Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Pekka taisi oppia kerrasta :face_with_hand_over_mouth:

13 tykkäystä

Enpä ollut tarkkana ennen reverse splittiä, (15:1) salkkuuni illmestyi ilmestyskirjan peto…toivottavasti tämä ei ole salkkuni tuho nyt sitten…

image

7 tykkäystä

Hyvää 92. syntymäpäivää Buffet :partying_face:

37 tykkäystä

Uhka vai mahdollisuus laittaa rahaa SRV:n osakkeisiin. Ääneen sanominenkin saa melkein oksennusreaktion, mutta onhan se aika halpa kasa sitä itseään.

2 tykkäystä

1,758%. Tässähän melkein joutuu korkoliikkeitäkin kommentoidessa käyttämään rakettiemojeja.

Joko kohta alkaa näkymään asuntomarkkinoilla?

4 tykkäystä

Kiitos tosi mukavasta palautteesta! :slight_smile: Siitä tuli tosi hyvä mieli.

Sulla on käynyt huono tuuri ainakin parin osakkeen osalta, mutta itselläni ei ole loppujen lopuksi ollut erityisen paljoa huonoa tuuria, vaan huonoa taitoa ja tietämystä. :slight_smile:

Yritän tuoda tietynlaiseen synkkyyteen hyvää mieltä ja vertaistukea. Pitää myös muistaa punaisina sijoitusaikoina, että tämä on vain sijoittamista. Oikeasti todella uskon, että pitkässä juoksussa vähän järkeä käyttäen, niin käy hyvin sitkeälle sijoittajalle, kunhan ei ota tolkuttomia riskejä tai hulluttele. :slight_smile:

En anna sijoitussuosituksia, mutta suosittelen tutustumaan ensiksi muihin kohteisiin kuin Hyzoniin. :smiley: Jos halua harrastaa nimenomaan osakesijoittamista, niin kauheasti ei mene vikaan, jos tekee säännöllisesti ostoja ja fiksusti hajauttaen. Marcus, nämä ajatukset ja ohjeet eivät ole varsinaisesti sulle, kunhan halusin muistuttaa vain yleisesti muistuttaa näistä asioista. :+1:

10 tykkäystä

Olen ollut huhtikuusta asti melko passiivinen osakemarkkinoilla. Läheinen sairastui ja kuoli heinäkuun lopussa. Nukuin sairaalassa läheiseni kanssa samassa huoneessa hänen 31 viimeistä yötään, mikä mahdollistui sillä, että en ollut vakituisessa työssä. Nyt poisnukkumisen jälkeen olen huolehtinut kaikista asioista hautaamisen ja myös perunkirjoitusten aloittamisesta. On ollut raskasta.

Koska minulla ei ole edes ollut työmarkkinatukeakaan, olen nyt viimeisten viikkojen aikana sitten tehnyt opettajan sijaisuuksia. Rahaa on jostain saatava, jotta pystyy sitten maksamaan elämisen kulut sekä myös viime vuodelta tulevat suuret veromätkyt (verotus on edelleen kesken).

Voipi olla, että tällaisena aikana ei kannata hötkyillä osakemyyntien suhteen ainakaan, vaikkakin suhdanteet eivät vaikutakaan mitenkään hirveän hyviltä. Nyt on hyvää aikaa suunnitella eri vaihtoehtoja myös tulevien investointien suhteen sekä niiden rahoittamisvaihtoehtoja. Suhtaudun aika optimistisesti kaikesta huolimatta tulevaan, vaikka korot nousee ja inflaatio jyllää korkealla. Ei mahdollinen taantumakaan vie kaikkia mahdollisuuksia. Veivailun jätän nyt kuitenkin vähemmälle, vaikka sieltä pikavoittoja saattaa silloin tällöin napsahdellakin…

124 tykkäystä

Näihin on aina hyvä suhtautua suolan kera:

jos foorumaisilta joskus kysytään mitä markkinoilla tulee tapahtumaan, kannattaa aina vastata. lisääntyvä volatiliteetti. olette aina oikeassa.

1 tykkäys

Tsemppiä. Yhteisön piällysmies saa toimia karhumarkkinassa ukkosenjohdattimena…

Harva on juotettu väkisin humalaan ja sama koskee salkun kalapitoisuutta. Krapula on ihan itse aiheutettua. Varmasti kyrsii, mutta ei siitä pidä muita syyttää.

