Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Ranskalaisten innokkuutta mellakointiin ei kannata aliarvioida. Eläkeiän nosto riittää varmasti syyksi. Yberin tulo maahan aiheutti melkoisen hässäkän taksikuskien laittaessa hulinaksi, junanraiteet poikki jne. Joka asiasta ei tarvitse kaivaa salaliittoa tai syvempää merkitystä, joskus ne asiat ovat juuri siten miltä ne näyttävät.

14 tykkäystä

Ihan yksinkertainen syy tähän alkuaikojen suhteellisen kovaan kanadalaismenestykseen on se, että ensimmäiset ~10 vuotta NHL:ssä oli vain kanadalaisjoukkueita. Sen jälkeen, vuosina 1925-1942 mukaan tuli muutama jenkkijoukkue, mutta edelleen jakauma oli n. 50-50. Tämän jälkeen, vuodet 1942-1967 oli ns. “original six” aikakausi, jolloin mukana oli 2 kanadalais- ja 4 jenkkijoukkuetta. Vuonna 1967 seurojen määrä tuplattiin, ja kaikki uudet tulokkaat olivat jenkeistä. Tämän jälkeen kanukit onnistuivat voittamaan vielä joitain mestaruuksia, mutta 90-luvun alun jälkeen painopiste on tosiaan siirtynyt kokonaan jenkkilän puolelle. Tällä hetkellä Kanadasta taitaa tulla 4/32 joukkuetta, joten aika paljon pienemmät on voittomahdollisuudet alkupäiviin verrattuna. Yllä @JHeiskanen avaa myös hyvin tuota viime aikojen menestymättömyyttä, joten en lähde toistamaan sitä.

5 tykkäystä

Eikös NHL:ssä verotus kohtele pelaajia eri suunnilla manteretta aika epätasaisesti. Väistämättä silloin kilpailuasetelma vaikuttaa työnantajienkin lähtökohtiin. Ihan Seattlen asuntojen hinnoista veroprosentteihin.

Kun Miro Heiskanen ja Artturi Lehkonen oli samaan aikaan tulokkaita, Lehkonen maksoi yli puolet tuloistaan veroja koska vapaan Amerikan sosialismidrafti heitti lopulta juuri Montrealiin. :smiley: Dallasin Heiskaselle taas jäi stetsoniosavaltiossa huomattavasti enemmän käteen.

Kun sorvataan vuosien ja miljoonien soppareita siitä eteenpäin, onhan sillä varmasti ulkourheilullisia vaikutuksia elannon hankintaan.

6 tykkäystä

Varsinkin vapaiden pelaajien markkinoilla on eriarvoisuutta juuri verotuksen, ja muiden jään ulkopuolisten asioiden suhteen. Floridan ei ole nykyisin enää kovin vaikea hommata pelaajia, kun saivat vihdoin Sashan johdolla kilpailukykyisen joukkueen, siihen kepeä verotus ja melko hyvät keliolosuhteet päälle. Saa vielä mennä tutkan alla julkisuuden osalta, ei huono…

2 tykkäystä

Tilasin pari Harvian pikkupyyhettä lisää. Kuulemma 3viikon toimitusaika…?
Olisiko Harvialla kuitenkin “bråttom” vai mistä johtuu…, käykö saunakauppa kuitenkin odotuksia paremmin?

3 tykkäystä

Hyvin mahdollista, että Q1 2024 saadaan posari :sunglasses:

2 tykkäystä

“The stock market is a device to transfer money from the ‘impatient’ to the ‘patient’.”

Warren Buffett,
Chairman, Berkshire Hathaway

4 tykkäystä

EI kyllä mä odotan jo nyt Q1/23 positiivisia lukuja. Ostin kuitenkin nuo pyyheetkin, siitäkin 26e liikevaihtoa kivalla katteella (-Alv). Eihän Harvian menestykselle nyt pitäisi olal esteitä. Energiakriisi on Saksassakin ohi, sähkö on halpaa kun tullimyllyt vatkaavat ja kesä tulee.

1 tykkäys

Kahvihuone menee taas löylyhuoneeksi, mutta senkin uhalla nostan muutamia ajatuksia ilmoille.

  1. Kiinteäkorkoisten lainojen korot nousseet Euroopassa
  2. Euribor sidottujen lainojen korot nousseet Suomessa
  3. Rakennuslupahakujen romahdus Suomessa
  4. Sauna on ylellisyystuote Euroopassa - onko tilanne otollinen sellaiselle tuotteelle
  5. Energian hinnan nousu ( vaikka nyt jo menossa alaspäin )
  6. Teräksen ja muiden komponenttien hintojen nousut.
    Positiivisena Jenkkien talouden yhä jatkuva positiivinen pöhinä. Suomessakin uusituilla tuotantolaitoksilla tehokkuus on varmasti parantunut. Sanoisin 50% /50% posaria odotellessa. :smile:

Omistan itsekin vielä siivun Harviaa ja posari saattaa hyvinkin tulla. Vetoa sen puolesta en ole kuitenkaan valmis lyömään.

