Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Eikös ne hinnat määräydy vuorokauden eteenpäin eli tämän päivän tuuli vaikuttaa vasta huomisen hintaan?

Kuluttajan näkemä spot-hinta muodostuu iltapäivisin käytävässä huutokauppatyylisessä myynnissä, jossa sähkön ostajat ilmoittavat paljonko haluavat ostaa, millä hinnalla ja milloin. Vastaavasti myyjät ilmoittavat paljonko ovat valmiita tuottamaan milläkin hinnalla kyseisenä ajankohtana. Kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat saadaan sähkölle hinta tietylle ajankohdalle. Sähköä ei pysy varastoimaan ja tuotanto ja kulutus ovat vain arvioita, joten markkinatoimijat käyvät kauppaa myös päivän sisällä. Tässä Fingridin sivulla on avattu asiaa tarkemmin Johdanto sähkömarkkinoihin - Fingrid

2 tykkäystä

Senpä takia en tavoittelekaan sillä elantoa, vaan passiivista tulovirtaa kuvista jotka olen muutenkin ottanut ja käsitellyt :smiley: Jos joskus päädyn toisen uran tekemään valokuvauksen parissa, pitää siinä olla joku ihan muu kulma, ehkä fine art luontokuvia kuvaillen, tai sitten tapahtumakuvaajana.

2 tykkäystä

Päivän tunnelmat.

30 tykkäystä

Huomisen keskihinta 47,40c/kwh

2 tykkäystä

No niin laitetaan tännekin. :sunglasses:

Tästä tuoretta laajaa raporttia:

Ja yhtiöketju olikin jo olemassa:

59 tykkäystä

Joulu tuli Inderesin käyttäjille etuajassa :star_struck:

Nyt kun naapurimaa on avattu, voi varautua vuosien mittaiseen jännitykseen mikä uusi pienyhtiö milloinkin tarttuu inden tutkaan, ja tarjoaa ehkä ylituottoakin lennellessään vielä katveessa ison rahan luotaimilta :rocket:

27 tykkäystä

Tekniikka ja talous.

" # Kahvi ei tehosta ainoastaan ihmisen toimintaa – Kahvihappo saa puolijohteet toimimaan jopa 100x nopeammin

Sofia Virtanen12.12.202218:01TIEDETEKNIIKKA

Japanilaistutkimuksen mukaan niin kahvin kuin useiden kasvien sisältämä kahvihappo voi olla käyttökelpoinen puolijohteissa.

Kahvihappo voi saada puolijohteet toimimaan huomattavasti nopeammin, kirjoittaa Techradar. Japanin sovelletun tieteen ja teknologian instituutissa tehty, joulukuun alussa japanin kielellä julkaistu tutkimus näyttäisi osoittavan tämän.

Kahvihappoa on luonnossa nimensä mukaisesti kahvipensaassa, mutta myös monissa muissa kasveissa, esimerkiksi niiden hedelmissä. Tämä kiteinen happo liukenee esimerkiksi kuumaan veteen ja alkoholeihin. - -

Kahvihapon vaikutus johtuu siitä, että se järjestyy puolijohdepinnalle spontaanisti niin, että virrankulku nopeutuu.

Vaikkei tutkimustulos tarkoitakaan, että kodin elektroniikan toimintaa saisi nopeutettua kaatamalla kahvia laitteiden päälle, japanilaistutkijoiden mukaan tuloksella on käytännön sovelluksia. Yksi mahdollinen sellainen ovat sataprosenttisesti biomassapohjaiset puolijohteet."

Ei kyllä uskota ennen kuin testataan. Huomisaamuna vaan kahvia puolijohteillekin, niin pääsee aamu satakertaiseen vauhtiin.

14 tykkäystä

Inderes.se:ssä näyttäisi MGI:n yhtiösivulla tunnusluvut pohjaavan ilmeisesti ennustettuihin raportoitaviin lukuihin, kun taas inderes.fi:ssä oikaistuihin? PE luvussa on heittoa eri sivustoilla n. 80 vs 8
EDIT: eikun johtuukohan tää eri valuutasta :smiley: (ei kai sillä pitäis olla kyllä vaikutusta)
EDIT2: toisaalta kyllä tuolla ruotsin sivustoltakin katsottuna rapsassakin on eri luvut :thinking:

3 tykkäystä

Nostellaas tätä älykkyys keskustelua kun tämä jäi mieleen vanhoja viestejä kahlatessa. :grinning:

Näinhän nämä tekevät ja olen sen kuluneen vuoden aikana saanut itsekin todeta kun jälleen päässyt leikkimään yhtälöiden kanssa joiden kunnolla opettelu ei kiinnostanut peruskoulussa kuin lukiossakaan ja sitä satoa sitten keväällä niitettiin nöyränä poikana. :sunglasses:

Itselläni on yksi kaveri jolta tippuu säännöllisin väliajoin viestiä ties mihin kellonaikaan muistatko mitä me tehtiin esimerkiksi 12.12.2010 ja sieltä tulee sanasta sanaan lainaus jostain vanhasta keskustelusta joka on päässyt unohtumaan täydellisesti, onko tämä sitten älykkyyttä vai vain hyvää muistia niin se on jokaisen pääteltävissä.
Hyvästä muististaa huolimatta kaverini ei ole koskaan koulussa menestynyt kuin korkeintaa keskinkertaisesti kun mielenkiinnonkohteet ovat olleet jossain ihan muualla.

