Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Jos katsoo salkun pääoman kehityksen tahtia, niin tää sijotusharrastus on ohi alle kymmenessä vuodessa. Tosin on tää niin mukava harrastus, että kyllähän tästä voi vähän maksaakkin.

31 tykkäystä

Mielenkiinnolla odotan, miten tälle pariskunnalle käy. :thinking:

11 tykkäystä

TVO arvioinut Olkiluodon yleistilannetta uudelleen ja se on nyt kuulkaas lähes melkein varmasti tällä kertaa maaliskuu kun viipyilevä olkiluoto on silleen niinku ehkä mahdollisesti tuotannosta. :see_no_evil: Kuva TVOn toimistolta:

OLKILUODON ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon käynnistyminen lykkääntyy kuukaudella maaliskuun alkuun.

Laitoksen omistava Teollisuuden Voima (TVO) kertoo tiedotteessaan, että Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa 8. maaliskuuta. Aiemmin TVO arvioi kaupallisen tuotannon käynnistyvän 6. helmikuuta.

15 tykkäystä

Nörttisijoitusfoormilta osui silmään maailman helpoin, nopein ja ehkä efektiivisin portfolio UCITS land sijoittajalle. Jos en käyttäisi NN marginaalilainaa niin oma salkku ois varmasti kuvatun kaltainen. Ei sijoitussuositus.

11 tykkäystä

Hallitus päätti sähkötukien määrästä. :point_down:

Keskiviikkona koolla ollut sähkötyöryhmä on päässyt sopuun, ja hallitus on linjannut tuesta, jolla kansalaisia tuetaan talven korkeiden sähkölaskujen maksamisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa kerrotaan, että tuki maksetaan könttäsummana. Raha on tarkoitettu helpottamaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista.

  • Tuen laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta.

  • Laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa.

  • Laskennallinen kuukausittainen omavastuu on 100 euroa.

  • Laskennallinen kuukausittainen korvausprosentti tarkentuu jatkovalmistelussa.

6 tykkäystä

Ihan normaalilta Spacilta näyttää, yllättävän vähänhän se tippu… :smile:

3 tykkäystä

Ymmärsinkö oikein, että tuki kohdistuu esim. PK-seudulla asuvien osalta erityisesti isoissa kodeissa asuville varakkaille + kaiken maailman uima/poreallas hemmoille.

Toki kiva, että vähätuloiset eläkeläiset ja muut saavat tukea isoihin laskuihin omakotitaloissaan…

En vaan ymmärrä, miten tämä olisi tehokkain tapa ohjata tuki tarvitseville…

18 tykkäystä

Tämähän on tehokkain tapa ohjata rahaa äänestäjille.

44 tykkäystä

Ja tämän lisäksi meillä on alla olevat vähennykset. Eli jos sähkölasku on 700€/kk, sähkötukea saa 600€ osalta x-prosenttia. Lisäksi saat 4kk sähkölaskuista 2000€ ylittävältä osalta takaisin 60% eli 240€ sähkövähennyksenä TAI kohta 1 ja 400€/kk ylittävältä osalta 60% sähkötukea, eli 180€.

Täytyy sanoa että kohtuullisen sekava himmeli jo tässä vaiheessa :thinking: Yksinvaltiaana nostaisin uusimman tuen alarajan 100€ -->200€ tai edes rajaisin siitä hyvätuloiset pois.

"* Sähkövähennystä voi saada tuloverotuksessa 1.1.–30.4.2023 kulutetusta sähköenergiasta maksetun määrän perusteella. Vähennystä voi saada, kun sähkölaskut neljän kuukauden ajalta ylittävät 2 000 euroa. Ylimenevältä osalta tukea saa 60 prosenttia, yhteensä kuitenkin enintään 2 400 euroa.


Sähkötukea** myönnetään, jos ei ole oikeutta sähkövähennykseen. Tukea voi saada 1.1.–30.4.2023 kulutetusta sähköenergiasta. Tuen omavastuu on 400 euroa kuukaudessa, sen ylimenevästä osasta korvataan 60 prosenttia, kuitenkin enintään 660 euroa kuukaudessa. Tukea haetaan Kelasta.

