Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Pistähän ketju pystyyn! Koronakeväänähän oli vastaavanlainen ketju. Tuossa ketjussa voitaisiin etsiä yhteisölle tuntemattomia / uusia yhtiöitä, jotka voisivat kohtuuttoman paljon laskea esim. likviditeettiongelmien vuoksi, mutta joissa olisi potentiaalia isoihinkin tuottoihin.

23 tykkäystä

Tuonne energiakriisiketjuun kirjoittelinkin Saksan vastaavista aikomuksista. Jos spot-hinta ei muutu (tuskin muuttuu) niin täällä maksellaan yhä korkeita hintoja ja etua saavat vain todella paljon sähköä käyttävät okt-asujat.

Olen kyllä melkoisen pettynyt tähän tukihimmeliin mikä Suomessa saatiin aikaiseksi.

Virossa ja Saksassa saattaa motivaatio sähkön säännöstelyyn aikalailla romahtaa, kun valtio tuleekin väliin. Mutta toki jokainen valtio itse päättää miten rahansa käyttävät.

3 tykkäystä

Hyvä nimi firmalla :+1:

Buy the dip

3 tykkäystä

Tänne kahvihuoneeseen varmaan voi laittaa kun katsellut luonnon ennusmerkkejä ja ruskan punaiset lehdet pääosin tippuneet joka itsessään kertoo jotain.Toissapäivänä pihalla vieraili ensi kertaa vihertikka ( ei ollut harmaapäätikka).Lumen tullessa voi kohta aloittaa puhtaalta pöydältä,enää ei mene kauan aikaa…

1 tykkäys

12kk euribor myös TÄNÄÄN laskussa. Mutta miten ensi maanantaina kun inflaatiolukema meni yli virallisen konsensuksen. Vai oliko tämäkin jo markkinaodotuksissa?

15 tykkäystä

Haluan vähän haastaa tätä, kun kokemus on juuri päinvastainen. Useimmilla ihmisillä on varsin heikko matemaattinen päättelykyky ja aivot ikäänkuin menevät “pois päältä” nähdessään mitään kertolaskua monimutkaisempaa, jolloin läväyttämällä ruudulle paljon lukuja ja numeroita ihmisen voi aloittelijan vakuuttaa varsin helposti vaikkapa siitä että Nightingalen osakkeen oikea arvo on vaikkapa 5-10 €. Kuvataide-sijoittajille sen sijaan on varsin helppo naureskella, koska kuka tahansa osaa piirtää viivoja näytölle tai laitaa liukuvan keskiarvon kuvaajan päälle :cowboy_hat_face:

Fundamenttianalyysiin nojaavat sijoitustyylit ovat aina olleet jossain määrin salonkikelpoisempia, mutta jotenkin kummasti aina keskustelijoilta unohtuu että fundamenttianalyysikään ei toimi joka kerta eikä sillä voi tehdä ylituottoa tehokkaassa markkinassa, jos uskoo rahoitusteoreettikkoja. Maailma on täynnä kauppatieteellisistä valmistuneita sijoittajia, joilla on suuria vaikeuksia voittaa edes indeksiä.

Ellei sijoittaja ole poikkeuksellisen lahjakas jossain nichessä, niin useimmat korkean tuoton strategiat vaativat jonkinlaisen työkalun yrityksen arvon määritykseen, osakkeen hinnan liikkeisiin ja makrotalousympäristön muutoksiin. Yleensä sijoittajat ovat sen verran allergisia työnteolle, että he käyttävät vain yhtä työkalua ja sitäkin pahimmillaan pintapuolisesti, jolloin on helppo todeta että niitä muita työkaluja ei tule käytettyä kun ne eivät vaan toimi. Viime vuonna kuuli usein varsin käsittämättömiä huuteluita siitä että makroa ei pysty ajoittamaan, joten sitä ei kannata huomioida. Kuinkas tämä strategia onkaan toiminut tänä vuonna :stuck_out_tongue_winking_eye:

Nyt taas kuulee paljon puhetta että hintaliikettä ei voi ennustaa ja pohjia ei voi ajoittaa, joten parempi ostaa putoavaa puukkoa ylihintaan ja odottaa rauhassa parempia aikoja. Tämä kuulostaa aivan pähkähullulta! Sinun ei tarvitse osua aina pohjille tehdäksesi näkemyksillä lisäarvoa, vaan se jo riittää että olet hieman keskivertoa parempi. Kaikilta tämä ei tietysti onnistu, mutta omaa potentiaalia on hirveän vaikea arvioida jos ei edes yritä ja vaikka epäonnistuisikin ylituoton tekemisessä, niin aina voi ryhtyä indeksisijoittajaksi (tai jopa tutustua faktorien ihmeelliseen maailmaan :exploding_head: )

