Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Onko kukaan miettinyt, että jonkun valtion viranomaisen(?) pitäisi antaa suositus tai miksei kehotus, että kaikki, jotka suinkin voivat, työskentelisivät syksyn ja talven etänä? En ole mitään laskelmia tehnyt, mutta luulisi, että näin säästettäisiin paljon energiaa, kun osa toimistoista voisi olla viileinä ja asunnoissahan on aina kuitenkin lämpö päällä. Toki ruuanlaittoon käytetty sähkönkulutus voisi kasvaa. Mutta ehkäpä tätä kautta voisi myös metro-, juna- ja linja-autovuoroja ajaa puolet harvemmin. Työmatkoihin kuluvaa polttoainettakin säästyisi hurjan paljon. Ja polttoaineista säästynyttä öljyä voisi tarvittaessa käyttää sähkötuotantoon. Käsittääkseni (ainakin jotkut) sähkölaitokset voivat tehdä sähköä myös öljyllä. Ja samalla työmatkalaisten pienentyneistä polttoainekuluista jäisi rahaa maksaa paisuvaa sähkölaskua. Hätätilanteessa voisi myös 24/7 aukiolevien kauppojen aukioloajat typistää niin, että menevät vaikka kello 22 kiinni ja aukeavat kello 6. Entäs miten sellainen, että katuvaloista vain joka toinen olisi päällä? Jotkut kaupungit tekevät tai kai tätä muutenkin, tai ovat pitäneet yöaikaan raittinsa pimeinä kokonaan. Ja kaikki mainostaulut yms., eikö nekin voisi olla pois päältä. Eihän nuo kovin radikaaleja juttuja olisi. Yleensäkin energiansäästökohteita olisi lukemattomia, mutta en ole kovin paljoa niistä lukenut. Lähinnä yksityishenkilöitä koskevista imuroinneista, pyykinpesusta yms. Tässä siis tuumailin vaan… Mutta että kunnon yhteiset talkoot energian säästämiseksi!

14 tykkäystä

Tämähän se turhauttaakin, monelle tutulle tulossa +1000€ sähkölaskut kaiken säästämisen jälkeenkin. Mukava lukea uutisista Marinin bileistä, kun voisivat päättäjät miettiä miten ihmiset selviää talvesta.

Hyvin yksilöllisestihän nämä konkurssit iskee, tuuria jos on vielä määraikaista jäljellä, asumismuoto, perhetilanne yms…

14 tykkäystä

Mietin kans sellaista että vois jollain apilla ilmoittaa että “en ole kotona tällä aikavälillä” niin voisivat vaikka vähäksi aikaa laittaa sähkön jotenkin minimiin (esim. kerrostalo ja lämmitys vaikka 14 asteiseksi siksi aikaa).

2 tykkäystä

Ilmeisesti laskelman sähkönhinta piti veron ja siirron sisällään. Sähkövero on 2,79372 c/kWh ja siirto esimerkiksi Carunan verkossa 4,56c/kWh (1). Jos pitää, niin pelkkä puhdas sähkönhinta on ~17,65c/kWh. Jos ei pidä, niin sähkösaunan lämmitys maksaa:

9 kWh x (0,25+0,0456+0,0279372) c/kWh x 52 viikkoa x 2 krt/vko = 302,83€

Kuitenkin vertailun vuoksi esimerkiksi Fortum tarjoaa omakotitaloon tällä hetkellä sopparia 4,5€/kk + 34,47c/kWh. Jos laskemme tuolla Fortumin sopparilla:
9 x (0,3447+0,0456+0,0279372) x 52 x 2 = 391,47€


Klapien hintaan en osaa ottaa kantaa, mutta esim klapi.fi myy Mäntsälästä seka-klapia hintaan 57-58/€ i-m3. Päälle olisi kohtuullista laskea jotain toimitus-/noutokuluja ja nousevat hinnat, joten mennään 60€/kuutio.

