Inderesin kahvihuone (Osa 5)

MIKÄS HARVIAN ON? 15,09 ja plussalla?

16 tykkäystä

“YKSITTÄISELLÄ asiakkaalla sähköt olisivat poikki kaksi tuntia kerrallaan, jonka jälkeen katko siirtyy toiselle alueelle, kunnes kierto tulee täyteen. Tämän jälkeen kierto alkaa alusta. Sähköt asiakas saisi takaisin vähintään neljäksi tunniksi ennen seuraavaa katkoa.”

Kertokaas palstan sähköasiantuntijat, miten kahden tunnin katkoa vastaan voisi suojautua niin, että kotitoimistossa tarvittavat laitteet, kuten tietokone ja näyttö, pysyvät toiminnassa. Jonkinlainen UPS boksi ilmeisesti nurkkaan, mutta riittääkö niissä potkua noin pitkäksi ajaksi?

Kalliiksi tulee. Kuluttaja-UPSit on suunniteltu hoitamaan sähköverkon virtapiikit (suomessa hyyyyyvin harvinaista) ja pienet “brownoutit”, korkeintaan minuuttien katkokset.

Jos pitäisi kaksi tuntia pysyä pystyssä niin tarvitsee melkoisen järeät vehkeet. Lisäksi pitää muistaa että vaikka kone pysyisi pystyssä, jos verkko lähti alta koska paikallinen nettiyhteyspiste koki saman virtakatkon, hommasta ei välttämättä ole ihan hirveästi iloa vaikka oma kone pysyisi pystyssä.

Läppäreissä onneksi on sisäänrakennettu monituntinen “UPS” kunhan normikäytössä on verkkovirrassa. Jos sen päälle on mobiilinettitikku niin sillä voi tehdä jo paljon vaikka sähköt olisi poikki olettaen ettei tukiasemalta lopu virta (näissä on kyllä varavoimaa mutta en tiedä kauanko jauhavat jos alueelta on sähköt poikki, tuskin montaa tuntia)

1 tykkäys

Jos haluaa varautua sekä energia että ruokakriisiin, niin ostaa kellarin täyteen pottuja, joista imee sähköt hyötykäyttöön ennen syömistä:

image

Tai sitten ostaa vaikka aggregaatin (ei ehkä paras ratkaisu kerrostalossa), jos ei halua että sähköt katkeaa hetkeksikään (jolloin tallentamattomat tiedot esim. excelissä voisi kadota), pitää varmaan UPS hankkia:

Eikö UPSia voi alkaa syöttämään esim. aggregaatilla katkon aikana, kunhan vain selvitty itse katkosta? Ei tosin mitään kokemusta kuluttaja UPSeista.

6 tykkäystä

Olen kahden serverrackin konesalissa käyttänyt UPS:a jossa 4 isoa akkua. Riittää just 2 tuntia…

Nyt sulla osui ajoitus !

Harvia 15.14 EUR +1.68%

13 tykkäystä

Kannettava ja 2kw ups, noissa yleensä jo tukevampi akku. Tulee helposti toimeen useammankin tunnin. Jos lisäksi voi nettiä imuroida kännykästä tai vastaavasta. Kännyköitä ja niiden käyttämiä verkkoja ei tietenkään voida ajaa alas. 2kw UPS taitaa maksaa noin 200€.

Meillä on eatonin UPSi mikä pitää lähinnä päällä reitittimen n. 2h ja muutaman muun ei niin paljon virtaa vievän laitteen. Eli netti pelaa ja läppäri ja tabletti toimii omalla akullaan. Toinen vastaava UPSi varmistaa hellan latauspumppua että ehtii tulet palamaan pois ennen kuiin pumppu pysähtyy ja järjestelmä keittää.

Voi - niissähän on perus schuko pistoke :wink:

1 tykkäys

Teoriassa kyllä, ts. UPS antaa sen viisi minuuttia aikaa virittää aggregaatti jauhamaan ja siitä sitten virtaa laitteiden pystyssä pitämiseen. Ja akut sitten uudelleenladataan kun verkkovirta on palannut.

