Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Epäilemättä. Minäkin tekisin paljon rahaa, kun vaan ostaisin aina halvalla ja myisin aina kalliilla. :grin:

Mutta jostain kumman syystä ei vaan meinaa aina onnistua.

4 tykkäystä

@Hieroja onko se sun Seppo gäp jossain ylempänä kun piirtää vain vihreetä tolppaa? :joy:

3 tykkäystä

Eikä kyllä ainakaan vielä ole näyttänyt kovin “vaikealta” perjantailta. Ehkä kohta syöksyy sitten.

Ja tähän päivään jo kohta +50 % @Sijoittaja-alokas kommentista. Alkakaa vaan nyt seuraamaan tätä kaveria ja ottakaa ehdotukset vahvalla painolla harkintaan :heart_eyes:

8 tykkäystä

Onko tuosta muutakin näyttöä, että kyseessä on kasvuyrityksiä ja käyttöpääomaa imeviä yrityksiä sorsiva malli vai pohjaako tämä näkemys vain siihen, että on fiilis ettei Incap ja/tai Qt manipuloi lukujaan? Itse en ole Incapiin pintaa syvemmältä tutustunut ja mielellään luen lisää myös Beneish M-Scoresta.

1 tykkäys

Siirrän parempaan paikkaan… :smiley:

3 tykkäystä

En ole tilinpidon ekspertti joten omalta osalta enemmän fiilis, mutta Incapista ei moista ole kukaan nostanut. Qt herätti keskustelua, joskin ainakin meidän @Antti_Luiro on tokaissut että johto vastailee mielellään ja avoimesti kysymyksiin.

Tuo malli “rankaisee” siitä, jos kasvaa nopeasti ja käyttöpääoma paisuu, mitä juuri näille kahdelle on käynyt.

Kirjanpito on myös todella säänneltyä Suomessa pörssiyhtiöillä.

Olisi mielenkiintoista ajaa jokainen pörssin firma ton mallin läpi jos aika riittäisi.

4 tykkäystä

Mitä ihmettä tämä on? Miksi ESG:stä yritetään väkisin vääntää jotain vasemmistoideologiaa, kun sen tarkoitus on vähentää maailmasta viherpesua, luonnonvarojen väärinkäyttöä, ihmisoikeusrikkomuksia, yksipuolista päätöksentekoa, ynnä muita objektiivisesti haitallisia asioita. Varmasti termin alla on yritetty tehdä jotain hölmöäkin joskus, mutta tämä anti-ESG poliittisena ilmiönä on jotain mitä en kykene ymmärtämään.

17 tykkäystä

Onko kukaan täällä sijoittanut Vietnamiin minkään muun kuin Pyn Eliten kautta?

Höpistiin pari viikkoa sitten @Ville_Kivinen ja Sijoituskästi-parivaljakko Teemu Liilan ja Kevin van Desselin kanssa pitkä tovi mm. sijoittamisesta, podcasteista ja menestymisestä. Nyt saatiin viimein jakso eetteriin asti, joten lopputulosta voi ihmetellä täällä.

Hauskaa viikonloppua! :beers:

20 tykkäystä

Koska ESG ymppää yhden kyltin alle asioita joilla ei ole mitään tekemistä ympäristön tai hyvän yritysjohdon kanssa.

Se hömppäideologia, jolla yritetään vaikuttaa liikeyrityksiin joiden tehtävä on tuottaa voittoa omistajillleen eikä ajaa erilaisia poliittisia agendoja. Nämä asiaankuulumattomat sekoilut on taitavasti sotkettu mukaan isoon läjään periaatteessa erittäin fiksuja asioita ja koko paketti on tarjolla vain “kokonaisena”, eli jos et kenties näe että yrityksen asia on ajaa LGBTQ+ -väen asioita, olet välittömästi paha yritys johon ei voi investoida.

image

Lisäksi rahoitusmarkkinoilla tätä ajetaan vahvasti “kuinka erotan hömppään hurahtavat ihmiset heidän rahoistaan”-työkaluna. Leivotaan kaiken maailman ESG-leimoja, rahastoja ja suosituksia, selitetään että näihin kun sijoittaa niin maailma pelastuu (ja tästä kannattaa maksaa vähän ekstraa kuluina). Ja hyvältä näyttää kunhan ei katso liian tarkasti…

29 tykkäystä

Muistetaan että Scott Adams on kannattanut Trumpia ja laukonut rasistisia ja sovinistisia kommentteja. Hän ei ole mitenkään neutraali kriitikko.

Ja miten Trumpin kannattaminen liittyy ESGhen? Vai onko näin että hömppäideologioita ei saa kritisoida jos on jollain vasemmiston “väärinajattelijoiden” listalla? Tämä on ihan uskomatonta pahkasikaa nyt.

Vai onko se nyt vain niin että jos pilapiirtäjä osuu ikävästi maaliin eikä ole hyviä argumentteja, mennään välittömästi henkilöön ja hänen mahdollisiin Vääriin Mielipiteisiin?

Tosiasia on että ESG sotkee täysin toisiinsa liittymättömiä asioita ja tämä on haitallista sen uskottavuudelle ja käyttökelpoisuudelle jotenkin määritellä mitkä firmat toimivat “hyvin”.

