Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Vaikka puhtaasti polttoaineen muuttamisen tuntihinnalla mitattuna tuo voi ehkä kannattaa pitää laskea mukaan myös laitteen osto huolto ja elinkaari. Erilaiset mallit kestänevät 1000-10000 tuntia käyttöä.

Tosin varmaan noilla Baltian sähkön hinnoilla se kannattaisi silti. Saa nähdä nouseeko Suomessakin niin korkealle.

1 tykkäys

Tässä Ylen jutussa 36snt laitteineen. Juttu vuodelta 2016. Olisko nykyään rajahinta 45snt. Olisi nousua 25%.

Mulle on epäselvää että miten sähkön hinta voi ikinä ylittää agregaatti hinnan. Näinhän on tänä kesänä ollut jo satoja tunteja. Jos tuollaisella jokaisen kuluttajan ostetavissa olevalla laitteella voi takoa rahaa ympärivuoden niin joku tässä yhtälössä ei toimi tai joku kusettaa. Kuluttajan ei tarvitse ostaa päästöoikeuksia joten se voi olla selitys.

9 tykkäystä

Keski-Pohjanmaalla sähkön hinta oli vielä helmikuussa 6,13 snt/kwh. Kokkolan energia sanoi toistaiseksi voimassa olevat sopimukset irti ja nostaa 1.10 hinnan 46,29 snt/kwh.Kokkolan kaupunki omistaa 100% kokkolan energian.

16 tykkäystä

@timontti, sulla on näköjään uus hieno profiilikuva.

Tuota onkin helpompi käyttää meemeissä kuin edellistä, joka oli hyvin haastava niihin. :wink: :sunglasses:

image

24 tykkäystä

Verkkoon ei taida saada loppukäyttäjä myytyä takaisin kaiken ihan nollakululla silloisella pörssihinnalla. Lisäksi tuossa voi olla pohjalla halvempi polttoaine ja taas oletus että ei tarvitse huoltoa. Joten voi olla hieman optimistinen.

Toki jos itse tarvitsee sähköt tuo lienee tänä talvena ihan kannattava kuvio.

Tästä tuli väkisinkin mieleen tämä:

3 tykkäystä

Täällä on ollut puhetta dieselgeneraattoreista, niin alkoi kiinnostamaan miten sellainen liitetään kodin sähköverkkoon? Tuskin vaan laitetaan töpseliä seinän ja aletaan syöttämään takaperin energiaa :sweat_smile:. Kuinka monimutkainen systeemi tuollainen siis on? Luulisi että jos sähköä haluaa vaikka katkon aikana itselleen tehdä, niin pääkatkaisija pitää avata ennen kuin syötetään “omaa verkkoa”. Noita varmaan saa täysin automatisoituna tai manuaalisena?

2 tykkäystä

Nyt kun tuon sähkönhinnan muuttaa kohdilleen tähän päivään, niiin taitaa olla polttoöljy, agrregaatti, ostoklapi ym. ne edullisimmat lämmitysmuodot. :sweat_smile:

Ps… Tällainen rakannettu retkipakuun ja monia pakkasöitä nukuttu. Ehkä vapaa-ajan asuntoon myös… Diesel air heater…8KW 12V Diesel Auto Heizung Standheizung Luftheizung Air Heater LCD PKW LKW DE | eBay

4 tykkäystä

Yksi lisäkeino lisätä lämpöä ilmaiseksi, joskin ei turvallisesti, olisi kertoa emännälle paljonko on tehty osakkeilla turskaa vain kahdessa viikossa. Tulee lämpöä, joten vinkkinä kannattaa jättää sen kertominen tammikuu paukkupakkasille!

Lomareissu onkin sitten lähiabsille lounaskorttia käyttäen lounaalle. Ja kävellen… :bearded_person::firecracker:

44 tykkäystä

Tämän päivän sijoittamista; teknistä analyysia ja kryptoja? :scream: t. fomottava boomer, jolla on bitcoiniakin

23 tykkäystä

Näitähän nyt riittää, mutten ihan vielä tällaista lukua ole nähnytkään. Mutta kyllähän näitä isoja torppia suoralla sähköllä tässä maassa tietysti on paljon.

Viime talvena Mutasella kului sähköön joulu-helmikuussa 742 euroa, plus siirto. Jos sähkön hinta nousee Mutasen pelkäämään 50 senttiin, tulevan joulu-helmikuun sähkölaskun suuruus olisi 8 085 euroa.

