolla selvään nousuun.

(Selvennetään sen verran, että Kiinan toimenpiteet muuttuvat – nimitys saattaa pysyä :slight_smile: )

13 tykkäystä

Sen verta kieroks on mennyt nokkeluudet että nää väsyneet isiaivot ei enää taivu niitä tulkitsemaan. :smile: Tietoa olis ukolla pirusti jaettavana, kirjoittelis vaan vähän selvemmin ja rauhoittuis niiden Lauritsala ynm insideläppien kans, niin sitten voisi alkaa taas lukemaan enemmän sen kolumneja. Ei tässä hektisessä internet-ajassa muutenkaan ehdi enää edes päätä sen vertaa raapia että ymmärtää jokaisen kieroilun ja insideläpän.

7 tykkäystä

Tämänkertaisen tulkitseminen ei onneksi vaadi edes minulta liikoja. Aika selvästihän siinä sanotaan, että kauppatilastoissa on viiveitä ja todellisuudessa hinnat ovat jo tippuneet sen, mitä joskus muutaman kuukauden kuluttua mediassa ihmetellään. Ostaja tekee tänään tarjouksen jonka myyjä hyväksyy. Päätös hinnasta on siis tehty marraskuussa -22, tilastoissa se näkyy sitten sen kuukauden hintana kun kaupat allekirjoitetaan, (tai ilmoitetaan verottajalle tjsp.) joskus tulevaisuudessa joka tapauksessa.

@Kunhalvallasaa jo tuolla ylempänä tulkitsi samoin.

2 tykkäystä

-Ainakin äskettäin julkaistun vertailun mukaan Lidl on nostanut hintojaan eniten ja on Prismaa kalliimpi tätä nykyä, bonusohjelmat huomioiden selvästi kalliimpi. Joten arviointiin täytyy tehdä pieni muutos:

Citymarket: Paras valikoima. Kallis
Lidl: Surkea valikoima. Kallis
Prisma: Hyvä valikoima, ei kuitenkaan citymarketin veroinen. Edullinen

9 tykkäystä

Olisiko lähdettä?

Oman empiirisen kokemuksen mukaan pitää kyllä paikkansa. Olen varmaan viimeisen 5v asioinut pääsääntöisesti vain Lidlissä ja tänä alkutalvena on alkanut hinnat pistää silmään.

10 tykkäystä

En tiedä oliko kyseessä tämä @Omavaraisuushaaste blogin kirjoitus. Siitä voi itse kukin tarkkailla kuitenkin.

8 tykkäystä

Eihän tässä ole kahteen viikkoon tuullut juuri ollenkaan, eikä ennusteet lupaa yhtään parempaa. Hieman ehkä poikkeuksellinen tilanne, mutta ikävää olisi mikäli vastaavaa tapahtuisi sydäntalvella. Toivo jää siihen, että aikaisemmin tuullut kohtuudella ja vesivarannot olisivat hyvällä tasolla Ruotsissa ja Norjassa

Vertailun mukaan Lidli oli 2% Prismaa kalliimpi. Ehkä hieman liioittelua sanoa Edullinen vs Kallis. Kaikki Suomen kaupat oli kalliita ja nyt ne on vielä kalliimpia.

6 tykkäystä

Kun Kiina on kyseessä, voi tapahtua mitä vaan.

Samaa mieltä, Suomessa on sikahintaista, pitäsi olla 20-30 miljoona ihmistä enemmän niin olisi kilpailua kun kaikki ketjut Carrefouria jne. myöten olisi tällä.

Kannattaa myös muistaa, että K-Markettien ja S-Markettien hinnat ovat sitten ihan jotain muuta kuin Prisman ja Citymarkettien.
Olisi ehkä relevanttia verrata niitä Lidlin hintoihin, no jokainen vertaa mihin tykkää.

Käydään aika paljon lomilla Espanjassa ja lehdistäkin saa lukea, että ruoan hinta on siellä 25-30% halvempaa kuin Suomessa, niin se ihan paska puhetta, ero on paljon enemmän. Juomista ei viitsi edes puhua.

Kahden aikuisen perheessä ei enää niin paljon vertailla, mutta joskus aikanaan kun oli 4 lasta kotona niin vertailua piti tehdä. No Lidl oli silloin vasta tulossa.
Nyt käydään Prismassa kun se on lähimpänä.

10 tykkäystä

Lidl on todella halpa kauppojen kokoon nähden. Tuntipalkan jos laskee itselleen Prismassa vaeltamiseen niin Lidl on kyllä reilusti halvin :sweat_smile:

5 tykkäystä

Sama tunne toisinpäin. Muutaman hassun ostoksen löytämiseen Lidlistä kestää saman verran, kuin 3 täyden kestokassin täyttäminen vakiosittarissa :slight_smile: Ja tämä joka kerta, kun kuukausittaisen Lidl-reissun joutuu tekemään…

3 tykkäystä