Muutamakymmenen viestiä taaksepäin oli keskustelua miksi pienpuolueita ei kannata äänestää. Perusteluissa tuodaan esiin miten ääni menee hukkaan, ja pitää estää vihervasemmiston valtaan nousu näissä vaaleissa, mutta ehkä seuraavissa pienpuolueiden vuoro.
Mielestäni argumentti äänen hukkaan heittämiselle jos pienpuolueen ehdokas ei mene läpi ei kestä tarkastelua. Samalla logiikalla ääni ison puolueen ehdokkaalle on turha, jos ehdokas olisi mennyt läpi ilman sinun ääntäsi. Ja ensi vaaleissa on varmasti uusi tilanne, jossa pienpupuoluetta nyt vain ei voi äänestää.
Koska yhden ihmisen yksi ääni ei käytännössä ikinä ratkaise vaaleja, se kannattaa antaa puolueelle jonka haluaa tuovan muutosta ja on oma suosikki riippumatta koosta. Pienpuolueelle ääni on merkki tuesta, joka kannustaa jatkamaan eteenpäin, ja viestii että demokratian jalkatyöllä on merkitystä.
Olen aistivinani ketjussa pientä apatiaa kokoomusta ja muutenkin suomen poliittista järjestelmää kohtaan. Samalla monet jotka perustelevat miksi eivät äänestä pienpuolueita tuntuvat sympatisoivan varsinkin liberaalipuoluetta ja korjausliikettä. Jos haluaa muutosta kannattaako valita vähiten huono vaihtoehto sen sijasta mikä itselleen parhaiten sopii vain koska haluaa illuusion siitä, miten oma ääni ei mennyt hukkaan?
Itse kävin antamassa ääneni perinteiselle eduskuntapuolueelle, koska koin sen itselleni pienpuolueita parempana. Silti toivon että pienpuolueista joku pääsisi läpi. Sanoisin että uusi kansanedustaja varsinkin liberaaleista tai korjausliikkeestä olisi vahva viesti kokoomukselle ja koko parlamentaariselle systeemille. Kuluttajalle yritysten välinen kilpailu on hyvästä, ja uskon saman pätevän myös puolueisiin. Jokainen ääni oikeiston pienpuolueille pakottaa kokoomusta ryhdistämään toimintaansa.
Sepustuksesta tuli vahingossa pidempi kuin piti, mutta tässä tiivistelmä: taktinen äänestäminen on💩