6 tykkäystä

Ei kai se pelkästään siitä rankaise. Olen ajanut mallin läpi esimerkiksi aiemmin tai tällä hetkellä kovaa kasvaneet Harvian ja Teslan. Kummatkin sai mallilta puhtaat paperit kasvusta ja paisuneista käyttöpääomista huolimatta. KLA:lla ei ole käyttöpääoma paisunut, mutta kasvua tullut eikä sielläkään viisari värähdä tämän mallin läpi luvut ajettaessa.

Tämä olisi kieltämättä mielenkiintoinen harjoitus. Itse olen omaan analyysiini ottanut tuon mukaan, mutta tuomio mallin toimivuudesta on vielä antamatta, joten toimii tällä hetkellä itselläni lähinnä nice-to-know asiana.

Qt:n tapauksessa heidän konsernin lukuihin konsolidoidaan 12 ympäri maailmaa toimivan tytäryhtiön luvut.

7 tykkäystä

No hän on osallistunut poliittiseen keskusteluun tietystä näkökulmasta ja pyrkii vaikuttamaan asioihin oman agendansa mukaisesti. Sen voi kukin arvioida, miten oikeassa tai väärässä hän on. Mielummin itse näkisin neutraalimpaa keskustelua ESG:n haasteista, joita ilmiselvästi on. Ei tästä tarvi sen enempää vääntää.

1 tykkäys

Tämä ei ole Salen viimeisin vaalimainos, mutta ehkä se kaikkein ensimmäisin. Seuratkaamme viisaan presidenttimme ajatuksia tulevaan eduskuntavaalipäivään sunnuntaina 2.4.2023. Tämä näin kahvihuoneeseen muistuttamaan äänestyksen tärkeydestä ilman, että kukaan järkyttyy tarpeettomasti Eduskuntavaaliketjun sisällöstä ja tarvitsee siksi mielenterveyshoitoa.

Hyvää viikonloppua kaikille! Tämä viikonloppu on kansakunnallemme merkityksellisempi kuin usea arvaakaan, enkä tarkoita sillä pelkästään sunnuntain vaalitulosta. :slightly_smiling_face: :+1:

33 tykkäystä

Kun Niinistö nousi 38-vuotiaana eduskuntaan vuonna 1987, saman ikäinen ja saman vaalipiirin Ilkka Kanerva (RIP) aloitti jo neljännen kautensa. Kanervalla oli tapana selvittää kaikkien uusien kokoomusedustajien taustaa ja persoonaa ja laatia arvio edustajan tulevista näkymistä. Niinistön kohdalla hänen arvionsa oli: ”Yhden kauden fakkijuristi.”

42 tykkäystä

Olen kyllä seurannut tätä keskustelua aktiivisesti, ja tiedän kyllä miten ESG:tä yleensä kritisoidaan. Tuo on vaan ihan täysin sitä first order thinkingiä, todella laiskoja ja vanhentuneita argumentteja. On totta, että ESG on sekamelska, mutta jos yhtään seuraa millaista kaikille firmoille pakollista lainsäädäntöä EU tuuttaa ulos vuodesta toiseen, ilman että loppua on näkyvissä, tai millaista lainsäädäntöä IRA:n muodossa tuli ulos Jenkeissä, niin kyllä tässä nyt vaan kovaa vauhtia ollaan tulossa siihen pisteeseen, jossa mm. päästöjen vähentäminen on VIIMEINKIN aidosti hyvää bisnestä.

Jos lukittuu tollaseen ensimmäisen tason putkiajatteluun, ”ESG paha, ESG woke”, niin kyllä itse uskon että voi hyvästellä parhaat ylituotontekomahdollisuudet tämän loppuvuosikymmenen ajalta. Mutta kukin tavallaan.

Edit.

Suosittelen lukemaan hieman tuota viestiini linkattua tekstiä. “It is not supposed to be easy. Anyone who finds it easy is stupid.”

Viimeisen 10 vuoden aikana 10 baggerit olivat usein mm. aurinkoenergian tai sähköautoilun arvoketjuun sijoittuvia yrityksiä (lähde: se jaskan linkkaama 10 bagger twiittiketju). En näe mitään syytä, miksi tämän vuosikymmenen 10 baggerit eivät olisi myöskin jostain cleantech ratkaisujen arvoketjuista, koska kasvu tulee olemaan tähtitieteellistä.

Mutta Munger sanoi sen hyvin. Ei ole oikotietä onneen.

9 tykkäystä

Toivottavasti fiksaavat systeemiä ja poistavat sen sekamelskan jotta sen voisi ottaa vakavasti.

Meillä oli eilen hybridi-AGM ja paikalla oli myös foorumilaisia, mahtavaa! :slight_smile:
Oli kyl aika kämäset tarjoilut, kun oli vain kahvia, mutta jos mun haave joskus toteutuisi niin pidettäisiin samassa yhteydessä isot bileet. Toivottavasti jo ensi kerralla. AGM:t on kyllä todella alihyödynnetty tilaisuus ja firmat vetää niitä aika kaavamaisesti. Tämä vaatisi muokkaamista. Jos kellään on kokemuksia erityisen mukavista/hienoista/mieleenpainuneista AGM:stä niin jakajaa. Järkkään itseni paikalle niin pääsen benchmark mielessä tiedustelemaan miten kehittää konseptia !

19 tykkäystä