Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Tässä on viikon biisi. Tai koko tulevan vuosikymmenen! :grin:

7 tykkäystä

Mietin tätä samaa usein miten tulee osuttua pohjille, mutta sitten tuleekin uusia pohjia. :joy:

47 tykkäystä

Kertokaahan viisaammat että miten on kun työskentelen kotimaisessa pörssiyrityksessä. Meillä on jo toiset “muutos-neuvottelut” käynnissä tänä vuonna. Molemmat tosin nopeutetulla käsittelyllä eli 14vrk mittaisina. Yhtiö ei ole kummastakaan antanut minkäänlaista tiedotetta nettisivuille ja näin ollen ei täälläkään yhtiösivuille ole näistä tullut minkäänlaista tietoa. Miksi näin on? Ja onko näistä yleensäkin luvallista puhua “talon” ulkopuolelle? :face_with_monocle:

Edit: Sen verran voin vielä sanoa että kyseinen yritys on vielä Inderesin seurannassa :wink:

11 tykkäystä

Itse olen ollut urani aikana useammassa isossa pörssiyhtiössä ja YT:t/muutosneuvottelut tuttuja. Olen niissä ollut mukana n. 20 kertaa :astonished:

Tod.näk. teidän muutosneuvottelut eivät koske koko firmaa, vaan näitä pyörii pitkin taloa harva se kuukausi. 14 vrk pika-YT:t eivät yleensä johda irtisanomisiin, vaan tehtävien justeeramisia tai “kokoontumispaikkojen” muutoksia.

6 tykkäystä

Tammikuussa loppui jokunen työsuhde ja porukkaa lomautettiin. Nyt tiedossa mitä ilmeisimmin pelkkiä lomautuksia :thinking:

Edit: ja koskee Suomen yksiköitä

1 tykkäys

Siis pien-pupu-oluetta ei voi äänestää? Ilman olutta eli oluetta? Juurikki lupaa nauttia pien-pupu-olutta, jotta pääsee äänestämään jatkossakin. Lapin on ranskaksi jänö, joten voiko jo päätellä, mitä olutmerkkiä tässä piilomainostetaan? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Sori @Pel1k44n1, toivottavasti siedät huonoa huumoria, kun muuta ei Juurikki osaa. :blush:

5 tykkäystä

Pörssitiedote tulee laittaa ulos vain, jos tällainen olisi erityisen merkittävä tieto osakkeen omistajan / yhtiön kannalta. Monissa firmoissa käytännössä näitä pyörii aika usein ja se ei pelkällään ole välttämättä merkittävä tieto, varsinkaan jos vaikutukset ei ole suuria koko yhtiön kannalta. Jotkut toki tiedottavat avoimemmin.

Mutta asiasta jutteleminen talon ulkopuolella voi olla ok tai ei, riippuen esim mahdollisista salassapitosopimuksista jne. Jokainen yt:n takia lomautettu tai irtisanottu voi toki kertoa itselleen näin käyneen, mutta esim naapuritiimin tilanteesta toreilla huutelu voi olla eri asia.

Se menee näin:

Työvoiman vähentämistä koskeville neuvotteluille on laissa säädetty vähimmäisajat. Vähimmäisneuvotteluaika on joko 14 päivää tai kuusi viikkoa . Sovellettava neuvotteluaika riippuu yrityksen koosta ja toimenpiteiden kohteena olevien työntekijöiden määrästä sekä lomautuksen kestosta.

Vähänkin isommissa yrityksissä se on tuo 14vrk kun koskee max 9 henkilöä.

3 tykkäystä

Nyt ois @Verneri_Pulkkinen osinkotuottoa kerrakseen pienellä PE:llä.

35 tykkäystä

Sampo Arolan haastattelussa on ollut sijoittaja ja kirjailija Henri Elo.

En myöskään väheksyisi Nokian Renkaiden uutta tulemista ja Puuilon konseptia halpakaupassa. Myös Kesko taitaa olla enemmän osto- kuin myyntihinnoissa, jos kurssitaso on alle 20 euroa. Teollisuuden puolelta omistan muun muassa SSAB:tä, joka kehittää vihreää terästä ja jonka osinkotuotto on erinomainen.

