Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Analyytikkosentimentti on selvästi jäähtynyt. Vuosi sitten oli kunnon kansanjuhlaa osavuosijulkistuksissa ja hatunsyöntiliveissä. Joissakin yhtiövideoissa oli suorastaan vaikeuksia pidätellä hymyä :smiley:.

Nyt vedetään varovaisella otteella ja otetaan kansan vihoja niskaan, kun aiemmat ennusteet on “murskattu” karhumarkkinan alle :smile:. Näin se markkinapsykologia kohtelee meitä kaikkia, oli sitten tavallinen turskankalastaja tai kellokas analyysitalossa.

12 tykkäystä

Komppaan, tämä jatkuva turskan seuraaminen olisi paljon ikävämpää ilman foorumia ja sinua :+1:

Kirjoitustyylisi on ihailtavan positiivistä, koskipa se mitä aihetta tahansa. Koskaan en ole nähnyt sinun valittavan mistään, vaan positiivisen kautta eteenpäin. Samaa asennetta toivoisi näkevän enemmänkin.

Päivää piristää mukavasti sinun itseironiset meemit ja kirjoitukset.

Sijoitusasiaan liittyen, olen samaa mieltä kanssasi. Jos on tehnyt läksynsä huolella, laskumarkkina on vain positiivinen asia, hyvät yritykset kyllä kestävät ja nousevat pitkällä aika jänteellä. Ainakin näin täytyy uskoa kun katsoo omaa salkkuaan :sweat_smile:

Ps. Sampoa haluaisin ostaa halvemmalla, et viittis ostaa sitä lähiaikoina? :joy:

16 tykkäystä

Kannatan tätä ei-sijoitussuositusta, äkkiä alokas all-in Sampoon, kiitos. Päässyt kurssi vähän karkaamaan… :grimacing:

8 tykkäystä

Kiitos paljon, kyllä nämä palautteet aina lämmittävät mieltäni. Olen aidosti iloinen siitä, että juttuni ovat piristäneet sua! :slight_smile:

Minä ja ostotoimeksiantoni löydämme aina hyvin osakkeen ATH-lukemat… on kai sekin jonkinlainen taito. :thinking:

11 tykkäystä

Meillä on työaikapankki käytössä. Teollisuuden alihankintamaalaamo, joten syklinen paikka myöskin. Nykyhetkestä ei auta puhua, kun tilanne on mitä on, mutta normaalisti kesällä tehdään töitä ”ihan simona” ja jouluna lomaillaan välipäivät saldopankin ansiosta.

Meillä pankki on rajattu kohtuu tarkasti ±80 tuntiin. Tunnit kertyvät tunti tunnista, mikäli itse jää jatkamaan päivää tms. Mikäli esimies erikseen pyytää tekemään tuplavuoroa saman päivän aikana esim sairastapauksen vuoksi, tunnit tulee tuplana. Sama lauantai töissä.

Lähes 100% tyytyväisyys työntekijöiden keskuudessa järjestelmää kohtaan.

8 tykkäystä

Osakepainoketjussa oli hyvä kysely liittyen härkämäisyyteen / karhuiluun. Kun suorista osakesuosituksista ei kannata puhua niin kiinnostaisi kuulla muiden mietteitä osakepainoon, varsinkin heidän kenellä ei ole all in ja 100% lasissa kokoajan. Vaikuttaa jotenkin, että markkinatunnelma on parantumassa, oliko pohjat tässä, korkoa nostettiin reilusti, mutta sehän oli jo tiedossa eli se on jo hinnoiteltu kursseihin. Mutta korot eivät ole olleet vielä korkealla kauan, sen vaikutus on täysin toteutumatta vielä. Huonot osarit ja tulosvaroitukset varmasti jatkuvat kunhan tässä 6kk talvea vietetään mm. kovin sähkökustannusten kanssa.

