Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Olen miettinyt täysin samaa, eli tämä energiakriisi ja Venäjän tuomittava hyökkäyssota ei ole vielä välttämättä 2025 -vuonnakaan täysin ohi. Hirveimmät skenaariot itselläni ovat että koko kuluva vuosikymmen on erilaisia ja eri vakavuisia kriisejä täynnä. Voiko uusi 20-vuosikymmen olla kuin 80-luku eli “menetetty vuosikymmen”. En tietenkään halua manata, mutta itselläni on selkäpiissä kutina, ettei kaikkea todellakaan olla vielä nähty. Jos ollaan kuivilla näistä kriiseistä Maaliskuussa 2025 niin huokaisen pienestä helpotuksesta.

2 tykkäystä

Tässähän huomaa olevansa ihan hirveä pihi änkyrä jos kerran yli puolet porukasta ei ole muuttanut kulutustaan vielä mitenkään.

Itse on ajat sitten tehnyt varastot täyteen klapia, kerännyt pakkaset täyteen riistaa ja marjoja, kilpailuttanut kaikki mahdolliset kulut, säätänyt sähkölämmitykset, laskenut ruokalaskut, vähentänyt kaikkea ei-välttämätöntä kulutusta jne. jne.

En ehkä sen takia, että tässä nyt vielä tiukkaa olisi, mutta ei viitsi maksaa ylimääräistä sellaisista, mitkä ei merkittävissä määrin lisää elämänlaatua.

36 tykkäystä

Muistetaan, että tänäänkin on ihan hyvä päivä tukea Ukrainan armeijaa.

Vaikka tässä ei vielä lomautuksen jälkeen ole ensimmäinen palkka tullut, niin tulin siihen tulokseen, että pari kymppiä hyvä laittaa taas tuonne.
Kaikki se on rikkana rokassa ja tekee se itselle ihan hyvää olla päivä tai pari syömättä. Muutaman rynkyn patin tuollakin saa ja tuokin pikkusumma menee parempaan käyttöön tuolla kuin minun elintasoröllöä keräämässä.

24 tykkäystä

Suositus-lukkojen takana istuminen antaa turhan säyseän kuvan. :sweat_smile:

36 tykkäystä

200

Erityisesti teknoon kuuluu nopeat liikkeet. :joy:

19 tykkäystä

Ei sijoitussuositus, mutta mietin vakavissani, oliko tuo viesti huumoria :rofl:. Tulos ei ole noussut 5 vuoteen (varmaan laskenut inflaatio huomioiden) ja “defenseä” on löytynyt lähinnä laskevista kurssihuipuista :smiley:.

Itsekkin kyllä sijoittamisharrastuksen alussa omistin hetken L&T “kun oli korkea osinkotuotto”, mutta myin onneksi nopeasti pois

4 tykkäystä

Vastasin että en ole muuttanut kulutus tottumuksia, kun ei tässä enää “tehostamis toimia” oikein pysty tekemään enään eli viime vuosi jo menty niukasti. Sali maksusta en halua luopua siitä on kuitenkin paljon hyötyä (saa ajatukset irti tästä “via doliorosasta”). Näillä mennään antaa tulla mitä vaan mitä sit tuleekin :grinning:

1 tykkäys

Klikkasin 4 vaihtoehtoa seitsemästä :F jos aikajänne olisi ollut esim vuosi niin olisin todennäköisesti kaikki klikannut. Lomamatkoista ei ole tarvinnut huolehtia aikoihin ja ruoan ostamisen määrässäkin menee jokin minimiraja 4 hlön taloudessa. Sen sijaan autoilu on vähentynyt aivan minimiin (olen tosin aina pyrkinyt suosimaan pyöräilyä jo periaatteen vuoksi) ja uuden matkapuhelimen hankintaa olen lykännyt eteenpäin viimeiseen asti.

Vaikken ole ikinä ollut mestari tuhlaamisessa niin nyt ollaan vedetty melko kireellä vyöllä. Syy on käytännössä emännän hoitovapaat ja sitä rataa. Olen tosin iloinen ettei silti säästöihin ole kauheasti tarvinnut kajota ja olen jopa saanut kolikoita sivuunkin valmiina osakkeisiin, ja tämä on jo voitto. Tällä hetkellä on erittäin huono ajankohta myydä osakkeita pakon edestä mutta siihen on onneksi matkaa. Eikä se maailmaa kaada vaikka säästöihin pitäisi mennä, päinvastoin silloin sitä kokee saavansa parasta valueta rahoilleen että niiden avulla toinen voi olla rauhassa kotona lapsen kanssa, vaikka välillä kyllä ahdistaakin tämä niukkuus. Pelkästään se että on olemassa se säästö, vaikkei niihin tarvisikaan koskea, tuo kriittistä turvaa. Kohta on sitten mun vuoro jäädä kotiin hetkeks, eli vähän aikaa pitää säästöliekillä mennä vielä.