Edit: Piti liittää alkuperäinen viesti, ei hivenen kyseenalaistava @Geologiopiskelija :n kommentti.

2 tykkäystä

Pakko itsekkin kommentoida tätä Harvian mahdollista posaria. Niin pitkään kuin rakentaminen ja remontointi on jäissä ja korot taivaissa niin posarin mahdollisuus on olematon. Harvian kohdalla kannataa ottaa näkemystä pitkälle tulevaisuuteen.

9 tykkäystä

Hokipelaaja tai ei – sehän on vanha totuus, että ei sillä palkalla ole enää silloin väliä, kun sitä tulee riittävästi. Jokaisella on oma käsityksensä riittävästä.

Suurmiehiä on palkalla mitaten vaikka ja kuinka, mutta jos sinusta tehdään ulkomailla urasi jälkeen neljämetrinen näköispatsas tiedät olevasi oikeasti jääkiekon suurmies. On meillä vaan hienoja urheilijoita USA:ssa “lainassa”.

Rinne haluaa jatkaa uransa jälkeen hokin parissa ja suuntaa Suomessa jääkiekon kehtoon, eli Tampereelle. Rinteeseen voi siis jatkossa törmäillä Modulight-areenalla.

14 tykkäystä

Hieno päivä ollut tähän mennessä. Aamulla avasin uuden rivin salkkuun ja ostin Admicomia. Arvostuskertoimet tervehtyneet ja Inderesin tuore laaja rapsa yhtiöstä oli mukavaa luettavaa, joten ei voinut muuta kuin ostaa pienen “maistiaisen”. Katsotaan miten homma etenee, rakennusalan alakulo varmasti hidastaa kasvua lähivuosina, mutta nyt on mielestäni pitkäjänteisen sijoittajan ostopaikka. Marginaalit myös hyvät, ja minähän tykkään korkean kannattavuuden omaavista yhtiöistä :slight_smile: Yritän pysyä kyydissä useamman vuoden, ellei mitään dramaattisen negatiivista ilmene matkan varrella. SaaS nähdä miten käy…

Tänään tuli myös penkattua ekaa kertaa 150kg! Hieno tasaluku. Niin ja talviloma alkoi myös. Nyt on hyvin aikaa tehdä oikeasti järkeviä asioita, eli selata Inderesin foorumia!

29 tykkäystä

OL3:

31 tykkäystä

Vaalien alla olis ihan kiva seurata vaaliketjua, mutta siellä keskustellaan iki-ihanan maahanmuuton lisäksi jostain helvetin vinyylilevyistä, UPM:n paperitehtaista ja liiton miehistä. :slight_smile:

16 tykkäystä

Lähtisitkö vähän Jarin kanssa soutelemaan?

Soutaen Atlantin yli: Jari Saariolla on enää muutama päivä rantaan, mutta väsymys painaa jo - Urheilu - Ilta-Sanomat

Vaatimaton reissu Kanaria-Miami-New York-Lontoo :astonished:

6 tykkäystä

Kun tässä muistelin, niin muutamia varmoja tapoja taitaa olla olemassa, jolla varmistetaan heikko menestys NHL:ssä. Samat tekijät on usein yritysmaailmassakin huonoja merkkejä.

  1. Törsää rahat ylipalkkaisiin tähtipelaajiin ja unohda nuorten pelaajien merkitys

New York Rangers on aina osannut tämän tavan. Seura on aina käyttänyt hurjasti rahaa tähtipelaajiin ja pitkiin sopimuksiin, mutta menestys on ollut heikkoa Manhattanilla. Viimeisten 80 vuoden aikana on mestaruutta juhlittu vain yhden kerran 1994. Silloinkin voiton takuumieheksi tarvittiin mahtava pelillinen ja henkinen johtaja Mark Messier. Ilman Messierin johtajuutta olisi jäänyt koko finaalisarjakin haaveeksi.

Olen pitänyt Rangersin organisaatiota aina todella huonona löytämään tulevat tähdet varaustilaisuudessa. Ykköskierroksen varaukset ovat usein epäonnistuneet. Vain muutamista Rangersin varauksista on tullut tähtiä. On kai niitä enemmän, mutta mieleen tuli vain Brad Park, Mike Richter, Brian Leetch ja Chris Kreider. Menestyvää joukkuetta ei pysty rakentamaan, jos tekee draftissa jatkuvasti vääriä valintoja.

  1. Kitsastele ja venytä penniä väärissä kohdissa

Tämä tapa on tullut tutuksi Boston Bruinsin kannattajille. Vuodesta 1975 Bruinsin omistanut upporikas Jeremy Jacobs on saanut NHL:ssä saidan, kitupiikin miehen maineen. Jacobsin omistuksessa Bruins menestyi 80-luvulla vielä hyvin. Joukkueetta kannattelivat Ray Bourque ja Cam Neely ja 80-luvulla Boston pelasi pari kertaa Stanley Cupin loppuotteluissa. Muistaakseni hävisivät molemmilla kerroilla Oilersille.

