Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Aika vähän villoja tästä hätäkokouksesta. Indereksen aamukatsaus summaa mielestäni hyvin: Ennen olisi aina päätetty painaa lisää rahaa, oli ongelma mikä vain, nyt se tie on kuljettu.

Mitä enemmän soininvaarat (vaikka muuten fiksu mies) kehottaa kansaa tekemään nyt pitkiä sähkösoppareita, sitä enemmän on tuolla ylikuumentuneessa sähköfutuurimarkkinassa kysyntää, eikä tarjonta lisäänny.

Jään edelleen odottamaan jotain oikeita ratkaisuja, toki takuuvaadepuolta voisi tarkistaa paremmin toimivaksi myös moninkertaistuneiden hintojen maailmassa.

Inde:
"
Konkreettisia toimia tai suunnitelmia Bloombergin uutisessa ei vielä ollut. Näin ollen tietoa Von der Leyenin
tarkoittamista toimista tai niiden vaikutuksista sektoriin ei ole. Keskustelua on ollut ainakin sähkön hintakatosta,
päästökauppamekanismin uudistamisesta, jonkinlaisten hintamekanismien käyttöönotosta sekä
verotuksellisista toimista (mukaan lukien ns. windfall -vero).
Mahdollisia interventiota ei ole helppo toteuttaa niin, ettei se vaikuta markkinoiden toimintaan myös
negatiiviseksi ja markkinamekanismi toimii kuitenkin oikein. Tukitoimilla on ollut myös ennustamattomia
negatiivisia vaikutuksia, ja sektori itse varmasti arvostaisi näkyvyyttä myös pidemmän aikavälin
toimintaympäristöön. Onkin siis kriittistä, että mahdolliset ratkaisut ovat järkeviä ja auttavat myös
pitkäaikaisemmasta kehityksestä"

2 tykkäystä

Fiskarsissa on uusi lupaava toimari, ja kyllähän heidän parempaan toki pitäisi pystyä noilla eväillä.

Ihmettelen kyllä , miksi näinkin asiallinen keskustelu meni ohi aiheen. Joko Harvia tai Fiskars lienee jollekin arka aihe ?

Energia-aiheesta tuli mieleen. Meillä on ongelmana se, että kerrostaloasunto on kesät ja talvet ihan liian kuuma. Edellisen asukkaan aikana sisälämpö oli jotain 24-27 astetta, mutta pattereiden sulkeminen, pesuhuoneen lattialämmitylsen säätö minimiin ja ilmanvaihtokoneeseen “kesäkennon” vaihtaminen (tuloilma ainoastaan kesällä kuumaa) sai lämmön putoamaan 21-23 asteeseen, mutta sen alle ei päässyt millään.

Viimein taloyhtiöön saatiin lupa asentaa ilmalämpöpumppuja. Laitettiin pelkästään viilentävä malli, koska lämmitystä ei tarvita ikinä. Mikäli pumpun jättää nytkin pois päältä niin lämpö nousee nopeahkosti sinne 22-24 asteeseen, vaikka tuloilma on kylminä öinä alle 15 astetta.

En voi käsittää tällaista energian tuhlausta tai vaihtoehtoisesti surkeaa LVI-suunnittelua. Miten voi olla mahdollista, että kämppä on kuuma talvellakin kylmillä pattereilla ja kylmällä tuloilmalla? Pumppuja ja viilennysvaihtoehtoja tutkiessa selvisi, että samaa ongelmaa on ympäri Suomea. Eikö asuntoihin pitäisi työntää automaattisesti ihan jotain tyyliin 17-19 asteen peruslämpöä ja pattereiden ja tuloilman kautta säätää ylöspäin, jotta jokainen asukas saa säätää halunsa mukaan? Tuntuu hullulta, että pitää kissojen ja koirien kanssa etsiä viilennyskeinoja (ennen pumppua), jotta keskellä talvea saisi kämpän viileäksi.

Ennen pumpun hankintaa kämpässä kävi muutama LVI-mies tutkimassa eikä lämmönlähteitä löytynyt. Kun paikalle saapui kaikista ylimmän arvon tyyppi niin hän kehotti pois lähtiessään kietomaan vaatteita pattereista lähteviin lämpimiin millin paksuisiin pystyputkiin. Siinähän olisikin hienoa LVI-suunnittelua kun asunnoissa käytettäisiin kauluspaitoja eristeinä.

Ilmottaudun siis mielelläni energiatalkoisiin. Vääntäkää tämän taloyhtiön lämmitys ensimmäiseksi pienemmälle!

Positiivisena asiana lisättäköön, että kohta ei ainakaan löylyt lämmitä asuntoa.

22 tykkäystä

Eihän pudotuksen tarvitse äkkiä tapahtua. Jos korot jääkin pidemmäksi aikaa korkeiksi, ei nykyiset arvostustasot ole kestäviä ja alas voidaan tulla hitaasti parin vuoden ajan tms.