  • Myös toimeentulotuessa hyvitetään nousseita sähkömenoja."
11 tykkäystä

Tulotaso vaikuttaa laskelmaan paljon. Suurimassa osassa maailmaa rikkaita ei veroteta yhtä paljon kuin Suomessa. Joten jos tulosi ovat isot niin niistä jää enemmän käteen kuin Suomessa. Ja Suomen tasoista sosiaaliturvaa ei ole lähes missään joten jos olet perheellinen ja pienituloinen niin voi olla vaikeaa löytyy paikkaa jossa taloudellisesti olisi edellä. Jne.

Yli 20v ulkomailla asuneena sanoisin, että ei sillä asuinpaikalla loppujenlopuksi niin valtavasti ole väliä jos puhutaan kehittyneistä maista.

4 tykkäystä

Hiukan lisää maksettavaa Suomi oy:lle. No pikku summia niin rikkaalle länsimaalle.

10 tykkäystä

Olen itse asunut useammassa maassa viimeisten vajaan 10 vuoden aikana, ja ehkä olennaisimpana Jenkeissä viitisen vuotta. Onnellisuuden tai elämänlaadun osalta voin olla helpommin samaa mieltä kanssasi, vaurastumisen osalta täysin eri mieltä. Esim. Jenkeissä korkeakoulutettujen palkat huomattavasti paremmat, verotus ei matalin mutta kuitenkin parempi kuin Suomessa.

Ja toisin kuin HS ja muut vasemmistomediat toitottaa, niin suhteellisen pienellä kustannuksella verrattuna Suomen verotukseen saa itselleen maailman parhaan terveydenhuollon. (Osavaltiosta hieman riippuen n. 1500 USD /kk isollekin perheelle.)

Voi kuullostaa härmässä paljolta, mutta kun vaikka teknologiasektorilla vähänkään pätevän ja ahkeran henkilön liksa on yli 150t/vuosi. Itse en esim. suostuisi tekemään yhtään mitään alle 300k. Ja kun mitkään kustannukset eivät ole suhteellisia (kiinni palkasta), niin tietyn tason jälkeen käteen jää paljon enemmän. Ei oikeasti ole väliä maksaako terveydenhuollosta tonnin vai kaksi kuussa.

Sanotaan nyt selkeyden vuoksi ettei Jenkit ole missään mielessä ideaalinen yhteiskuntana. Mutta eipä ole Suomikaan. Ja tässä oli kyse siitä missä voi maksimoida vaurastumisen. Jos on keskinkertainen tai laiska, niin sitten Suomessa parempi, jos on ahkera ja/tai pätevä niin sitten esim. Jenkeissä on huomattavasti parempi.

50 tykkäystä

Ei kai tuo mikään ongelma ole, otetaan lisää velkaa…

2 tykkäystä

On jo tarpeeksi. Leikillähän tässä vaan mukana ollaan. Silti tiettyä tyydytystä voi ja ilmeisesti myös saa tuntea, kun vuonna 2022 on päässyt vähän voitolle, mutta vain niin vähän, etteikö sen pörssin todellisuus voisi vielä joulukuun lopulla nolata, nollata tai vaikka puolittaa.

3 tykkäystä

Sama pariskunta myös tässä uutisessa. Aikamme kuva.

5 tykkäystä

56 tykkäystä

OL3 tulossa käyttöön vihdoin. Noin kuukauden päästä ajetaan jo täydellä teholla testijakso loppuun.

Siihen nähden yllättävän paljon kitinää näkyy. Ilmeisesti netissä roikkumalla syntyy nykyään parhaat ydinvoimarakentamisen sekä käytön asiantuntijat.

Olen kiitollinen jokaisesta megawatista, joka saadaan sieltä verkkoomme

28 tykkäystä

Jos korvausprosentti on 65%, niin pitäisi siis saunoa 1100 eurolla kuussa maksimituet saadakseen, jos aiempi kulutus on juuri satasen omavastuun luokkaa, kuten esim. kerrostaloissa usein on. 30snt hinnalla tarkoittaisi 3700kwh kulutusta. Saunominen kuluttaa 10kwh/laaki, joten 370 kertaa pitäisi ehtiä saunomaan kuukaudessa. Yhtälö käy hankalaksi ilman poreammetta :thinking:

12 tykkäystä

Niitä on ihan mukavia kehikkorakenteellisia sekä ilmatäytteisiä. Olisi aika päheä keskellä kerrostalon olohuonetta, jossa polskia kyläilijöiden kanssa.

4 tykkäystä