10 tykkäystä

Savo-Solarin H1 tulosta silmäillessä tulee väkisinkin mieleen urheiluun liittyvä lausahdus: Miten voi laukoa 2,1 m etäisyydeltä maalista 2,5 m ohi.

11 tykkäystä

Avasin salkun ja katsoin, että pitkästä aikaa plussaa salkussa. Jes!

Sitten lähdin kauppaan. Kallista bensaa tietysti kului ja sapuskat maksoi 10% enemmän kuin vielä 6kk sitten. Ostin jotain pahuksen katkarapuja pienen pussin hintaan 4,50e. Palasin kotiin huomatakseni, että euribor 12kk raketoi ja viikon sisään tulossa asuntolainan tarkistus.

Klikkasin jälleen itseni Nordnetin sovellukseen ja totesin, että yli prosentin plussa pörssissä on kääntynyt miinukselle. Jenkit avasi myös miinuksella. Salkkuni edellinen vihreä päivä taitaa olla jostain heinäkuulta.

Ja minä olen sentään sitä onnekkaampaa sakkia, jolla on halpa sähkösopimus ja hallittava asuntolaina. Melkoiseen keitokseen on Eurooppa itsensä saanut, eikä jotenkin yhtään ihmetytä, että Jenkit seilaa tästäkin kriisistä pienemmin vaurioin.

64 tykkäystä

Kiitos kysymyksestä! :slight_smile:

Teen aika vähän kauppaa tai no… ostan mä aika säännöllisesti, mutta en erityisen usein. Ajoitukseni ovat olleet varsin mielenkiintoisia ja varmaan mainitsemasi TA:n avulla ehkä tällaiset kummalliset ajoitukseni vähenisivät. Joku muukin muistaakseni vihjasi, kun huomasi mun tehneen useampia ostoja tai myyntejä varsin huonoissa kohdin, että olenko miettinyt hieman TA:n käyttämistä pienenä tukena ja apuna.

Uskon, että teen jotain selkeästi väärin näiden tiettyjen ajoitusteni kanssa ja juuri, vaikka tuota TA:ta opettelemalla noita pahimpia mokia tulisi ehkä vähemmän tehtyä. Toki siis muuten olen pyrkinyt miettimään ja harkitsemaan jonkin verran, että milloin myyn ja ostan, mutta en selvästi tarpeeksi.

Pitää ihan oikeasti miettiä + opetella näitä juttuja ja välillä kysellä ajatuksia muilta. Toki kaikessa muussakin on mulla on paljon opeteltavaa. :slightly_smiling_face:

8 tykkäystä

Alkuun ei tarvitse opetella kuin ihan muutamat perusasiat, joihin kuuluu myös stoploss. Huonot ostot kannattaa lopettaa ajoissa, myyntikulut näyttelee lopulta hyvin pientä osaa kokonaisuudessa. Vastaavasti target kannattaa asettaa aina etukäteen - jos se on loppuelämän holdaaminen, niin sekin on määritelmä. Stoppari huolehtii kuitenkin silloinkin, ettei tappiot pääse lipsahtamaan ohi huomion. Materiaalia on paljon selattavaksi - paperitreidaaminen on aina hyödyllistä. Kirjaat vaikka vihkon kulmaan kohteen ostot perusteluineen, määrittelet stopparit ja targetit. Sitten seuraat, miten onnistuit. Rinse and repeat, kunnes saat ajatuksesta kiinni.

28 tykkäystä

Mulle yksi sijoittaja on korostanut stoplosseja useammassa yhteydessä, rehellisesti sanoen sellaisia mulla ei ole ollut ja niistä olisi varmasti ollut mulle hyötyä.

Jotain kehittymistä olen itsessäni nähnyt, mutta laskisin vielä itseni noviisitasolle, mikä ei varmasti ketään yllätä. Sun vinkkisi ovat yksinkertaisia ja sellaiset sopivat mulle, koska teen vielä yksinkertaisia virheitä eikä perusasiatkaan aina ole ihan hallussa.

Kiitos vielä paljon vinkeistäsi! :pray: Laitan viestisi kirjainmerkikseni. Täytyy oikeasti ryhdistäytyä eikä toistaa samoja virheitä - ainakaan niin paljoa. Saatan palata vielä tähän keskusteluumme.

8 tykkäystä

Onko jotain dataa että stopparien käyttö on mitenkään järkevää? Miksi se johtaisi pitemmällä aikavälillä hodlaajalla parempaan lopputulokseen? Jostain rullaavasta stopparista puhumattakaan.