14 tykkäystä

Tai sitten kaikki nämä mainitsemasi asiat on jo otettu tavaksi jo vuosia sitten :slight_smile:

Kilpailutukset tehdään säännöllisesti, sähköstä säästetään, ruoat hankitaan pääsääntöisesti ResQ:sta ja kuljetaan töihin kimppakyydeillä / bussilla, hanoissa säästösuuttimet yms.

Marjat ostan, mutta nekin työkaverin vaimolta joka on ahkera marjastaja

8 tykkäystä

Minulla oli ainakin juuri näin kuten @lekkert sanoo. Kyllä täällä on kovasti säästötoimenpiteitä tehty, mutta ne on kaikki aloitettu jo paljon aikaisemmin :smiley: Joten kyselyyn jouduin vastaamaan, “en ole muuttanut kulutuskäyttäytymistäni”

12 tykkäystä

Kappas, tämä oli hyvä tarkennus.

Onhan nuo omatkin toimenpiteet tehty aina vähintään vuosittain ja ovat ehdottomasti enemmän elämäntapa kuin sitä, että nyt erityisesti johonkin valmistautuisi. Tarkkaan ottaen arjen tasolla ei siis ole täälläkään kulutuskäyttäytyminen muuttunut. Vain kauhistelu on lisääntynyt.

Ainoa kunnon konkreettinen säästötoimenpide kolmeen kuukauteen lienee se, että poimin Inderes-lippis hiessä pakkasen täyteen mustikkaa ja vadelmaa. Tosin olisin tehnyt sen varmaan näin hyvänä marjavuotena inflaatiosta riippumattakin. :billed_cap:

18 tykkäystä

Taas päivän polttavia aiheita!

Hesari kertoo seuraavaa:

”Vuonna 2011 vastaanottorahan perusosan tasoksi päätettiin 70 prosenttia toimeentulotuesta. Tällä hetkellä se on todellisuudessa kuitenkin enää vain 61 prosenttia, sillä siihen ei ole tehty korotuksia samassa suhteessa kuin toimeentulotukeen.“

Mikkonen tarjoaa ratkaisuksi tuen nostamista 323 eurosta 370 euroon. Korotuksen jälkeen perusosan taso olisi taas 70 prosenttia toimeentulotuesta.

Mikkosen mukaan Suomi on tehnyt parhaansa auttaakseen ukrainalaisia pääsemään kiinni turvalliseen arkeen, mutta sotaa pakeneville vastaanottoraha ei riitä ”välttämättömiin perustarpeisiin, kuten ruokaan ja vaatteisiin”.

Tämä fine ja varmasti totta. Korotus euroissa 47€ ja 14,5%. Mutta: Insinöörilehti kertoo:

Opintorahaan on vielä tekemättä uuden lukuvuoden alkaessa voimaan tuleva normaali indeksikorotus, joten opintorahan määrä on nousemassa elokuun alusta alkaen yhteensä noin 5,7 prosenttia. Euroissa opintoraha nousisi tällöin noin 15 euroa kuukaudessa.

Korotettu opintoraha on 268,23 euroa eli 17% pienempi kuin summa, jolla ei ministerin mukaan tule toimeen. → Vihreillä arvojärjestys on siis:

  1. toimeentulotuensaajat 532€
  2. kieltä osaamattomat sotapakolaiset, joiden todennäköisyys nettomaksajiksi päätymiseen on samaa luokkaa kuin Valoen kääntyminen voitolliseksi 370€
  3. Opiskelija, joka toivottavasti joskus on osaltaan kääntämässä tätä laivaa, jota Suomeksi kutsutaan 268€
41 tykkäystä

“ah, mutta opiskelijan odotetaan myös nostavan opintolainaa” lienee se perusselitys.

5 tykkäystä

Itse uskon että opintotukea ei makseta enää 2030-luvulla vaan opiskelut rahoitetaan täysin itse/lainalla. Opintotukihan tuli -70 luvun alussa.

