Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Jaksaisiko joku valistaa idiottia nordnetin luoton kanssa. Haluaisin ottaa n. 15% vipua superluotolla osake säästötilille, mutta vaihtoehtona on vain ottaa sitä aotelle, jos siirrän rahan aot tililtä ost:lle saanko tuon 1,99 koron vai ottaako se tuon mukaan mitä aotlla on eli ei mtn

Nordnetin sivulta:

4 tykkäystä

Okei , kiitos näin itsekin kyllä tuon että voi käyttää ostlla mutta tuota en löytänyt, noh jätetään välistä

36 tykkäystä

@keisarijokinen on valinnut salkkuunsa Qt:tä ja Harviaa KL:N Unelmasalkku-peliä varten. Ei maksumuuria.

Qt on noussut Unelmasalkku-peliin toistaiseksi toistaiseksi perustettujen salkkujen suosituimmaksi osakkeeksi. Sitä löytyy joka viidennestä pelisalkusta.

”Vahvasti veikkaan sen liittyvän siihen, että teknologiasektori on tullut viime aikoina suhteellisen nopeasti alas päin. Liekö ihmisillä ajatus siitä, että siellä olisi lyhyen aikavälin optimismia havaittavissa ja kahdeksan viikon aikana noustaisiinkin runsaasti”, Jokinen pohtii.

“Qt korreloi Yhdysvaltojen teknologiasektorin nousun kanssa. Eli jos teknologiasektorin nousu on nopeaa Yhdysvalloissa, myös Qt siitä hyötyy Suomessa. Se voi olla yksi syy siihen, miksi moni on valinnut Qt:n salkkuunsa.”

8 tykkäystä

Vernerin hyvä haastaminen Nokia-ketjussa…

…herätti minut pohtimaan vaihtoehtojani.

Mistä löytäisin tuota sijoittajan janoamaa mettä, kasvua?

Olen tykännyt Nokia-sijoituksistani ja ne ovat plussalla, mutta DCF-laskelman perusteella lienee ilmiselvää, että mokomat mörnijät vaihtuvat ensi tilassa johonkin dynaamiseen kasvuhevoseen.

Löysinkin Inderesin rapsoilta pari erittäin lupaavaa ehdokasta, jotka nyt teille esittelen.

///

1.Nightingale Health

DCF lupaa parille seuraavalle vuodelle maltillista 66-69% kasvua, kunnes 2026 heitetään aiempien kasvujen päälle vielä 77.8% kasvua :rocket::rocket::rocket:.

Inderesin raportti toteaa: “H2-raportista välittyi kokonaisuutena kuva, ettei yhtiön tavoittelema merkittävä kaupallinen lähimurto ole realistinen ainakaan vielä lähitulevaisuudessa”

Millaisia DCF-laskelman kasvuprosentit olisivatkaan, jos Inderes pitäisi läpimurtoa realistisena?

Nightingalen kanssa parhaat ostopaikat ovat olleet 5 euron huitteilla. Kun on silloin ostanut pussit täyteen, on ollut hyvä alkaa vähentelemään kurssin ollessa 1.29 euroa.

image

///

2.EcoUp

DCF:n mukaan tämän eristefirman liikevoitto tulee ampumaan taivaisiin.
Ja miksipä ei tulisi? Jos yrityksen historiallinen liikevoittotaso on ollut 1-2 miljoonaa euroa, niin miksi kyseenalaistamaan, että DCF antaa kevyet 10 miljoonaa muutaman vuoden päähän?

EcoUpia on kannattanut ostaa syklin huipulta, 7 euron hintaan.
3.5 eurosta on sitten ollut mukava keventää.

image

///

Ei muuta kuin nauttimaan kasvun hedelmistä :hugs:.

72 tykkäystä

Meinasin lähteä selittelemään että tarkoitus oli vähän pöllyttää ja herättää ajatuksia metaversehypestä ja muusta mikä on osa “normaalia” Nokian hidasta markkinakasvua (jos metaverseä edes tulee, se on pelkkä hypesana toistaiseksi) mutta tuo oli kyllä osuva vastakommentti. :smiley:

29 tykkäystä

Näin vuoden alkuun tuli arvioitua menestystä viimeiseltä vuodelta ja katseltua vähän kauemmaksikin taustapeiliin. Vuosia 2019&20 synkisti eräs huono osakepoiminta, mutta sen jälkeen olen voittanut indeksin pääsalkullani kahtena peräkkäisenä vuonna (hupi&teknologia salkusta ei puhuta ennen kuin Voxtur on 50x).