Ymmärtääkseni moni kovemman tason treidari pitää näitä Lepikön liukuvia lähinnä P/E -lukuun verrattavissa olevana äärimmäisen yksinkertaisena indikaattorina, jolla ei hirveästi minkäänlaista treidaus-lisäarvoa tehdä. Ylipäätään TA:ssa on varmasti toki paljon hömppää, mutta siellä on myös ehdottomasti arvokkaita työkaluja tutkia hintaliikettä, koska ihmisluonto ja markkinoiden lyhyen aikajänteen epärationaalinen toiminta väistämättä aiheutaa erilaisia epätehokkuuksia ja markkinahäiriöitä, joita sijoittaja voi yrittää hyödyntää. Aina ei tarvitse olla oikeassa, vaan riittää että on keskimääräistä parempi ja tunnetusti keskimääräinen sijoittaja ei edes yritä ymmärtää TA:sta mitään :joy:

Mielestäni sijoittajien kannattaisi yrittää avata mielensä ja pyrkiä olemaan yleisnero, joka ottaa holistisen näkemyksen sijoittamiseen käyttäen laaja-alaiseesti saatavilla olevaa dataa ja työkaluja sijoituspäätöksen tueksi. Opiskeltavaa ja opittavaa riittää kyllä loppuelämäksi, mutta valitettavasti monen lupaavan sijoittajan kehitys katkeaa kuin seinään, kun jäädään liikaa nysväämään mukavuusalueelle eikä osata mukautua jatkuvasti muuttuvan ja kehittyvän markkinan mukana.

64 tykkäystä

Ennen oli kiva käydä ruokakaupassa, nyt fiilis lähinnä tämä…

tumblr_ok990obQCy1udwsc5o3_540

Alkaa työssäkäyvä opiskelijakin miettimään mitä sieltä hyllyiltä tarttuu mukaan.

23 tykkäystä

Eli ikkunasta voi katsella ruskan palettia ja salkusta samaa, mutta sananmuunnoksena.

4 tykkäystä

Finanssivalvonta on ottanut uutiskirjeessään muistuttavalla otteella kantaa viimepäivien ajankohtaiseen aiheeseen tulosvaroitusten julkistamisajankohdista:

" Tulosvaroitus on julkistettava mahdollisimman pian

Tulosvaroituksen julkistamista ei voi lykätä, sillä sen lykkääminen todennäköisesti johtaisi yleisöä harhaan. Liikkeeseenlaskijoiden tulee MAR 17 artiklan nojalla julkistaa tulosvaroitus mahdollisimman pian2, eikä liikkeeseenlaskija voi siirtää julkistamista säännöllisen taloudellisen raportin yhteyteen, jos velvollisuus antaa tulosvaroitus on sääntelyn perusteella syntynyt ennen kyseisen raportin julkistamisajankohtaa. Liikkeeseenlaskija voi siis olla velvollinen julkistamaan tulosvaroituksen erillisellä tiedotteella ennen taloudellisen raportin julkistamista ajallisesti hyvinkin lähellä kyseisen raportin julkistamista.

Finanssivalvonta pitää suositeltavana toimintatapana sitä, että tulosvaroitus julkistetaan taloudellisesta raportista erillisellä tiedotteella, vaikka niiden julkistaminen tapahtuisikin samanaikaisesti. Tämä toimintatapa tuo tulosvaroitukselle näkyvyyttä, ja se myös osaltaan korostaa liikkeeseenlaskijan MARin mukaista velvoitetta julkistaa sisäpiiritieto mahdollisimman pian. Finanssivalvonta muistuttaa, että tavoite tiedottamisen ajoittamiseksi taloudellisen raportin kanssa samanaikaiseksi ei ole hyväksyttävä syy lykätä tulosvaroituksen julkistamista.

2 Mahdollisimman pian tarkoittaa Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan käytännössä sitä, että sisäpiiritiedon syntymisen ja tiedottamisen välillä saa kulua vain suhteellisen lyhyt aika, joka tarvitaan faktojen tarkistamiseen ja arviointiin sekä asian tiedottamiskuntoon saattamiseen."

Edit: parannettu linkkiä

7 tykkäystä

EIIIII PERSE!

Omalla pojalla 2v Synttärit 7.10… ÄÄÄÄÄÄÄÄ NÖÖÖÖYYYYYYYYYYYY

NEEEIINNN!!!

