Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Täällä jotain keskustelua siitä. Ilmeisesti ei mikään iso operaatio ole, mutta vaatii sähköasentajan sekä híukan rahaa. Ilmeisesti kuitenkin alle tonnin luokkaa töineen, ainakin vaikutelma tuosta. Toki tää oli 10 vuotta sitten, mutta tuskin sähkötekniikka hirveästi muuttunut siitä :slight_smile:

6 tykkäystä

Ei Suomen tilannetta sähkön osalta voi verrata moneenkaan Euroopan maahan. Täällä käy talvella ohraisesti mikäli patterista ei tule lämpöä ja vaihtoehtoista lämmitysmuotoa ei satu olemaan

7 tykkäystä

kuinkahan tehokas tuo sähköpörssi on hinnanmuodostuksessa? jos soininvaaran puheet pitävät paikkansa niin hyvin epälikvidi ja pienet muutokset kys/tar muuttavat rajusti. miten näinkin yksinkertainen asia voidaan sekoittaa näin pahasti?

Rakentamalla tuulivoimaa.

Sähköverkossa mikään ei ole niin tärkeää kuin se, että sähkön tuotanto on täsmälleen sama kuin sähkön kulutus. Tuulisähkö tuottaa sillion kuin tuulee, ja jos kulutusta ei silloin ole, joudutaan hintaa laskeman niin paljon että vesivoimaa ei kannata ostaa, koska on pakko. Silloin kun ei tuule, käytetään patoaltaisiin kertynyttä vesimassan potentiaalienergiaa tuottamaan sähköä, ja ostetaan se kalliilla koska on pakko.

8 tykkäystä

Tuosta on ihan mökkikäyttöön versio Teplostarilla ja löytyy CE merkinnät niin ei vakuutusyhtiökään evää korvauksia jos sattuu torppa kärähtämään.

https://www.teplostar.fi/tuote-osasto/mokkilammittimet/

3 tykkäystä

Kiitos hyvästä vastauksesta kysymykseeni @MoneyWalker! :slightly_smiling_face:

Arvostan tällaisia kattavia vastauksia, jossa ei anneta “varmoja totuuksia”, koska sellaisia harvemmin tosiaan on. Vastaukseksi johdosta pystyn itse vielä ajattelemaan ja tutkimaan asiaa taas eri näkökulmista. Tuossa oli myös asiaa, mitä en tosiaan tiennyt ja osannut ajatella.

Sijoittamisessa aika usein monissa asioissa ei ole varmoja totuuksia, mutta sitten toisilta voi juuri saada tuollaisia ajatuksia joiden myötä oppii paremmin ajattelemaan itse. Eipä ikinä tiedä, mitä käy ja skenaarioita on erilaisia, mutta mitä enemmän oppii ja tietää, niin sitä paremmin osaa varautua kaikkeen, vaikka yllätyksiä tulee aina olemaan.

Ei ole outoa, että niillä tuntuu menevän varsinkin pidemmässä juoksussa paremmin, jolla on näkemyksilleen aina analyyttisia perusteita kuin niillä, jotka mutuina ja “varmoina” ovat menneet fomon perässä. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Muistelot vanhoista hyvistä ajoista varmaan piristää meitä kaikkia näinä synkkinä aikoina. 2007 Forbes ihmetteli miten Nokiaa voi kukaan saada enää kiinni.

Heh. :smiling_face_with_tear:

image

46 tykkäystä

Muistan vielä, kun silloinen Nokian johtaja Anssi Vanjoki sanoi, “ettei Apple ole Nokian kilpailija”. Sitten saman sanoi myös toimitusjohtaja Kallasvuo. Raavin hetken päätäni ja myin osakkeet, kun johto oli täysin pihalla Applen iPhonen potentiaalista. Olin silloin vasta nähnyt iPhonen esittelyvideon. Siitäkin oli selvää, että Nokialla ei ole mitään tuotetta, jolla kilpailla Applen kanssa. Ylimielisyys iski Nokiaan tuolloin. Jos oltaisiin oltu nöyrempiä? Ehkä Nokia olisi vielä pelissä mukana. Android alustalla Samsungin kanssa kilpailemassa? Mahdollista.
Valitettavasti johto ei tuolloin ollut lainkaan hereillä. Hintalappu ylimielisyydestä osoittautui kovaksi myös koko Suomelle. Harvinaisen kallis menetetty mahdollisuus tehdä bisnestä vielä pitkään matkapuhelimissa.