Se että indeksin voitto on kahtena vuonna tullut 0.40% erotuksella ei mitenkään tee tästä harrastuksesta rahallisesti mielekästä. Kaupan päälle saa pelko perseessä seurata omia poimintoja ettei hommat lähde sivuraiteille, mutta toisaalta läsnä on myös mahdollisuus leveämpään leipään, mitä indeksi voisi koskaan tarjota. 2023 on lähtenyt vihreästi käyntiin, joten eiköhän se tästä ja ainakin toivon että vuoteen lähdetään taas hitusen parempana sijoittajana. Mikä on ykkös juttu joka jengille jäi viime vuodesta oppina käteen ?

2 tykkäystä

Mitä kaikkia kenttiä luvassa? Hyviä lyöntejä :golfing_man:t3:

Kusetusmarkkinat ja kriisit…

22 tykkäystä

Aina voi poimia salkkuun uusia 11-kertaistujia.

Listasin teille kaikki seuraavan 10 vuoden aikana +1000 % tuottavat OMXH-osakkeet Global Outperformers -tyyliin (eilinen Vepun Vartti):

  • Mcap < 300 M€
  • Pos. EBIT
  • EV/EBIT < 15
  • EV/S < 2
  • Kasvua >10 % (otin jostakin syystä vapauden lisäillä itse tällaisen ehdon)

-22 luvuilla laskettu, eli eivät ole ihan saletissa vielä. Kiittäkää sitten 2033. En ole ihan varma vielä itse, että vaihdanko kaikkia salkkuyhtiöitäni näihin, mutta kyllähän tässä viime vuoden jälkeen muutama multibagger kiinnostaisi. :face_with_peeking_eye:

57 tykkäystä

Lisätään strategiaan: “älä anna kriisien ja kusetusmarkkinoiden vaikuttaa sijoitus- tai sijoittamattajättämis päätökseen”

1 tykkäys


image

35 tykkäystä

Pitääkö noita kaikkia ostaa nyt heti koska huomenna on myöhäistä?

:thinking:

7 tykkäystä

Tämä on oikein hyvä havainnollistaminen siitä, mitä on itse tullut huudeltua siellä täällä.
Viimeisenä Teslaketjussa jokin aika sitten:

“Kyllähän <laita lapun nimi tähän> ostohinta löydetään joka jäpikälle → löytyy juuri siitä hinnasta minkälaiset kasvuennusteet ja turvamarginaalit lyöt paperiin → ennusteet on taas jokaisen sijoittajan oma päätös joka perustuu uskoon ja usko taas analyysiin liiketoiminnasta tai korkeampiin voimiin”

Jokaisen sijoittajan olisi mielestäni tärkeää ei vain ymmärtää firman tuote / tuloksentekovermeet vaan myös, että millä numeraalisilla ennusteilla joku toinen yrittää sinulle myydä omaa sijoituscaseaan.

Vielä ihan for dummies havainnollistaminen:

  1. Väitän/TIEDÄN että McDonalds keksii huomenna ihmeburgerin ← Uskoa korkeampiin voimiin / analyysi liiketoiminnasta
  2. Väitän että tämä tulee nostamaan 50% firman tulosta vuosittain tästä eteenpäin seuraavat 5 vuotta ← Ennuste perustuen kohtaan 1.
  3. Esitän tämän perusteella DCF laskelman joka toteaa että viiden vuoden päästä ihmiset ovat valmiita maksamaan yhä MCD osakkeesta 20x yli earningsin. Eli pistetään PE20 kerroin. Saan osakkeen hinnaksi 5 vuoden päähän vaikka 1000$. Tämä päivän osakkeen arvon hintaan (268$) verrattuna nousua on luvassa siis 732$. Näyttäisi olevan 373% viiteen vuoteen. Tuo tekisi ~75% per vuosi nousua omistukselleni. ← Kasvuennusteet ja turvamarginaalit paperissa
    ==luvassa on siis jäätävää tuottoa, tätä osakettahan kannattaa ostaa heti
    !

Alleviivaan vaan, että DCF-laskelma itsessään ei ole minkään arvoinen. Vaan oma ajatus siitä että mihin DCF-laskelmaan isketyt summat perustuvat. Eli “lukekaa niitä analyysejä ja tehkää hyviä osakepoimintoja”. :+1:

Disclaimer: Minulla ei ole tietoa insidetietoa McDonaldsin tulevista tuotelanseerauksista.