Seka-klapista saa 1,25MWh /pinokuutio (2) ja pinokuutio vastaa 1,67 heittokuutiota (3). Lisäksi huomioidaan, että puukiukaasta lämpöä karkaa piipusta ulos siten, että puukiuas tarvitsee n. 80% enemmän energiaa (4), joten lasketaan tarpeeksi 9 x 52 x 2 x 1,8 = ~1,7MWh eli ~1,36 pinokuutiota eli ~2,3 irtokuutiota

Jos tuo 2,3 irtokuutiota ostetaan hinnalla 60€/i-m3, maksetaan siitä 138 euroa. Lisätään 49€ nuohousmaksu (5) ja loppusumma on 187€ + mahdolliset kulut jälkikasvun klapiurakasta.

No millä sähkönhinnalla sähkökiuas sitten tulee halvemmaksi?
9 x (s + 0,0456 + 0,0279372) x 52 x 2 < 187
.
.
.
s < 12,6 c/kWh

Ylläoleva laskelma saattaa sisältää virheitä, mutta prosessi on jokaisen nähtävillä ja korjattavissa. Minun laskujeni mukaan puukiukaalla varustettu sauna lämpeäisi huomattavasti edullisemmin nykyisillä sähkönhinnoilla.

Plussana saa nauttia pesässä palavan tulen luomasta tunnelmasta!

EDIT: Lasketaan klapien hinta 75 → 60€/heittokuutio

(1) https://caruna.fi/sites/default/files/docs/verkkopalveluhinnasto_caruna_oy_1.11.2019-2.pdf
(2) polttoaine, tiheys ja lämpöarvo | Kojonkulman Hake Oy
(3) Muuntokertoimet - Bioenergianeuvoja
(4) Puukiukaan ostajan opas | Saunologia.fi
(5) Nuohoushinnasto - Hormitohtorit Oy

26 tykkäystä

Eilen tilasin muutaman heittomotin koivuklapia pihaan tuotuna 54€/motti. Ei toimituskuluja.

5 tykkäystä

Lähtökohtanahan noissa mielipiteissä usein on, että puu on ilmaista, mutta jos ostopuita joutuu käyttämään niin hinnat ovat nousseet aika paljon, varmaan ainakin tuplaantuneet. Suurin osa ihmisistä ei asu “metsissä”.

Ihmiset ovat ehkä jonkun verran myös mukavuuden haluisia, joten en usko isoon siirtymään, en voisi kuvitella, että omista 4 lapsesta joku siirtyisi käyttämään puukiuasta säästön takia, onneksi.

Ei se saunominen sähkökiukaalla niin paljon maksa jos vaan osaa sen laskea.

Myös se, että nykynuoret eivä sauno enää niin paljon niin markkina ei kasva, varmaan pitänee paikkanskin, mutta hekin vanhenevat joskus ja alkavat ajatella sen ja muidenkin asioiden terveysvaikutuksia.
Ei sitä itsekkään 25 vuotiaana paljon terveysasioilla stressanut…nyt ne ajat on lähempänä.

Varakkaissa maissa (Japani, Sveitsi, Saksa, USA jne) terveysvaikutuksilla ja siihen liittyvillä uskomuksilla ja jopa totuuksillakin myydään paljon tuotteita ja palveluita, siihen se Harviakin varmaan tähtää :+1:.

26 tykkäystä

Puulämmitteinen sauna on jopa kalliimpi käyttää kuin sähkölämmitteinen kun lasketaan ostopuun mukaan.

Saunan puun kulutus on noin 20 litraa pinottua puuta per kerta → 255€/v jos saunoo kaksi kertaa viikossa ja puu maksaa 75€/heittomotti.
Sähkösaunalla 9kW kiuas tunnin päällä → 225€/v samalla tahdilla kaksi kertaa viiikossa, sähkön hinnala 25sent/kWh. (energia+verot+siirto)
Puusaunassa päälle tulee nuohousmaksu joka vuosi.

Saunominen maksaa siis “vitosen viikossa” eli vajaan kaljatuopin verran. Ei mielestäni ihan hirveän kallista.

28 tykkäystä

Energiaviraston Sahkonhinta.fi -sivuilla Fortumin yleissähkön hinta on 15,45 snt/kWh + 4,02 €/kk. Hintaa voi myyjä muuttaa 1 kk ilmoituksesta lukien. Irtisanomisaika on 2 vk. Ei ole edes halvin listalla.

Määräaikainen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Kannattaa käydä kurkkaamassa energiaviraston palvelussa, onko jossain edukkaampaa tarjolla.

