Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Vuokrasopimus päättyy yleensä automaattisesti määräaikaisen vuokrasopimuksen loppuun. Tässä tapauksessa on kuitenkin sovittu samalla sopimuksella vuokrasopimuksen jatkuvan toistaiseksi voimassaolevana määräaikaisen jakson jälkeen eli sopimus on voimassa aukotta myös määräaikaisen sopimusajan päätyttyä. Vuokrasuhteeseen ja -sopimukseen, vaikka sen tyyppi vaihtuu yhden sopimuksen sisällä, pätee sopimuksessa ja/tai laissa määritellyt irtisanomisajat, joten irtisanomisaika siirtyy niiden mukaisesti yhdellä kuukaudella.

Lain puolesta vuokrasopimuksen tekeminen siten, että se sisältää määräaikaisen jakson ja jatkuu sen jälkeen toistaiseksi voimassaolevana ei ole mitään estettä.

Olen itse vuokranantaja.

6 tykkäystä

Hyvä täsmennys. Tietysti noissa puitteissa.

Vuokramarkkinoilla on ainakin aiemmin ollut melko yleinen käytäntö, että sopimuksessa on minimivuokra-aikaehto (esim. 12kk), jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana samoin ehdoin. Tällä vuokranantaja haluaa sitouttaa asukkaan tarpeeksi pitkäksi aikaa, koska jatkuvasti vaihtuvista vuokralaisista on kuluja ja vaivaa.

Mielestäni @Laiffor tapauksessa tuossa määräaikaisen vaihtumisessa toistaiseksi voimassaolevaksi vuokranantajalla ei ole oikeutta korottaa vuokraa, sillä sopimus jatkuu samoin ehdoin ja seuraava korotus tulee vuoden vaihteessa.

Sikäli tuo sopimuksen muotoilu - jossa sanotaan että se on ensin määräaikainen ja sitten toistaiseksi voimassaoleva - on hämärä, sillä siinä annetaan ymmärtää, että kyseessä on kaksi eri sopimusta vaikka käytännössä on kyseessä yksi sopimus. Joka tapauksessa, vuokran tarkastuspäivä on vuodenvaihteessa, kuten paperissakin lukee.

En lähtisi suostumaan vuokrankorotuksiin ennen vuodenvaihdetta. Tällöin vuokranantajalla on mahdollisuus toki irtisanoa sopimus. Mikäli vuokranantaja irtisanoo sopimuksen määräaikaisen sopimuksen päättymisen jälkeen (eli 1.8.2023 tai myöhemmin), on vuokralaisella 6kk aikaa muuttaa pois.

Minimissään vuokranantajan pitäisi ilmoittaa ajoissa, että vuokrasopimusta ei nykymuodossaan jatketa automaattisesti 31.7.2023 jälkeen, mikäli aikoo korottaa vuokraa. Tällöin sopimus päättyy normaalisti ja asukas joko etsii uuden asunnon tai hyväksyy muutosehdon.

Ongelma viime kädessä ilmenee, mikäli vuokranantaja ilmoittaa tästä sopimuksen päättymisestä ja vuokrankorotuksesta muutama viikko ennen määräaikaisen päättymistä, sillä siinä asetetaan vuokralainen kohtuuttoman tilanteen eteen, jossa parin viikon sisällä pitäisi etsiä uusi asunto ja muuttaa pois.

Viime kädessä tätä voi selvittää vaikka lakimiehellä, joka varmaan tarjoaa mielipiteen muutaman satasen korvausta vastaan, mikäli tilanne ei ole selvä kuinka vuokrasuhde jatkuu. Jos kovat päät käyvät yhteen, voipi mennä käräjillekin.

2 tykkäystä

Ehkä, olen itsekin omistaja enkä ole pessimistinen yhtiön suhteen. Ei Harvian tarvitse edes yllättää positiivisesti kunhan jatkaa hyvää menoaan kuten pörssitaivalluksen aikana on asian laita ollut.

11 tykkäystä

Mielenkiintoista. Varmasti oma ajankäyttöni tehostuisi rutkasti jos siirryttäisiin vaikka kokonaan huutokauppa malliin :smiley::ok_hand:

"Jatkossa yhtiöille, joiden keskimääräinen osto- ja myyntihinnan välinen ero kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä on yli seitsemän prosenttia, tarjotaan kahta vaihtoehtoa.

Ensimmäinen vaihtoehto on hankkia osakkeelle likviditeetin tarjoaja (LP, liquidity provider) ja toinen on kaupankäynti huutokauppamallissa.

