Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Ei se testi ollutkaan niin vaikea. Piti vain nukkua yhet hyvät yöunet, ja tsadam. Tuli vieläpä samalla siirrettyä ost nordnetille. Alkanut kyrsimään miten OP tarjonnasta katoaa kaikki mahdolliset sijoituskohteet. Tutkin Nordnetin tarjontaa, ja se oli kuin karkkikauppaan olisi lapsena päässyt. (Nyt on helppo peesailla Ekaa, eikun hä)

Nyt voisi ehkä alkaa koulujuttuihinkin keskittymään taas hetkeksi.

12 tykkäystä

Siirsin keskustelun tänne, kun menee offtopiciksi autoketjussa.

Sijoituskeskustelussa riskittömällä tuotolla viitataan kyllä lähtökohtaisesti sellaiseen tuottoon, jossa riski on mahdollisimman matala - yksikään sijoitus ei tietenkään ole täysin riskitön, eikä riskitön tuotto sitä tarkoitakaan. Valtionlainoja käytetään yleisesti kuvaamaan riskitöntä tuottoa, enkä nyt ihan äkkiseltään keksi, että miten lainanlyhennys poikkeaisi riskitasoltaan merkityksellisesti niihin sijoittamisesta.

Molemmat käytännössä pääomaturvattuja (lainanlyhennyksessä on 100 % pääomaturva, valtionlainoissa vähän vähemmän), ja molemmissa saa käytännössä varman tuoton (valtionlainoissa saa pidemmällä lukitulla korolla, lainanlyhennyksessä tuotto on lukittu yleensä 3-12kk ajaksi viitekorosta riippuen. Molempiin liittyy riski siitä, että korkotaso muuttuu, jolloin raha olisi ollut paremmin käytettynä jossain muualla.)

ts. Asuntolainan lyhennykselle saat 100 % varmuudella tuoton, joka on jotain marginaalin ja marginaalin+viitekoron väliltä, ja pääoma on turvattu. Isoin riski on, että saat huonon tuoton, mutta huonon tuoton riski ei liity kyllä millään tavalla riskittömän tuoton määritelmään.

5 tykkäystä

Yritän miettiä nykyään sijoittamista laajasti ja pitkäjänteisesti, mutta vähän on ollut pienenä tavoitteena saada edes jonkinlainen yksittäinen onnistuminen sijoittamisessa, joka perustuisi oikeasti pitkälti omaan toimintaan ja ajatteluun.

Minulla on jotain plussalla oleviakin osakkeita, mutta jotkut niistä on ostettu aika pitkälti mutulla ja osa sitten loppujen lopuksi pienen ymmärryksen turvin, vaikka olisinkin lukenut paljon kyseisistä yhtiöistä.

Kokisin onnistuneeni jo jonkin verran, jos onnistuisin ostamaan yhtiön osakkeita, jonka ymmärtäisin yhtä hyvin kuin valistuneemmat foorumilaiset omat osakkeensa ja jos minulla olisi hyvät perustelut sen omistamisen puolesta. Luonnollisesti tällaisen osakkeen ostamisessa apuna olisin voinut käyttää esimerkiksi analyysejä tai foorumilaisten ajatuksia, mutta myös paljon itsenäisempää ajattelua, joka perustuisi myös omaan tutkimustyöhöni, lisäksi jos osaisin holdata tai myydä osaketta oikeilla perusteilla enkä vain menisi mutuilemma eteenpäin, niin kokisin saaneeni onnistumisen.

Ei vain ne kivat tuottoprosentit (joita mulla ei ole kyllä juurikaan ole), vaan myös se, että miten ne prosentit on saatu. Tuoreemmat osakeomistukseni on toki valittu fiksummalla työllä kuin aiemmat, mutta vielä on niin paljon opeteltavaa ja ymmärrettävää. :thinking: :slight_smile:

8 tykkäystä

No-niin. Näinhän mä just tarkoitin. Siinä on riski, että saat huonon tuoton. Jos otetaan vaikka usa:n 10-vuotinen riskittömän tuoton referenssiksi, niin miksei olisi ihan mahdollinen skenaario sellainen, missä euriborit olisivat pitempään tätä referenssiä lainan marginaalin verran enemmän alempana. Tällöin lainan lyhennyksen tuotto jää alle riskittömän koron.

Meillä on jo myös olemassa historiassa ajanjakso jolloin korot olivat negatiiviset. Tällaisessa tilanteessa lainan maksun ”sijoitus”han menee negatiiviseksi myös pääoman osalta.

Jo maksettua lainaa on myös hankalampi tarvittaessa nostaa uudestaan käyttöön, verrattuna esim. lainapaperien myymiseen. Riskiä sekin, että rahat on sitten lyhennyksen myötä lukittuna niihin seiniin.

