Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Hyvin pitkälti samat lyhytvideot löytyvät myös Inderesin Instagramin Reelseistä, jos sieltä katselee mieluummin. Ja osa tosiaan myös tuolta jo mainitusta tubesta :blush:

7 tykkäystä

Havaitsin, että Inderesin TikTok kanavan seuraajien lukumäärä on kasvanut huimasti verrattuna 7.12.2021 kirjaamaani lukemaan. Vielä ei siis edes vuotta ole kulunut tuosta vertailuajankohdasta!

7.12.2021 5.11.2022
3014 4326 +43%

Erinomaista työtä! Hyvä hyvä! Super cool! :slight_smile:

5 tykkäystä

Twitter on suurin ja “kaunein”, joten monet muut alustat ovat jääneet varjoon. Tässä on muutama. Itselläni ei ole kokemusta niistä.

Ja punaniskojen unelma - Trumpin oma Truth social - on käytettävissä vain USA:ssa. Olemme tästä kaikki kiitollisia. :wink:

10 tykkäystä

Perustarina varsin monella techifirmalla joka on tippunu tänä vuonna armosta:

A: Firma ottaa pirusti lainaa, ei pyri edes plussatulokseen vaan on “kasvufirma”. On täysin ok maksaa nyt 5€ siitä että liikevaihto kasvaa euron verran (vähän liioitellen). Tulevaisuudessa kasvaa multitriljoonasti. Saatetaan ostaa myös toisia firmoja firma toisensa perään - olipa omia kassavarantoja tai ei.

B: Firma ottaa myös 10 muuta höttöjuttua mukaan ja ydinajatus firmassa rönsöilee*. Yhtäkkiä jäätelöbisnekselläkin on Padel-halli. TJ myy osakkeita, mutta se ei aiheuta parranpärinää.

C: Velkaa vaan lisää, mihin TJ vaan sattuu viskomaan ideoita. Ei pelkoa, koska kasvufirma. Työntekijämäärät on tuplattava joka vuosi tai se on merkki ettei bisnes rullaa.

D: Keskuspankki tekee täyskäännöksen ja sanookin että nyt raha maksaa. Nyt jos TJ ei osta firman osakkeita niin loppu on käsillä.

E: Tuskaa. Paljon tuskaa. On jopa yllättävää miten vähän konkursseja on vielä nähty 2022. Onko niiden aika 2023?

9 tykkäystä

Harvemmin noi kasvufirmat nostaa paljoa vierasta pääomaa rahoittaakseen kasvua, enemmänkin omaa pääomaa. Näin siis perstuntumalta.

3 tykkäystä

Toi Storebrandin Japan A on lupaavimman oloinen minkä olen löytäny, kiitokset. :slight_smile:

5 tykkäystä

Sieltä löytyy todella kattava lista pelaamisesta autoiluun :ok_hand:t2:

5 tykkäystä

Varmasti kaikkea kilpailevaa ja rinnakkaista tulee, mutta itse en usko että ääneen keskustelu tulee koskaan loppumaan. Puhuen asioiden läpikäyminen on kuitenkin ihmiselle se ”paras” tapa hoitaa asioita. Jostain kumman syystä ihminen osaa sanoa sanottavansa paljon selkeämmin kuin kirjoittaa.

Joo, ääniviestit jne, mutta nuo kuitenkin vaativat jonkinlaisen kaiuttimen ja itse jaksan uskoa ihmisten yksityisyydenhaluun edes jotenkin. Puhelimeen phuessa ainakin puolet keskustelusta jää ulkopuoliselta kuulematta.

2 tykkäystä

Mutta toisaalta, oli vaikeaa kuvitella että kännykkämaailma kehittyisi ja Nokia ei olisi mukana siinä…

Jaha, Last of Us 2 tullut ilmeisesti pelattua? :sweat_smile:

1 tykkäys

Viime viikon Harvian osakekurssin nousujen myötä sain aikaisesti tsekattua Harvian ulkomaalaisten omistusosuuksien määriä. Jokaisella on varmasti hypoteesi miten omistusosuudet ovat vuodessa muuttunut. Räpelsin asiasta kuvaajan, josta voi huomata, että ulkomaalaisten omistusosuus on laskenut 31.10.22 mennessä merkittävästi viimeisen 12 kk aikana. Onko viime viikolla tähän tullut muutosta? Kuvaaja lähinnä todentaa hypoteesin alentuneesta ulkomaalaisten omistusasteesta, mutta mielenkiinnon tulisi suuntautua sen lisäksi myös tulevaan.

Toivottavasti ulkomaalaisten suhtautuminen Harviaan lämpenisi uudelleen, niin tällä olisi varmasti kurssiin positiivisia vaikutuksia myös lyhyellä aikavälillä. Pitänee tsekata asiata myös parin muun yhtiön osalta.

Ps. Harvian osakelukumäärässä ei ole heidän nettisivujen mukaan ollut osakelukumäärässä muutoksia 4.2018 jälkeen (mikäli oikein käsitin), joten sitä ei tarvinnut oikaista. Tällöin suhteellinen ulkomaalaisomistajuus ja sen kehitys kuvaa myös absoluuttista osakelukumäärän omistusta kappaleissa.

Omistajuustiedot poimittu euroclear.com

Edit. Kuvaajaan syystä tai toisesta piirtyi kuukauden ensimmäinen pv viimeisen sijaan.