2 tykkäystä

Uusi Sauna jätkäsaaressa. Löytyy baarikin :sunglasses: 10x kortti ei ole pahan hintainen.

6 tykkäystä

Kiitos jo etukäteen myötätunnosta, vaikket sitä minulle tarkoittanutkaan.

Jo heinäkuun lasku oli n. 300 e ja sähkön hinta ‘järkyttävä’. Jos pahimmat skenaariot toteutuvat, laskeskelin, että voidaan hyvin päästä 1500-4500 e/kk laskuun joulukuussa - alin olisi n. 0,30 e/kWh hinnalla, joka on se mikä käytännössä nykyään toteutuu jopa kiinteissä.

Tämä siis jos emme tee mitään vaan mennään viime vuoden kulutuksella.
Meillä on iso talo, suora sähkölämmitys ja ihmisiä aika monta. Viime vuonna on varmaan ollut vielä reippaasti ylikäyttöä mutta joka tapauksessa säästökohteita on pakko keksiä.
Mietin pystyisikö taloa lämmittämään vain ‘halvoilla tunneilla’.

Ja kyllä, pörssisähkösopimus on kyseessä, mutta kiinteä ei tuo kuluja tarpeeksi alas eikä olisi enää lainkaan halpoja tunteja.

13 tykkäystä

Tämähän alkaa jo muodostua trendiksi. Suomi-indeksi flat tai pikkuplussalla, omassa salkussa kaikki 11 Suomi-riviä miinuksella. :smiley:

21 tykkäystä

Riippu hyvin paljon siitä kuinka hyvin eristetty ja isot lämpötilaheilahtelut eivät tee erityisen hyvää rakenteille. Ilmanlämpöpumput ja sähkövastuspattereiden vaihto sähkö oljypattereihin jo tutkittu paljonko sieltä saisi säästöä kulutukseen? Ainakin uudemmissa laitteissa on usein myös ajatustoimintoja. Toisaalta ei varmaan noilla saa apua juuri tähän akuuttiin tilanteeseen muutos kulujen kumuloituessa sähkön hinnan päälle…

2 tykkäystä

Asiaketju on turhan laadukas nimitys politiikkanurkkaukselle. Tuo on pikemminkin foorumin häpeätahra. Silloin tällöin kun tuota vilkaisee niin ei aina usko olevansa Inderesin foorumilla.

20 tykkäystä

Kieltämättä muihin ketjuihin verrattuna politiikkanurkkaus on vähän “rankempaa tavaraa”.
Sanoihin, että vähän liikaa isoja tunteita pelissä. Politiikan kohdalla tämä on tavallaan ymmärrettävää, mutta samalla surullista: Suomi on rakennettu yhteistyöllä ja sitä tarvitaan myös tulevaisuudessa ihan yhtä lailla.
Jos emme kykene vaihtamaan ajatuksia keskenämme, miten löydämme yhteiset ratkaisut? Hankalaksi voi mennä tulevaisuus.
Amerikassa asiat ovat poliittisen keskustelun osalta vielä huonommin, mutta siihen Suomi ei toivottavasti ikinä vajoa.

7 tykkäystä

Takapihalta puut nurin ja takkaan.Talo peruslämmölle ja pipo päähän ja villahousut jalkaan.Noilla keinoilla säästää jo kevääseen tonnin niin voi sitten hyvillä mielin hypätä vaikka taksiin ja lähteä pubiin juomaan pään täyteen.

7 tykkäystä

Tonnilla tuskin saa takapihalle edes puuntaimia kaadettujen täysikasvuisten tilalle. Mutta ilmeisesti viestin tarkoitus olikin olla versio pakkasella housuun pissaamisesta. Toivon ainakin.

Tarjoan kolmelle arvon foorumilaiselle ilmaisen peräkärryllisen polttopuita. Edellytyksenä on, että viitsivät tänne Lahden nurkille ajaa, ja että omasta takaa löytyy peräkärry. Privana voi laittaa viestiä mikäli alkaa perskarvat huurtumaan.

74 tykkäystä

Juu en huomannut tarkentaa, että saunotaan selvin päin :upside_down_face:

Ei sitä silloin 1.1.2020 arvannut millaiseen hullunmyllyyn on salkun kanssa ilmoittautunut mukaan.

8 tykkäystä