Ainakin haalarikansaa seuranneena rahaa tuntuu riittävän juhlimiseen ja kaikenlaisiin reissuihin :+1:

8 tykkäystä

Ei ihan noin mustavalkoista. Kaikki opiskelijat eivät toki asu opiskelija-asunnoissa, mutta näissä sähkö, vesi ja internetyhteys kuuluvat yleensä vuokraan. Opiskelijoilla on myös paljon paremmat edellytykset tehdä esimerkiksi ilta- ja viikonlopputöitä sekä mahdollisuus ottaa opintolainaa, josta vielä ajallaan valmistunut saa merkittävää etua.

Suomessa ei opiskelijalla ole hätä, jos ei sellaista tilannetta itselleen rakenna. Monella vain tuppaa olemaan prioriteetteina kaikki muu paitsi ne varsinaiset opinnot ja elämän rakentaminen opintojen ja valmistumisen ympärille.

Asuntoa ei ole pakko saada kaupungin ydinkeskustasta, ulkona ei ole pakko syödä, klubeilla ei ole pakko bilettää, ei ole pakko olla uusinta iPhonea jne. Elämä on valintoja ja opiskeluun panostaminen on yksi niistä. Tästä on toki jo aikaa, mutta tunsin opiskeluaikana EU:n ulkopuolelta Suomeen muuttaneen opiskelijan. Hän suoritti kurssit hyvillä arvosanoilla ilman minkäänlaisia tukia tehden kaikki viikonloput töitä ja monet illat.

Kun suhteuttaa asioita niin huomaa kuinka etuoikeutetussa asemassa Suomessa opiskelijat ovatkaan. Lämmöllä muistelen niitä aikoja, kun isoimmat vastuut oli muutama työvuoro viikossa ja kurssien läpäisy.

22 tykkäystä

Suomihan on siitä erikoinen maa, että yliopisto-opiskelukin on paitsi maksutonta, niin siitä saa jopa rahaa ja lähes nollakorkoista lainaa.

31 tykkäystä

Olen hivenen hämmentynyt ‘pro’-sijoittajien sanailusta twitterissä.

Viimeisin heitto (en linkitä) sieltä liittyi ‘pa*kasalkkuun’, joka muodostettaisiin seuraavista firmoista: Harvia, Remedy, QT, Kamux.

Ainoa businesta haittaava fakta joka seuranneessa keskustelussa ilmoitettiin, oli sähkön hinnan vaikutus saunomishaluihin. (tämä siis saattaa olla Harvialle ongelma - tietyllä aikavälillä. No, meillä jokaisella on oma sijoitushorisonttimme :roll_eyes:)

Alkaa näyttää siltä että pro-osasto muodostaa mielipiteensä kurssikehityksen perusteella aivan kuten me kuolevaisetkin. Toki noista osa tai kaikkikin ovat jossain vaiheessa olleet yliarvostettuja mutta miten se niiden liiketoimintaan liittyy?

Kamuxia en seuraa koska en halua sijoittaa käytettyjen autojen kauppaan, mutta muut ovat salkussa ja aion ostaa lisääkin.

Tosiasiassa tämä oli tietenkin vain löyhä aasinsilta jotta pääsen vihdoinkin postaamaan kaikkien aikojen lempisitaattini tänne :slight_smile::

43 tykkäystä

Maailman osakemarkkinoilla on tapahtunut hyvin pieni värähdys, eli 16 % lasku vuoden alun huimaavasta ath:sta.

13 tykkäystä

Fingrid varoittaa sähköpulasta tulevana talvena. Alustava arvio tehotaseesta Suomessa tulevana talvena (sisältää okiluoto 3:n sekä tänä vuonna valmistuvat tuulivoimahankkeet):

Entä jos Olkiluoto 3 viivästyy ja/tai muutkin kuin Norja alkavat rajoittaa sähkön vientiä? On jännittävä nähdä, miten tällaisen elintärkeän hyödykkeen hinnanmuodostus tapahtuu markkinoilla ennen kuin se loppuu kokonaan :sweat_smile:

7 tykkäystä

Kävi kriisissä miten vain, niin taitaa olla aika sanoa hyvästit edes kohtuullisen halvalle bensalle tai sähkölle. Niitten hintaa tuskin tiputetaan entiselleen vaikka pystyisikin. ainakaan vapaaehtoisesti.

Yritykset pitänee viimeiseen asti kiinni nyt nousseista hinnoista.

4 tykkäystä