3 tykkäystä

Eilisen rallin aikana ainakin ulkomaiset tahot olivat vahvasti edustettuna ostolaidalla, joten pientä pomppua ulkomaalaisomistuksessa epäilisin, mutta ei ole dataa vahvistaa. Saattoi tietty mukana olla myös shorttien sulkemista.

5 tykkäystä

Tapaus Apotti on kyllä farssin ilmentymä

Lyhyesti jos juttu on maksumuurin takana:

Palkataan konsultti vetämään järjestelmähankintaa. Konsultilla yhteistyösopimus amerikkalaisen järjestelmätoimittaja Epicin kanssa. Kummasti Epic voittaa kilpailutuksen. Järjestelmän toimintalogiikka ja käyttöliittymä soveltumaton suomalaisen sote-ammattilaisen käyttöön ( järjestelmän rakenne luotu amerikkalaisten käyttöön, ei sosiaaliturvaa kuten Suomessa ja raportoitavaa vakuutusyhtiöille siksi enemmän).

Järjestelmä on sitä itseään, mutta HUS ja kuntien terveydenhuollon johto vaikenee asian kuoliaaksi.
Ilmeisesti Apotista tuli jo hankinta-ja softakehitysvaiheessa ns. Too big to fail-hanke, riskit tunnistettiin mutta rahaa ja aikaa oli jo käytetty niin paljon että vaikka riskit tunnistettiin etukäteen niin jarrua ei voitu enää painaa.

Mielenkiintoinen tapaus kaikkinensa. Ja hyvin tehty Kuukausiliitteen juttu.

46 tykkäystä

Torstaina ja perjantaina kotimaa (Nordnet, Nordea) oli vahvasti myyntilaidalla eli viime aikainen nousu varmastikin selittyy vahvasti juuri ulkomaalaisten paluulla ostolaitaan.

11 tykkäystä

Yleensä tälläiset hankkeet korjaantuvat, kun asiasta päättäneet siirtyvät eläkkeelle tai muihin hommiin. Ei voida myöntää julkisesti omaa mokaa. Tilalle tulevilla henkilöilla taas ei ole oma maine kiinni tai mitään emotionaalista sidetta Apottiin, se voidaan heittää bussin alle.

Esko-potilasjärjestelmä on lääkärien suosikki Suomessa, ehkäpä siitä saisi kehitettyä Apotille korvaajan.

3 tykkäystä

Ilta-Sanomissa/Taloussanomissa oli juttua suomalaisista rikkaista ja siitä, miten he elävät ja kuluttavat. Juttu on viihteellinen.

SUOMESSA ”rikkaaksi” pääsee jo melko pienellä varallisuudella, miljoonalla eurolla, kyselyt osoittavat. Tilastollisesti rikkaiksi tai superrikkaiksi arvioidaan tulonjaon perusteella prosentti tai promille suomalaisista, mutta uudempi tapa on mitata rikkautta sijoitusvarallisuudella.

Uhnwi-ihmisillä (ultra high net worth individual), ultrarikkailla sijoitusvarallisuutta on vähintään 30–50 miljoonaa euroa. ”Tavismiljonääreillä”, hnwi-ihmisillä, noin 10 miljoonaa euroa.

2 tykkäystä

18 tykkäystä

Tämä on kyllä jännä miten yleisesti ajatellaan rikkautta tuloperusteisesti. Henkilö X on rikas kun hän tienaa 20 000€ euroa kuukaudessa, mutta hänellä on tilillä 0€ euroa eikä mitään muutakaan varallisuutta. Ei kuulosta kovinkaa rikkaalta.

Kun taas henkilö Y omistaa 1milj arvoisen sijoitussalkun ja saa osinkotuloa 2000€ kuukaudessa, mutta ei muita tuloja. Tämä vaihtoehto on mielästi todellisempi ”rikkaus”, jos rahasta puhutaan, vaikka hänet lasketaankin pienituloiseksi🤔

Ehdottomasti varallisuusperusteisesti pitäisi puhua rikkaista.

Ja joo rikkaus voi olla toki muutakin kuin rahaa ja onhan se vähän hölmöä jaotella porukkaa😁

20 tykkäystä

Esko on varmasti hyvä, mutta mitä nopeesti googletin, niin se on pelkkä potilastietojärjestelmä. Apotti on koko sote alan järjestelmä. Myös asiakkaan pään järjestelmä (Maisa). En tiiä onko Eskossa joku järjestelmä tähän…

Tietysti potilastietojärjestelmiä voi verrata keskenään, mutta että Eskolla korvaa Apotin on sama ku korvaa pankin pelkällä verkkopankilla. Kiva ja nopee käyttää, mutta jos tarvii tallelokeroo tai käteistä, niin mitä sitte?

ps. ei ole kauheasti tietoa kummastakaan järjestelmästä ja olen valmis muöntämään, että olen väärässä jos pikagoogletukset on menny pieleen.

1 tykkäys

Onko Maisa todellakin Apotin osa?Käyttöliittymä on Maisassa hyvin vaikeaselkoinen. Enpäs enää ihmettele että ammattiväki purnaa Apotista. Satunnaisena käyttäjänä Maisan hankaluus nyt ei tunnu missään, mutta että töitä joutuis tekemään tuonkaltasella….pää siinä hajoais, todellakin.

1 tykkäys