Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Fortumin markkina-arvosta on häipynyt tänä vuonna suunnilleen 15 miljardia. Helsingin pörssistä löytyy tällä hetkellä seitsemän yhtiötä, joiden markkina-arvo on tuota enemmän. Eli Suomesta löytyy muutamia ihmisiä, jotka voivat ryssiä rahallisesti mitattuna vielä Fortumiakin enemmän :slight_smile: Yksi näistä on Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark, joka oli aikanaan… no, ostamassa Uniperia Fortumille :slight_smile:

28 tykkäystä

Täytyy kyllä ottaa syvälliseen tarkastukseen nimenomaan alkuperäinen sijoituspäätös ja miksi se muuttui omassa pääkopassa niin nopeasti. Keskihinnan alentaminen muissa salkun riveissä taisi olla syynä. Sitten takaisin osto ihan perus fomo. Hyviä neuvoja :+1: Sijoitus suunitelman hiomiseen ryhdyttävä jottei sama pääsisi toistumaan ainakaan usein

3 tykkäystä

Ei kyllä kävisi kateeksi Kajaanin Petriä, jos olisi vielä Inderesillä töissä. Voisi olla nimittäin jonkin verran vihaisia sijoittajia kimpussa. Oli ”parhaimmillaan” osta-suositukset samaan aikaan mm. Orthexissa, Harviassa ja Kamuxissa. Nämä kaikki osakkeet ovat nyt vain valitettavasti suorastaan romahtaneet tänä vuonna.

18 tykkäystä

Vauhdikasta on nousu euriborkoroissa. Tänään 1,483%. Keskimääräinen asuntolainan kokonaiskorko kipuaa jo yli kahden prosentin.

11 tykkäystä

Elä elä @Sijoittaja-alokas , sinähän olit vain oikeassa tässä:

“Orthex - kippojen Harvia” :smiling_face_with_tear:

(Taustatukea täältä!)

6 tykkäystä

Alkaa olemaan melko kallista sähkölämmitteisen isohkon omakotitalon lämmittäminen talvipakkasilla näillä hinnoilla.

Ei taida 1000€/kk riittää. Veikkaisin, että monet kotitaloudet tulevat olemaan ongelmissa mikäli hinnat eivät laske.

20 tykkäystä

Joo. Viime tammikuussa meni sähköä jonkin verran alle 4000kWh, joten fakta olisi että ei ensi talvena 1000€/kk riittäisi. MIKÄLI ei olisi vielä määräaikainen sopimus voimassa, huh huh. Ihan ei oltaisi vielä valojensammumisvaiheessa, mutta joutuisihan sitä aika monesta asiasta kiristämään verrattuna nykyiseen 6,xx snt/kWh-soppariin. Autotallin voisi myös laittaa kylmäksi ja jättää prätkän ropeltamiset kesäkeleihin…

Mutta sinänsä pieniä murheita nämä, jos ruoka tulee pöytään ja meillä on rauha maassa :man_shrugging:

18 tykkäystä

Ihmisillä on nyt paniikki päällä ja näillä hinnoilla nähdekseni otetaan jo näkemystä Suomessa että seuraavat asiat pitävät paikkansa vuoden - kahden sisällä. Olettaen siis että tuosta kalliista sopparista ei pääse esimerkiksi maksamalla eroon.

  • Olkiluoto 3 ei valmistu kaupalliseen käyttöön vuoden sisällä.
  • Talvet tulevat varmasti olemaan äärimmäisen kylmiä seuraavat kaksi vuotta. Toki tämä on realiteetti muutenkin mitä pohjoisemmaksi mennään.
  • Sota Ukrainassa jatkuu vuosia ja Venäläinen kaasu ei rauhan jälkeenkään kelpaa Euroopassa.

Nähdäkseni Suomen kontekstissa tuolla OL3:lla on kriittinen asema, ja ottamalla 35snt/kWh kiinteä soppari kahdeksi vuodeksi sitoo potentiaalisesti itsensä melko vaikeaan asemaan. Jos pahin skenaario ei toteudukaan niin sähköyhtiöillä tulee olemaan näillä hinnoilla lihavat vuodet.

Uskon myös, ehkä hieman naiivisti, että jos sähkön hinnat jatkavat tästä vielä paljon nousuaan, on poliitikkojen puututtava tähän. Meillä on varalla mm. hiilivoimalaa, jonka saisimme halutessamme verkkoon käyttöön muutaman kuukauden varoajalla, jos vain poliittista halua löytyy.

9 tykkäystä


Avasin Youtuben, ensimmäisenä mainoksena tuli vastaan venäläisten “tiedustelutaxin” mainos, Yango…

Käytätkö taksipalvelu Yangoa? Käyttäjien tiedot saattavat päätyä Venäjän tiedustelun käsiin, Viro kielsi jo it-jätin - MTVuutiset.fi

6 tykkäystä

Foorumilla on kyllä @Sijoittaja-alokas ja monien muiden käyttäjien toimesta näkynyt empaattinen ja kannustava henki haastavassa markkinatilanteessa.

