Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Olen kysynyt suoraan Tecnotreeltä muista asioista näistä osoitteista: investor.relations@tecnotree.com ja marketing@tecnotree.com . Eivät ole vastanneet. Kysyin myös priyesh.ranjan@tecnotree.com viime vuonna Wileniuksen sisäpiirikaupoista ennen kuin hän jätti talousjohtajan paikan. Ei vastausta.

Kannustan muitakin kyselemään :+1: :+1: :+1:

58 tykkäystä

Esimerkillistä toimintaa. Ugh.

5 tykkäystä

Tässä Sepon viestissä oli hyvin esitetty tämä “Padma ostaa” -juttu. :slight_smile:

1 tykkäys

Padma ostaa vasta dipistä :wink:

Edit… ja ei kiinnosta ostaako vai ei… Tämä on vaan saanut jo humoristiset piirteet.

6 tykkäystä

Tähän liittyen moni on asiasta kysynyt, muttei vastausta ole silti kuulunut. Analyytikolla saattaisi olla paremmat mahdollisuudet, joten kääntyisin tässä analyytikon/inderesin puoleen.

Huumori oli ainakin omalla kohdalla aluksi läsnä, nyt tuo menee jo rasittavuuden puolelle kun ei tuolla väännöllä ole mitään tekemistä sen kanssa paljonko epsiä Tecno tekee tänä tai ensi vuonna.
Mahdollinen lisämotivaatiokin työskennellä firman hyväksi on korkeintaan kosmeettinen, sillä onhan siellä kiitettävä pino niitä lappuja osti hän lisää tai ei.
Siinäkin tapauksessa suomimentaliteetilla voisi vääntää eikä pääomistajat sitoudu kun myyvät osakkeita pois hallituksessa ollessaan!

Roni on kommentoinut mitä tuohon on kommentoitavaa, ei se tulosjulkkari tulee yhtään nopeampaa vaikka kuinka meemejä vääntäisi tai ketjua spämmisi ihmettelypostauksilla.

4 tykkäystä

Laitan tänne kun en ole varma sopiiko mihinkään tiettyyn ketjuun.

Oman ensiasunnon osto olisi siis itsellä nyt suunnitelmissa. Pk seudulla hinnat aika hurjia edelleen, jos mielii hyväkuntoisen ja edes siedettävän kokoisen yksin ostaa. Toivoisin, ettei velkamäärä ylittäisi 140k. Asp tilillä nyt 20k eli noin 160k olisi budjetti.

Mitä olette mieltä asunnosta vuokratontilla? Onko ehdottomasti ei vai voisiko tietyin reunaehdoin olla ihan järkevää? Näin ollen saisi pienemmällä pääomalla asunnon, vaikka toki asumiskulut isommat vs oma tontti.

Huomasin, että olisi myynnissä hieman yli 155k hintaan 38 neliöinen vuonna 2011 rakennettu kerrostalokaksio itselle mieluisalta alueelta. On kylläkin vuokratontilla tosiaan ja tonttivuokra noin 50e/kk. Vuokrasopimus olisi vuoteen 2058 asti. Vastaavanlainen omalla tontilla niin hinta hyppäisi jo lähemmäs 200k ja sitten olisi velkavipu turhan tapissa.

Miksi etsit hyväkuntoista? Ostamalla kuin pommin jäljiltä olevan kämpän ja käyttämällä remonttiin reilun kympin, niin sinulla on priimakuntoinen kämppä huomattavasti halvemmalla.

Vuokratontti nostaa asumiskustannuksia, tosin jos kaupunki on vuokranantajana, niin tontin osuudesta ei makseta kiinteistöveroa.

3 tykkäystä

24.2.2023 on Tecnotreen tulosjulkistuksen aika. 30 päivän hiljainen periodi alkoi tänään, joten varmaan hiljaista Tecnotreen IR-rintamalla.

Jos @Roni_Peuranheimo kysyt asiaa 24.2, niin pyydän muistamaan tämän erikoisen pykälän Inderes Oyj:n yhtiöjärjestyksessä:

9 § Yhtiön toiminnan tarkoituksena on palvella sen työntekijöitä, yhteisöä ja asiakkaita sekä tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

HS Vision jutussa https://www.hs.fi/visio/art-2000009314703.html

Ennen listautumista Inderes kirjasi yhtiöjärjestykseensä erikoisen säännön. Se poikkesi osakeyhtiölain perussäännöstä, jonka mukaan yhtiön tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.

Uuden yhtiöjärjestyksen mukaan Inderesin tavoite on palvella järjestyksessä: 1) työntekijöitä, 2) yhteisöä, 3) asiakkaita ja 4) osakkeenomistajia.

Rautanen selittää, että ilman työntekijöitä ei ole firmaa, ilman yhteisöä ei ole liiketoimintaa, eikä ilman asiakkaita ole kassavirtaa. Osakkeenomistajat saavat jäädä jonon hännille.