1 tykkäys

Johtui varmaan lyhyestä viestistäni. Noudatan tiukasti vanhaa kunnon lyhyestä virsi kaunis-sääntöä kaikessa viestinnässäni.

Usein, jos alalla menee hyvin, kilpailijoita tulee lisää. Toki , jos brändi on vahva, vallihautaa on, mutta Harvian paremmuutta en kuluttajana oikein ymmärrä. Fiskarsin saksista sen sijaan voin helposti maksaa tuplat mitä kilpailijan.

1 tykkäys

Kerrostalossa asuessani lämpötila oli pysyvästi vähintään 27 astetta ja luulen, että kaksio lämpeni kokonaan kylpyhuoneen kautta, sillä suihkun ja saunan putket(?) hohkasivat jatkuvasti niin kuumana, ettei sietänyt kättä pitää päällä. Kyselin asiasta isännöitsijältä, joka kertoi, että vedenlämpötila putkissa täytyy olla korkea, ettei legionellabakteeri pääse lisääntymään. Joku putkieristys olisi kuitenkin ollut kiva, ettei kämppä olisi ollut kuin pätsi kesät-talvet… Itse ei voinut vaikuttaa lämpötiloihin lainkaan. Saunominen ei houkutellut koskaan, kun tiesi, millainen tropiikki siitä aina seurasi seuraaviksi tunneiksi.
Kämpän patterit tuntuivat aina viileiltä, joten tuskin niille oli koskaan käyttöä.

5 tykkäystä

“Hieman” kasvua :smiley:. Sentään jotkin kasvuyhtiöt eivät petä odotuksia edes tässä markkinaympäristössä.

Ainakin vähän vanhemmissa kerrostaloissa käytännössä kaikki päällekkäin olevat patterit ovat samassa nousussa. Samaan aikaan voi olla osissa kämpistä melko viileää ja toisissa taas melko kuuma eikä omien termostaattien säätö paljon auta.

Mutta tässähän voisi siirtää teille kasan vuolukiviä lämpenemään ja, kun ovat lämmenneet, kantaa ne tänne meille ja tuo kylmät tilalle. Te saatte viilennystä ja me lämpöä.

Tätä sitten toistaa n. kerran vuorokaudessa.
Kätevää ja tosi säästeliästä - varsinkin, jos jättää polttoainekulut ja ajankäytön huomiotta …

3 tykkäystä

Niin K-Rauta, Biltema jne myyvät putkieristettä ei kokoisille putkille, joilla voi hukkalämpöä estää edullisesti. Tämä vinkkinä kaikille kun nyt pitää energia alkaa säästämään. Tuota eristettä ei tarvitse mitenkään kiinnittää ja leikata pysty leipäveitsellä, onnistuu eristäminen kaikilta.
Esim. teknisen tilan lämpötila laskee 40-asteesta 20 asteeseen kunhan eristätte kuumat putket, on se sitten lämmityksen tai lämpimän käyttöveden putkista kyse. Myös kylmän putken voi eristää, silloin ei pintaan kondensoidu kosteus vedeksi ja sisältä pysyy kylmänä…

5 tykkäystä

On. Kaupassahan on aina kaksi osapuolta ja jos minä ostan huipulla, niin…

9 tykkäystä

Tämä lähti heti kuunteluun. Sijoituskästin tyyppien haastatteluun oli päässyt @Karo_Hamalainen. :slight_smile:

"Puhuimme Karo Hämäläisen kanssa IPO:ista eli listaantumisista. Pohdimme miksi niitä tehdään, kannattaako niihin sijoittaa ja miten niillä voi tehdä hyvää tuottoa."

Aiheet:

6:44 Mikä on listauntumisanti?
17:45 Merkitse ja myy strategia
29:48 Analyysi listautumisanteihin
49:02 Mielenkiintoisimmat listautumiset

3 tykkäystä

Onko tosiaan niin, että en voi myydä Nordnetilta OST:lta osakkeita ja ostaa niitä AOT:lle tavallisena kauppana? Tulee tuollainen virheilmoitus.

Aika karmea yllätys vähävaihtoisissa osakkeissa, kun tarkoitus on nyt sulkea OST.

5 tykkäystä

Aloin miettimään myös miten paljon kerrostalo asujiin muutokset tulevat vaikuttamaan. Jos ajattelisi, että pienen kerrostaloyhtiön kiinteistösähkön kulutus on n. 50 000-80 000 kWh. Tuommoinen 20c hinnan nousu +14 000€ kuluihin. 70 asunnolla n. +200€/vuosi/asunto.

Lisäksi oma sähkönkulus voisi arvioida 1500-3000kWh +400€/vuosi/asunto.