Tämän kanssa olen itsenyt joutunut viime aikoina painimaan kun olen avoimen yliopiston puolella kahlannut kursseja, viikkokohtainen informaatiomäärä ja siihen budjetoitu työaika eivät omalla kohdalla tunnu olevan mitenkään suhteuttuna siihen työmäärään mitä oma oppimiseni todellisuudessa vaatii että pystyisin omaksumaan sen kaiken informaation mitä tasaisen tappavaan tahtiin kaadetaan viikosta toiseen niskaan kunnes ei enää kaadetakaan ja tämän jälkeen pitäisi osata jo uida ja kaikki opetettava olla omaksuttu.
Onneksi tässä on kuitenkin useampi viikko varsinaisen opetuksen jälkeen mahdollisuus tenttiä niin tässä pääsee oikeasti opiskelemaan aihetta ilman viikottaista painetta ja tenttiin on huomattavasti helpompi lähteä kun asioita on pystynyt jo vähän jäsentelemäänkin. :grinning:

Tässä on hyvin tiivistetty se mikä tekee Omahan boomereista niin menestyneitä sijoittajia ja miksi moni heitä pitää älykkäinä.
Aina ei tarvitse antaa maksimeita vaan se vaatii tilanteenlukutaitoa hieman samantyyppisesti kuin JHeiskanenkin nosti esiin urheilumaailman puolelta.
En ole yhtään hävittäjälentäjää tavannut, mutta voisin kuvitella että sieltäkin pilttuusta saattaa löytyä joka oman elämänsä Kimi Räikkönen jonka koulumenestys on keskinkertaista, mutta avaruudellinen hahmottaminen on puolestaan ällistyttävää tasoa.

Mitä sitten tulee koulutuksen ja älykkyyden suhteeseen niin kyllähän niillä on korrelaatiota, tosin on sitä kaikenmaailman kooteeämmää tullut tavattua joilla ei tunnu olevan mitään todellista käsitystä siitä miten maailmaa pyörii siellä puolella joka on syystä tai toisesta ajautunut ei niin akateemiselle polulle.

Sen verran vielä pitää älykkyydestä sanoa niin en ole yhtään älykästä ihmistä tavannut joka ei harrastaisi säännöllistä itsereflektiota ja pohtisi sitä että missä tilanteessa hän on nyt ja missä hän on kenties kahden vuoden kuluttua ja mitä muutoksia tähän matkaan on kenties tehtävä että siihen pisteeseen on realistinen mahdollisuus päästä.

Itse tuli kanssa pääsykokeiden kanssa kipuiltua kun koronakeväänä amkiin hakiessa sieltä jäi käteen varasija neljä ja kun viime keväänä seuraavan kerran yritin opiskelemaan, tällä kertaa yliopistoon niin lopullinen varasija taisi olla 11. joka veti suunnitelmat suhteellisen leväälleen kun en ollut mihinkään projektiin niin paljon laittanut tunteja sisään kuin tuohon luku-urakkaan ja taas oltiin tyhjän pöydän ääressä että mitä seuraavaksi.

Tässä syksyllä osui taas yhteishakujen ilmoitukset kohdalle ja kun kesän yhteishakuun on suhteellisen pitkä aika niin kävin sitten taas kokeilemassa ja sieltä sitten tuli vastaan jo aikaisemmin mainitut yhtälöt joiden kanssa sain keväällä viettää laatuaikaa oodissa kun kevätaurinko paistaa ja luuri huutaa kavereiden viesteistä että lähde nauttimaan olutta. :sunglasses:
Noh onneksi nämä kevään uhraukset eivät menneet aivan hukkaan vaikka yliopisto jäikin ainakin kandin osalta väliin niin tammikuussa pitäisi starttailla liiketalouden tradenomin opintoja jonne ovet todennäköisesti avautuivat juuri näiden yhtälöiden treenaamisen vuoksi kun ne olivat vielä keväältä tuoreessa muistissa. :nerd_face:

Jos olisin itse päässyt kouluun jo ensimmäistä kertaa hakiessani tässä voisi suunnitella jo valmistumista, mutta näillä mennään ja kyllä sinne kouluun on moni muukin joutunut pitkän tien käymään varsinkin lääkiksen ja oikiksen kanssa eikä mitään estä hakemasta vaikka vielä keväällä uudestaan jos herää tunne että haluaa sittenkin että jo kandiin verrattavassa tutkintodistuksessa lukeekin yliopisto ja pääseehän sinne yliopistoon sitten viimeistään maisterivaiheeseen jos sitä kohtaan kokee vielä sellaisia ambitioita. :grinning:

Ennen kuin pääsin kiinni sijoitusmaailmaan niin koulunkäynti pitkälti aina ollut hirveätä pakkopullaa vaikka kotoa käsin on niin pitkään kuin jaksan muistaa papatettu koulutuksen tärkeydestä ja olen nämä vain ohittanut olankohautuksena ja buumerien papatuksena jotka eivät tiedä mistään mitään. :sunglasses:
No nyt kun sijoitusuniversumi tosiaan muutama vuosi sitten aukeni niin sitä kautta sai uudennäkökannan koko elämään ja kiinnostavia asioita tuntuu löytyvän enemmän kuin vuorokaudessa on tunteja ja katsotaan mihin tässä vielä päädytäänkään tällä matkalla jota jotkut kutsuvat elämäksi.

Asiasta kukkaruukkun vielä, niin pakko kehua näin loppuun vielä julkisesti tuota @Sijoittaja-alokas haastattelukonseptia, olin itsekin miettinyt oman hieman vastaavan tyyppisen sijoitusblogin/podcastin perustamista mutta onneksi sille ei ole enää tarvetta kun Alokas hoitaa nämä hommat puolestani. :sunglasses:

26 tykkäystä

Kiitos todella paljon! :slight_smile:

Tänä vuonna tulee vielä kolme haastattelua ulos ja ensi vuonna homma jatkuu! :sunglasses:

Tätä videokonseptia odotan suurella mielenkiinnolla:

6 tykkäystä

Pitkähköön yhtiötä seuranneena tuo Raportti avasi silti paljon uusia asioita, joita en yhtiöstä tiennyt. Mahtavaa saada yhtiö seurantaan! Hieman laittoi nauramaan tuo alle P/E 10 kerroin lähivuosille. Ilmeisesti yhtiö on nykyään joku syklinen mahdollisesti tappiolle menevä teräsfirma :rofl:. Vieläpä semi alhaiset ennusteet huomioiden, mikäli talous ei täysin romahda.

Tavoitehinta 23sek ja salkun keskihinta 30+ sek :smiling_face_with_tear:

8 tykkäystä

Jos tämä olisi ollut Inderesin seurannassa ranta på ranta aikaan olisi jäänyt varmaan nämä kaupat tekemättä.

5 tykkäystä

Todella hienoa tosiaan, että saatiin yhtiö tutkan alle Inderesin toimesta! Katsoin itse samaa huvittuneena MGI:n tämän hetkisistä ja tulevaisuuden multippeleista, sillä välin kun MGI:n multippelit ovat karkeasti puolet raportin vertailuryhmän luvuista :smiley:

/joke Ehkäpä MGI:n vauhtipyörä kuullostaa konepaja meiningiltä ja näin firmaa diskontataan syklisenä :joy:

1 tykkäys

Piti lukea muutamaan kertaan.


27 tykkäystä

Huhhuh, siis luulin että Kamux on hidas julkaisemaan lukujaan, mutta Puuilon Q3 tulee torstaina?! Lasketaanko siellä helmitaululla tulos vai mikä järjellinen perustelu selittää sen, ettei pörssiin riittävän suuri yhtiö saa talousosastonsa rivejä sen verran suoriksi, että tilinpäätös valmistuisi 2kk kuluessa raportointikauden päättymisestä? Kokolailla huolestuttavaa.

Ei hätiä, Puuilon tilikausi alkaa helmikuusta ja Q3 loppuu lokakuuhun.

3 tykkäystä

Vähän poikkeava tilikausi puuilolla :wink:

Meinaatko siis, että saatiin tutkalle se? Veikkaanpa, ettei ole ainakaan alla kauaa :sweat_smile: No pienen salkun suurin itsellä, mukavahan tässä.

2 tykkäystä

Huh, no sitten pieni synninpäästö. Mutta olin luullut, että pörssiyhtiöillä pitää tilikausi olla kalenterivuosi? Vai onkos Puuilo itseasiassa First Northissa ja siellä saa olla poikkeava? :thinking: Today I Learned.

EDIT: Omasta mielestä pörssiyhtiöiltä pitäisi vaatia tilinpäätöstiedote 2vk kuluessa osavuoden päättymisestä ja varsinainen osari 1kk kuluessa. Sijoittajilla on oikeus oikea-aikaiseen tietoon.