Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Ketjun aloitusviestin alalaita. :slight_smile:

Kovia tuloksia! :fire:

“Aika” kovat ovat sun pohjat! :smile:

4 tykkäystä

Tuoretta videokuvaa Venäjän mobilisaatiosta? Vai perinteisten sukupuoliroolien haastamista venäläistyyliin? Enpä lähde arvailemaan. Karkuun kannattaisi juosta ja lujaa.

Rai, rai, rai

2 tykkäystä

Tässä muistuu mieleen tapaus Solteq ja sen Solteq Utilities liiketoiminnan SaaS TK-panostukset.
2021 kesällä Solteq ilmoitti, että nostamme 3 vuodessa ARR:n yli 50 % Software segmentin liikevaihdosta ja sen vaatimaan tuotekehitykseen lähdettiin panostamaan.
Vuoden ajan TJ toisti osavuosikatsauksissa, että heillä on pientä viivästystä tuotekehityksessä.

Kun sitten toimitusjohtaja vaihtui, kertoi uusi TJ Arne Aktan, että heillä on ollut suuri ongelma tuotekehityksessä ja joutuvat paikkaamaan ongelmaa Solteqin avainresursseilla. Tämä paitsi laskee liikevaihtoa, koska avainresursseja ei voi käyttää laskutettavaan työhön sekä laskee kannattavuutta kasvavien tuotekehityskustannusten vuoksi
Kurssi tippui heti 16 % ja jatkoi 50 % alaspäin.

Toisinaan on hyötyä saada yritykseltä tarkempaa tietoa ongelmista vaikka ymmärrän, että “hyvän mielen osavuosikatsaushaastis” on myös ihan kiva

8 tykkäystä

Niin siis tarkoitus ei ollut ottaa kantaa haastattelun sisältöön vaan siihen, että kun ihmiset kyselee samoja juttuja niin se ei suoraan tarkoita että “haastattelu on epäonnistunut”. Toki se voi olla, mutta joka langassa palstalla näkee kuinka jotkut aiheet ja kysymykset nousee esiin uudestaan ja uudestaan. Ihmisten sivistäminen on hidasta puuhaa ja vaikka kuinka ärsyttää selittää samoja asioita uudelleen ja ratakiskosta vääntäen, niin se lienee silti toimivin, ellei jopa ainoa, tapa saada viesti ihmisten kaaliin.

Hyvä nosto tuo Solteqin tapaus myös, koska se on malliesimerkki siitä, miten tätä ihmiskäytöstä voi myös väärinkäyttää joko vahingossa tai tahallaan. Tämähän on tavallaan näkynyt myös foorumilla joidenkin ihmisten suolaisuutena, kun hitaimmat vasta oppivat että kurssit nousee ja hyvä boogie jatkuu pörssissä. Sitten kun käänne tuli, niin analyytikkoja on suotta haukuttu. Koska he ovat tätä sanomaa välittäneet parhaan kykynsä mukaan, eikä käänne huonompaan tietenkään ole heidän syytään, mutta näin jotkut kokevat tulleensa kusetetuiksi. Kiittämättömyys on maailman palkka.

Ainakin Tecnotreen haastattelut ovat epäonnistuneet pahasti. Asioista kysytään vain päällipuolisesti, eikä haasteta tarpeeksi.

Samaa on havaittavissa myös muissakin yrityksien haastatteluissa. Toki jos jollekin riittää päivän kuulumisten vaihtelu ja pintaraapaisut asioista, joissa korostuu positiiviset asiat niin asia erikseen. Laadusta voisi maksaa, mutta laatua ei ole haastatteluissa (eivät anna lisäarvoa sijoittamiseen)

4 tykkäystä

Kyllä, profiili kuvassani on Belgialainen maailman kuulu etsivä, joka etsi tämän karhumarkkinan pohjat tasan kaksi viikkoa sitten.

3 tykkäystä

On vähän siinä ja siinä meneekö sijoitusneuvonnan puolelle, vaikkakin varmasti vitsillä lähdetty.

3 tykkäystä

En saa kiinni tästä boogiesta.

Solteqin tapauksen ongelma oli se, että TJ ei suoraan kertonut lähes vuoden aikana todellisia ongelmia. Kun uusi TJ kertoi niistä avoimesti oli se “järkytys” markkinoille
Nykyään laajasti käytetään jatkuvan kehittymisen iteratiivista mallia, johon perustuvat Scrum, SAFe, Lean, ITIL/Problem management jne.

