Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tästähän oli kysely vähän aikaa sitten:

Toki puskurirahasto voinee olla varmastikin muussakin muodossa kuin käteisenä säästötilillä.

5 tykkäystä

Onhan niitä tiukkoja paikkoja ollut, mutta tämä on mielestäni yksi pahimmista vuosikymmeniin ja vaikutus ulottuu aina keskituloisiin perheisiin asti – sellaisiin, jotka ovat investoineet omaan elämäänsä esim. uuden asunnon muodossa.

Yleisen inflaation ja erityisesti Euroopan energiakriisin vaikutukset pienituloisiin voivat olla murskaavat. Ruokalaskun kallistumisen kanssa moni pystyy vielä elämään muuttamalla omia tottumuksia, mutta sähkön hinta pitää saada pysymään alhaalla. Ei Kelakaan pysty käsittelemään kuin murto-osan tukihakemuksista, jos sähkö maksaa talvella 50c/kWh tai sitä enemmän. Sehän on monelle ihan täysi katastrofi.

Hyvin poikkeuksellinen tilanne. Eurooppa ja Suomi ajaa inflaation ja sähkön hinnannousun takia – kuin hidastetussa filmissä – kohti tammi/helmikuun isoa jäävuorta. Ja paatin kapteenisto keskittyy lähinnä yhden työntekijäryhmän perusoikeuksien karsimiseen ja elämän kurjistamiseen entisestään.

7 tykkäystä

Vaikkapa Harvian osakkeina. Minulla oli puskuria kahden vuoden kulujen verran. Nyt potti on tuplattu mutta puskurin koko on enää vuoden kulut.

26 tykkäystä

Tämänkin vuoden parhaat sijoitukset on löytynyt pörssin ulkopuolelta:

  1. Esikoisen syntymä
  2. Kuukauden palkaton vapaa jotta voi omistaa aikaa enemmän lapselle
  3. Työpaikan vaihto siihen duuniin joka oikeasti kiinnostaa.

Pörssin liikkeet ylös tai alas on ollut pelkkää kohinaa taustalla kun vertaa asioihin joilla todella on ollut merkitystä :slightly_smiling_face:

49 tykkäystä

Tämä hetki on nätisti monin tavoin maaliskuun 2009 alulle vastakohta.

Helsingin pörssi oli silloin tullut osinkoineen tonttiin reaalisesti 60 %, nyt toistaiseksi vain 30 %.

Silloin ei ollut taustalla varsinaista pörssihuumaa eikä ollut mitään piensijoittajien suosikkeja jotka olisivat aliperformoineet.

Silloin reaalipalkat olivat lähdössä keulimaan, nyt ottavat osumaa pahiten ainakin sitten vuoden 1956.

Silloin moni ajatteli että kannattaa odottaa asuntojen hintojen laskua. Mutta osalla porukkaa hermot alkoivat pettää koska reaalipalkat ylös ja korot alas.

Keskiluokan elämäntapaan velka ei kuulunut yhtä isosti kuin nyt.

Kaiken kaikkiaan suurin osa keskiluokkaa eli ennätysmukavasti normaalia arkea mut pörssin suhteen kuului asiaan synkistellä koska velkakuplien jälkeinen deleverointihan oli vasta alussa?

Geopolitiikka ei kiinnostanut ketään.

Oma hyvä elämä oli 3.2009 eriytynyt siitä synkkyydestä mitä pörssi näytti ennustavan.

Nyt monella oma hankala näkymä on eriytynyt siitä miten pörssi on massiivisesti korkeammalle arvostettu kuin 3.2009.

17 tykkäystä

Nyt olisi taas se viikko kuukaudesta, kun moni yhtiö saanee edellisen kuukauden talousluvut. Voisi pelata arvausbingoa siitä, mikä yhtiö ensimmäisenä antaa negarin, posarin, tai sanallisen muutoksen ohjeistukseen, jonka voi tulkita negarina, posarina tai hätääntyneille sijoittajille kettuiluna :smiley:

11 tykkäystä

Eikö se oo se trendi että päivää ennen Q3 katsausta sitten varoitus 18:23. :wink:

4 tykkäystä

Tänä vuonna pitää tehdä vähän “veromyyntejä”, potentiaalisia osakkeita on itsellä ihan runsauden pulaksi asti …kele.

Onko porukalla arvioita, mitkä osakkeet tulevat olemaan veromyyntien kärjessä ja mikä mahtaa olla kurssivaikutus niihin.
Itselläni on kaksi kategoriaa, kokonaan luiskaan ja sitten ne, jotka ostan sitten takaisin tai olen ostanut lisää ja myyn kalliimmasta päästä pois. Veromyynti hyöty ja näyttää kauniimmalta salkussa :smiley:, toki tuskin ihan heti kuitenkaan plussalla.

Ihan spekulatiivista pohdintaa vaan haen, kun olen jotenkin antanut itselleni ymmärtää, että näitä on aika monellakin palstalaisella salkuissa :cry:

1 tykkäys

En tiedä onko Suuri taantuma varsinaisesti oikea vertailukohta nykyisen kaltaiselle laskumarkkinalle ja näen suurena riskinä että jengi hakee liikaa mututuntumaa sen ajan pörssistä, kun 2008 on monelle niin tuttu kriisi, josta on saatavilla paljon tekstiä ja videomateriaalia. Itse taas olen yrittänyt fiilistellä Benjamin Rothin mainiota päiväkirjaa Suuren laman pörssiromahduksesta :smiley:

Rakastan sentimentin analysointia aistinvaraisesti ja tällä hetkellä sijoitussentimentti on mielestäni muuttunut huomattavasti muutaman kuukauden takaiseen. Enää ei näe hirveästi huutoja dipistä ostelemisesta ja yhä useampi tuntuu lähinnä toivovan että tuskainen vuosi olisi ohi ja YTD-mittari vihdoin resetoituisi. Hyvin harva etsii nyt uusia sijoituskohteita joilla tehdä isot rahat, vaikka niin juuri nyt pitäisi tehdä, jotta olisi pelikirja valmiina ostoihin ja riittävä määrä itseluottamusta sitten kun hampaat alkavat kalisemaan ja veri vuotamaan kaduilla. :cowboy_hat_face:

Osakkeisiin iskee tällä hetkellä tupla-ankkuri, kun rahaa virtaa koko ajan pois Euroopan sijoittajamarkkinoilta ja talous hidastuu kohti taantumaa korkeassa inflaatiossa, iskien yhtiöiden tuloksentekokykyyn. Pörssihän ei tunnetusti tule nousemaan ennen kuin rahaa alkaa taas virtaamaan markkinoille ja toistaiseksi mielestäni ei ole nähtävillä merkkejä että trendinomainen rahavuoto tulisi tyrehtymään. Itse koen nyt vihdoin pitkästä aikaa pörssin kurssitason olevan varsin neutraalilla tasolla.

Vielä tarvittaisiin kuitenkin se iso ylilyönti ylimyydyksi, joka toivottavasti tulee 22Q4-23Q2 kun jengi alkaa panikoida kylmää talvea, että pääsisi mukaan isosti ostolaidalla ahmimaan näitä herkkupaloja polkumyyntihintaan. Ainakin Euroopan ostalta talous voi hyvinkin mörniä helposti vuosia ja uutta kuplaa on turha odottaa, joten ostajan olisi hyvä saada reilu turvamarginaali ostamiinsa osakkeisiin, niin että keskinkertaisellakin yhtiösuoriutumisella saisi odotellessa mainion tuoton sijoitukselle. Jos hyvin käy, niin se salkkuun päätyvä firma on vielä semmoinen kasvutähti että sitä voi holdata vuosikausia ilman että tarvitsee stressata makrosta tai osakepoiminnasta :money_mouth_face:

Seuraava 3-12 kk saattaa olla sijoittajan kannalta vuosikymmenen tärkein aikajakso, missä tehdään tai hävitään ne isot omaisuudet, riippuen missä suunnassa salkku on ja mitä ostaa tai myy. Jos oksettaa katsoa salkkua ja miettiä osakkeita, olet automaattisesti hävinnyt pelin. Vain osallistumalla ja tekemällä duunia voi voittaa :sunglasses:

95 tykkäystä

nyt taidetaan olla ajassa, jossa lähes kaikki varallisuusarvot tippuvat jonkun aikaa:
-käteinen alas
-korkopaperit alas.
-osakkeet alas
-raaka-aineet alas.
käteinen on itselle huonoin vaihtoehto vaikka sen tippumisen tarkimmin tietää.

2 tykkäystä

On kyllä masentunut olo pörssissä. Foorumikin ihan kuollut.

Pitäisi vissiin olla ostamassa mutta ei ole motia, huomenna kuitenkin lisää punaista.

30 tykkäystä

Hauska sattuma. Juuri viime perjantaina työkaverin kanssa juteltiin, että kuinka paljon pitäisi maksaa, jotta kyseisen herran keikalle menisin. Keskustelussa tein lupauksen, ja lunastan sen nyt, tarjoten sinulle ulospääsyä: Ostan lippusi, eikä sinun tarvitse maksaa väliin kuin 400e (hintaan sisältyy takuu, että käytän lipun, ja kuvatodiste) :slight_smile:

Nojoo leikki leikkinä, mutta kammottavampaa musiikkia saa hakemalla hakea :smiley: (makuasioista onneksi voi kiistellä)

13 tykkäystä

Onko vaan ennusmerkki, että keskiviikkona tulee odotettu 75p ja loppuviikon rallia🙂 Isommilla nostoilla sitten voipi olla niin ettei kannata salkkuja katsella loppuviikolla.

3 tykkäystä

Mistä pörssistä puhut? Hgi? Jenkit vai? Onko heittää dataa paljonko korkeammalle on arvostettu? Paljonko koko indeksin profiili vaikuttaa arvostustasoihin? Jos teknologian paino esim. kasvaa niin tuskin näitä voidaan silloin ihan yks yhteen verrata?

Näin minä ainakin tätä tilannetta luen. Ja kohta on ladattava vähän turboja salkkuun :rocket:

4 tykkäystä

Pörssit ovat selvinneet maailmansodista, atomipommeista ja kaikenlaisista synkkyyden hetkistä historiassa.

Se selviää tästäkin.

Nyt sitä rahaa sinne osakemarkkinoille ja näytöt kiinni :point_right:

29 tykkäystä

Onko toi niitä lyhyen kantaman raketteja? :wink:

5 tykkäystä

Maltetaan vielä. Syöksyhän vain kiihtyy. Viikon päästä saa taas halvemmalle.

2 tykkäystä

Helsinki. Esim. mediaani-p/b kävi hitusen alle 1x maaliskuussa 2009.

@Verneri_Pulkkinen , sulla taisi olla tuorein luku?

Mitä S&P 500 sitten tulee, siellä arvostusero on vielä paljon isompi kun vertaa 3.2009 ja 9.2022. esim CAPE 13x vs. 29x.

3 tykkäystä

ehkä, näistä raketeista kannattaa olla heittoistuin viritettynä reagoimaan hyvin matalaan lentokorkeuteen.

3 tykkäystä