58 tykkäystä

Ei kun he olivat kommenteissaan vain aikaansa edellä. Jobshan totesi Kallasvuolle myöhemmin jossain konferensissa että Nokia ei ole Applen kilpailija, ja kuinka oikeassa hän olikaan :wink:

21 tykkäystä

Omat ajatukseni Energia kriisistä ovat kaksijakoiset:

Toisaalta on selvää että Eurooppa tulee kokemaan Crunchin kun tuotantomuodot ja tuotantoketjut ovat talvella kovilla.

Toisaalta Saksan kaasuvarastojen taso on historiallisesti hyvä. Ja Todennäköisyys sille että talvesta selvitään on mielestäni selvästi kasvussa. Tällä hetkellä näyttää siltä että Saksan kaasuvarastot saavuttaisivat 90%. Kulutus alkaa kiihtyä lokakuussa, mutta isoin muutos tapahtuu marraskuussa. Tällä hetkellä kaasuvarantoihin virtaa noin 0.3% päivässä. Eli 90% tai jopa lähes 100% skenaario vaikuttaa mahdolliselta.

Tätä kaasun varastointia ei aja tällä hetkellä pelkästään Venäjältä tuleva kaasu.
Jo ennen Kriisiä Venäjän osuus EU:n Kaasuntuonnista oli noin 40%.


(Eurostat, 1.)

Saksan kaasun tuonnista. Kun katsotaan viime viikkojen tuontia tulee kaasu lähes täysin muualta.
Huomattavaa on myös suuremmat virtaukset mm Norjasta. Nämä virtaukset lähentyvät 3 TWh/ pv.

Saksan talven keskikulutus oli noin 4.5 TWh/ pv talven (Marras-huhti) keskiarvona.
Viime viikkoina saksaan on Virrannut noin 3.5 TWh/pv kaasua.
Nykyiset 200 TW/h varastot riittäisivät siis talven yli jos suuria muutoksia kaasun tuonnissa ei tapahtuisi. Näiden varastoiden pitäisi toivottavasti kasvaa vielä 10-15%.

Venäjältä tuleva kaasun tuonti Saksaan on erittäin mitättömällä tasolla. Yhteensä noin 600 MWh/ Day tahdilla. Eli pelkkä Venäjän tuonnin katkaisu ei enään riittäisi Saksan jäädyttämiseen.

Tämän päälle tulee vielä ns demand destruction ja energian säästötoimet.
2022 on energiankulutus on ollut selvässä laskussa, ja Saksan teollisuuden kaasunkäyttö laski heinäkuussa -21%!!!

Heinäkuu on eriasia kuin talvi-kk. Ja teollisuus =/= maa → Mutta kysynnän jousto antaa itselleni positiivisen kuvan siitä energia tulee riittämään. Ei kannata aliarvoida markkinatalouden kykyä joustaa kriisitilanteissa.

Lähde:
https://www.bundesnetzagentur.de/EN/Areas/Energy/Companies/SecurityOfSupply/GasSupply/Downloads/08-Aug_22/20220826.pdf;jsessionid=212C72FE8795DC19A29A87D4FE7AE5C1?__blob=publicationFile&v=3

Tilanne on toinen Suomessa:
Kaasu, Öljy ja Kivihiili kattavat noin 20% yhteistuotannostamme.
Suurin osa tästä on sähkön ja lämmönyhteistuotantoa sillä näissä prosesseissa päästään kovaan jopa 80% hyötysuhteeseen.
Screenshot_1272
(Tilastokeskus)
Lisäksi meillä on lauhdevoimatuotantoa, mutta sen osuus on Lauhdevoiman pienten hyötysuhteiden takia niin pieni, että en huomio sitä tässä.