16 tykkäystä

Mietin vain, että joulukuussa suoritetaan veromyyntejä niin suoritetaanko sitten tammikuussa jo veroOSTOJA! :melting_face:

Moi!

Mun mielestä ihan hyvin kirjoitettu tekstipätkä siitä mitä pikaisesti puhelimessa kävimme lävitse. Tällä hetkellä salkussa nuo kohteet, mutta hyvin paljon mahdollista että tulee vaihtumaan tiuhaa tahtia kohteet - nuo salkussa olevat yhtiöt eivät tule olemaan lähtöön oikeat poiminnat. Toistaiseksi fillereitäkin joukossa.

7 tykkäystä

Indeksisijoittaja vs. osakepoimija oli aika hauska Ruotsin-laiva vertaus jossain. Indeksisjoittajan elämä on kyllä helppoa jos on palkkatyössä ja rahaa jää yli sijoitettavaksi:

Indeksisijoittaja hyppää Viking Linen kyytiin ja antaa ammattikapteenin ohjata laivan turvallisesti perille Tukholmaan ja takaisin. Matkalla käydään monta kertaa vuodessa. Indeksijoittaja maksaa tästä palvelusta erittäin mielellään muutaman euron kuluina ja keskittyy itse matkasta ja laivalla tarjottavista viihdepalveluista (elämästä) nauttimiseeen. Häntä ei kiinnosta pätkän vertaa, että mitä siellä laivan ohjaamossa tapahtuu ja mitä tuhansia nappuloita siellä pitää osata painella (vertaa: ei tarvitse lukea 100 sijoituskirjaa ja seurata koko ajan markkinoita). Kapteeni hoitaa homman ja aamulla ollaan turvallisesti perillä ja tavoite saavutettu. Indeksituotto on takuuvarma.

Osakepoimija taas sanoo, että hän ei mihinkään Viking Linen ammattikapteenin kyytiin suostu lähtemään, en maksa kuluina 30 euroa tällaisesta “turhasta” palvelusta. Hän kaivaa soutuveneen esiin ja lähtee itse melomaan Turusta Tukholmaan. Ranteet ovat aivan romuna satojen tuntien lihasrasituksesta kun yrittää pysyä Viking Linen perässä. Pitää myös toivoa, että itse amatöörinä ei osu kariin ja uppoa sen takia pohjaan. Kädet pidetään myös ristissä, että myrsky ei osu kohdalle ja upota omaa jollaa (vertaa: omat toilailut osakemarkkinoilla kun valitset vääriä sijoituskohteita ja tuhoat varallisuuttasi). Laivan viihdepalvelutkin (elämä) jää näkemättä, mutta mitäpä siitä, kyllähän sitä osakepoimijana mieluummin riuhtoo airoja ja pitää yllä haavetta, että ehkä jonain päivänä vielä pääsen melomaan Viking Linen ohi ja pääsen perille Tukholmaan muita nopeammin ehkä. Sitten 20 vuoden päästä nähdään, että kumpi lopulta voitti.

Tuli tämä pohdinta mieleen kun huomasin exceliä pyörittäessä, että viime vuodelta päiväduunistani saatu tuntipalkka jäi tietyn osa-alueen kohdalla naurettavan pieneksi (provisiopohjainen palkkaus tietyssä pienessä extrajutussa). Jotain muutoksia on pakko tehdä omaan toimintaan tuon osalta tänä vuonna, nolotti oikein itseä kun huomasin, että kuinka mitätön tuo provikka oli käytettyyn työaikaan nähden.

41 tykkäystä

Olipa oiva vertaus, nauratti kyllä mutta onhan siinä totuuden siemen vaikkakin vähän kärjistetty. Jos omat sijoitukset (toilailut) laittaisi exceliin niin kyllä täälläkin jäisi provikat pieneksi. Omasta portfoliosta suurin osa suorissa osakkeissa ja vain pieni osa Storebrand Global All Countries rahastoa.

3 tykkäystä

Pörssissä sentimentti ruvennut taas muistuttamaan juhlien etkoja, kevyt mieli ja booli virtaa. Isot spekulaatiot pienistäkin positiivista tiedon jyvistä esimerkkinä teknopuun ketju.

Kyydissä olen kuten aina mutta ostot konservatiivisempia kuin syksyllä :face_with_monocle:

9 tykkäystä