Itselläni on paino vähän alle 50% eli selvästi karhuileva. Mietinnässä on, että voidaanko jo olla nähty lokaalit pohjat? Moni seikka on osakekehitystä vastaan ja edelleen ollaan indeksissä melko lähellä ath-arvoa. Omaan järkeen kävisi hyvin strategia jossa sijoitan loput käteiset talven aikana 5kk:ssa 20% siivuina mielessä varsnkin turvalliset osinko-osakkeet joista saisi tuottoa heti huhtikuussa. Toisaalta se tuntuu liian hätäiseltä. Osakesijoittamiseen lasken kaikki käteiset, siten että vain tulevat palkat jää jäljelle.
Mitkä on muiden karhujen fiilikset?

Markkinoita onnistuneesti ajoittamalla on mahdollista tehdä suurtakin ylituottoa. Tutkimukset ei kuitenkaan tue tämän helppoutta.

Heikki Keskivälikin taisi viimeksi tämän viikon Trader’s Clubissa puhua positioden hankkimisen perusteista. Base skenaariossa sijoitus on hyvä. Huonossakin OK.

Olemme vertauskuvainnollisesti pisara meressä. Indeksitasoille mentäessä suunnan näyttävät muut kuin piensijoittajat / kotitaloudet.

Sinun pitäisi käytännössä arvata mitä muut tekee. Esimerkissäsi et osaa arvioida mitä tulee tapahtumaan, koska ajallisesti hajauttaisit jäljellä olevat sijoituspääomasi markkinoille…silti otat nyt näkemystä laskun jatkumisella. Ristiriita?

2 tykkäystä

On siinä juu ristiriitaa.
Hajauttaisin, mutta omaan makuun silti melko isoilla kertaostoilla suhteessa “varallisuuteeni” ja tulotasooni.
Laskun jatkumisen perusteita jo laitoinkin, korkotason kestävyys ja energiahinta talvella.

1 tykkäys

Itse epäilen laskun jatkuvan, mutten tiedä miten pitkään (ja tietenkin on mahdollista että olen väärässä laskun jatkumisen suhteen). Olen n. 10% sijoitusvarallisuudesta, joka nyt käteisenä, jakanut menemään mattopommituksella sisään 9kk aikana ajatuksella että pohjat saattaisivat olla tuon sisällä.

Toki 2000 ja 2008 romahduksissa romahdus on kestänyt 2-3 vuotta. Nyt indeksitasolla on vajaa vuosi lasketeltu. Voi olla että mattopommitan laskukäyrän alkuseinän ja katselen vielä puoli vuotta laskettelua sen jälkeen. Tai sitten pohjat oli jo ja ostelen nouseviin koko tämän ajan. Tärkeinpänä pidän, etten osta kaikkea huipulta (koska ostin jo OST:n maksimit sieltä :smiling_face_with_tear: ).

Tai sitten tulen toisiin ajatuksiin ja ammun jonain päivänä kaiken sisään, en ole tunnettu sijoitussuunnitelmassa pitäytymisestä.

5 tykkäystä

En ole taikauskoinen, mutta voisitko @Sijoittaja-alokas tehdä palveluksen meille muille foorumilaisille ja myydä kaikki kuutit salkustasi, kiitos.

image

25 tykkäystä

image

85 tykkäystä

Käsitin ehkä väärin, mutta jos olet 90% osakkeissa ja 10% käteisenä niin mielestäni noin pienen summan hajauttamisessa 9kk aikaan ei ole paljon hyötyä. Ellei sitten osu edes sillä prosentin siivulla pohjaan jossa osake kyykkää -99% ja sittenkin nousee sieltä ylös :smiley:

Mistäs sinä tiedät onko se 10 % 1000€ vaiko 10 000 000€?

En ehkä alle 10k€ summia rupeisi ajallisesti noin pitkälle ajalle toki hajautttamaan, kun transaktiokustannuksia ei varmaan saa painettua alle 1% (pl. kuukausisäästö-ETF:t?), mutta kyllä jo tuosta ylempää summaa aina kannattaa hiukan ajallisesti hajauttaa, ellei ole jostain syystä aivan varma ajoituksestaan (kertokaa toki nämä keinot?).