OL3 tuotannon käynnistyminen riittäisi lähes täysin kattamaan maakaasun osuuden Suomessa.
Suomeenkin saadaan kuitenkin tilanteesta huolimatta maakaasua, korkeammalla hinnalla.

Lisäksi tuomme Talvella sähköä, tämän sähkön hinta tulee olemaan korkeampi.

Aihe johon voimme palata myöhemmin.

Mutta omaan silmään kuulostaa siltä että kaiken tämän negatiivisen kommentoinnin keskellä vaikuttaisi siltä että Saksa tulee selviämään Talvesta, Huomauttaisin että Saksa on eriasia kuin Eurooppa. Mutta pidän seurauksena ehkä julkista kommentointia yliampuvana.

Muuttaisinko sitä? En. On tärkeää että toteutamme kyseiset energian säästötoimet ja säästämme energiaa. Niin tulevan ilmastokriisin kun nykyisen kaasukriisin kohdalta.
Ainoa tapa miten ihmiset saadaan näihin toimiin on vahva julkinen keskustelu ja vaade.
Nykyiset energiakriisin muutokset ovat tärkeitä yhteiskunnillemme myös jatkoa ajatellen.

2C lämpötilan lasku tai saunomatta jättäminen sekä muut ovat pieni hinta sille että saadaan Rauha Eurooppaan. Sähkön säästö toimiin tulee ryhtyä.

Mutta ehkä me selvitään. Tän postin vois lopettaa itselleni rakkaisiin, mutta vapaasti suomennettuihin sanoihin Warren Buffetilta. (https://www.nytimes.com/2008/10/17/opinion/17buffett.html)
“Osta Eurooppalaista”
“Jos odotat leskenlehtiä, olet myöhässä.”

pps. Faktuaalisiin ja mielipide eroihin saa puuttua. Omat virheet logiikassa on aika kiva tiedostaa.

Kiinnostava ketju aiheesta.

1: EU imports of energy products - recent developments - Statistics Explained

53 tykkäystä

Pysähdyin ihan miettimään tarkemmin tätä vuotta ja sijoitus"tuottoja" kolmesta salkustani (ost+aot+aot) jotka ovat nykyisen palkkatyöni vuosiansioitten verran pakkasella alkuperäisestä sijoitetusta summasta :cold_face: toki tänä vuonna on tultu enemmänkin alas mutta salkut oli vuoden alussa vielä sentään reilusti voitollisia. Ihmeen vähä vatuttaa tämä asia, eihän se tietenkään kivalta tunnu menettää rahaa, mutta ihmeen vähä asia ahistaa :thinking:

Antaisitko sinä vuoden ilmaiset työt työnantajalle?
Minä: en helkkarissa, yhtään tuntia en tee ilman korvausta :rage:
Sijoitustuottosi ovat YTD -50%? Minä: ihan sama :facepunch: :sunglasses:

54 tykkäystä

Meinasin laittaa euroopan energiakriisiketjuun mutta menee niin ohi, että tulkoot tänne:

Täytyy heittää väliin aivan superdaijukommentti. Olen asunut kerrostaloissa nyt kohta puolet elämästä. Tätä ennen omakotitalossa kotona.

On ihmetyttänyt aina. että on se saakeli, kun talvellakin on pakko hengailla kotona shortsit jalassa ilman paitaa. Tarvitseeko tosiaan olla sisällä TALVISINKIN näin lämmintä? Onko pitkähihaiset, villapaidat ja sukat tarkoitettu vain Lapinreissun somekuviin? Tarvitsen itse niitä vain mökillä. Skidinä tuli totuttua paljon kylmempiin sisätiloihin kun venytettiin penniä ja kotia lämmitettiin puulla ja sähköllä.