Huutokauppamallissa huutokauppoja on viisi päivässä: avaushuutokauppa, huutokauppa kello 12.00, 14.00, 16.00 ja päätöshuutokauppa.
Aluksi malli otetaan käyttöön Nasdaq First North -kasvumarkkinoilla Ruotsissa ja Suomessa."

23 tykkäystä

Koska Juha teet uuden tällaisen biisien arvailukisan? :thinking: Tuo keräsi viimeksi suuren suosion. Eihän perheellisellä osakestrategilyytikolla ole kuin vain aikaa. :cowboy_hat_face:

Jos sinä et tee, niin minä teen vastaavanlaisen nokkahuilulla. Sainhan minä arvosanaksi viisi soittokokeesta, arvosteluasteikolla 4-10.

7 tykkäystä

Tämä ei ole mahdollista tuollaisella sopimuksella, sillä myös toistaiseksi voimassaolevasta vuokrasuhteesta on jo sovittu määräaikaisen jatkoksi.

Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen määräaikaiseksi sovitun vuokrasuhteen aikana, mutta kämppä tyhjenee laissa määriteltyjen määräaikojen puitteissa – ei siis määräaikaisen jakson loppuun mennessä.

1 tykkäys

Lätkätietäjiä on Inderesin foorumi pullollaan, joten selvitetäänpä jo etukäteen, mikä kärkinelikön joukkue juhlii lopulta Suomen mestaruutta.

Tämä ei ole kannatusmittaus. Kerro kuka voittaa.

Äänestäjät jäävät näkyviin, joten oikein vastanneet jäävät kunnioitettuina hokitietäjinä foorumin historiaan.

Suomen mestari 2023 on…
  • image
  • image
  • image
  • image

0 äänestäjää

8 tykkäystä

Täällä palstoilla kun osaamista riittää, niin tässä olisi jollekulle hyvä työpaikka!!

Portfolioanalyytikko, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma - Helsinki | Jobly

Kannattaa muistaa että perusteettomasta irtisanomisesta (esimerkiksi että vuokranantajan mielestä vuokra on liian pieni) johtuen vuokranantaja joutuu korvaamaan uuden asunnon hankkimisen (=muutto?) kulut ja jotenkin muistelisin että päälle kuuden kuukauden vuokrat.

Miten verotus menee Sammon jakautumisen jälkeen? Eli jos myyn 100 euron ( :grinning:) positioni Mandatumia (5 euron välityspalkkiolla!) niin onko Mandatumin hankintahinta nolla vai avauskurssi vai mikä? Sammon osake tietenkin laskee jotain 15% jakautumisen myötä, joten saako tästä sitten tappioita vähennyksiin? Taidan ottaa sellaisen strategian että lataan Sammot laitaan ennen jakautumista ja ostan takaisin jaon jälkeen :sweat_smile:

1 tykkäys

Mihinkä laittaisitte tässä tilanteessa muutaman kymmenen tuhannen kokoisen summan joka tarkoitus käyttää 1-3 v sisällä? OP:lla näkyy olevan “kasvutuottotili” jossa tuolle summalle saisi 3 kk euribor - 0,9% korkoa, mutta on varmaan parempiakin vaihtoehtoja?

Millä tavalla Sammon ja Mandatumin osakkeiden ostohinnat määriteltäisiin osittaisjakautumisen jälkeen?

Alkuperäinen Sammon osakkeen ostohinta jaettaisiin Sammon ja Mandatumin kesken. Tarkempia tietoja tästä julkaistaan myöhemmin

4 tykkäystä

3kpl 12kk määräaikastilitalletuksiin.

Tän mukaan saisi BigBankista 3% koron.

https://www.kauppalehti.fi/porssi/korot/talletuskorot

4 tykkäystä

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta. Vuokranantajan irtisanomisaikaa ei voi sopimuksella lyhentää.

Vuokralainen voi aina irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen. Irtisanomiselle ei tarvitse esittää perusteita.

Vuokranantajan on sen sijaan ilmoitettava irtisanomisperuste. Periaatteessa mikä tahansa vuokranantajan esittämä syy käy irtisanomisen perusteeksi, kunhan esitetty syy on tosi eikä sitä ole pidettävä huoneenvuokrasuhteessa noudatettavan hyvän tavan vastaisena.

Tämän lisäksi kannattaa tutustua välilliseen ja välittömään irtisanomisuojaan oli sitten vuokralainen tai vuokranantaja.