Oheinen viestini oli hieman kieli poskessa kirjoitettu, mutta sain nopeasti aktiiviselta foorumilaiselta yksityisviestin. Hän jakoi muutaman yleisen ajatuksen, joita hän pyrki miettimään, jos sijoitukset ressaavat. Ei tietenkään ottanut kantaa tai neuvonut suuntaan tai toiseen, mutta viestistä huokui sellainen tuen ja välittämisen meininki. Arvostin elettä suuresti :handshake:

Tuli jopa pieni morkkis, että ilman leukailuani tuo huomio olisi voitu antaa jollekulle, joka saattaa tarvita sitä minua enemmän. Mutta uskoisin, että noin matalalla kynnyksellä annettu tuki kyllä on tavoittanut sitä tarvitsevia ja toki minäkin sain siitä hyviä eväitä jatkoon :pray:

33 tykkäystä

Itse päädyin ottamaan 2v määräaikaisen sopimuksen hinnalla 30,50 snt. Hirvitti silloin, hirvittää vieläkin, mutta ainakin pystyn hyvin arvioimaan tulevat laskut. Päätöksen taustalla oli puhtaasti riskiarvio oman talouden osalta. Tällä sopparilla pystyn elämään ilman että täytyy alkaa säästöihin koskemaan, pörssisähköllä (joka oli käytännössä ainut vaihtoehto) tilanne voisi olla pahimmillaan erittäin huono. Toki toi soppari voi käydä kalliiksi, mutta ei kuitenkaan niin kalliiksi, että se uhkaisi omaa taloutta. Jokaisen tilanne on kuitenkin omanlaisensa ja jos sähkökulutukseni olisi erilainen pitäisi varmasti tehdä erilaiset päätelmät.

Bonuksena tietysti se, että määräaikaisen sopimuksen voi purkaa, mikäli muuttaa.

10 tykkäystä

Mielenkiintoinen näkemys.

Sähköpörssissä 28 vuorokauden keskimääräinen sähkön hinta on ollut 30,29 snt/kWh, ja nyt eletään elokuuta.

Ao. kuvaajassa viime vuoden keskiteho viikoittain. Elokuussa tehontarve suunnilleen 60-70 % talven tarpeesta. Huomioi myös tuonnin osuus, joka saattaa tyrehtyä ensi talvena. Olkiluoto 3:n teho (1600 MW) ei riitä korvaamaan tuontia.

Ukrainan sota voi kestää vielä vuosia, ja nyt Venäjä on tekemässä Ukrainassa “maailman suurinta sähköryöstöä”.

Yhdysvaltain Kiovan-lähetystön entinen energiapäällikkö Suriya Jayanti arvioi, että mikäli Venäjä tosiaan onnistuisi täysin ottamaan ukrainalaisen voimalan haltuunsa, tulisi se heijastumaan läpi kansainvälisten energiamarkkinoiden.

Lisäksi tilanne ajaisi Ukrainan riippuvaiseksi Euroopan unionista, jossa sähkön hinnat nousivat viime viikolla ennätyskorkeaksi.

Jos Venäjä varastaa Zaporižžjan ydinvoimalan, on se ongelma koko Euroopalle, Jayanti summaa.

On tiedossa, että Venäjän strategiana on hallita energiaa. Voi olla että olen pessimisti, mutta minusta tuntuu, ettei viimeistä korttia ole vielä lyöty pöytään.

3 tykkäystä

Nyt on pienimuotoinen virhe käynyt kuvatekstissä :sweat_smile:

image

54 tykkäystä

Venäjä ylennetty jo Fortumin tytäryhtiöksi.

Pitää varoa ettei nyt kellään nousis siellä pissi piähän. Kyllähän niiden inventaarioon taitaa kuulua jo euroopan suurin Zaporižžjanin ydinvoimala, toivottavasti keksivät sille fiksua käyttöä eikä kukaan tupakoi ydinreaktorin vierellä.

2 tykkäystä

Fortumilla vaatimattomasti takataskussaan… Venäjä. :smiley:

4 tykkäystä

1,5% jälkeen tulee oma korkokatto vastaan. Kannatti aikoinaan lukea seuraava artikkeli: Ilmaista rahaa, anyone? | Nordnet jonka perusteella oma ajatus näiden suojausten järkevyydestä muuttui. Toki paljon “tuuria” myös mukana, mutta tuuriahan sitä tässä elämässä tarvitseekin silloin tällöin.

Onko tiedossa minkälaiset sähkösopimukset on tavarataloilla? Käsittääkseni energiakulut iskivät myös esim. Tokmanniin. @Olli_Vilppo . Tässä hieman pähkäillyt miten paljon kannattavuuteen nämä hinnan nousut voivat vaikuttaa.

3 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen lista tätä pohtia
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/arvostetuimmat-brandit-listattiin-tuttu-ykkonen-karjessa-venaja-yhteyksien-ryvettama-yhtio-luisui-listalla/fbb1122a-ca76-4f12-9407-239a63bc30aa

Pakko kyllä antaa :+1: - Martin Paasille ja Miikka Luukkoselle, miettien mitä työtä he ovat tehneet tuomalla konkreettista tietoa kansalaisille ja vinkkejä miten varautua eri asiohiin. Mm. Inflaatio jakso jäänyt mieleen, kaikki tämä korkosuojaus ja kiinteäkorkoisuus puheet ovat kyllä tässäajassa niin erittäin osuviksi todentuneet.

20 tykkäystä