En tiedä olisiko mahdollista saavuttaa mitään merkittäviä sähkönsäästöjä, jos tulisi määräys, että peruslämpöjä on pudotettava yksi-kaksi astetta tjms.
Kerrostalojen lämmitys taitaa olla suht. energiatehokasta eikä ehkä osu siis sähkönsäästöön, mutta kait JOTAIN hyötyä… äiti Gaialle saattaisiin tälläkin.

40 tykkäystä

image

Otsikosta jo tuli fiilis, että ei enää. Ei enää uusia tietoja ja viikkoa kiitos. Entisistäkään vielä selvinny. :smiling_face_with_tear:

3 tykkäystä

Aloita omasta huoneistostasi ja väännä patteritermostaatteja pienemmälle, niin lämpötila laskee. Kerrostalossa lämpöä tulee muista huoneistoista väliseinien läpi riippuen huoneiston sijainnista talossa, mutta se ei riitä alkuunkaan. Sitten näyttämällä “BioVital-mannekiiniltä” vastailet naapureiden ihmettelyihin miten voit olla noin pirteä, energinen sekä vitaalinen, sanomalla, että laskit huoneistosi lämpötilaa. Esimerkki tehoaa.
Kerrostalossa on myös sellaisia asukkaita, jotka palelevat vaikka sisälämpötila on +24C. Asunto-osakeyhtiössä yhtiökokous päättää millaista sisälämpötilaa tavoitellaan. Usein siellä on enemmistönä nämä “vilukissat”. Valtiovallalta tullut selvä ja velvoittava määräys sopivan alhaisesta maksimilämpötilasta olisi hyvä selkänoja taloyhtiön hallitukselle. Asukkaiden tilanteet vaihtelevat iän, sairauksien, varallisuukisen yms suhteen, joten tilanne ei ole yksioikoinen.
Itse tykkään nukkua viileässä ja makuuhuoneeni lämpötila on talvella 17-19C, patteritermostaatti on täysin kiinni asennossa.

18 tykkäystä

Itse kuulun vilukissoihin, mutta tulevana talvena koitan pudottaa lämpötilaa kerrostaloasunnossani 19 asteeseen. Villasukat on käytössä jo 22-23 asteessa talvella mikä on alin mukava lämpötila itselleni. Katsotaan mitä tulee, mutta koitan kantaa korteni kekoon.

Jos vilukissatkin koittaa pitää 19-20 astetta, ja lämminveriset menee 1-2 astetta alle, niin eiköhän Suomessa vältytä suurimmilta kriiseiltä. Keski-Euroopasta en mene vannomaan.

Yhdessä tästäkin selvitään. Pahempaakin on koettu. :finland:

30 tykkäystä

Isänmaallista päästä talvella kynttilänvalossa lukemaan kirjallisuutta viileässä asunnossa. Vaikkakin sähkönhinta ei vielä itsellä vuoteen muutu ja sähkölaskun vuoksi ei tarvitsisi tehdä mitään säästöjä. Ruuan laitotkin olen suunnitellut siirtäväni iltaan/varhaiseen aamuun.

:finland:

9 tykkäystä

Onks tää nyt se Ekan mainostama twin engine?

20 tykkäystä

Nyt sitten bongailemaan. Kuka näkee ensimmäisen?

29 tykkäystä

Vastaava polttomoottorilla kotimaisella polttoaineella.
image

21 tykkäystä

Tuli tästä mieleen, että saisiko foorumille jonkun “ajastustoiminnon”. Ois metkaa että vois laittaa itselleen 1-2-3-5 vuoden päähän “muistuta minua tästä viestistä”.

Sitten viiden vuoden päästä pätkähtäisi muistutus kun loggaa ineen ja: voittoa. Toki, voihan nämä laittaa omaan kalenteriinkin, mutta kehitysideana. :slight_smile:

8 tykkäystä