Fodeliakin on mainittu haastattelussa. :slight_smile:

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/rahasampo-haastattelussa-henri-elo

1 tykkäys

Onkohan naiset nyt alkaneet löytämään tämän inderes foorumin, koska Harvia ketjua selatessa huomasin, että kuva Cristiano Ronaldosta on saanut niin paljon tykkäyksiä. Vai tykkääkö pojat Ronaldosta, oli se sitten kentällä tai saunassa.

1 tykkäys

Tässä ihmeteltiin kuitenkin, että miksei niistä ilmoiteta talon ulkopuolelle, vaikka kyseessä on pörssiyhtiö.

Kyllä minua ainakin kiinnostaisi omistajana jos firma irtisanoo tai lomauttaa porukkaa. Mielestäni Harvian YT- uutisistakin pystyi noin vuosi sitten päättelemään paljon. Jos monen sijoittajan/markkinan toiveissa on täydet tilauskirjat, mutta saadaankin YT- uutinen puun takaa niin kyllä tuolla on iso merkitys omiin odotuksiin. Tuosta hetkestä Harvian kurssista katosi pahimmillaan melkeen 2/3, vaikka muutakin toki tapahtui maailmalla. Tuotanto “täydellä höyryllä” oli kuitenkin takana päin ja oli aistittavissa, ettei niitä nousukauden jymypaukkuja tule näkymään osareissa.

Vaikka firma pitää irtisanomisia vähäpätöisinä niin minua ne kiinnostavat. Mitä jos sijoittajat olettavat, että myös tuo firma työntää tavaraa ulos niin paljon kuin tuotannosta pystyy? Eikö silloin ole erittäin olennaista tietoa, että firmalla on tarve vähentää työntekijöitä joko lomautuksilla tai jopa irtisanomisilla?

8 tykkäystä

Firman politiikasta se on kiinni, ei meilläkään niistä ilmoiteta edes Intrassa,vaikka ollaan pörssiyhtiön omistuksessa.
Eivät ole ns. salaista tietoa, mutta niitä ei yleisesti markkinoida, jotkut kertoo avoimemmin, jälkimmäinnen on mielestäni nykyaikaa…

Muistan myös entisenä Telian osakkeen omistajana ihmetelleeni tammikuussa Kauppalehdessä esillä olutta juttua muutosneuvotteluiden kasvavasta määrästä.
Oheinen lainaus kauppalehdestä Miljardin tulos, työntekijälle potku-uhka – Jo tuhannet suomalaiset ovat muutosneuvottelujen piirissä | Kauppalehti, oli maksumuurin takana.

Pienimuotoinen kohu nousi, kun pörssin teleyhtiö Telia jätti tiedottamatta muutosneuvotteluistaan julkisuuteen. Niiden piirissä on noin 800 työntekijää Suomessa. Tehtäviä loppuisi noin sata, mutta uusia aukeaisi kymmeniä. Yhtiö kertoo olevansa ”muutosmatkalla”.

En löytänyt googlella mitään järkevää, niin osattaisiinko täällä vastata:

Meidän asunnon vuokrasopimus on määräaikainen 31.7.2023 saakka ja lisäksi lukee pykälä “Määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän jälkeen
sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.” Vuokran osalta tarkastuspäivä on vuodenvaihteessa.

Omistajalla oli vastikekulut nousseet taivaisiin ja ilmeisesti eräälle naapurille oli vuokra jo nousemassa määräaikaisen päättymisen jälkeen. Tulkitsin itse, että vuokraa ei voi nostaa suoraan, vaan sopimus pitää irtisanoa ja tehdä uusi. Ja yleisen käytännön mukaan vuokranantajan irtisanomisaika olisi 3kk alle vuoden kestäneessä vuokrasuhteessa. Eli vuokranantajan tarvitsisi irtisanoa sopimus ensi kuussa, jotta se loppuisi tuonne määräaikaan mennessä, Jos irtisanomista ei kuulu niin se siirtyisi ainakin kuukaudella.

Onko ajatus mielestänne oikean suuntainen?

