Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Haluan vähän haastaa tätä, kun kokemus on juuri päinvastainen. Useimmilla ihmisillä on varsin heikko matemaattinen päättelykyky ja aivot ikäänkuin menevät “pois päältä” nähdessään mitään kertolaskua monimutkaisempaa, jolloin läväyttämällä ruudulle paljon lukuja ja numeroita ihmisen voi aloittelijan vakuuttaa varsin helposti vaikkapa siitä että Nightingalen osakkeen oikea arvo on vaikkapa 5-10 €. Kuvataide-sijoittajille sen sijaan on varsin helppo naureskella, koska kuka tahansa osaa piirtää viivoja näytölle tai laitaa liukuvan keskiarvon kuvaajan päälle :cowboy_hat_face:

Fundamenttianalyysiin nojaavat sijoitustyylit ovat aina olleet jossain määrin salonkikelpoisempia, mutta jotenkin kummasti aina keskustelijoilta unohtuu että fundamenttianalyysikään ei toimi joka kerta eikä sillä voi tehdä ylituottoa tehokkaassa markkinassa, jos uskoo rahoitusteoreettikkoja. Maailma on täynnä kauppatieteellisistä valmistuneita sijoittajia, joilla on suuria vaikeuksia voittaa edes indeksiä.

Ellei sijoittaja ole poikkeuksellisen lahjakas jossain nichessä, niin useimmat korkean tuoton strategiat vaativat jonkinlaisen työkalun yrityksen arvon määritykseen, osakkeen hinnan liikkeisiin ja makrotalousympäristön muutoksiin. Yleensä sijoittajat ovat sen verran allergisia työnteolle, että he käyttävät vain yhtä työkalua ja sitäkin pahimmillaan pintapuolisesti, jolloin on helppo todeta että niitä muita työkaluja ei tule käytettyä kun ne eivät vaan toimi. Viime vuonna kuuli usein varsin käsittämättömiä huuteluita siitä että makroa ei pysty ajoittamaan, joten sitä ei kannata huomioida. Kuinkas tämä strategia onkaan toiminut tänä vuonna :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nyt taas kuulee paljon puhetta että hintaliikettä ei voi ennustaa ja pohjia ei voi ajoittaa, joten parempi ostaa putoavaa puukkoa ylihintaan ja odottaa rauhassa parempia aikoja. Tämä kuulostaa aivan pähkähullulta! Sinun ei tarvitse osua aina pohjille tehdäksesi näkemyksillä lisäarvoa, vaan se jo riittää että olet hieman keskivertoa parempi. Kaikilta tämä ei tietysti onnistu, mutta omaa potentiaalia on hirveän vaikea arvioida jos ei edes yritä ja vaikka epäonnistuisikin ylituoton tekemisessä, niin aina voi ryhtyä indeksisijoittajaksi (tai jopa tutustua faktorien ihmeelliseen maailmaan :exploding_head: )

Ymmärtääkseni moni kovemman tason treidari pitää näitä Lepikön liukuvia lähinnä P/E -lukuun verrattavissa olevana äärimmäisen yksinkertaisena indikaattorina, jolla ei hirveästi minkäänlaista treidaus-lisäarvoa tehdä. Ylipäätään TA:ssa on varmasti toki paljon hömppää, mutta siellä on myös ehdottomasti arvokkaita työkaluja tutkia hintaliikettä, koska ihmisluonto ja markkinoiden lyhyen aikajänteen epärationaalinen toiminta väistämättä aiheutaa erilaisia epätehokkuuksia ja markkinahäiriöitä, joita sijoittaja voi yrittää hyödyntää. Aina ei tarvitse olla oikeassa, vaan riittää että on keskimääräistä parempi ja tunnetusti keskimääräinen sijoittaja ei edes yritä ymmärtää TA:sta mitään :joy:

Mielestäni sijoittajien kannattaisi yrittää avata mielensä ja pyrkiä olemaan yleisnero, joka ottaa holistisen näkemyksen sijoittamiseen käyttäen laaja-alaiseesti saatavilla olevaa dataa ja työkaluja sijoituspäätöksen tueksi. Opiskeltavaa ja opittavaa riittää kyllä loppuelämäksi, mutta valitettavasti monen lupaavan sijoittajan kehitys katkeaa kuin seinään, kun jäädään liikaa nysväämään mukavuusalueelle eikä osata mukautua jatkuvasti muuttuvan ja kehittyvän markkinan mukana.

64 tykkäystä