Keskon myyminen stopparilla koska walmartilla oli yllättävän paljon kertaluontoisia kuluja ei välttämättä ole järkevää.

Eikö “tuulikselle” olisi järkevämpää vaikka käyttää vain RSI:tä ostojen ajoittamiseen tms., jolloin ei ehkä aina kovimpaan 2vko hypeen ajoita ostojaan? Vaikkei sekään tietenkään mikään hopealuoti ole.

Tottakai, mutta kannattaako hinnan vai arvon olla se mittari?

Jos uskot että jokin yhtiö on hyvä sijoituskohde 10e hinnalla jolla ostat sitä ja sitten sysip***an sentimentin takia se laskee 8 euroon ilman uutisia - kannattaako silloin myydä vai harkita vaikka lisäämistä - jos edelleen uskot että jopa 10 euron hinnalla se olisi hyvä sijoitus?

Eri asia jos fundamentit muuttuu.

26 tykkäystä

Näinhän se menee, kuten kirjoitit. Yleensä laskumarkkinassa oikein etsimällä etsitään syitä, miksi lasku tulee jatkumaan sen vuoden pari. Toiseen suuntaan viittaavat asia tahdotaan sivuuttaa hyvinkin helposti. Vastaavasti nousumarkkinassa asiat nähdään aivan liian optimistisesti.

Konsensus mielipide harvoin taitaa olla hyvä ennustus tulevaisuudesta ja tunteen perusteella harvoin tulee tehtyä hyviä sijoituspäätöksiä.

2 tykkäystä

Olen niin paljon kirjoittanut aiheesta aikoinaan, etten jaksa aloittaa jankkaamaan. Jos olet buy&hold sijoittaja, niin kyllä siinäkin tapauksessa olisi hyvä määritellä kunkin sijoituskohteen osalta perusteet, miksi on ostanut, miksi on lisännyt ja asettaa niille tavoitteet. Myös se tappioraja sitä ajatellen, ettet olekaan täydellinen sijoittaja. Suurin syy päätyä putoavan puukon kohteeksi on juuri se, ettei ole määritellyt itselleen sitä rajaa, missä sijoitus todetaan epäonnistuneeksi. Sillähän ei ole merkitystä, onko se stoploss automaattinen sell order vai teetkö sen manuaalisesti.
Viittasin muutenkin asiassa siihen, että miksi ryhdytään treidaajaksi, jos ei ole treidaajan taitoja ja apuvälineitä. En suositellut sitä tässä yhteydessä kenellekään. Moni on puolihuomaamattaan treidaaja ilman, että sitä on sen tarkemmin miettinyt.

57 tykkäystä

Todella hyvää pohdintaa! Itse lukeudun tuohon joukkoon, jotka toisinaan tekevät liikaa ‘treidejä’, ajattelematta sitä niinkään treidaamiseksi! Hyvin avasit silmiä tekstilläsi :slight_smile:

Mielenkiinnosta, miten itse koet, pitäisikö se 'raja" olla kurssisidonnainen, vai suoritus (funda) sidonnainen? Itse arkailen stoplossin käyttöä juuri tästä syystä: jos koronamonttuun mennessä olisi ollut rajut stopparit ja ne olisi napsahtaneet pohjalla/lähellä sitä, uskon, että olisin missannut suurimmat tuottoni. Toki taas nyt olisi välttänyt isoimmat turskat.

Itselleni muistiinpanoksi, että pitäisi opetella stoppareiden käyttö etenkin kireästi arvostelluissa firmoissa, etenkin härkärallin ollessa kuumimmillaan :sweat_smile:

13 tykkäystä

Eihän sitä määrittele kukaan muu kuin sinä itse ja sen voi tehdä kunkin kohteen osalla vaikka eri perustein. Fundapohjaisesti voi stoploss kurssi määräytyä ihan yhtä hyvin. Olennaista on se, että tappioraja on jotenkin sinulla määriteltynä ja toimit sen mukaan. Sitä ei pidä määritellä siinä vaiheessa, kun kurssihinta muuttuu vaan siinä vaiheessa, kun teet hankinnan ja perustelet sen itsellesi.
Jos se on teknisesti toteutettu valmiina stop sell orderina, olet suojautunut siltä, että yöllä taivas putoaa niskaasi ja aamulla katastrofi on jo ovella.

15 tykkäystä