2 tykkäystä

Niin kyllä Q1 ja varsinkin Q2-2023 tule olemaan Harvian osalta todella mielenkiintoista aikaa.
Mennyt Q4/22 oli niin synkkä mm. Saksassa, että eiköhän siitä kaupankäynti taas lähde toipumaan.
Rankentamisen voluumit laskee, mutta korvausinvestoinneille ei ole esteitä, muutaman prosentin koroko ei estä kiukan ostoa tai saunaremppaa. Japaniin panostavat isosti, ilmeisesti siellä on potentiaali osoittautunut vahvaksi ja panokset sitä mukaa. Kyllä Harvia positiivisen yllätyksen teille pessimisteille vielä järjestää. Firma on vahva ja Pajuharju haluaa hypätä pois positiivisen vireen aikana, eli tulla kapulanvaihtoon täyttää laukkaa!

Ei voi olla määräaikaista ja toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta samassa sopimuksessa. Eli pitää olla jompikumpi.
Tuossa tapauksessa “määräaikainen” osuus. Pitäisi olla niin, että aikaisin irtisanomisajankohta on xx.xx.xxxx ajankohtana.

Vuokrankorotuksia tietysti voi tehdä sopimukseen määrättyjen ehtojen mukaisesti.

Vuokrantatajan voi tietysti irtisanoa sopimuksen 3-6kk puitteissa.

E. Ja lisätään vielä, melko huonosti on vuokranataja ennakoinut, jos vastikkeiden nousu on suurena yllätyksenä tullut. Toki tarina ei kerro asunnon kunnosta ja onko siinä ylipäätään minkälaista mahdollsuutta vuokrankorotukseen.

3 tykkäystä

Tuo sopimus on jo lähtökohdiltaan väärin tehty. Vuokrasopimus ei voi olla määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva. Muistaakseni tuollainen katsotaan toistaiseksi voimassaolevaksi lähtökohtaisesti, koska tulkitaan vuokralaisen eduksi.

Itse aineelliseen kysymykseen, niin vuokra tarkastetaan silloin kuin tarkastetaan sopimusten mukaisesti. Tietyissä tilanteissahan noista voi poiketa, koska force majeuret ja liikavaikeus, mutta vaikea todeta, että pätisi tässä. Sopimus sitoo jne. (E: käsittääkseni asuinhuoneiston vuokrassa puhutaan vuokran kohtuullisuudesta liikavaikeuden sijasta, mutta kuitenkin)

2 tykkäystä

Tämäpä onkin mielenkiintoinen tapaus. Lisään kysymyksiä paremmin tietäville eli voiko tässä irtisanoa mitään vielä, koska määräaikainen sopimus on voimassa? Voiko tuo mennä niin, että vuokranantajalla ei ole oikeutta irtisanoa ennen kuin tuon toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ekana päivänä?

2 tykkäystä

En osaa vastata, mutta laitan jotain pohdintoja/taustaa noihin sekasoppareihin.

En ole hirveän tietoinen rajoittaako tuo vuokranantajan oikeutta irtisanoa ja jos rajoittaa niin kuinka paljon. Asuinhuoneiston vuokrasopimukset ovat meillä lain mukaan aika binäärisiä eli joko toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia, joten kyllähän tuon pitäisi jommaksi kummaksi sitten taipua. Olen vahvasti siinä käsityksessä, että jos vuokrasopimuksessa lukee, että määräaikainen päivään x asti, jonka jälkeen toistaiseksi voimassa oleva, niin vuokrasopimuksen voi irtisanoa missä vain vaiheessa kuin toistaiseksi voimassaolevan. Pohdinnat ovat tosin aina olleet niin päin, että vuokralainen haluaisi irtisanoa, jolloin sopimusta on tulkittu vuokralaisen eduksi ja yleensä toistaiseksi voimassaoleva vuokralaisen etu. Ei välttämättä taivu samalla tavalla sopimuksen tekijän eli vuokranantajan eduksi. Joitain vuosia kun näitä viimeksi joutunut kunnolla pohtimaan. En pidä mahdottomana, että vuokranantaja ei saisi irtisanoa ennen tuota määräaikaisen päättymistä, mutta täysin mahdollista myös, että tulkittaisiin suoraan vain toistaiseksi voimassa olevaksi, jolloin voisi irtisanoa.

2 tykkäystä