31 tykkäystä

Pieni kyyninen naurahdus pääsi kun USD-tilin avasin ja pankkihlö varoitti valuuttakurssiriskeistä.

Sivusilmällä vilkaisu OSTille. ‘Bitch please…’

8 tykkäystä

Nyt kun otettiin puheeksi tuo valtion sähkötukipaketti, niin avaanpa sanaisen arkkuni vaikka juuri eilen poistin pitkän viestin ennen julkaisua:

Omasta mielestä on tuo paketti on täysin käsittämätön ja hyvin epäreilu. Nyt hallitus asettaa kohtuullisen määrän sähköä kuluttavat asemaan, jossa he maksavat sekä sähkönhinnannousun täysimääräisenä että veroista 100% tulonsiirtoina paljon kuluttaville. Sen jälkeen kun sähkölämmittäjän lasku ylittää omavastuun, häneltä käytännössä katoaa insentiivi hillitä kulutustaan, koska valtio kompensoi ylityksen 100% kotitalousvähennyksenä.

Tietääkseni ketään ei ole pakotettu muuttamaan omakotitaloon, joka lämpeää suoralla sähkölämmityksellä, joten korkeat sähkölaskut ovat aivan oma valinta. Toiseksi 12/2021 sähkönhinta piikkasi edellisen kerran, joten tässä on ollut vuosi aikaa tehdä toimenpiteitä (lämpöpumput, takat, lisäeristys, energiaremontit, villapaidan kutominen) sähkölaskun hillitsemiseksi ja puskureiden keräämiseksi.

Tosiasiallisesti halpaa sähköä on saanut vuosia, joten miten hintojen nousuun ei ole valmistauduttu? Jos oma taloni kuluttaisi 20 000 kWh/v, niin itse olisin ainakin pyrkinyt kaikin mahdollisin keinoin suojautumaan hinnan nousuilta matalan hinnan aikana.

Miksi ensimmäinen ratkaisu pitää olla aina suora rahallinen tuki? Ensimmäinen vaihtoehto pitäisi olla tilanne, jossa talon asukastiheyden olisi oltava esimerkiksi 2hlö/huone, jotta tukeen olisi oikeutettu. Ottamalla alivuokralaisia vähennetään lämmitettävien asuntojen määrää, jolloin kysyntä laskisi, ja täten myös tämänkin himmelin maksajat hyötyisivät jotenkin. Miksi tuki ei ole energialaina, kuten opintolaina? Valtio takaisi lainan, jonka takaisinmaksu olisi esimerkiksi 10 vuotta.

Jokainen lämmittäköön taloaan juuri sen verran kuin omat toimet antavat myöden. Tässä maassa on jäljellä enää pelkkiä oikeuksia ja vapauksia. Kellekään ei voi asettaa minkäänlaisia vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Keneltäkään ei saa vaatia mitään.

Minua ainakin riepoo tällainen moraalikato, jota Suomessa ja Euroopassa on nähty viimeisen 15 vuoden aikana.

97 tykkäystä

Niin. Kuule niitä romahduksia on ollut markkinoilla useampia tässä 30 vuoden aikana ja eläkejärjestelmät edelleen pystyssä… siellä on suojaukset, korkorahastot, kiinteistöt, vaihtoehtoiset sijoitukset, maantieteellinen hajautus yms. Arvo laskee mutta ei ne rahat häviä kuin tuhka tuuleen…

Nykyään tosin osakepainoa on lisätty koska koroista ei ole saanut tarpeeksi tuottoa.

1 tykkäys

Niin kuule, oletko lukenut mitä meinasi keskiviikkona käydä Brittien eläkerahastoille? Ne rahat ei katoa tuhka tuuleen, vaan ne pakotetaan maksamaan pakkomyynneillä jos tulee margin call.

1 tykkäys

Tuleeko härmään margin call?

1 tykkäys

Ajattelit että tällaiseen voisi vastata?

Jos tässä on selvitty sub-prime kriisistä, 2000-luvun it romahduksesta, koronakriisistä niin en näe tätä edes lähimainkaan niihin verrattavana… kas kun niissä kyykyissä ei eläkeyhtiöiden rahat olleet savuna ilmassa.

Huonoin argumentti ikinä, koskaan ennenkään ei ole tapahtunut.

Osaatko sanoa miksi keskiviikkona meinasi olla “rahat savuna ilmassa”?

Taivaan hallitsijan takaisinkutsu? Nyt riitti?

6 tykkäystä

Tuossa syyt ja myös rahaston/rahastojen massiivinen koko suhteessa bkt