17 tykkäystä

Jos pointtisi on jankkaaminen ja keskustelun laatu niin hyväksyn perustelun.

Jos taas olet sitä mieltä, että sisäpiirin ostoilla ei ole mitään signaaliarvoa niin olet täysin väärässä.Sijoittamisen koko pointti on ostaa tulevaisuuden kassavirtaa ja siihen liittyy aina epävarmuutta. Ennustaminen on hankalaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Kaikki mikä vähentää epävarmuutta on hyödyksi.

No avataan tätä siinä tapauksessa. Jos yhtiö on maltillisesti hinnoiteltu tulevaisuuden odotuksiin nähden, mutta epävarmuus tulevaisuuden suhteen on monella saralla suurta, ei position koko voi olla suuri. Jos epävarmuus vähenee (vaikka samaan aikaan myös absoluuttinen tuottokin vähenisikin) on mahdollista ottaa isompi positio.

Kuinka iso vaikutus on riippuu monesta tekijästä, mutta väite ettei sisäpiirin ostoilla ole mitään väliä on hevonpaskaa.

7 tykkäystä

en itse vuokratonttia periaatteesta huolisi, jos siinä on sijoittaja takana.
Kunta voipi olla kohtuullinen tontin omistajana. Kuntahan haluaa veronmaksajan, toisin kun sijoittaja joka haluaa raapia maximi tuotot. Itte jos olisin rahastomogulina, niin maximit repisin mitä voi pyytää aina vuokraa tontista kun muuta vaihtoehtoa ei asunnonhaltijalla ole. Mainos lehteen hyvästä tuotosta. ja “raha raha raha” laulu soimaan.
yksi linkki asiasta

3 tykkäystä

Riippuu maanvuokrasopimuksen ehdoista. Relevantteja kysymyksiä ovat ainakin seuraavat:

  • vuokrankorotusehto
  • onko taloyhtiöllä oikeus ostaa tontti ja jos on, millä ehdoilla
  • mitä on sovittu tapahtuvan vuokrasopimuksen päättyessä

Kannattaa muistaa, että pitkällä aikavälillä asunnon arvo on ensisijaisesti tontissa, rakennuksen ylläpito (tai ylläpidon laiminlyönnistä seuraava korjausvelka) kun maksaa rahaa ennemmin tai myöhemmin. Myös maanvuokrasopimus on rahanarvoinen, riippuen toki sen ehdoista.

Itse näkisin vuokratontin olevan ihan ok jos ehdot ovat hyvät ja asunto on tarkoitus myydä hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Hyvin pitkäaikaiseen pitoon valitsisin mielummin oman tontin.

4 tykkäystä

Tuossa on tietysti pointti, että ostaisi rempattavan kämpän. Ongelma on, ettei minulla ole mitään osaamista remontointiin liittyen. Toki jos palkkaisi jonkun tekemään, mutta enpä tiedä…mieluimmin sellainen johon voi heti asettua taloksi.

Näinhän se juuri menee, että riippuu paljon ehdoista. Kyseisessä asunnossa, jota katsoin oli omistajana seurakunta ja sopimus vuoteen 2058 asti. Täytyy tietysti selvitellä tarkemmin vuokrasopimuksen ehtoja, mikäli lähtee ostotarjousta tekemään.

Näin olen itsekin ymmärtänyt, että nuo joissa on sijoittaja tontin omistajana, on syytä kiertää kaukaa.

Tuo on minusta liian kova yksinkertaistus. Moni sijoittaja hakee maanomistajana ensisijaisesti vakaata inflaatiosuojattua tuottoa. Omassa taloyhtiössäni maanomistaja on sijoitusrahasto, mutta ehdot ovat oikein selkeät ja oikeudenmukaiset. Asiaa toki selkeyttää taloyhtiön osto-oikeus, jonka ehdot on sovittu jo maanvuokrasopimuksessa ja siihen liittyvässä maakaupan esisopimuksessa.

Sonera → Hyzon → Voxtur

17 tykkäystä

Kaj oli tykännyt Albert Camusin filosofiasta.

”Maybe its not about the happy ending. Maybe its about the story.”

7 tykkäystä

Itse en ostaisi asuntoa vuokratontilla. Enkä varsinkaan lähtisi suunnitelmalla, että myyn tämän myöhemmin, jollekin enemmän hömelölle.

8 tykkäystä

Suomi voisi vastapalveluna sulkea vaikka sen Ahvenanmaalla sijaitsevan Venäjän “tarkkailutoimiston” :smiley:.

Ainiin, unohdin ketä meillä on hallituksessa.

Edit. vaihdoin ketjua.

1 tykkäys

En tällä kertaa voittanut kisaa, vaikka kerran olen sen jo voittanut. :muscle:t3:

Kannattaa @Lexus seurata sitä Nokian ketjua, niin osaat jatkossa arvata yhtä lähelle kuin minä. :coffee: :cowboy_hat_face:

Olin “aika” optimisti. :smiley:

18 tykkäystä