2 tykkäystä

Kylläpä nousi karvat pystyyn meikäläisellä tästä kommentista. :triumph: Kyllähän sieltä aika moni tunnettu yhtiö on kaikonnut ja hyvä niin. Siinä vaiheessa, kun Putte on potkittu pois pallilta ja tuleva johtaja alkaa tuomaan demokratiaa mukana ja todistaa tämän ajan kanssa muulle maailmalle. Sitten minun puolestani voidaan alkaa rakentamaan suhteita uudestaan. En pidättele hengitystä tämän toteutumisen suhteen.

Edit: yritin, mutta en osaa tätä vielä. Siirrätkö @Sijoittaja-alokas kahvihuoneelle. Ja jos haluat oikein kunnolla autaa, niin opeta tämä ketjusta siirto minulle. :kissing_heart:

18 tykkäystä

Tuossa olisi ohje vastaamiseen toisessa ketjussa. :slight_smile:

Laitan nämä vielä tänne kaikille ihan muistutukseksi taas. :slight_smile:

EDIT: Lisäsin nämä linkit ohjeisiin ketjun aloitusviestiin.

3 tykkäystä

Joo, mutta se ihan sama huonon tuoton riski liittyy siihen USA:n 10-vuotiseenkin. Näinhän juuri kävi SVB:llä.

Jos laitat rahat siihen 10-vuotiseen kiinni ja korot nousee, niin tuotto jää huonoksi. Se ei edelleenkään liity kuitenkaan riskittömän tuoton määritelmään - se USA:n 10-vuotinen nyt vaan on määritelty riskittömäksi, vaikka siihenkin liittyy riski siitä että korot nousee (ja sun sijoituksen arvo laskee).

Ihan samanlailla kun ne rahat voi olla niissä seinissä kiinni, niin ne voi olla kiinni riskittömässä 10-vuotisessa, jonka joudut realisoimaan sitten alle nimellisarvolla kun korot on nousseet. Nämä ovat kaikki spekulatiivisia asioita, jotka eivät vaikuta siihen, että millaisia parametreja sijoitusmaailma on yleisesti antanut riskittömän tuoton määritelmälle.

Minusta takerrut nyt liikaa sanaan “riskitön”, maailmassa ei ole yhtäkään riskitöntä omaisuusluokkaa, jos huono tuotto luetaan riskittömän tuoton määritelmän sisään. Ja sen takia sitä ei sinne luetakaan.

3 tykkäystä

Olen pitkään miettinyt että mikä idea on rush factoryllä. Jotain tarvetta tällaiselle on pakko olla kun osallistujia riittänyt…

Ei vaan boomerille aukea koko homma ja muutenkin pörssi tuntuu että on väärä paikka tämän mittapuun puuhastelulle (liikevaihto).

Olen vanha ja myönnän että pääsymaksun sijaan minulle pitäisi maksaa että vedän maalisotkut päällä tuolla jytkeessä… En dumaa ideaa ja siitä innostuneita. En vaan tajua koko värijuoksua🤣

Aukeaako tämä idea jollekkin muulle🤣 onko tuolla tarkoitus olla selvinpäin?

2 tykkäystä

Eihän siinä käynyt ollenkaan näin. SVB oli määritellyt nuo pitkät lainat hold to maturityksi. Pakon edessä joutuivat realisoimaan ennen aikojaan, kun asiakkaille piti maksaa heidän nostamat talletukset.

Kiinteässä korossa voidaan sanoa etukäteen, mikä tuotto tulee olemaan oli kyse sitten asuntolainasta tai obligaatioista. Oletan, että asuntolainasi ei ollut kiinteällä korolla vaan sidottuna johonkin viitekorkoon.

1 tykkäys

Mutta 10-vuotiseen pätee tasan samalla tavalla riski siitä, että tuotto jää huonoksi. Silti sitä nimitetään riskittömäksi. Obligaatioissa on takaisinsaantiriski, asuntolainan maksussa ei.

Minusta takerrut nyt liikaa sanaan “riskitön”, maailmassa ei ole yhtäkään riskitöntä omaisuusluokkaa, jos huono tuotto luetaan riskittömän tuoton määritelmän sisään. Ja sen takia ko. määritelmään ei ole sitä sisällytettykään, koska määritelmän käytössä ei olisi mitään järkeä sen jälkeen.

Mutta koko keskustelu nyt on saivartelua ja semantiikkaa eikä tästä varmaan päästä yksimielisyyteen. Minusta asuntolainan takaisinmaksu on niin lähellä 10-vuotiseen sijoittamista, että nimitän sitä riskittömäksi. Sinusta se taas ei ole riittävän lähellä, joten nimität sitä toisin. En tosin ole varma, että onko sinusta 10-vuotinenkaan riskitön, jos riskittömään ei voi sisältyä riskiä matalasta tuotosta tai siitä, että raha tuottaisi paremmin jossain muualla.