Laittaisin määräaikaistalletuksen, joka erääntyy silloin kuin rahaa aikaisintaan tarvitaan. Parhaat korot tosiaan nykyään Bigbankilla (3 % p.a. maksetaan talletuksen lopussa min 1 v talletuksilla), mutta 2 v paikkeilla Fellow on myös kilpailukykyinen (24 kk myös se 3 % p.a. mutta maksetaan 3 kk välein). Kannattaa myös omasta pankista kysyä korkotarjousta.

Olen samaa mieltä ja tarkennan hieman tarkoitustani: Ongelma ilmenee siis siinä tapauksessa, että vuokrantantaja on sitä mieltä, että hänellä on oikeus näin tehdä ja on valmis menemään käräjille asiasta tai ainakin uhkailee vuokralaista käräjillä, maksuilla ja vahingonkorvauksilla. Vuokralaiselle tämä on aina ongelma (rahan ja ajanmeno, stressi, mahdollinen pelko asunnon menettämisestä) riippumatta mahdollisen käräjöinnin lopputuloksesta. Läheskään kaikki eivät tiedä oikeuksiaan tarpeeksi hyvin, eivät ole halukkaita tai muuten valmiita lähtemään ajamaan riita-asiaansa tai ovat jotenkin muuten sellaisessa asemassa, jossa on helpompi myöntyä vuokranantajan vaatimuksiin kuin lähteä riitelemään.

Tällaisiakin tahoja varmasti löytyy, vaikka suurin osa vuokranantajista varmasti onkin rehdisti liikkeellä. Tällaiset hieman epämääräiset sopimukset voivat antaa osviittaa, millainen vuokranantaja on. Tästä syystä kannattaa vuokrasopimus ennen allekirjoitusta luettaa asiantuntevalla taholla ja ehdottaa muutoksia jos jokin kohta arveluttaa tai ainakin pyytää selitystä miksi sellainen kohta sopimuksessa on.

Yleensä parhaan lopputuloksen saa sillä, kun on avoimesti ja ajoissa yhteydessä vuoranantajaan, jos on kysymyksiä ja jolloin mahdollinen muutto ja näytöt ovat parhaiten järjestettävissä kaikkien osapuolien eduksi. Lisäksi vuokralaisen kannattaa ehdottomasti tutustua lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta. Sen lukemalla osaa jo väistää pahimmat karikot.

3 tykkäystä

Tulipa tajuttua tänään, mitä tarkoittaa olla hyvätuloinen:

Kun perheeeeen tulee satojen eurojen palkankorotus, reaktio ei ollut "nyt on varaa tehdä sitä tai tätä " vaan “menee jatkossa enemmän rahaa säästöön”.

32 tykkäystä

Kuluttajaliiton vuokraopas lausuu asiasta näin:

Yhä useammin vuokrasopimuksella sitoutetaan vuokralainen asumaan huoneistossa tietty vähimmäisaika. Sekamuotoinen vuokrasopimus on aluksi määräaikainen, mutta jatkuu määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevana. Vuokrasopimuksessa voi esimerkiksi lukea, että sopimus on määräaikainen vuoden ajan, jonka jälkeen vuokrasuhde jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Sopimus sitoo molempia osapuolia määräaikaisuuden ajan. Vuokrasuhde ei kuitenkaan automaattisesti pääty määräaikaisuuden loputtua, vaan se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Laki ei tunne sekamuotoista sopimusta, mutta sen käyttäminen ei ole lainvastaista. On kuitenkin suositeltavampaa käyttää toistaiseksi voimassa olevaa vuokrasopimusta, jonka ensimmäistä mahdollista irtisanomisajankohtaa on rajoitettu. Tällaisessa vuokrasopimuksessa voi lukea esimerkiksi, että vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, mutta se voidaan irtisanoa päättymään aikaisintaan 12 kuukauden päästä sopimuksen alkamisesta.

Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, niin käyttäisin muutaman euron ja kysyisin asiaa Vuokralaiset VKL ry:n maksullisesta palvelunumerosta. Heille tämmöiset jutut ovat peruskauraa ja sieltä saa tietoa foorumi-mutuilujen sijaan.

4 tykkäystä

Mojito

+

Hotlan näkymät:

=

Paremmat treidit?
Aamun myynnit ei vielä näy.

Sydän sykkii vahvasti Barcalle. Antaisin mitä vaan jotta voisin asua täällä. Nyt pitää alkaa tehdä niitä kuuluisia liikkeitä sen suuntaan ennen kuin olen liian vanha.

45 tykkäystä