Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tässä on kyllä muutamassa vuodessa tullut paljon kaikkea, ensin mm. korona, sitten tämä sota kaikkine kerrannaisvaikutuksineen. Paljon muutoksia.

Tämä ajanjakso tulee olemaan tulevaisuudessa hyvä oppikirjaesimerkki sijoittamisen riskienhallinnan merkityksestä - etenkin hajauttaminen on ollut arvossaan, etteivät kaikki munat ole siinä korissa, joka keikahtaa tai kaatuu tällaisessa myrskyssä.

2 tykkäystä

Mitä tulee dippien ostoon, niin jonkilaisen osaridippilistan ja recoveryn voi rakentaa jo Q3 tuloksista… ehkäpä porukka vaan pelaa todennäköisyyksillä.

Kyllä se jossain kohtaa kääntää aina, 45sek Embracer saattoi olla ihan hyväkin ostopaikka, ihan kuten Harviat ja Quutitkin tuossa äskettäin. Tullaanko tämäkin päivä näkemään tällä kertaa kurssikäyrällä yhtenä syvänä veenä? :slightly_smiling_face:

11 tykkäystä

Mielleyhtymäni viime vuoteen ei tosiaan liittynyt juuri tämänpäiväiseen teemayhtiöön vaan ilmiöön, jossa tosi moni ostaa muiden perässä tietämättä firmasta juurikaan. (Jotkut ostajat tietenkin tietävät paljonkin.) Tällaista voi tehdä pitkään tai lyhyeen pitoon.

Minä tein pitkään pitoon vuonna 2013 Buffettin peesissä, yhtiönä IBM. En ymmärtänyt firman bisneksestä mitään, katoin vain että alhainen P/E, korkea ja verotehokas ”osinko” omien oston myötä, ja Buffett ostaa isosti. Vuosi ostoni jälkeen firman strategia alkoi lahota alta. Buffett kommentoi ympäripyöreästi. En tiennyt mitä tehdä. Myöhemmin Buffett vähensi. Lopulta myin tappiolla, vahvistunut dollari pehmensi vähän turskaa. Sen jälkeen en ole peesannut Buffettia enkä suoraa ketään muutakaan, siinä tulee aina tuo hämmennys, kun guru ajattelee ja toimii omista lähtökohdistaan enkä itse osaa arvioida mitään.

Tämän kokemuksen pohjalta sokea peesaaminen pitkään pitoon ei ole mielestäni kovin fiksua.

Peesaaminen lyhyeen pitoon tarkoittaa, että katsoo vähän aikaa mihin kurssi menee, ja myy sitten. Tässä pitää myöntää itselleen, että kyse on enemmän vedonlyönnistä kuin sijoittamisesta. Vähän kuin heittäisi kesken työpäivän vähän rahaa Britannian laukkakisoihin Vuoksenmaan peesissä. Vedonlyönti pienillä panoksilla voi olla kivaa ajanvietettä, mutta siitä pitää puhua sen oikealla nimellä. Vaaran paikka tulee, jos harrastaa osakkeilla tosiasiassa vedonlyöntiä, mutta pukee asian mielessään sijoittamisen kaapuun. Sijoittaminen assosioituu kannatettaviin ja arvostettuihin päämääriin, joten sen sateenvarjon alla saattaa ajautua lyömään enemmän vetoja ja isommilla panoksilla kuin antaisi itselleen myöden, jos puhe olisi karun brutaalin rehellisesti vedonlyönnistä.

Eli mielestäni pieni määrä Embraceria lyhyeen pitoon on täysin ok, jos sanoo itselleen, että tämä ei ollut osakesijoitus, vaan löin nyt vetoa.

48 tykkäystä

Tällaisena päivänä en kyllä malta olla lainaamatta omaa Sijoittamisen psykologia -ketjun avausviestiäni:

Ja jokainen tietysti ostaa ihan mitä itse haluaa, mutta tämä on mielestäni oiva tilanne havainnoida sijoittajien käyttäytymistä.

24 tykkäystä

Olen miettinyt, että onko tähän mitään oikotietä onneen vai onko itse koettava riittävän monta epäonnistumista, että tulee varovaisemmaksi ja epäilevämmäksi. Itselleni meni vuosia ja vuosia tajuta niinkin yksinkertainen juttu, että oli yhtiöllä miten hyvä mielikuva tahansa niin jos todellisuus mielikuvan takana pettää pettää myös osakkeen arvo. Ja että moni todella loistavalta vaikuttanut sijoitus on pettänyt pahasti.

Ahneus ja pelko vuorottelevat mutta sanoisin, että alkuvaiheessa olin enemmän pelkästään “ahne”, nykyisin on jo hiukan tervettä pelkoakin mukana. (Tai ainakin kuvittelen niin.) Edelleen pieni spekulantti herää sisälläni aika ajoin.