Ihan samaan tapaan isot varavirtalaitokset (sairaalat tms) toimivat - akustoilla pidetään homma tolpillaan sen hetken kun varavoimakoneen käynnistykseen menee ja se sitten jauhaa pidempään (rajoittavana tekijänä polttoainesäiliön koko)

5 tykkäystä

Ei mene oma perjantai vielä piloille näin laajan viiveen johdosta :sweat_smile:

4 tykkäystä

Pitää hakea äkkiä viinamäyräkoira virosta että selviää tuon yli :grimacing:

10 tykkäystä

Joka. Helv. Kerta.

7 tykkäystä

Sain taannoin “perintönä” isältäni muovipussillisen taskulamppuja. Oli ilmeisesti ostanut jossain vaiheessa aina uuden, kun lisävaloa jostain syystä tarvitsi. Vanhuus on ihanaa aikaa – paljon yhteistä lapsuuden kanssa – tuskin maltan odottaa.

Suuri osa lampuista oli ihan led-valoja. En raaskinut silloin viedä kierrätykseen tai se jäi jotenkin vain tekemättä – noh, laitoin talteen autotallin hyllylle. Hyvä niin, sillä tässä taloudessa ei valo lopu, kunhan käyn vain täydentämässä paristovaraston. Tännehän saa oikean valoshown tuntikausiksi. Oli montaa eri sorttiakin niitä lamppuja väreineen päivineen.

Uuden läppärinkin kävin hankkimassa – sellaisen jossa akun pitäisi riittää pitkäänkin sähkökatkoon. Merkkiä en mainosta, sillä lupasin jossain vaiheessa jättää kaikki sen merkkiset kaupan hyllylle. Vapaan innovaation vihollinen, kilpailun tappaja jne. No, laitoin tarran logon päälle, josko unohtaisin ostaneeni sen. Mutta akku kestää. Kiitos vaan foorumin yllyttäjille…

Mitä muuta ihminen tarvitsee sähkökatkon varalta? Täällä ollaan jo valmiita talven haasteisiin eikä tarvetta aggregaatille.

Jaa noh, sähköperämoottorin pari isoa akkua on sitten vielä varalla. Niistähän saa hyllystä löytyvän kevyehkön invertterin avulla 230V/300W tehoa hyväksi aikaa. Ja sehän wattimäärä riittää jo vaikka mihin.

6 tykkäystä

Villasukat ja kossupullo lämmikkeeksi… jos ei riitä, niin sitten vielä raamattu… ja ainiin… kriisiin kun kriisiin sopii aina WC-paperi.

1 tykkäys

Vaasasta tulee nyt niin rahoituksen professoreiden kuin sähköyhtiöidenkin avauksia

12 tykkäystä

Jos on salkussa lähes mitä vain, niin tuulee ja kovaa. Pohjoisesta :smiley:

9 tykkäystä

Pitää kiirehtiä Varteissa ”Miten inflaatio vaikuttaa osakkeisin?” -jaksoa, koska tätä menoa pian pääsee tekemään jakson ”Miten deflaatio vaikuttaa osakkeisiin?”. :sweat_smile:

60 tykkäystä

Tavallaan ihan fiksua kirjoitusta Vuorensolalta tässä artikkelissa, missä hän puhuu ajankäytöstä ja sijoittamisesta

Että jos pyörität vaikka 100 tuhannen salkkua ja saat grindattua sitä keskimäärin prosentin eli tuhat euroa keskivertotuottoa isommaksi osakepoiminnalla ja sen vuoksi luet analyysejä 200 tuntia vuodessa, saat tuntipalkaksi viisi euroa. On selvää, että olisi tuottoisampaa tehdä tuo aika ylitöitä ja laittaa koko roska indeksiin, jos siis rahaa haluat.

Toki tämä ei ole näin yksinkertaista ja on yhtiöiden analysointi järkevämpää kuin moni muu ajanviete. Mutta tämä ajattelutapa on petollinen: yhtiön analysointi kannattaa mieltää työnteoksi, sillä sen tavoitteena on pohjimmiltaan varallisuuden kasvattaminen. Harrastukset ovat sitten erikseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokaiselle ajanvietteellesi on olemassa vaihtoehtoiskustannus. Moni metsästää täältä foorumilta tuottoisia sijoituskohteita. Mutta paljonko vietät aikaa foorumilla päivässä? Entä vuodessa? Olisiko mahdollista hyödyntää tämä sama aika jollain muulla tavalla?

37 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas @MoneyWalker

Felix ei oikein arvosta sitä, että kerätään rahat pois kuljeksimasta, mutta äänivaltaa ei sijoittaja saa :smile:

3 tykkäystä