6 tykkäystä

Just mietiskelin tuota sähkölämmitysta… Kotikaupungissani on paljon taloja kaukolämmössä (miten lie niiden hinta lämmityksen, Omakin lämmitys kaukolämpöä+ilmalämpöpumppu),

Mutta eräällä oletettavasti suht varakkaalla omakotialueella on paljon rintamamiestaloa joissa on sähköllä lämmitys… Niissähän ei ole energiatehokkuus muutenkaan kauhean häävi varmaan…

Siellä jos on mummulla ja pappa vähän huonommin pulssilla näistä asioita saattaa tulla yllätyksenä aikamoista laskua?

Ok jotain säästöjä varmaan on mutta kuitenkin. Eläkeläisellä ei aina ole kovat tulot.

Aika mielenkiintoinen talvi tulossa, mutta ei kyllä tee mieli vaatia Ukrainan tukemisen lopettamista!

6 tykkäystä

Yksinkertaisimmillaanhan se on ihan “jatkojohtoon” laitteiden kiinnitys :slight_smile:

Punainen pää tulee aggregaattiin kiinni, oranssit on “tavallisia” pistokkeita johon saat vaikka telkkarin kiinni.

2 tykkäystä

Tuohon kalliiseen sähköön rahan laitto tuntunee monesta tuskalliselta, koska sillä ei varsinaisesti saa mitään “näkyvää”, vaikka tottakai sillä saa mm. valoa ja lämpöä. Siitä huolimatta ollaan helposti valmiita hankkimaan tonnin puhelin, neljän tonnin sähköpyörä, tai 50.000 euron sähköauto osarilla. Näiden kohdalla ei tee edes tiukkaa tehdä ostopäätös, saatikka sitten jos veivaa pörssissä yhden talven sähköt viikossa. Edelleen meillä Suomessa on asiat melko hyvällä tolalla. On katto pään päällä, eikä pommeja sada niskaan. Jos hieman katselee ympärilleen itse kukin, ja tarvittaessa realisoi niitä hankintoja, joita on ostellut kun hyvin pyyhki, niin veikkaan että moni pärjää. Enemmän olisin huolestunut heidän kohdalla, joilla ei ole varaa edes edellä mainittuihin asioihin.

52 tykkäystä

No juu, toi on tietty selvä että aggregaattiin voi kytkeä yksittäisiä laitteita, ja jakorasioilla/jatkojohdoilla useampiakin. Tarkoitin kysymykselläni ehkä enemmän sellaista jos aggregaatti olisi kytketty syöttämään koko talon kuormia.

E: Perus aggregaatti ei tietenkään jaksa syöttää kovin isoja kuormia, eli aggregaattisyötöllä vain tärkeimmät kuormat käytössä. Mutta ei tarvitsisi pelata jatkojohtojen kanssa jos syöttö olisi suoraan sähkötaulun kautta. Niin millanen kytkentä se käytännössä sitten olisi…

2 tykkäystä

Täällä jotain keskustelua siitä. Ilmeisesti ei mikään iso operaatio ole, mutta vaatii sähköasentajan sekä híukan rahaa. Ilmeisesti kuitenkin alle tonnin luokkaa töineen, ainakin vaikutelma tuosta. Toki tää oli 10 vuotta sitten, mutta tuskin sähkötekniikka hirveästi muuttunut siitä :slight_smile:

6 tykkäystä

Ei Suomen tilannetta sähkön osalta voi verrata moneenkaan Euroopan maahan. Täällä käy talvella ohraisesti mikäli patterista ei tule lämpöä ja vaihtoehtoista lämmitysmuotoa ei satu olemaan

7 tykkäystä

kuinkahan tehokas tuo sähköpörssi on hinnanmuodostuksessa? jos soininvaaran puheet pitävät paikkansa niin hyvin epälikvidi ja pienet muutokset kys/tar muuttavat rajusti. miten näinkin yksinkertainen asia voidaan sekoittaa näin pahasti?

Rakentamalla tuulivoimaa.

Sähköverkossa mikään ei ole niin tärkeää kuin se, että sähkön tuotanto on täsmälleen sama kuin sähkön kulutus. Tuulisähkö tuottaa sillion kuin tuulee, ja jos kulutusta ei silloin ole, joudutaan hintaa laskeman niin paljon että vesivoimaa ei kannata ostaa, koska on pakko. Silloin kun ei tuule, käytetään patoaltaisiin kertynyttä vesimassan potentiaalienergiaa tuottamaan sähköä, ja ostetaan se kalliilla koska on pakko.

8 tykkäystä

Tuosta on ihan mökkikäyttöön versio Teplostarilla ja löytyy CE merkinnät niin ei vakuutusyhtiökään evää korvauksia jos sattuu torppa kärähtämään.

https://www.teplostar.fi/tuote-osasto/mokkilammittimet/

3 tykkäystä