5 tykkäystä

Löytyykö kahvihuoneesta niitä, jotka seuraavat norjalaista Autostorea, joka tekee teknologiaa varastoautomaatioon liittyen? Mikäli löytyy, niin olisi hienoa lukea näkemyksiänne ja analyysianne yrityksen talousluvuista ja näkymistä tuolla yritykseen liittyvässä keskusteluketjussa, joka on tällä hetkellä varsin hiljainen. Tervetuloa mukaan keskustelemaan, mikäli kiinnostaa.

Linkki Autostore keskusteluketjuun

Mukavaa päivää kaikille! :slight_smile:

3 tykkäystä

Minä en varsinaisesti pidä siitä, että näin jälkikäteen “näpäytetään” tällä tavalla, vaikka itsekin Jukan kanssa kävin debattia aiheesta ja siten minulla siihen olisi mahdollisuus. Jukalla on tietysti tapana treidata positioiden ympärillä ja voi edelleen nähdä Teslan tällä hinnalla tosi houkuttelevana kohteena, mutta kieltämättä ei tämä taas kovin hyvältä näytä Jukan “imagokuvan” kannalta. On kuitenkin puhunut, että hänellä on Teslassa poikkeuksellinen “hold-positio”, koska keissi on niin houkutteleva (siis 100 % kalliimmalla hinnallakin) ja sitten kuitenkin myy tämän hold-position kokonaan pois laskujen jälkeen. Ei tämä nyt taas ihan putkeen mennyt niin kuin ei viestinnät tästä katki menneestä salkusta tai case kohutwiitti.

Mutta Jukalla on kyllä hienot tuotot tältä vuodelta Shareville-salkussa, pointsit siitä ja hyvin on isossa kuvassa ainakin tuossa salkussa treidit menneet :+1:

30 tykkäystä

En ole ihan varma tarvitaanko tällaisia henkilökohtaisuuksia tai nälvimisiä tällä foorumilla. Jos Lepikköä pidettiin twitter-postauksestaan aiemmin tänä vuonna tyylittömänä muiden nälvimisestä (kun ei nyt edes kohteen nimeä suoraan kyllä kirjoittanut), niin mitä tämä nyt sitten muka on.

54 tykkäystä

Juu olen ihan samaa mieltä että tälläinen jälkikäteen asian nostaminen ei ole fiksua. Siksi kommentoinkin tuohon, että en pidä sitä fiksuna. Tietysti Jukka on kommentoinnillaan tehnyt itsensä sellaiseen asemaan että tämä lopputulema oli suhteellisen todennäköinen ja kyllähän näistä harmittavasti joku aina näpäyttää somessa (niinkuin tämä case Mähkä). En minäkään pidä tälläisestä.

Kuitenkin on syytä muistaa, että hyvin Jukalla on nyt tämän vuoden laskumarkkinoissa mennyt ja tässä on kyse minusta enemmänkin huonohkosta kommunikoinnista ja tavasta esiintyä.

EDIT: Jos jatkan vielä, pahoittelut :smiley: Merja Mähkähän vuosi sitten hyvin “itsevarmasti” kommentoi että kaikkien pitäisi omistaa näitä osakkeita. Rohkea kommentti ja oli aika odotettua (ja mielestäni harmillista) että kuittia tulee julkisesti. Jukka on taas hyvin samantapaiseen ja itsevarmaan sävyyn hehkuttanut Teslaa treidausvideoillakin hyvin pitkään. Lienee aika selvää, että joku nostaa tämän samallatavalla tikun nokkaan, ihan niinkuin Jukka teki Mähkä tapauksessa.

Minä en pidä kummastakaan “kuitista”.

10 tykkäystä

Minä ainakin tein pantaflixilla 90% turskat. Lisäksi ostin tänään embraceria, että varokaa vain.

Saa pistää paremmaksi, lällällää :sweat_smile:

Turskaton heittäköön ensimmäisen kiven

46 tykkäystä

On tuossa kyllä pointtinsa kuittailuun. Lepikkö ei ole kuitenkaan mikään random nimimerkki vaan vuoden sijoittaja ja katsotuimpia kotimaisia tubettajia treidauksesta. En omaa positiota Teslasta suuntaan enkä toiseen, mutta kukaan ei varmaan kiistä etteikö Jukka olisi yksi jonka sana painaa monen piensijoittajan mielessä ja sen verran uber bullia näkemystä että on tuo vähän kyseenalainen positoituminen. Samalla jokainen tekee omat päätökset eikä ole sijoitussuosituksia mutta kyllä mä ymmärrän jos sanat ja teot menee ristiin vaikka sen voikin toki perustella olemalla treidaaja. On tuossa taidettu useampi “kaikkienaikojen ostopaikka” julistaa alamäen aikana. Varmaan rahallisesti suurimpia bagholder positioita piensijoittajilla.