90-luku oli sitten heikompaa aikaa ja Ray Bourque sai vain haaveilla Cupin voittamisesta. Onneksi Rayn unelma toteutui lopulta Avalanchen riveissä. Bostonissa Jacobs jatkoi tarkkaa taloudenpitoa, joka karkoitti huippupelaajat pois. Sen sijaan Jacobsin johdolla seuraan hankittiin uransa ehtoopuolella olevia tähtiä useamman vuoden sopimuksilla. Monet näistä “edullisista” ikämiehistä eivät pelanneet sopimustaan loppuun Bostonissa ja NHL-ura päättyi siihen. Lopulta Jacobs taisi saada tarpeekseen heikosta menestyksestä ja vaihtoi Bruinsin pukumiehet uusiin. Pitkä korpivaellus päättyi Stanley Cupin voittoon muistaakseni vuonna 2011. Nykyään Bruins on NHL:n kovimpia huippujoukkueita, mutta Jacobs on saanut edelleen kriitiikkiä Bostonissa. Koronapandemian aikana Jacobsia kritisoitiin ahneudesta.

  1. Keskity nyhtämään hyvät lyhyen tähtäimen voitot

Tämä on tuttua Blackhawksin faneille 90-luvun lopulta. Ikoninen kiekkoseura on alisuorittanut pitkään. Seurassa on aina ollut loistavia pelaajia, mutta Stanley Cupia on harvoin päästy Chicagossa juhlimaan. Wirtzin perhe on omistanut seuran jostain 50-luvun lopulta lähtien. 1960 Blackhawks voitti Stanley Cupin. Sen jälkeen pudotuspeleihin selviydyttiin säännöllisesti, mutta mestaruutta ei tullut. 1992 Blackhawks pääsi Stanley Cupin finaalisarjaan saakka Ed Belfourin, Chris Cheliosin ja nuoren Jeremy Roenickin johdolla. Finaaleissa Super-Marion johtama Penguins oli kuitenkin liian kova vastus.

Hyvien peliesitysten myötä Blackhawksin omistaja Bill Wirtz päätti lyödä rahoiksi. Lippujen hinnat nostettiin korkeuksiin. Samaan aikaan Blackhawksin pukumiehet tekivät erittäin huonoja pelaajakauppoja, joissa menetettiin tähtipelaajia kuten Dominik Hasek ja Chelios. Jeremy Roenickin palkkapyyntö oli Wirtzin mielestä liian kova, joten hänet kaupattiin Phoenixiin ja tilalle saatiin hiipumassa ollut Alexei Zhamnov. Blackhawksin fanit olivat raivoissaan. Tästä kaikesta kehittyi itseään ruokkiva kierre ja lopulta Blackhawks vajosi pohjaan. Vuosien 1997-2008 välisenä aikana Chicagossa muistaakseni pelattiin pudostuspelejä vain yhdellä kaudella. Joka tapauksessa yli 10 vuotta suurseuran menestys oli erittäin heikkoa.

Bill Wirtz kuoli 2007 ja hänen poikansa johdolla Blackhawksissa aloitettiin uudistustyöt. 2010-luvulla Blackhawks voittikin sitten 3 mestaruutta. Edellisestä mestaruudesta ehti kulua Chicagossa 50 vuotta.

Tämä nyt tällaisenä yhden sivustaseuraajan muisteluna näiden kolmen Original Six-joukkueiden viime vuosikymmenien vaiheista. NHL:ssä tyypillisesti joukkueiden voimasuhteet aina vaihtelevat ja menestystä seuraa lasku ja uusi rakennusvaihe. Mutta joskus kuiva kausi näyttää pitkittyvän.

16 tykkäystä

Ikävä tuottaa kaikille pettymys, mutta Harvialla ei ole ohjeistusta, joten se ei anna tulosvaroituksia. :smiley:

43 tykkäystä

Tällä kaudella mennään päätyyn asti. Uusi GM kyllä puhdisti ilmapiiriä ja hankinnat ovat olleet loistavia. Aikaisemmin nämä isot nimet ollaan hankittu vain sen nimen takia ilman, että olisi ollut roolia. Tosta kun Kane ja Panarin hitsautuu siihen, mitä Chigagossa oli, niin jälki tulee olemaan rumaa. Tarasenko myös oli loisto hankinta ja palaset onkin nyt sen näköiset, että potentiaali on iso Stanleyn maljaan.

2 tykkäystä

Jos se kuitenkin antaa. :upside_down_face: :point_down:

5 tykkäystä

Näinkin voi käydä. Ainakin Rangersilla näyttäisi olevan pitkästä aikaa Brian Leetchin kaltainen tehopuolustaja. Adam Fox vaikuttaa erittäin hyvältä pelaajalta tv:stä katsottuna. Nykyään noita NHL:n voimasuhteita on vähän vaikeampi vertailla, kun ehtii seuraamaan vain koosteita peleistä. Boston ainakin vaikuttaa kovalta joukkueelta.

2 tykkäystä