11 tykkäystä

Piti tulla itsekin kehumaan kun juuri kuuntelin, mutta veit sanat suustani!
@Verneri_Pulkkinen näistä teemoista voisit viritellä taas pitkästä aikaa myös inderespodia!
Kaikista hauskinta olisi jos saisit Pipsa-Possun keskustelukaveriksi sinne, mutta kyllä se Juhakin kelpaa, vaikka onkin kusetusmarkkinat ja kriisit saatana. :smiley:

12 tykkäystä

Kääntäen voisi kai ajatella, että jos on tarvetta hajauttaa hakiessaan turvaa niin olisiko syyyä pohtia sitä onko 90% osakepaino sitten liikaa?

Ei voisi. Ajallisella hajauttamisella ei ole mitään tekemistä allokaatioon liittyvän hajauttamisen kanssa. Samalla tapaa pidän ajallista hajauttamista järkevänä, oli sijoitusten kohde korkosijoitukset, osakkeet tai vaikka kiinteistöt. Ajallisen hajauttamisen ideana on pehmentää todennäköisyyttä osua lokaalisti heikkoon ostohetkeen (toisaalta myös lokaaliin pohjaan).

Pohdimpa tässä keskustelun innoittamana sitäkin, että sijoittamisessa riskit (riskejähän ovat tuntemattomien ja odottamattomien tapahtumien toteutuminen sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä) eivät ole suinkaan symmetriset: Negatiiviset uutiset jotka vaikuttavat kurssiin ovat useammin yllättäviä, jonka vuoksi liikkeet ovat nopeita ja voimakkaita, kun taas positiiviset riskit ovat toteutuessaan (ehkä joitain kasvuyhtiö “lottolappuja” lukuunottamatta) jokseenkin odotettuja, ja pitkäjänteisen hyvän tekemisen tulosta, joista merkkejä tihkuu vähitellen. Ehkä juuri tämän vuoksi pidän ajallista hajauttamista järkevänä: väistää helposti ison potin ostamisen ennen kurssin romahtamista, kun taas epätodennäköistä, että missaa rakettinousua. Toki spekulatiivisissa lapuissa tämä ei päde, mutta oma katsomiskantani on varsin “Grahamilainen” enkä pidä niiden ostamista sijoittamisena, vaan spekuloimisena.

3 tykkäystä

Rahtikustannuksista

This week’s spot rates continue downwards at an alarming pace, particularly on the transpacific.”

31 tykkäystä

Kiitos haastosta, yritän avata ajatteluani!
Olen n. 86% osakepainolla nyt. Tätä sisässä olevaa osuutta en halua myydä, koska se on pääosin AOT:in puolella ja veroja tulisi maksettavaksi, ja ei ole mitään takeita että lasku on niin suuri, että hyötyä tulisi yli verojen verran. Tuon 10%-yks haluan kuitenkin hajauttaa, koska kyse on yli puolen vuoden nettopalkasta ja olisi psykologisesti harmillista katsella mahdollista laskua all-in -tilassa. Hajautus ei myöskään maksa mitään, koska rahastolla ei ole merkintäkuluja. Loput 4% (parin kk nettopalkka) jätän harkinnanvaraiseksi laitettavaksi sisään silloin tuntuu pohjaisalta, lähinnä koska tämä antaa maustetta makronseurantaharrastukselleni.
En usko että vakuutin nyt ketään toimintani järkevyydestä, mutta ehkä avasin ajatusmalleja sen takana :slightly_smiling_face:

10 tykkäystä

Älkää nyt liikaa kiusatko @Sijoittaja-alokas :ta. Eikö se riitä, että minä myin juuri viikon sisään ison läjän Harviaa ja tulos on näkynyt eilen ja tänään? :flushed:

21 tykkäystä

Onko Alokas hankkimassa Applea? Ihan vaan kaverin puolesta kyselen… Omppufirma yrittää kovasti pysyä pinnalla ja keikkuu fibo tasolla, teknistä matkaa ylös on vain noin 10%, mutta alas puolestaan yli 20%. S&P500 ja koko pörssi liikkuu samaan suuntaan vähemmän yllättäen.

Olisi ehkä kaikkien kannalta reiluinta, jos hoidettaisiin tämä pelätty romahdus kerralla pois. Onneksi meillä täällä foorumilla sisäpiiritietoa, tarvitaan vain vahvistus alokkaalta milloin tämä käynnistyy.

8 tykkäystä