Edit. Jaa 60viestiä päivän aikana ostin/myin ketjuun. En taida plärätä edes ajankuluksi jos kaikki on Embrac😅.

6 tykkäystä

Eilisestä videosta 2:16:00 kohdasta löytyy Lepikön pitkä vastaus ihmettelyysi. Treidaajat treidaa ja holdarit holdaa.

Munkii oma suosikkiosake Harvia on tällä hetkellä ulkoilutuksessa omasta salkusta ja tulee takas kun löytyy sopiva hetki. Ja heti Pajuharju exittas Harviasta, tuliskohan ostopaikka

2 tykkäystä

Harvian uutisen myötä olisi kiva seurata kaupankäynti volyymiä. Kuinka moni kaltaiseni pien omistaja heittää laput laitaan…

En tiedä mitä tästä ajatella. Olisiko ihan vain parempaa pestiä tiedossa. Onko Harvialla kiikarissa toimari joka omaa pitkän träkin firman luotsaamisesta ulkomaan markkinoilla…

Huh heijaa.
Mutta yrityshän ei itsessään muutu mihinkään toimitusjohtajan vaihtuessa… eihän?

Edit: ylläkirjoitettu on kirjoitettu sarvikypärä vinossa ja pilke silmäkulmassa

3 tykkäystä

No ainakin tässä lienee kyse täysin draamattomasta lähdöstä, kun jatkaa puikoissa pitkälle kevääseen. Eli varmaan löytynyt isommat kengät kun träkki Harviasta hyvä tai kaivannut vaihtelua.

Sen sijaan näen, että nyt yhtiöllä on mahdollisuus ottaa uusi toimitusjohtaja leveämmillä taloudellisilla hartioilla ja (mahdollisesti?) paremmat kyvykkyydet ottaen huomioon yhtiön muuttunut tilanne. En usko tällä olevan juurikaan merkitystä Harviaan yhtiönä, jos joku piensijoittaja on ripustautunut jotenkin Pajuharjuun ja yhtiö on ollut hänen henkilökulttinsa ilmentymä, niin se on ehkä ko. sijoittajan oma ongelma :slight_smile:

9 tykkäystä

Onneksi Tapio jatkaa Harvian tj:nä vielä jonkin aikaa niin voi rauhassa katsoa, kenet he löytävät tilalle. Kyllähän Harvian kasvu ja menestys (ja osakekurssin moninkertaistuminen siinä sivussa) ovat johtotiimin kyvykkyyden ja sisukkuuden ansiota. Nyt, kun tiimin vetäjä vaihtuu niin väkisinkin asiat hieman muuttuvat. Yhtiökin on muuttunut aika lailla pörssitaipaleensa aikana, uskon, että ottavat tämän huomioon rekrytoinnissa.

5 tykkäystä

Auta armias, pomppasi sydän kurkkuun kun tuli viesti “Pörssitiedote: Kamux…”

#1820negari

26 tykkäystä

Hallituksen kokous siis selkeästi käynnissä :slight_smile: Mahdetaanko taloustiedot pitää tällä kertaa sinetöidyissä ruskeissa kirjekuorissa, kunnes kaupankäynti osakkeella on päättynyt? :grin:

4 tykkäystä

Yksi näkökulma on, että julkisesti esiintyvät altistavat itsensä julkiselle arvioinnille.

Toinen asia on se, että tämä foorumi pitäisi olla toisia sijoittavia arvostava, kunnioittava ja ilmapiiriltään positiivinen ja kannustava (taisi olla foorumin säännöissäkin jotain tämän suuntaista). Jos edellä mainitun arvioinnin haluaa tehdä nälvimällä, mielestäni tämä foorumi ei ole siihen oikea paikka. Tämä toki vain mielipiteeni.

5 tykkäystä

Pahoittelut jos viestini koettiin Lepikköä nälvivänä. Arvostan herrasmiestä suuresta ja hänen makronäkemyksensä ovat mielestäni melkeinpä parasta suomenkielellä toteutettua sijoittamiseen liittyvää youtube-sisältöä.

Se mitä halusin huumorilla arvostella on Teslaan liittyvä glorifointi.

16 tykkäystä

Sisäpiiritieto: Juha Kalliokoski jättää Kamuxin toimitusjohtajan tehtävän vuoden 2023 alkupuoliskolla - Tapio Pajuharjusta uusi toimitusjohtaja

19 tykkäystä