Periaatteena on, että on täysin normaalia ja hyväksyttävää tehdä virheitä, mutta jos virhe toistuu jatkossa, on se ongelma. Kehityskohteiden tunnistaminen on päinvastoin hienoa asia, koska se mahdollistaa kehittymisen.

Käytännössä iteraatioissa pyritään tunnistamaan kehityskohteet ja parantamaan niitä siten, että ne eivät jatkossa toistu.
Tässä ei arvostella ketään vaan tämä on normaali arkipäiväinen prosessi.

Tämän käänteinen on vanhakantainen malli, jossa pyritään löytämään konsensus sille, että missään ei ole mitään parannettavaa. Tällöin myös kehityskohteiden tunnistaminen koetaan arvosteluna. Kyse on kulttuurimuutoksesta

Iteratiivisen mallin mukaan nyt vain on pohdittava, onko mitään keinoa, jolla olisi saatu ajoissa tietoa sijoittajille Solteqin todellisista ongelmista.
Mikäli jotain kehitettävää löytyy voi sitä hyödyntää myös Tecnotreen ja muiden osalta.

1 tykkäys

Joo mä huomaan et puhut ihan eri asiasta kuin minä :smiley: Ihan hyvää settiä silti, ei hätää.

Liz Truss joutuu tekemään äärimmäisiä toimia pysyäkseen vallassa. Estääkö tämä tulevat paskamyrskyt?

14 tykkäystä

Hold your horses, ei sovita! Ajattelin tehdä vielä tulevina kuukausina ostoksia ja mielellään halvalla :wink:

37 tykkäystä

Vastaan tänne kun en tunne OmaSp:a riittävästi ottaakseni siihen kantaa.
Pankkialalla tuo resepti on usein johtanut lopulta pahoihin vaikeuksiin. Kasvun hakeminen vaatii tietysti riskinottoa, mutta jos ne riskit realisoituvat niin jälki on rumaa. Pankkialalla kun kovempi kasvu tarkoittaa usein lainanantokriteerien höllentämistä.

Korostan vielä, etten tunne OmaSp:a, joten tuo on ihan yleisellä tasolla.

1 tykkäys

Näyttää eurooppalaiselta versiolta robinhood.com:sta. Juttujen mukaan yhtiö esti aikoinaan GME-kaupankäynnin, kuten Robinhood.

Omalla kohdalla kiinnostus loppui siihen, että alustalla voi näemmä tehdä myös kryptokauppaa. No, en tosin muutenkaan tekisi kännykällä kauppoja. Taustavoimat vaikuttavat olevan Saksassa (eikä esim. itänaapurimme terroristivaltiossa).

2 tykkäystä

Robinhood esti kaupankäynnin kun heillä ei ollut varaa yhtäkkiä muutamasta prosentista 100% nousseeseen clearing housen vakuusmaksuun. Toisaalta tämä ei ole yhtä raflaavaa tarina kun vaihtoehtoiset.

13 tykkäystä

Hienoa että saadaan kilpailua. Toivon mukaan kilpailu palveluntarjoajien välillä johtaa matalampiin kustannuksiin ja parempaan palveluun :+1:

Sitä odotellessa että 2020-luvulla osakkeiden myynnistä rahat saisi heti, eikä parin päivän päästä ja osinkojen selvittelyssä ei menisi paria päivää.

19 tykkäystä

Tämä olisi ihan hieno mutta ei johdu välittäjästä.
Nordnet sentään antaa käyttää näitä rahoja uusiin ostoihin kun niitäkään rahoja ei oikeasti olla ennen selvityspäivää(t+2)

Tosin vain sellaisiin ostoihin jotka myös selvitetään 2pv päästä. Mutta jos veivaa vain osakkeita niin tällä ei ole väliä.

1 tykkäys

Nykyään olen itse hieman skeptisempi tuohon “Saksalaisuuteen”, sattuneesta syystä… :wink:

Taustavoimat vaikuttavat olevan Saksassa (eikä esim. itänaapurimme terroristivaltiossa).

9 tykkäystä

Suomalaiset poliitikot keskustelevat Brysselissä, kuinka metsiä pitäisi hoitaa

55 tykkäystä