Siinä missä on riski pitää rahoja seinissä kiinni (kun niitä ei saa irti), niin on riski pitää niitä valtionlainoissa (kun niitä ei välttämättä saa tarvittaessa irti ilman että myy alle nimellisarvoonsa). Ja tuohon SVB caseen liittyi oleellisesti huono tuotto, kun realisointiarvo on alle nimellisarvon, niin tällöin huonon tuoton riski on realisoitunut jo (tai ne olisi saanut realisoitua vähintään nimellisarvollaan).

Cryptos will rule the world… :face_with_monocle:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-14/why-did-signature-bank-fail-inside-the-old-school-new-york-bank

14 tykkäystä

Akin aatteita…

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/viisas-sijoittaja-ei-panikoi

Tälle kohdalle repesin… “Kirjassa on monessa kohdassa mainittu, että osakemarkkinat ovat ainoa paikka maailmassa, missä ihmiset juoksevat kauppaan kuultuaan hinnankorotuksista. Ja juoksevat kaupasta ulos, kun alennusmyynti alkaa.”

18 tykkäystä

Eikä tämä ole leikkimielinen ja kevyt juoksutapahtuma, jossa on matkalla esteitä ja muita toimintakohteita. Ja tietenkin väriä. Ja lopuksi sitten bileet. Yllättävintä on kun tällä on päästy pörssiyhtiöksi asti :sweat_smile:

Hauska ajatus mutta kokematta on. Joku mukana ollut voisi valaista?

Varmasti näin. Minun toiminnassa on aina leikki kaukana🤣 sen jotenkin ymmärtäisi että ala-aste ikäiset vetäisi värit naamassa into piukeana mutta että raavaat miehet🙂 älkää lannistuko vanhan jäärän kapeasta ajatusmaailmasta…

4 tykkäystä

Heh, täällä oli sama viikko sitten, kun totesin että sisäpuolen pinnoite kuplii. Tilalle tuli 129€ samsung keraamisella sisäpinnalla. Suurin yllätys oli, että kuinka paljon isompi tuollainen mikro on sisältä.

Seuraavaksi levisi 8 vuotta vanha pesukone, laakeri huusi niin lujaa ettei vieressä ollessa pysty puhumaan ilman huutamista. Aikani selvittelin millainen työ tuo on vaihtaa ja hain gigantista 499€ kuivaavan samsungin, tuo kuivaus kun voi olla lapsiperheen pelastus jossain tilanteessa.

Koko homma lähti käsistä, kun vuosien vatvomisen jälkeen tilattiin 1200€ sohva noin kuukausi sitten. Sohva ei ole vielä edes tullut ja pelkään että kodinkoneiden tukilakko jatkuu seuraavaan kohteeseen.

12 tykkäystä

Vaikka pigviinimeikit sun muut onkin usein varsin näyttäviä, niin parempi ettei niitä ihan vielä ala-asteella käytetä, kun on kuitenkin koko aikuisikä aikaa fiilistellä blackmetallia nämä meikit naamalla - oli sitten enemmän tai vähemmän raavas mies tai nainen.

image

5 tykkäystä

Et kai tilannut sohvaa Maskusta?

1 tykkäys

En sentään, vaan pienehköstä paikallisesta huonekaluliikkeestä. Selvennyksenä, tulossa on kuuden hengen vuodekulmasohva.

1 tykkäys

Kyselen puolisoni puolesta. Hän on alkamassa tekemään 50% nykyiselle työnantajalle sekä 50% edelliselle työnantajalle. Hän on huolissaan lomien kertymisestä, että niitä tulisi vain 14 päivää vuodessa. Mitenköhän tämä nyt toimii, kun meillä on vähän erimielisyyksiä tästä.

Ei tietoa onko oikea paikka kysellä, mutta en muutakaan keksinyt.

Poistin virheellisen vastaukseni. Aika mielenkiintoinen juttu.

Löysin:

Työntekijän oikeus vapaaseen

Työntekijälle, joka sopimuksen mukaan tekee töitä kaikkina kalenterikuukausina alle 14 päivää tai 35 tuntia, ei kerry vuosilomaa. Hänellä on työsuhteen kestäessä kuitenkin oikeus saada vapaata kaksi arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta, jona hän on ollut työsuhteessa. Työntekijän on ilmoitettava halustaan käyttää vapaata ennen lomakauden alkua (lomakausi alkaa 2.5.). Vapaan ajalta maksetaan lomakorvaus, jonka suuruus on 9 % (työsuhteen kestettyä alle vuoden) tai 11,5 % (työsuhteen kestettyä yli vuoden) edellisen lomanmääräytymisvuoden ansioista.

Vuosiloman ansaitseminen > Vuosiloma > Työsuhdeopas > ERTO

1 tykkäys