Jos molemmat laskisi yhteen niin n. 50€/kk kulutuksen nousua (ja tämä nyt ei laskettuna huonoimman tilanteen mukaan)

Mielenkiintoista tuleeko vaikuttamaan vuokraus/asuntomarkkinoihin. Luulisi ettei ainakaan kauheasti varaa olisi vuokralaisille maksuja siirrellä :thinking:

2 tykkäystä

Isovaihtoisissa ei iso ongelma, mikrovaihtoisissa isompi ongelma ja isohko riski. Aloitin kuitenkin projektin.

Varsinaisesti tiliä ei kai kannata sulkea verosyistä kuin vasta joulukuussa. Silloin tietää onko jotain mitä vähentää - ja optimoida niin ettei tule tappiovuotta milloin en vissiin voisi vähentää kotitalousvähennyksiä verotuksesta (pokerinpelaajalla ei ole verotettavia ansiotuloja).

Voisiko jopa olla järkevää odotella OST:n sulkemisen kanssa hyvää plussavuotta jolloin verovähennys leikkaa 34% mukaan?

2 tykkäystä

Kerrostaloiss tosin taitaa suora sähkölämmitys olla melko harvinainen tapa lämmittää. Tällaisen lähteen löysin kerrostalojen lämmitysmuotojen jakaumista: Lämmitysmuodot Suomessa - Koutsi - HSY:n verkkokurssit

Nyt toki maalämpö yleistyy ja siten sähkönkulutus kasvaa, mutta ainakin omassa taloyhtiössä sähkön osuus ja projisoitu sähkön osuus taloyhtiön kokonaiskustannuksista on melko marginaalinen.

Ja niissä missä on suora sähkölämmitys, lienee olisi nyt viimeistään siirtyä johonkin älykkäämpään ohjaukseen ja lämmittää yösähköllä ja muutenkin kysynnän ollessa alhainen. Mitä isompi talo sen suurempi massa ja siten paremmat mahdollisuudet hyödyntää tuota mahdollisuutta (vähemmän heilahtelua sisälämpötilassa).

1 tykkäys

Ai ostaisit omat osakkeet? Ei kai tuon pitäisi olla sallittua millään välittäjällä.

2 tykkäystä

Tietääkseni putkien pintalämpötila ei voi olla liian korkea ja on säännelty - jos korkea täytyy eristää. Isännöitsijän pitäisi puuttua asiaan ja tuntea alan standardit.

Varmaan nuo pystyputket ovat paksumpia kuin milli, mutta eniwei. Ylimmän arvon tyyppi oli jäljillä. Nykyiset asunnot ovat hyvin eristettyjä ja tiiviitä, joten lämpöhäviöt ovat pienet. Ilmanvaihto on niin pientä, ettei se auta asiaa mainittavasti vaikka se tulisi nolla asteisena sisään. Lisäksi ilmaislämpöjä tulee jonkin verran esim. suuri taulutelevisio.
Nuo pystyputket vievät lämpimää vettä ylimpiin kerroksiin. Aivan ylimmässä kerroksessa on ulkoilmaa vastassa muista huoneistoista poiketen yläpohja eli vesikatto. Siellä tarvitaan enemmän lämmitystä. Ehkä siellä lämpöpatterit ovat samanlaisia tai vain hieman isompia kuin alimmissa kerroksissa, koska niiden tila on rajoitettu tai ulkonäköseikoista johtuen. Näin ne tarvitsevat enemmän ja lämpimämpää vettä kuin muut asunnot. Tämä johtaa pystyputkien suureen lämpötilaan, mikä lämmittää asuntoja. Joku jo tuossa aiemmin mainitsikin pystyputkien eristämisestä Bilteman tms. eristeillä. Sen olisi jo rakennusliikkeen pitänyt tehdä. Putkille voi tehdä myös eristetyn koteloinnin.

“Viimein taloyhtiöön saatiin lupa asentaa ilmalämpöpumppuja. Laitettiin pelkästään viilentävä malli, koska lämmitystä ei tarvita ikinä. Mikäli pumpun jättää nytkin pois päältä niin lämpö nousee nopeahkosti sinne 22-24 asteeseen, vaikka tuloilma on kylminä öinä alle 15 astetta.”
Ulkoseinät kuumenevat auringossa helposti 40-60 C-asteeseen. Eristyskään ei auta, koska lämpö hiipii pikkuhilja päivän kuluessa myös eristyksen läpi. Tuloilman määrä on pieni, joten sekään ei jäähdytä paljoa (5-15% ILP:n tehosta). Jos ympäröivät huoneistot ovat kuumempia, niin väliseinien läpi tulee myös lämpöä.

3 tykkäystä

En puhukkaan tässä lämmityksestä ollenkaan vaan muusta sähkönkulutuksesta.